Veelgestelde vragen Scandinavië
Alles over Noord-Europa

Veelgestelde vragen Scandinavië

Voigt Travel organiseert al vele jaren reizen naar het noorden van Scandinavië (Noorwegen, Zweden en Finland), het Pure Noorden zoals wij dat noemen. Dat betekent dat wij veel ervaring en kennis hebben en daar kun jij van profiteren. Hieronder een aantal veelgestelde vragen die wij krijgen en ons antwoord daarop. Twijfel je nog? Bel ons (035 - 6990322) of stel je vraag via het contactformulier. Uiteraard zijn wij ook te bereiken via Twitter @VoigtTravel en Facebook: facebook.com/voigttravel.
 


 

Vragen en antwoorden 

  • Wat zijn de vluchttijden?
   Voigt Travel organiseert fly & drive rondreizen naar Scandinavië, gecombineerd met een rechtstreekse vlucht naar Rovaniemi in Fins Lapland en Oslo en Ålesund in Noorwegen. De vluchten vinden plaats van juni t/m september. Bekijk hier het vluchtschema.
  • Wat zijn de vaartijden?
   Onze autorondreizen naar Scandinavië zijn altijd inclusief de overtocht naar Finland (van Travemünde in Duitsland naar Helsinki) of Noorwegen (van Hirtshals in Denemarken naar Bergen en Stavanger). Waar je ook vandaan komt, je reist op je gemak want Voigt Travel boekt altijd een vertrek aan het eind van de dag voor jou. Bekijk hier de vaartijden.
  • Is een reis op maat mogelijk?
   Het is onder voorbehoud mogelijk om op basis van de accommodaties die wij aanbieden een reis op maat samen te stellen. Je kunt een verzoek sturen via het contactformulier.
  • Welke excursies kan ik doen?
   Het is op verschillende locaties mogelijk om ter plaatse excursies en activiteiten te boeken. Zoals kanotochten in Salla, rivierboot safari bij Hotel Korpikartano, beren kijken bij Isokenkaisten Klubi of walvissafari's in Andenes. Tips vind je in de van dag tot dag beschrijvingen.
  • Is benzine makkelijk te verkrijgen?

   Benzinestations zijn er in Scandinavië voldoende, maar het kan geen kwaad om ervoor te zorgen dat je altijd voldoende brandstof in de tank hebt, de afstanden zijn immers groot!

   Loodvrije benzine en diesel zijn goed verkrijgbaar. LPG is in Noorwegen echter moeilijker verkrijgbaar dan in Zweden en Finland. De meeste benzinestations zijn self-service waar je contant kunt afrekenen of met een creditcard. Indien je aan de kassa wil betalen, neem dan een pomp met “kassa” als tekst erboven. Verder zijn er in veel onbemande tankstations. Het tanken bij deze stations gaat vaak via speciale tankkaarten maar ook vaak via bankbiljetten en met creditcard. Met name in het midden en noorden van Noorwegen is het aantal tankstations beperkt, de rijksweg 6 uitgezonderd.

   De brandstofprijzen in Finland en Zweden liggen op een vergelijkbaar niveau als in Nederland en België. In Noorwegen zijn daarentegen de prijzen over het algemeen iets hoger.

   Als je bij een onbemand tankstation in Noorwegen betaalt met een bankpas of creditcard, wordt er in eerste instantie, als waarborg, vaak een standaardbedrag van de rekening afgeschreven dat kan variëren van € 100-150 (voldoende voor een volle tank). Na een aantal dagen wordt dit bedrag verrekend met het bedrag waarvoor je daadwerkelijk hebt getankt en wordt het restant op de rekening teruggestort. Houd er rekening mee dat het enige dagen tot wel twee weken kan duren voor het restant wordt teruggestort.

  • Heb ik altijd een privé hut?
   Bij de eigen autoreizen heb je zowel bij de Fjord Line en Finnlines Oostzee bootovertocht als de autoslaaptrein in Finland een privé hut tot je beschikking.
  • Wat houdt het allemansrecht in Scandinavië in?
   In Scandinavië geldt het allemansrecht, wat betekent dat iedereen vrij toegang heeft tot de natuur en het recht heeft om natuurlijke producten te plukken en te eten, onafhankelijk van wie de eigenaar van het land is. Je mag dus gaan en staan waar je wilt, in bos, natuur of wateren, als je maar niets verstoort, vervuild of beschadigt. Het is belangrijk om te weten dat dit recht is gebaseerd op respect voor de natuur en dat toeristen ook respect moeten tonen voor boeren en eigenaren van land, andere gebruikers en het milieu. Houd ook altijd rekening met de privacy van de bewoners in de omgeving. Veel Finnen, Zweden en Noren hebben een buitenhuis op een afgelegen plek. Deze zijn meestal niet omheind maar het is wel privé grond. Bij twijfel niet gaan staan en anders toestemming vragen. Lees hier meer over het allemansrecht.
  • Is het handig om iets mee te nemen van thuis?
   Als je een rondreis met eigen auto gaat maken, ben je uiteraard in de gelegenheid om meer bagage mee te nemen dan in het vliegtuig. In de koffer die in het vliegtuig gaat, kunnen altijd nog wel wat crackers, koekjes, zoutjes e.d. Heb je meer ruimte, kies dan ook voor wat houdbare producten, zoals pasta, rijst, crackers, suiker, thee, koffie, koekjes e.d. Een goede tip is om een thermosfles/kan mee te nemen voor koffie/thee/limonade voor onderweg. Als je van plan bent om veel te gaan wandelen en te picknicken, neem dan ook plastic bestek en servies mee en een doosje lucifers en eventueel kookgerei.
  • Kan ik met een elektrische auto op reis in Scandinavië?
   Ja, dat kan zeker. Hou daarbij wel rekening met een aantal zaken. Zo verbruikt je auto in de bergen meer elektriciteit. In de buurt van stedelijke gebieden vind je de meeste oplaadpunten. Daarom is het handig om van tevoren even te checken waar er laadpunten zijn, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Op deze handige kaart kun je per land zien waar je kan laden én welk type stekker gebruikt wordt.
  • Wat is de middernachtzon?
   Gedurende de drie zomermaanden gaat de zon in het hoge noorden niet onder. De zomers in Lapland zijn daardoor lang en zwoel. De naam voor dit bijzondere natuurverschijnsel is middernachtzon en een magische ervaring. Dag en nacht vervagen en worden één. ‘Yöton Yö’ zeggen de Finnen, wat betekent ‘nacht zonder nacht’. Het is een unieke gewaarwording de zon te zien zakken en te zien stijgen, voordat de zon ondergaat. De Middernachtzon is alleen te zien rondom de Poolcirkel vanaf midden mei tot eind juli, daarvoor en daarna gaat de zon wel gedeeltelijk onder. Lees meer over de middernachtzon.
  • Wat is de beste reistijd?
   Dit is erg persoonlijk. Over het algemeen is mei t/m september de beste reistijd voor Scandinavië, vanwege de aangename temperaturen. In juni en juli is het 24 uur licht in het uiterste noorden van Finland, Zweden en Noorwegen. Finland heeft een continentaal klimaat, met koude winters en warme zomers. Hoe verder je in de richting van Noorwegen gaat, is er meer invloed van de oceaan en daardoor een meer wisselend weerbeeld.
  • Zijn er veel muggen?
   Dat varieert per jaar. Vochtige zwoele zomers kunnen voor muggen overlast zorgen. Dit is echter voornamelijk het geval in de buurt van moerassen. Je kunt zich hier met anti-muggenspray tegen wapenen.
  • Wat is het prijsniveau in Scandinavië?

   Het prijsniveau in Noord-Europa ligt over het algemeen hoger dan in Nederland maar het is een hardnekkig vooroordeel dat het onbetaalbaar is!

   Finland heeft een iets hogere levensstandaard dan Nederland, dus de prijzen liggen net iets hoger. Je betaalt er echter met de Euro, dus daarmee houd je het overzicht van wat je zoal uitgeeft. Een goed advies is om voor zoveel mogelijk lokale producten te kiezen, zowel bij het boodschappen doen als wanneer je uit gaat eten in een restaurant. Uit eten is zeker betaalbaar. Vanaf € 22 heb je al een 3-gangen menu en een pizza is er al vanaf € 9. Kies je voor echte specialiteiten, houd dan rekening met een prijs van ca. € 25 voor een hoofdgerecht. De porties zijn erg Amerikaans, groter dan wij gewend zijn, dus je krijgt meestal wel waar voor je geld. Sterke drank is nog steeds behoorlijk prijzig maar niet zoals in Zweden en Noorwegen. Een glas bier kost gemiddeld € 4,50 en dan krijg je een flinke pul. De wijn (een glas wijn kost ca. € 5,50) wordt per cl geschonken, je bepaalt zelf de hoeveelheid en dus ook de prijs per glas.

   Zweden heeft een vergelijkbaar prijsniveau als Finland. Het verschil is alleen dat je in Zweden met de Zweedse Kroon dient te betalen. Het is dus verstandig om vooraf even een rekentabel te maken.

   Noorwegen is wel een stuk duurder dan Nederland en België. De levensstandaard in Noorwegen is erg hoog en het dagelijks leven is duurder dan bij ons. Alcohol en tabak zijn vanwege de accijnzen duidelijk hoger geprijsd. Uit eten en boodschappen doen is zeker betaalbaar maar wel twee tot drie keer duurder dan in Nederland. Dit is echter afhankelijk van het menu of het product. Vis is bijvoorbeeld veel goedkoper dan in Nederland en te koop in elke supermarkt. Rendiervlees of wild is vaak ook goedkoper. Ook als je groenten en fruit uit de buurt koopt, vallen de prijzen vaak mee.

   In deze landen is het seizoen kort en hevig, dus koop en eet vooral veel vers, van het seizoen, dat is lekker, gezond en het best geprijsd!
    

  • Wat zijn de extra kosten tijdens een rondreis?
   We kunnen je alleen een indicatie geven van wat je buiten de reissom, verder nog zult uitgeven tijdens de rondreis in het Pure Noorden. Uiteraard is dit voor iedereen anders en volledig afhankelijk van hoeveel kilometers je denkt te gaan rijden, of je gaat kamperen of in hotels verblijft en of je van plan bent om aan allerlei georganiseerde excursies en safari's deel te nemen. Wie van de natuur houdt, zal ongetwijfeld ook regelmatig picknicken en af en toe zelf te koken (kan ook lekker buiten, op een houtvuurtje) maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je veel liever aanschuift in een fijn restaurant!

   In de meeste rondreizen is het ontbijt inbegrepen tijdens het verblijf in het Pure Noorden. Je kunt rekenen op een uitgebreid Scandinavisch ontbijtbuffet, want wie de natuur ingaat, moet goed eten, is de redenering. Doe je je in elk geval tegoed aan de grote variatie aan brood, rijstbroodjes, wafels en crackers, de vele worst- en kaassoorten maar ook yoghurt, muesli, havermout, fruit, bessen, eieren en verse vis.

   De maaltijden aan boord van het vliegtuig, de veerboten en de autoslaaptrein, zijn niet inbegrepen.

 

Staat je vraag er niet bij?

Stel dan je vraag via ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op 035 - 699 0322.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel