Nedernoor

Marten Bril

Nedernoor

vesteralen noorwegen

"Een bijzondere belevenis, daar word je pas gelukkig van"

We reizen af naar de Vesterålen eilanden, via de kustweg en twee keer op een veerboot. Tijdens de tocht door de indrukwekkende Straumsfjord en Andfjord waait het aardig.

Marten Bril woont in het dorpje Andenes, op de Vesterålen eilanden. Hij is eigenaar van het bedrijf Sea Safari Andenes en heeft hier aan de kust zijn kantoor. Marten komt oorspronkelijk uit Nederland, maar dat zou je niet zeggen. Met zijn grijsblonde warrige krullen en stoppelbaardje lijkt hij verdacht veel op een rasechte Noor. Marten schenkt me een kopje thee in en ik krijg er een stroopwafel bij. “Zo, hier knap je wel van op. Stroopwafels uit Nederland, die nemen mijn vrienden mee. Samen met kilo’s kaas en drop.”

 

"Na mijn 45e wilde ik doen waar ik echt gelukkig van word"

Marten Bril heeft zestien jaar geleden het plaatsje Dieren achter zich gelaten om hier een nieuw bestaan op te bouwen. “Ik heb altijd gezegd dat ik na mijn vijfenveertigste zou gaan doen waar ik gelukkig van word. En dat bleek, na een paar vakanties hier te hebben doorgebracht, op deze eilandengroep te zijn. De Vesterålen zijn een stuk minder toeristisch dan de Lofoten eilanden en dit is een rijk vogel- en walvisgebied. Er leven hier jaarrond zeearenden en de BBC heeft dit gebied uitgeroepen tot het beste walvisgebied ter wereld met de grootste concentratie walvissen. Hier vind je grienden, witflankdolfijnen, potvissen, walvissen en dwergvinvissen. Ik leef hier om te genieten en voel me rijk. Wat ik eerder niet wist weet ik nu; geld maakt niet gelukkig, belevenissen wel.”

 

"Wat ik mis aan Nederland? Mijn moeder"

Maar mist hij Nederland dan niet? “Nee, het land mis ik niet, mijn moeder wel. Maar dat neemt niet weg dat ik wel even moest wennen aan dit volk. Iedereen is hier lief en aardig voor elkaar. Ze hebben daar zelfs een woord voor; ‘koselig of hyggelig’. Ik ben iemand die gewoon zegt wat hij denkt. Wel zo duidelijk maar mijn medewerkers moesten daar wel even aan wennen. Waar ik ook aan heb moeten wennen is dat niemand hier ooit op tijd is. ‘Mañana, mañana’ is geen Spaanse uitdrukking, dat is Noors”, lacht Marten. “Maar als je dat eenmaal weet en je houdt er rekening mee, dan is het hier heerlijk wonen.”

In 2012 ging de eerste vogel- en walvissafari van start. “Bij Sea Safari Andenes draait alles om de beleving van de natuur. En van zo’n beleving word je gelukkig. Samen met onze gasten gaan we op zoek naar geluk. Daarbij worden we een handje geholpen door onze man in de vuurtoren. Hij speurt de hele dag de zee af en vertelt ons waar we heen moeten varen om dichtbij de walvissen te kunnen komen. Eenmaal ter plaatste is het feest. Alle passagiers zijn in extase. Kan je je voorstellen hoe het voelt om zo’n prachtige orka naast de boot het water uit te zien springen?”

 

"Ik deel mijn geluk graag met mijn gasten"

Vol enthousiasme neemt Marten me mee naar zijn computer. “Kijk, gisteren gemaakt. Deze mooie jongen dook opeens naast onze boot uit het water. Echt vlak ernaast. Voor mij is dat ook feest.” Op de foto zijn zelfs de ogen van de orka duidelijk te zien. “Hier word ik heel gelukkig van. En dat geluk wil ik graag met al mijn klanten delen.”

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel