Alles over Noord-Europa

vakantie scandinavie

Veelgestelde vragen over Noord-Scandinavië

Voigt Travel organiseert al vele jaren reizen naar het noorden van Scandinavië (Noorwegen, Zweden en Finland), het Pure Noorden zoals wij dat noemen. Dat betekent dat wij veel ervaring en kennis hebben en daar kunt u van profiteren. Hieronder een aantal veelgestelde vragen die wij krijgen en ons antwoord daarop. Twijfelt u nog? Bel ons (035 - 6990322) of stel uw vraag via het contactformulier. U kunt uw vraag ook stellen op ons blog, waar u in principe antwoord krijgt van andere reizigers of Nederlanders in Noorwegen, Zweden of Finland. Uiteraard zijn wij ook te bereiken via Twitter @VoigtTravel en Facebook: facebook.com/voigttravel.

Wat zijn de vluchttijden?

Voigt Travel organiseert fly & drive rondreizen naar Noord-Scandinavië, gecombineerd met een eigen rechtstreekse vlucht van Rotterdam naar Rovaniemi in Fins Lapland en Skellefteå in Zweeds Lapland. De vluchten vinden plaats van juni t/m september. Deze periode vliegt Voigt Travel u iedere woensdag naar Scandinavië. Zo zit u binnen 3 uur onder de Middernachtzon! Bekijk hier het vluchtschema.

Wat zijn de vaartijden?

Onze autorondreizen naar Scandinavië zijn altijd inclusief de overtocht vanuit Travemünde in Noord-Duitsland naar Helsinki. Waar u ook vandaan komt, u reist op uw gemak want Voigt Travel boekt altijd een vertrek aan het eind van de dag voor u. Bekijk hier de vaartijden.

Wat is de beste reistijd?

Dit is erg persoonlijk. Van mei t/m juli is het 24 uur licht in het noorden van Finland, Zweden en Noorwegen. Finland heeft een continentaal klimaat, met koude winters en warme zomers. Hoe verder u in de richting van Noorwegen gaat, is er meer invloed van de oceaan en daardoor een meer wisselend weerbeeld.

Zijn er veel muggen?

Dat varieert per jaar. Vochtige zwoele zomers kunnen voor muggen overlast zorgen. Dit is echter voornamelijk het geval in de buurt van moerassen. U kunt zich hier met anti-muggenspray tegen wapenen.

Is een reis op maat mogelijk?

Het is onder voorbehoud mogelijk om op basis van de accommodaties die wij aanbieden een reis op maat samen te stellen. U kunt uw verzoek sturen via het contactformulier.

Welke excursies kan ik doen?

Het is op verschillende locaties mogelijk om ter plaatse excursies en activiteiten te boeken. Zoals kanotochten in Salla, rivierboot safari bij Hotel Korpikartano, beren kijken bij Isokenkaisten Klubi of walvissafari's in Andenes. Tips vindt u in de van dag tot dag beschrijvingen.

Is benzine makkelijk te verkrijgen?

Benzinestations zijn er in het noorden van Scandinavië voldoende, maar het kan geen kwaad om ervoor te zorgen dat u altijd voldoende brandstof in de tank heeft, de afstanden zijn immers groot!

Loodvrije benzine en diesel zijn goed verkrijgbaar. LPG is in Noorwegen echter moeilijker verkrijgbaar dan in Zweden en Finland. De meeste benzinestations zijn self-service waar u contant kunt afrekenen of met een creditcard. Indien u aan de kassa wilt betalen, neem dan een pomp met “kassa” als tekst erboven. Verder zijn er in veel onbemande tankstations. Het tanken bij deze stations gaat vaak via speciale tankkaarten maar ook vaak via bankbiljetten en met creditcard. Met name in het midden en noorden van Noorwegen is het aantal tankstations beperkt, de rijksweg 6 uitgezonderd.

De brandstofprijzen in Finland en Zweden liggen op een vergelijkbaar niveau als in Nederland en België. In Noorwegen zijn daarentegen de prijzen over het algemeen iets hoger.

Als u bij een onbemand tankstation in Noorwegen betaalt met uw pas of creditcard, wordt er in eerste instantie, als waarborg, vaak een standaardbedrag van uw rekening afgeschreven dat kan variëren van € 100-150 (voldoende voor een volle tank). Na een aantal dagen wordt dit bedrag verrekend met het bedrag waarvoor u daadwerkelijk hebt getankt en wordt het restant op uw rekening teruggestort. Houd er rekening mee dat het enige dagen tot wel twee weken kan duren voor het restant wordt teruggestort.

Wat zijn de extra kosten tijdens een rondreis?

We kunnen u alleen een indicatie geven van wat u buiten de reissom, verder nog zult uitgeven tijdens uw rondreis in het Pure Noorden. Uiteraard is dit voor iedereen anders en volledig afhankelijk van hoeveel kilometers u denkt te gaan rijden, of u gaat kamperen of in hotels verblijft en of u van plan bent om aan allerlei georganiseerde excursies en safari's deel te nemen. Wie van de natuur houdt, zal ongetwijfeld ook regelmatig picknicken en af en toe zelf te koken (kan ook lekker buiten, op een houtvuurtje) maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat u veel liever aanschuift in een fijn restaurant!

In de meeste rondreizen is het ontbijt inbegrepen tijdens uw verblijf in het Pure Noorden. U kunt rekenen op een uitgebreid Scandinavisch ontbijtbuffet, want wie de natuur ingaat, moet goed eten, is de redenering. Doet u zich in elk geval tegoed aan de grote variatie aan brood, rijstbroodjes, wafels en crackers, de vele worst- en kaassoorten maar ook yoghurt, muesli, havermout, fruit, bessen, eieren en verse vis.

De maaltijden aan boord van het vliegtuig, de veerboten en de autoslaaptrein, zijn niet inbegrepen.

Wat is het prijsniveau in Scandinavië?

Het prijsniveau in Noord-Europa ligt over het algemeen hoger dan in Nederland maar het is een hardnekkig vooroordeel dat het onbetaalbaar is!

Finland heeft een iets hogere levensstandaard dan Nederland, dus de prijzen liggen net iets hoger. Je betaalt er echter met de Euro, dus daarmee houd u het overzicht van wat u zoal uitgeeft. Een goed advies is om voor zoveel mogelijk lokale producten te kiezen, zowel bij het boodschappen doen als wanneer u uit gaat eten in een restaurant. Uit eten is zeker betaalbaar. Vanaf € 22 heeft u al een 3-gangen menu en een pizza is er al vanaf € 9. Kiest u voor echte specialiteiten, houd dan rekening met een prijs van ca. € 25 voor een hoofdgerecht. De porties zijn erg Amerikaans, groter dan wij gewend zijn, dus u krijgt meestal wel waar voor uw geld. Sterke drank is nog steeds behoorlijk prijzig maar niet zoals in Zweden en Noorwegen. Een glas bier kost gemiddeld € 4,50 en dan krijgt u een flinke pul. De wijn (een glas wijn kost ca. € 5,50) wordt per cl geschonken, u bepaalt zelf de hoeveelheid en dus ook de prijs per glas.

Zweden heeft een vergelijkbaar prijsniveau als Finland. Het verschil is alleen dat u in zweden met de Zweedse Kroon dient te betalen. Het is dus verstandig om vooraf even een rekentabel te maken.

Noorwegen is wel een stuk duurder dan Nederland en België. De levensstandaard in Noorwegen is erg hoog en het dagelijks leven is duurder dan bij ons. Alcohol en tabak zijn vanwege de accijnzen duidelijk hoger geprijsd. Uit eten en boodschappen doen is zeker betaalbaar maar wel twee tot drie keer duurder dan in Nederland. Dit is echter afhankelijk van het menu of het product. Vis is bijvoorbeeld veel goedkoper dan in Nederland en te koop in elke supermarkt. Rendiervlees of wild is vaak ook Ook als u groenten en fruit uit de buurt koopt, vallen de prijzen ook vaak mee.

In deze landen is het seizoen kort en hevig, dus koop en eet vooral veel vers, van het seizoen, dat is lekker, gezond en het best geprijsd!

Heb ik altijd een privé hut?

Bij de eigen autoreizen heeft u zowel bij de Finnlines Oostzee bootovertocht als de autoslaaptrein een privé hut tot uw beschikking.

Wat houdt het allemansrecht in Scandinavië in?

In Scandinavië geldt het allemansrecht, wat betekent dat iedereen vrij toegang heeft tot de natuur en het recht heeft om natuurlijke producten te plukken en te eten, onafhankelijk van wie de eigenaar van het land is. Je mag dus gaan en staan waar je wilt, in bos, natuur of wateren, als je maar niets verstoort, vervuild of beschadigt. Het is belangrijk om te weten dat dit recht is gebaseerd op respect voor de natuur en dat toeristen ook respect moeten tonen voor boeren en eigenaren van land, andere gebruikers en het milieu. Houd ook altijd rekening met de privacy van de bewoners in de omgeving. Veel Finnen, Zweden en Noren hebben een buitenhuis op een afgelegen plek. Deze zijn meestal niet omheind maar het is wel privé grond. Bij twijfel niet gaan staan en anders toestemming vragen. Lees hier meer over het allemansrecht.

Wat is de middernachtzon?

Gedurende de drie zomermaanden gaat de zon in het hoge noorden niet onder. De zomers in Lapland zijn daardoor lang en zwoel. De naam voor dit bijzondere natuurverschijnsel is middernachtzon en een magische ervaring. Dag en nacht vervagen en worden één. ‘Yöton Yö’ zeggen de Finnen, wat betekent ‘nacht zonder nacht’. Het is een unieke gewaarwording de zon te zien zakken en te zien stijgen, voordat de zon ondergaat. De Middernachtzon is alleen te zien rondom de Poolcirkel vanaf midden mei tot eind juli, daarvoor en daarna gaat de zon wel gedeeltelijk onder. Lees meer over de middernachtzon.

Is het handig om iets mee te nemen van thuis?

Als u een rondreis met eigen auto gaat maken, bent u uiteraard in de gelegenheid om meer bagage mee te nemen dan in het vliegtuig. In de koffer die in het vliegtuig gaat, kunnen altijd nog wel wat crackers, koekjes, zoutjes e.d. Heeft u meer ruimte, kies dan ook voor wat houdbare producten, zoals pasta, rijst, crackers, suiker, thee, koffie, koekjes e.d. Een goede tip is om een thermosfles/kan mee te nemen voor koffie/thee/limonade voor onderweg. Als u van plan bent om veel te gaan wandelen en te picknicken, neem dan ook plastic bestek en servies mee en een doosje lucifers en eventueel kookgerei.

Wanneer u van het ene EU-land naar het andere reist, mag u zoveel kopen en meenemen als u wilt, mits het maar voor persoonlijk gebruik is en niet om door te verkopen. Heffingen (BTW en accijnzen) zijn inbegrepen in de prijs die u betaalt en in andere EU-lidstaten hoeft geen belasting meer te worden betaald. Elk land stelt zijn eigen richthoeveelheden vast die bepalen of tabak en alcohol voor persoonlijk gebruik bedoeld zijn. Als u meer bij u heeft, is het mogelijk dat u wordt gevraagd te bewijzen dat het voor persoonlijk gebruik bedoeld is en de aankoop ervan te rechtvaardigen. De richthoeveelheden mogen echter niet meer zijn dan:

- 800 sigaretten, 400 cigarillo's, 200 sigaren, 1 kg tabak
- 10 liter sterke drank (meer dan 22% alcohol), 20 liter alcoholiserende wijn (zoals port of sherry),
- 90 liter wijn (waarvan eventueel 60 liter mousserende wijn)
- 110 liter bier

Noorwegen valt niet binnen de EU maar met een limiet van NOK 6000 mag u de volgende artikelen zonder invoerrechten en accijns meenemen bij een verblijf langer dan 24 uur in Noorwegen:

- 200 sigaretten of 250 gram andere tabaksproducten en 200 vloeitjes
- 1 liter sterke drank (meer dan 22% alcohol), 1,5 liter van 4,7 t/m 22% alcohol en 2 liter met meer dan 2,5 tot 4,7% alcohol

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel