Allemansrecht in Noord-Scandinavië
Alles over Noord-Europa

Allemansrecht in Noord-Scandinavië

In Scandinavië geldt het allemansrecht, wat betekent dat iedereen vrij toegang heeft tot de natuur en het recht heeft om natuurlijke producten te plukken en te eten, onafhankelijk van wie de eigenaar van het land is. Je mag dus gaan en staan waar je wilt, in bos, natuur of wateren, als je maar niets verstoort, vervuild of beschadigt. Het is belangrijk om te weten dat dit recht is gebaseerd op respect voor de natuur en dat toeristen ook respect moeten tonen voor boeren en eigenaren van land, andere gebruikers en het milieu. Houd ook altijd rekening met de privacy van de bewoners in de omgeving. Veel Finnen en Noren hebben een buitenhuis op een afgelegen plek. Deze zijn meestal niet omheind maar het is wel privé grond. Bij twijfel niet gaan staan en anders toestemming vragen.
 

Let op:
- het is verboden om in de vrije natuur zich met een motorvoertuig van de weg af te begeven!
- het allemansrecht geldt niet in natuurreservaten en andere beschermde natuurgebieden!
 

Camperplaatsen

Je mag in principe op elke parkeerplaats overnachten, maar het mag niet op kamperen lijken. Het begint op kamperen te lijken wanneer je gaat barbecueën, de luifel uitdraait e.d. Anders gezegd: je moet weg kunnen rijden zonder eerst het voertuig te hoeven verlaten.

Er zijn veel rustplaatsen en parkeerplekken waar je met de camper mag staan, vaak zonder te hoeven betalen. Officiële camperplaatsen zijn nog zeldzaam.
 

In elk geval kun je 24 uur staan op:
- Alle officiële parkeerplaatsen tenzij uitdrukkelijk verboden. Wel binnen de parkeervlakken blijven.
- Parkeerplaatsen van natuurreservaten. Vaak voorzien van een infobord, picknicktafels en/of een (droog)toilet. Haal folders met uitleg en plaatsaanduiding in de toeristenbureau's.
- Parkeerplaatsen bij jachthavens. Meestal kun je tegen vergoeding, gebruik maken van de havenfaciliteiten.
- Parkeerplaatsen bij winkelcentra.
- Picknick plaatsen langs de weg, vaak uitgerust met picknicktafels en/of (droog)toilet. Langs de hoofdwegen ook dikwijls met waterkraan en/of loospunt voor een chemisch toilet. In principe dienen deze picknickplaatsen niet om te overnachten.
 

Campings

Voor een overzicht van campings en de prijzen kun je het beste terecht op:
- Finland en Fins-Lapland: www.camping.fi of www.eurocampings.net/nl/europa/finland
- Zweden en Zweeds-Lapland: www.camping.se of www.eurocampings.net/nl/europa/zweden
- Noord-Noorwegen: www.camping.no of www.eurocampings.net/nl/europa/noorwegen
 

De campings zijn goed, schoon, hebben vaak prima faciliteiten en dat alles tegen een redelijk tarief. Van rustig, op de meest prachtig gelegen plekken tot meer uitgebreide campings met zwembad en cabins. Voor ieder wat wils!

Een internationale kampeerkaart is niet nodig, aangezien het niet van toepassing is op campings in de noordelijke bestemmingen.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel