Autorijden in Noorwegenin de winter
Autorijden in Noord-Noorwegen Alles over autorijden in winters Noord-Noorwegen

Autorijden in Noorwegen in de winter

Met een eigen auto heb je veel flexibliteit en kun je dus helemaal op jouw tempo het winterse Noord-Noorwegen ontdekken. We begrijpen dat het af en toe best spannend kan zijn om op een nieuwe bestemming in een auto te stappen, helemaal als er ook sneeuw kan liggen! Daarom vertellen wij je in deze blog alles over autorijden in Noorwegen in de winter, zodat je goed voorbereid op pad kunt.
 

Roadtrippen door Noorwegen in de winter

Wanneer je een fly & drive reis naar Noord-Noorwegen boekt bij Voigt Travel, zit de huurauto er bij inbegrepen. Je haalt 'm zo op na je vlucht en dan is het aan jou. Ga je linksaf of rechtsaf? Richting de Lofoten, of juist nóg noordelijker? De huurauto geeft je vrijheid.

weg in noorwegen 
Voigt Travel vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Tromsø in Noord-Noorwegen. Je bent dan direct boven de poolcirkel, in de meest noordelijke stad van het land! Vanuit daar kun je alle kanten op om Noord-Noorwegen te ontdekken. En dat op nog geen 4 uur vliegen.

Hoe zien de Noorse wegen er in de winter uit?

De wegen in Noorwegen zijn doorgaans goed, vooral de grotere snelwegen zijn goed onderhouden en ook bedacht op grote vrachtwagens en campers. De kleinere en/of afgelegen wegen kunnen echter variëren. Ze kunnen smal zijn, of wat minder goed onderhouden. Ook zijn ze niet snel sneeuwvrij in de winter, omdat de overheid eerst de grote wegen begaanbaar maakt. Iets om rekening mee te houden dus als je op pad gaat! Rij voorzichtig en bedachtzaam, plan je route van tevoren en ga nooit uit van voorrang. Dan komt het helemaal goed!
wegen in Noorwegen in de winter 

Goed voorbereid de Noorse wegen op

Een goed begin is het halve weg. Als jij je dus ingelezen hebt over de Noorse wegen en de verkeersregels, dan scheelt dat al veel onzekerheid! Hieronder hebben we een aantal handige websites verzameld, en belangrijke telefoonnummers. Bekijk voor je vertrekt altijd even het reisadvies om te kijken of jouw route begaanbaar is. 

Met de volgende hulplijnen wordt autorijden in Noorwegen in de winter extra leuk én veilig:

 • VisitNorway: op deze site vind je meer info over rijden in Noorwegen
 • Vegvesen: op deze site vind je de meest actuele informatie over de conditie van de wegen. Er zijn ook webcams te vinden die je laten zien hoe het weer eruitziet.
 • In het geval van een noodsituatie kun je het noodnummer van het autoverhuurbedrijf bellen. Dat telefoonnummer staat groot op een sticker vermeld in de auto. Ze zijn 24/7 bereikbaar. Het noodnummer van Noorwegen is 112 voor de politie en 113 voor de ambulance.

Sta je toch vast op een Noorse weg?

Dat kan gebeuren, maar geen paniek. Bel om te beginnen de lokale verhuurmaatschappij. Vaak zijn zij op deze situaties voorbereid en sturen ze een local om je uit de sneeuw te helpen. Met een beetje geluk kom je al eerder een local tegen die je eruit kan slepen en kun je meteen nieuwe tips op doen voor in de omgeving! Als je het fijn vindt, kun je natuurlijk ook de reisspecialisten van Voigt Travel bellen. Zij kunnen je adviseren wat in jouw situatie het best is om te doen en eventueel schakelen we de hulp van onze lokale partners in om jou zo snel mogelijk weer op pad te helpen. 

Om het wachten wel comfortabel te houden, is het een goed idee om standaard warme kleding, eten en water in de auto te hebben. 

Algemene tips voor autorijden in Noord-Noorwegen in de winter

We hopen dat we je met deze informatie en tips wat meer de (Noorse) weg op geholpen hebben. We eindigen deze pagina graag met wat algemene tips, van de Noorse overheid, voor het veilig rijden in Noorwegen. Doe er je voordeel mee.

 • Hou er rekening mee dat bergpassen gesloten kunnen zijn door weersomstandigheden. Bekijk altijd de huidige verkeerssituaties via bovenstaande sites voordat je vertrekt.
 • Vergeet niet dat op hoger gelegen bergpassen wél sneeuw kan liggen, ook al is dat beneden niet het geval.
 • De maximum snelheid is maximaal 50 km/uur in de bebouwde kom en 80 km/uur buiten de bebouwde kom. Op bepaalde snelwegen is 100 km/uur toegestaan, maar ga er nooit vanuit.
 • Het is wettelijk verplicht om altijd met dimlicht te rijden.
 • Remmen raken bij lange afdalingen snel oververhit. Rij in dat geval met een lage versnelling, zodat remmen minder kracht vergt.
 • Het gebruik van een veiligheidsgordel is voor alle passagiers, voorin en achterin, door de wet voorgeschreven.
 • De Noorse wet verbiedt elk soort van rijden onder invloed van alcohol.
 • In Noord-Noorwegen zijn aanzienlijk minder tankstations, tank dus op tijd.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel