Kiruna: wat kan je er doen?
Kiruna in Zweden Wat doe je in de zomer in Kiruna?

Kiruna: wat kan je er doen?

Kiruna: de grootste stad van Zweeds Lapland. Vanuit hier worden veel excursies, tours en hikes georganiseerd. Kiruna in de winter staat bekend als compleet winterwalhalla, maar in de zomer is er net zo veel te beleven! Op deze pagina geven wij je alle informatie over de bezienswaardigheden in en rondom Kiruna in de zomer.
 


 

Kiruna als mijnstad

Kiruna staat bekend als mijnstad. Eeuwenlang woonden de Sami op deze plek, totdat de Zweden de ijzererts in de grond ontdekten. In 1900 werd Kiruna gesticht. Er werd meteen een spoorlijn aangelegd zodat de ijzererts eenvoudig vervoerd kon worden. In totaal zijn er drie mijnen. De oudste heet Kiirunavaara en is de enige mijn die nog open is. In 1970 werd de laatste mijn gesloten. Omdat de mijnbouw veel ruimte vergt, en er voor zorgt dat de stad verzakt, moeten huizen uitwijken. Daarom wordt Kiruna langzaam aan verplaatst. Stuk voor stuk worden de huizen afgebroken en enkele kilometers verderop weer opgebouwd. Het plan is om heel Kiruna binnen twintiger jaar te verplaatsen.

Kiruna citytrip 

Ontdek de geschiedenis van Kiruna

Bij de Kiruna Tourist Office kun je een rondleiding krijgen door het centrum van Kiruna en alle ins en outs over de geschiedenis van de plek ontdekken. Je bezoekt de kerk, het stadhuis en wandelt uiteindelijk naar het hoger gelegen Luossavaara. Je leert veel over het leven in Kiruna, hoe het is als een stad verhuist en hoe dat gebeurt.
 

Kerk van Kiruna

De kerk van Kiruna ligt middenin Kiruna. De kerk werd in 1912 gebouwd door de Zweedse architect Gustaf Wickmann. Deze kerk is een combinatie tussen Amerikaanse houtarchitectuur en Samische hutten. De kerk zal, vanwege de mijnbouw, ook moeten worden verhuisd.

Kerk in Kiruna 

Stadhuis van Kiruna

Het stadhuis van Kiruna werd in 1964 gebouwd. Het stadhuis is het enige gebouw dat niet verplaatst wordt, het wordt afgebroken. Maar daarvoor in een nieuw stadhuis in de plaats gekomen. Een gebouw met een modern design. Het stadhuis heeft de toepasselijke vorm gekregen van stukken kristal en ijzererts. Daaromheen ‘zweeft’ een ring die symbolisch dient als bescherming.
 

Icehotel 365

Het Icehotel 365: waarschijnlijk het beroemdste hotel ter wereld. Dit oudste ijshotel ter wereld werd 26 jaar geleden gebouwd in Jukkasjärvi. Sindsdien wordt het ieder jaar weer opnieuw neergezet. In november wordt er ijs uit de Thornerivier gehaald. Uit dit ijs worden indrukwekkende ijssuites gehakt. Vier weken later is het ijshotel klaar. Dit hotel bestaat uit een Noorderlicht-kamer, trendy ijsbar en een kapel waar je een dienst kunt bijwonen of waar er getrouwd kan worden. Voorheen smolt het ijshotel in de lente weg, maar daar hebben de Zweden iets op gevonden. Het centrale gedeelte, waar de ice bar, de kerk en een aantal kamers te vinden zijn, wordt omringd door zonne-panelen. Met de energie, die deze panelen opwekken, wordt dit centrale gedeelte koel gehouden. In de winter wordt het hotel uitgebreid waardoor het in de winter groter is.

Icehotel in Zweden 

Hiken in Nikkaluokta - Kebnekaise

Op ongeveer één uur rijden van Kiruna ligt het spectaculaire Nikkaluokta – Kebnekaise. Deze hiketrail ligt in een ruig natuurgebied. Dit gebied bestaat uit een groot gletsjermeer dat omringd wordt door met sneeuw bedekte bergen. Vanuit Kiruna kun je de auto of de bus nemen naar het dorp Nikkaluokta. Hier start de zes kilometer lange wandeltocht naar het hoger gelegen Láddjujávri gletsjermeer. Langs de route zijn genoeg uitrustpunten te vinden. Wanneer je eenmaal het meer bereikt, heb je prachtig uitzicht over de Kebnekaise en Tuolpagorni bergmassieven. Vanaf hier kun je 13,5 kilometer doorwandelen naar Kebnekaise. Deze route is wilder en ruiger. Je passeert onder andere een lange loopbrug en gletjers.

Kebnekaise wandelpad 

Een middernachtzonroute vanuit Kiruna

Graag in Kiruna blijven maar toch iets van de natuur zien? Er liggen veel nationale parken rondom Kiruna heen. Vanuit het centrum van het stadje wandel je in 15 minuten naar Camp Ripan. Vanaf hier begint een mooie wandeltocht rondom Kiruna heen. Verdwalen is bijna niet mogelijk, want langs de wegen zijn duidelijke houten wegbewijzeringen te vinden. Tijdens de wandeling bereikt u de top van de Luosavaara. Vanaf hier heeft u mooi uitzicht over Kiruna, de mijn en de omliggende bergen.
 

Bewandel het koningspad in Abisko National Park

Door de Arctische bossen van Abisko National Park ligt het beroemdste wandelpad van Zweden: Kungsleden, Koningspad. In dit gebied wandelt u door wilde natuur, weelderige bossen en ruige vergezichten. Je passeert onder andere het helderste meer van het land, Trollsjön in het Kärkevaggedal. Abisko is het beste te bereiken vanuit het bergdorp Björkliden. Dit dorp ligt op 100 kilometer afstand van Kiruna.

Abisko National Park 

Vlieg over de wildernis van Kiruna

Ben je een echte durfal? Ga dan naar Challenge Park. Tijdens een 3 uur durend avontuur kun je klimmen en zelfs met een kabelbaan op 18 meter hoogte boven de wildernis van Zweeds Lapland vliegen.
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel