Wat te doen in Stavanger?
Stavanger Waarom moet je een stedentrip Stavanger maken?

Wat te doen in Stavanger?

Stavanger is een goed startpunt voor een autorondreis door Noorwegen. Vooral wanneer je naar de Preikestolen en het Lysefjord wil. Op deze pagina lees je waarom je in deze levendige stad een stedentrip Stavanger moet maken.
 


 

Stavanger bereik je zowel met het vliegtuig als via de Hirtshals Stavanger overtocht. Deze boottocht brengt jou met je auto vanuit Denemarken langs de Noorse fjorden naar de toegangspoort tot de mooiste fjorden. Rijd niet zomaar de stad uit als je in Stavanger bent: deze levendige stad heeft veel moois te bieden. In 2008 werd Stavanger benoemd tot culturele hoofdstad van Europa. Het sfeervolle oude centrum ademt een en al Noorse historie uit. Je vindt er tal van interessante musea en maandelijks een aantal culturele evenementen. De huidige bewoners van de stad geven Stavanger juist een gezellig én hip tintje. ’s Avonds toveren alle restaurants, bars en clubs zich om tot de leukste hotspots. Een perfecte mix tussen oud en nieuw, dus. 

Oude centrum 

Doen tijdens stedentrip Stavanger

Ervaar de foodiestad
Stavanger is de perfecte stad voor foodliefhebbers. Elk jaar vindt het grootste foodfestival van Noorwegen, Gladmat Festival, plaats in Stavanger. Dat zegt genoeg! In de stad zie je het hele jaar door de focus liggen op goed eten en drinken. Zo vind je een paar van de hipste en beste koffietenten ter wereld in Stavanger. De Noren zijn dol op koffie en daarom wordt er veel waarde gehecht aan het nuttigen van goede koffie in een fijne ambiance. Daarnaast is Stavanger een echte hotspot voor visliefhebbers want de stad ligt direct aan het water. Hier geniet je van Noorse zalm en garnalen en van lokale specialiteiten zoals sprotjes (soort sardientjes) en no knead bread (warm brood uit de pan). Behoefte aan een biertje? Stap dan binnen in één van Stavanger’s leukste biercafés of bierbrouwerijen, zoals På kornet. Wil je al het lekkers van Stavanger proeven? Volg dan een cooking class of ga op food safari in Stavanger.

Foodiestad Stavanger 

Ontdek de wijken van Stavanger
Een typisch beeld van Stavanger is een kronkelende straat vol witte houten huisjes. Deze 18-eeuwse witte huisjes zijn versierd met bakken vol kleurrijke bloemen en ouderwetse hanglampen. Het oude centrum waar deze huisjes in staan heet Gamle Stavanger en was vroeger het middelpunt van de sardientjesvangst. Het is leuk om door de straten te slenteren, maar houd rekening met andere bezoekers, want het kan in het hoogseizoen erg druk zijn. Behoefte aan het echte Stavanger? Ga naar de hippe wijk Nylund of Lagärd.

Oude centrum 

Fjorden rondom Stavanger

Stavanger is de toegangspoort tot één van de mooiste fjordengebieden van Noorwegen. Vanuit Stavanger kun je met de boot naar bijvoorbeeld de Lysefjord varen. Tijdens deze boottocht vaar je ook langs Preikestølen en Kjerag.
 

Preikestølen en Lysefjord
De Preikestølen heeft op veel bucketlists een plekje veroverd. Deze naar-voren-hangende rotsformatie ontstond duizenden jaren geleden door een scheuring na vorst. De rotsformatie is 25 bij 25 meter, 604 meter hoog en biedt uitzicht over de Lysefjord.

Bryggen steegjes 

Kjeragsbolten
Deze bijzondere bezienswaardigheid ligt ook in de Lysefjord. Het is een enorm rotsblok dat op bijna 1000 meter hoogte ingeklemd zit tussen twee rotswanden. Je kunt er overeen lopen en natuurlijk op zitten.

Voigt Travel biedt verschillende Noorwegen fly & drive en eigen autorondreizen aan waar je start en eindigt in Stavanger. Reis bijvoorbeeld via Stavanger naar het Preikestolen tijdens de Van Preikestølen tot Geirangerfjord eigen autorondreis. Neem voor persoonlijk reisadvies contact met ons op.
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel