Veelgestelde vragen Scandinavië
Alles over Noord-Europa

Veelgestelde vragen Scandinavië

Voigt Travel organiseert al vele jaren reizen naar het noorden van Scandinavië (Noorwegen, Zweden en Finland), het Pure Noorden zoals wij dat noemen. Dat betekent dat wij veel ervaring en kennis hebben en daar kun jij van profiteren. Hieronder een aantal veelgestelde vragen die wij krijgen en ons antwoord daarop. Twijfel je nog? Bel ons (035 - 6990322) of stel je vraag via het contactformulier. Uiteraard zijn wij ook te bereiken via Twitter @VoigtTravel en Facebook: facebook.com/voigttravel.
 


 

Vragen en antwoorden 

  • Wat zijn de vaartijden naar het Hoge Noorden?
   Onze autorondreizen naar Scandinavië zijn altijd inclusief de overtocht naar Finland (van Travemünde in Duitsland naar Helsinki) of Noorwegen (van Hirtshals in Denemarken naar Bergen en Stavanger). Waar je ook vandaan komt, je reist op je gemak want Voigt Travel boekt altijd een vertrek aan het eind van de dag voor jou. Bekijk hier de vaartijden.
  • Wat zijn de vluchttijden naar het Hoge Noorden?
   Voigt Travel organiseert fly & drive rondreizen naar Scandinavië, gecombineerd met een rechtstreekse vlucht naar Rovaniemi in Fins Lapland en Oslo en Ålesund in Noorwegen. De vluchten vinden plaats van juni t/m september. Bekijk hier het vluchtschema.
  • Wat is de beste reistijd voor het Hoge Noorden?
   Dit is erg persoonlijk. Over het algemeen is mei t/m september de beste reistijd voor het Hoge Noorden, vanwege de aangename temperaturen. In juni en juli is het 24 uur licht in het uiterste noorden van Finland, Zweden en Noorwegen. Finland heeft een continentaal klimaat, met koude winters en warme zomers. Hoe verder je in de richting van Noorwegen gaat, is er meer invloed van de oceaan en daardoor een meer wisselend weerbeeld.
  • Wat voor kleding heb ik nodig in het Hoge Noorden?
   Het 3-lagen systeem is een eenvoudig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je de juiste spullen hebt om je in elke omstandigheid comfortabel te voelen. Deze zijn (1) de basislaag (base-layer) ook wel thermisch ondergoed genoemd, (2) de middenlaag (mid-layer), een laag die warmte vasthoudt en (3) de buitenste laag (shell-layer) die wind, en water, buiten houdt. Hier lees je meer over ons kledingadvies.
  • Heb ik een paspoort of visum nodig voor het Hoge Noorden?
   Om naar Finland, Zweden en Noorwegen te reizen, heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Een paspoort is niet nodig: je kunt dus ook reizen met een identiteitskaart. Je hebt ook geen visum nodig.
  • Wat is het voltage in het Hoge Noorden?
   In Finland is het voltage 230 Volt. De stopcontacten die in Finland zijn kunnen worden gebruikt met Nederlandse stekkers. Er is overal elektriciteit, ook in de meeste wildernis cabins die tijdens de safari's worden gebruikt. In Zweeds Lapland is het voltage 220 Volt. Nederlandse stekkers kunnen worden gebruikt. Bij sommige Zweedse apparaten wordt er gewerkt met een drietandstekker, maar in dat geval zijn er in het hotel adapters beschikbaar en kunnen de Nederlandse apparaten worden gebruikt. In Noorwegen is het voltage ook 220 volt. Hier kun je ook een eurostekker gebruiken. Je hoeft dus geen wereldstekker mee te nemen naar Lapland.
  • Is er tijdsverschil met het Hoge Noorden?
   In Finland geldt de Oost-Europese tijd. Dat betekent dat het er een uur later is dan bij ons: 12.00 uur in de Benelux is 13.00 uur in Finland. Zomer- en wintertijd gaan op hetzelfde moment in als in de Benelux. Het uur tijdsverschil blijft dus altijd. Tussen Zweden en Noorwegen en Nederland en België is geen tijdsverschil.
  • Wat houdt het allemansrecht in het Hoge Noorden in?
   In Scandinavië geldt het allemansrecht, wat betekent dat iedereen vrij toegang heeft tot de natuur en het recht heeft om natuurlijke producten te plukken en te eten, onafhankelijk van wie de eigenaar van het land is. Je mag dus gaan en staan waar je wilt, in bos, natuur of wateren, als je maar niets verstoort, vervuild of beschadigt. Het is belangrijk om te weten dat dit recht is gebaseerd op respect voor de natuur en dat toeristen ook respect moeten tonen voor boeren en eigenaren van land, andere gebruikers en het milieu. Houd ook altijd rekening met de privacy van de bewoners in de omgeving. Veel Finnen, Zweden en Noren hebben een buitenhuis op een afgelegen plek. Deze zijn meestal niet omheind maar het is wel privé grond. Bij twijfel niet gaan staan en anders toestemming vragen. Lees hier meer over het allemansrecht.
  • Is het handig om iets mee te nemen van thuis?
   Als je een rondreis met eigen auto gaat maken, ben je uiteraard in de gelegenheid om meer bagage mee te nemen dan in het vliegtuig. In de koffer die in het vliegtuig gaat, kunnen altijd nog wel wat crackers, koekjes, zoutjes e.d. Heb je meer ruimte, kies dan ook voor wat houdbare producten, zoals pasta, rijst, crackers, suiker, thee, koffie, koekjes e.d. Een goede tip is om een thermosfles/kan mee te nemen voor koffie/thee/limonade voor onderweg. Als je van plan bent om veel te gaan wandelen en te picknicken, neem dan ook plastic bestek en servies mee en een doosje lucifers en eventueel kookgerei.
  • Welke excursies kan ik doen in het Hoge Noorden?
   Het is op verschillende locaties mogelijk om ter plaatse excursies en activiteiten te boeken. Zoals kanotochten in Salla, rivierboot safari bij Hotel Korpikartano, beren kijken bij Isokenkaisten Klubi of walvissafari's in Andenes. Tips vind je in de van dag tot dag beschrijvingen.
  • Is een reis op maat mogelijk?
   Het is onder voorbehoud mogelijk om op basis van de accommodaties die wij aanbieden een reis op maat samen te stellen. Je kunt een verzoek sturen via het contactformulier.
  • Heb ik altijd een privé hut op reizen naar het Hoge Noorden?
   Bij de eigen autoreizen heb je zowel bij de Fjord Line en Finnlines Oostzee bootovertocht als de autoslaaptrein in Finland een privé hut tot je beschikking.
  • Kan ik met een elektrische auto op reis in het Hoge Noorden?
   Ja, dat kan zeker. Hou daarbij wel rekening met een aantal zaken. Zo verbruikt je auto in de bergen meer elektriciteit. In de buurt van stedelijke gebieden vind je de meeste oplaadpunten. Daarom is het handig om van tevoren even te checken waar er laadpunten zijn, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Op deze handige kaart kun je per land zien waar je kan laden én welk type stekker gebruikt wordt.
  • Wat is de middernachtzon?
   Gedurende de drie zomermaanden gaat de zon in het hoge noorden niet onder. De zomers in Lapland zijn daardoor lang en zwoel. De naam voor dit bijzondere natuurverschijnsel is middernachtzon en een magische ervaring. Dag en nacht vervagen en worden één. ‘Yöton Yö’ zeggen de Finnen, wat betekent ‘nacht zonder nacht’. Het is een unieke gewaarwording de zon te zien zakken en te zien stijgen, voordat de zon ondergaat. De Middernachtzon is alleen te zien rondom de Poolcirkel vanaf midden mei tot eind juli, daarvoor en daarna gaat de zon wel gedeeltelijk onder. Lees meer over de middernachtzon.
  • Zijn er veel muggen in Scandinavië?
   Dat varieert per jaar. Vochtige zwoele zomers kunnen voor muggen overlast zorgen. Dit is echter voornamelijk het geval in de buurt van moerassen. Je kunt zich hier met anti-muggenspray tegen wapenen.
  • Wat is het prijsniveau in het Hoge Noorden?

   Het prijsniveau in Noord-Europa ligt over het algemeen hoger dan in Nederland maar het is een hardnekkig vooroordeel dat het onbetaalbaar is!

   Finland heeft een iets hogere levensstandaard dan Nederland, dus de prijzen liggen net iets hoger. Je betaalt er echter met de Euro, dus daarmee houd je het overzicht van wat je zoal uitgeeft. Een goed advies is om voor zoveel mogelijk lokale producten te kiezen, zowel bij het boodschappen doen als wanneer je uit gaat eten in een restaurant. Uit eten is zeker betaalbaar. Vanaf € 22 heb je al een 3-gangen menu en een pizza is er al vanaf € 9. Kies je voor echte specialiteiten, houd dan rekening met een prijs van ca. € 25 voor een hoofdgerecht. De porties zijn erg Amerikaans, groter dan wij gewend zijn, dus je krijgt meestal wel waar voor je geld. Sterke drank is nog steeds behoorlijk prijzig maar niet zoals in Zweden en Noorwegen. Een glas bier kost gemiddeld € 4,50 en dan krijg je een flinke pul. De wijn (een glas wijn kost ca. € 5,50) wordt per cl geschonken, je bepaalt zelf de hoeveelheid en dus ook de prijs per glas.

   Zweden heeft een vergelijkbaar prijsniveau als Finland. Het verschil is alleen dat je in Zweden met de Zweedse Kroon dient te betalen. Het is dus verstandig om vooraf even een rekentabel te maken.

   Noorwegen is wel een stuk duurder dan Nederland en België. De levensstandaard in Noorwegen is erg hoog en het dagelijks leven is duurder dan bij ons. Alcohol en tabak zijn vanwege de accijnzen duidelijk hoger geprijsd. Uit eten en boodschappen doen is zeker betaalbaar maar wel twee tot drie keer duurder dan in Nederland. Dit is echter afhankelijk van het menu of het product. Vis is bijvoorbeeld veel goedkoper dan in Nederland en te koop in elke supermarkt. Rendiervlees of wild is vaak ook goedkoper. Ook als je groenten en fruit uit de buurt koopt, vallen de prijzen vaak mee.

   In deze landen is het seizoen kort en hevig, dus koop en eet vooral veel vers, van het seizoen, dat is lekker, gezond en het best geprijsd!
    

  • Wat zijn de extra kosten tijdens een rondreis door het Hoge Noorden?
   We kunnen je alleen een indicatie geven van wat je buiten de reissom, verder nog zult uitgeven tijdens de rondreis in het Pure Noorden. Uiteraard is dit voor iedereen anders en volledig afhankelijk van hoeveel kilometers je denkt te gaan rijden, of je gaat kamperen of in hotels verblijft en of je van plan bent om aan allerlei georganiseerde excursies en safari's deel te nemen. Wie van de natuur houdt, zal ongetwijfeld ook regelmatig picknicken en af en toe zelf te koken (kan ook lekker buiten, op een houtvuurtje) maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je veel liever aanschuift in een fijn restaurant!

   In de meeste rondreizen is het ontbijt inbegrepen tijdens het verblijf in het Pure Noorden. Je kunt rekenen op een uitgebreid Scandinavisch ontbijtbuffet, want wie de natuur ingaat, moet goed eten, is de redenering. Doe je je in elk geval tegoed aan de grote variatie aan brood, rijstbroodjes, wafels en crackers, de vele worst- en kaassoorten maar ook yoghurt, muesli, havermout, fruit, bessen, eieren en verse vis.

   De maaltijden aan boord van het vliegtuig, de veerboten en de autoslaaptrein, zijn niet inbegrepen.
  • Is benzine makkelijk te verkrijgen in het Hoge Noorden?

   Benzinestations zijn er in Scandinavië voldoende, maar het kan geen kwaad om ervoor te zorgen dat je altijd voldoende brandstof in de tank hebt, de afstanden zijn immers groot!

   Loodvrije benzine en diesel zijn goed verkrijgbaar. LPG is in Noorwegen echter moeilijker verkrijgbaar dan in Zweden en Finland. De meeste benzinestations zijn self-service waar je contant kunt afrekenen of met een creditcard. Indien je aan de kassa wil betalen, neem dan een pomp met “kassa” als tekst erboven. Verder zijn er in veel onbemande tankstations. Het tanken bij deze stations gaat vaak via speciale tankkaarten maar ook vaak via bankbiljetten en met creditcard. Met name in het midden en noorden van Noorwegen is het aantal tankstations beperkt, de rijksweg 6 uitgezonderd.

   De brandstofprijzen in Finland en Zweden liggen op een vergelijkbaar niveau als in Nederland en België. In Noorwegen zijn daarentegen de prijzen over het algemeen iets hoger.

   Als je bij een onbemand tankstation in Noorwegen betaalt met een bankpas of creditcard, wordt er in eerste instantie, als waarborg, vaak een standaardbedrag van de rekening afgeschreven dat kan variëren van € 100-150 (voldoende voor een volle tank). Na een aantal dagen wordt dit bedrag verrekend met het bedrag waarvoor je daadwerkelijk hebt getankt en wordt het restant op de rekening teruggestort. Houd er rekening mee dat het enige dagen tot wel twee weken kan duren voor het restant wordt teruggestort.

  • Ik reis komende zomer met Transavia naar het Hoge Noorden. Bestaat er een kans dat mijn vlucht geannuleerd wordt?
   Reis je met onze directe vlucht van Transavia naar het Hoge Noorden? Dan kun je er op rekenen dat deze gegarandeerd vertrekt. Wij hebben deze vluchten namelijk van tevoren ingekocht waardoor deze niet geannuleerd kunnen worden. Daarnaast heeft Transavia ons bevestigd dat onze vluchten vertrekken op de afgesproken dagen.
  • Welke paspoortgegevens zijn nodig bij het boeken van een reis?
   Om je reis naar het Hoge Noorden te boeken, hebben wij de eerste voornaam zoals op je paspoort staat, je achternaam en je geboortedatum nodig. Je kunt uiteraard ook reizen met een identiteitskaart.
  • Ik wil graag meer weten over het verblijf waar ik slaap. Waar kan ik dat vinden?
   De naam van de accommodaties waar je slaapt kun je vinden in de reisinformatie, op de boekingsbevestiging en op de voucher. Meer informatie over de plekken waar je slaapt vind je in de reisinformatie en op onze website bij de reis die je hebt geboekt. In de reisinformatie vind je ook informatie over wie je de sleutel overhandigt.
  • In- en uitchecken van je accommodatie
   Algemene regel is dat gasten de accommodatie vanaf eind van de middag kunnen inchecken op dag van aankomst en eind van de ochtend dienen uit te checken op dag van vertrek.
   In veel gevallen kun je echter bij onze accommodaties al rond het middaguur inchecken. Bij een terugvlucht op de laatste dag in de avond naar Nederland kun je bij de accommodatie bespreken of het mogelijk is later uit te checken en tegen welke voorwaarden.
  • Ik wil graag meer weten over de excursies die ik tijdens mijn reis ga doen. Waar kan ik dat vinden?
   Op de boekingsbevestiging vind je een overzicht van alle excursies die inclusief zijn en die je bij je reis bijgeboekt hebt. Wil je meer lezen over de excursies? Op de website, bij de reis die je geboekt hebt, vind je alle informatie. Daarnaast lees je in de reisinformatie meer over de excursies.
  • Kan ik nog een extra excursie bijboeken als ik mijn reis al geboekt heb?
   Natuurlijk! Je kunt na geboekt te hebben altijd nog een excursie boeken. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
  • Wanneer ontvang ik de vouchers voor mijn verblijf, excursies en eventuele extra geboekte onderdelen?
   Ongeveer drie weken voor vertrek sturen we je de reisbescheiden toe. Deze bestaat uit vouchers voor je vliegreis, vouchers voor je verblijf (met routebeschrijving en GPS-code), vouchers voor inbegrepen excursies en vouchers voor eventuele extra’s, zoals diners en excursies.
  • Waar kan ik de auto die ik gehuurd heb ophalen?
   Wanneer je een fly & drive reis geboekt hebt, is een huurauto inbegrepen. Deze kun je ophalen op de luchthaven van aankomst. In de reisinformatie vind je meer informatie over de maatschappij en de plek waar je de auto precies ophaalt. Je ziet ook welk type auto je gehuurd hebt.

 

Staat je vraag er niet bij?

Stel dan je vraag via ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op 035 - 699 0322.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel