Uniek en bijzonder: vakantie op de Aland eilanden
Åland eilanden

Uniek en bijzonder: vakantie op de Aland eilanden

Heb je wel eens gedacht aan een vakantie op de Åland eilanden? Deze wonderschone eilandengroep, die precies tussen Zweden en Finland ligt, is grote delen van het jaar een oase van rust. De Finnen en Zweden hebben de eilanden mede daarom massaal omarmd. Åland is gemakkelijk te bereiken vanaf Helsinki of Turku, maar ook vanaf Stockholm kun je naar Aland reizen. Ideaal dus om te combineren met een rondreis naar het noorden van Scandinavië.

strand aland eilanden 

Lijkt het je niet geweldig om na afloop van de reis door het Pure Noorden nog even te gaan eilandhoppen? En hoe! Meer dan 20.000 eilanden liggen er in deze archipel, bewoond en onbewoond, in een gebied van zo'n driehonderd kilometer breed. Een vakantie op de Aland eilanden is uniek, in alle opzichten. Hier ben je afhankelijk van ferry's, ponten en bruggen. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen: heel veel groen, vrolijk gekleurde houten huizen, helderblauw water, frisse lucht, weidse vergezichten en een charmante, eigenzinnige bevolking. De eilanden zijn dan ook erg geschikt om fietsen te huren. Dankzij haar ligging in de Oostzee heeft Åland bovendien een milder klimaat dan op het vasteland van Zweden en Finland. Het regent er minder vaak en de zon schijnt er des te vaker.

rondreis aland eilanden 

Verliefd op de Åland eilanden

In tegenstelling tot de rest van Scandinavië is op Åland het allemansrecht beperkt van kracht. Natuur is voor de Alanders een belangrijk goed. Het is niet het enige dat anders is op het bijzondere Åland. Hoewel het een Finse regio is, is Zweeds er de officiële taal. Åland heeft een eigen vlag, eigen kentekenplaten, eigen postzegels en nog veel meer "eigens". Het maakt van deze eilandengroep een unieke vakantiebestemming, die met niets te vergelijken is. Wij weten zeker dat je helemaal verliefd wordt op deze archipel.

verliefd aland eilanden 

Hoogtepunten van de Åland eilanden

Er valt zoveel te beleven op de Åland eilanden: van struinen door de havenstadjes en -dorpjes tot kanoën tussen de eilanden door. We noemen een aantal hoogtepunten van de Åland eilanden die je niet mag en wilt missen.

Mariehamn

Mariehamn is de grootste en belangrijkste plaats op de Åland eilanden. Hier varen de ferry's vanuit Stockholm en Turku naartoe. Mariehamn is een echt havenstadje compleet met wapperende zeilen, houten Scandinavische huisjes en een scheepsvaartmuseum. Je kunt hier winkelen, lekker eten en struinen door de straten.
mariehamn bezoeken aland eilanden 

Kastelholm kasteel
Een iconisch kasteel op Fins grondgebied: die vind je op de Åland eilanden. Dit 14-eeuwse kasteel ligt op 25 kilometer afstand van Mariehamn en bestaat uit vijftien meter hoge torens en rood granieten muren. Ga voor een rondleiding en ontdek de geschiedenis van het kasteel en van Finland.

Kajakken
Zeg je eiland, dan zeg je water. Kajakken is één van de leukste dingen om te doen op de Åland eilanden. Je kunt zowel individueel als met een georganiseerde excursie op pad. Vaar langs rotsachtige kustlijnen, ongerepte stranden en metershoge naaldbomen. Wie weet spot je unieke (zee)vogels!
kajakken aland eilanden 
Bomarsund
Een ander historisch bouwwerk is Bomarsund. Dit fort werd door het Russische leger gebouwd en tijdens de Krimoorlog in 1854 verwoest. Beklim de wachttorens en bezoek het kleine museum op het nabijgelegen eilandje Prästö.

Fietsen
De Åland eilanden hebben een ideaal fietslandschap: vlak, schilderachtig en vol natuur- en historierijke parels. Er zijn tal van gemarkeerde fietsroutes en met de gratis veerdienst hop je zo van het ene naar het andere eiland.
fietsen aland eilanden 
Ålandstrafiken
Kies voor een scenic eilandenroute en pak de Ålandstrafiken ferryroute. Tijdens deze tocht zet de ferry je vanuit Osnäs, ten noorden van Turku, af op verschillende eilanden. Je vaart naar het eiland Brandö en Hummelvik en hier zijn prachtige fietstochten over dijken en bruggen te maken.

Picknicken
Doe net als de eilandbewoners, pak een picknickmand in vol (lokaal) lekkers en verplaats je naar een afgelegen strand of rots. Lekker uitwaaien en smullen van kaneelbroodjes, verse vis en bessensap!
picknicken als de finnen op de aland eilanden 

Åland met eigen auto boeken

Op vakantie naar de Åland eilanden? Voigt Travel heeft een prachtige rondreis waarbij je met eigen auto het zuiden van Finland combineert met een bezoek aan de Åland eilanden. Vanaf Noord-Duitsland maak je eerst een overtocht naar Helsinki, de hoofdstad van Finland, vanwaar je naar het prachtige Turku rijdt. Nadat je deze prachtige regio heeft verkent is het tijd om naar Åland te gaan, wederom middels een ferry overtocht. Na Åland bezoek je nog twee dagen hoofdstad Helsinki. Uiteraard is alles bij deze reis inbegrepen. Benieuwd? Klik hieronder voor de Åland eilanden en Helsinki reis.
 


 

aland eilanden zomer

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel