Lodge zusters

Katja en Sirpa

Lodge zusters

isokenkaisten klubi lodge finland

"We wonen diep verscholen achter hoge bomen aan een prachtig meer"

Via Kuusamo reizen we naar een verlaten plek op een paar kilometer afstand van de Russische grens. Hier zijn de zusjes Katja en Sirpa Kämäräinen de trotse eigenaren van een authentieke Lapse lodge. Een enorm grondgebied met schitterende houten chalets waar de gasten kunnen wandelen, kanoën en genieten van de rust en ruimte. Verscholen achter hoge bomen, gelegen aan het prachtige Yli-Heikinjärvi meer, doemen de verschillende verblijven op. Het wildernis resort draagt de meest onmogelijke naam om uit te spreken: Isokenkäisten Klubi. Gelukkig mogen de gasten kortweg IKK zeggen...

 

Gezonde voeding rechtstreeks uit de natuur

Bij aankomst staan de zusjes me al op te wachten. De tafel is gedekt met allemaal lekkers. Zelfgemaakte taart met bessen en frambozen, broodjes met worteltapenade, Finse crackers en bosbessensap. "Alles komt rechtstreeks uit de wildernis om ons heen", vertelt Sirpa. "In Finland geldt het Allemansrecht: iedereen heeft het recht om te nemen van wat de natuur te bieden heeft, mits je die natuur maar respecteert en niet meer neemt dan nodig is. En dat is dan ook wat we hier zoveel mogelijk doen. Kom je hier logeren, dan ervaar je ons land ook op een culinaire manier. Veel van wat nu op je bord ligt komt uit onze achtertuin." En die 'tuin' is zo groot als een paar voetbalvelden. Als ik vraag waar de naam Isokenkäisten Klubi vandaan komt is het Katja die begint te vertellen. "Mijn vader heeft de naam bedacht. Wat vandaag de dag een lodge is waar vijftig gasten kunnen verblijven is het ooit begonnen met een enkele kota. De kota, een kleine houten hut in de vorm van een tent met een vuurplaats in het midden, bouwde mijn vader zodat de bestuurders van de snowscooters zich daar konden opwarmen. Vaak waren het hoge bazen van bedrijven en politici die met elkaar een avontuur beleefden. Wij noemen zulke zakenmensen 'Iso', wat letterlijk ‘grote schoen’ betekent. Op een dag kwam mijn vader thuis en vertelde van zijn plan: hij zou een club, in het Fins een klubi, beginnen, de Isokenkäisten Klubi. De naam vonden we verschrikkelijk, maar mijn vader was er niet vanaf te brengen."

Ondertussen is IKK flink uitgebreid. Er zijn huisjes in alle soorten en maten. Alle chalets hebben bovendien een eigen sauna. "Op zich is dat in Finland gebruikelijk maar wij hebben ook nog een traditionele rooksauna. Alleen mijn vader en mijn man weten hoe je die sauna opstookt."

IKK is een echt familiebedrijf. De zussen hebben het bedrijf van hun ouders overgenomen en willen dat het in de familie blijft. Katja: "Onze ouders dragen nog steeds hun steentje bij hoor. Zo breit mijn oude moedertje sokken. En niet zomaar een paar, nee, wel honderd paar per jaar. Elke gast die hier komt krijgt een paar wollen sokken van mijn moeder. Hier zal niemand last hebben van koude voeten."
 

 

De legendarische rooksauna

De twee laten het terrein zien. Alle huisjes zijn anders van indeling en grootte. De rooksauna moet ook geshowd worden, natuurlijk. De muren zijn zwartgeblakerd van de rook en het is er pikkedonker. Kom je uit de sauna dan kun je zo in je blootje afdalen naar de steiger in het meer en het water in springen.
  
Bij vertrek zien we twee ingelijste oorkondes. Op de eerste oorkonde is te lezen dat de rooksauna behoort tot een van de acht beste sauna’s van Finland. De tweede oorkonde is een nog grotere eer: Isokenkäisten Klubi is uitgeroepen tot het beste outdoor resort van Finland. Als we aan de zusjes vragen waarom ze ons dat niet verteld hebben zegt Katja: "Ach, met zoiets loop je toch niet te koop..." Dit resort mag dan wel 'grote schoen' heten, deze twee dames lopen in ieder geval niet naast hun schoenen.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel