Helsinki bezienswaardigheden
Helsinki Alles over de bezienswaardigheden in de Finse hoofdstad

Helsinki bezienswaardigheden

Ga je binnenkort naar Finland? Sla de hoofdstad niet over! Deze stad is een perfect begin – of eind van je reis door het land. Helsinki zit boordevol cultuur, architectuur en gezelligheid. Op deze pagina vind je de leukste bezienswaardigheden in Helsinki op een rij.
 

Geschiedenis Helsinki

Helsinki werd in 1550 door de Zweedse koning Gustaaf I gesticht. Zijn doel was om van de stad een handelsconcurrent te maken ten opzichte van de, aan de andere kant van de Fins golf, gelegen stad Tallinn. Dit verliep niet zoals verwacht. Helsinki bleef een gemoedelijk stadje totdat in 1809 Helsinki door Rusland ingenomen werd. Vanaf dat moment groeide de stad. Er kwam onder andere een universiteit. In 1917 werd Finland onafhankelijk. Helaas ging dit gepaard met een burgeroorlog waardoor Helsinki het strijdtoneel werd. In de Tweede Wereldoorlog werd Helsinki door geen andere staat ingenomen. Wel werd de stad daarentegen flink gebombardeerd door Sovjetvliegtuigen.

Helsinki citytrip 

Senaatsplein (Senaatintori)

De bekendste bezienswaardigheid van Helsinki is het Senaatsplein. Aan het begin van de 19e eeuw woedde er een brand op het plein waarna architect Carl Ludvig Engel het plein en de gebouwen er omheen in classicistische stijl herbouwde. De Domkerk is hier een goed voorbeeld van. Deze lutherse kerk werd als eerbetoon aan een Russische tsaar gebouwd. Op het plein staat ook het regeringspaleis. Hier werkt de minister-president van Finland.

Senaatsplein in Helsinki 

Marktplein (kauppatori)

Aan de haven van Helsinki ligt het marktplein. Dit is een van de gezelligste plekken van de stad. Op dit plein staan dagelijks tientallen kraampjes opgesteld: van toeristische marktkramen tot kraampjes vol etenswaren en maaltijden. Iets verderop ligt de oude markthal. In deze Finse foodmarket vind je een diversiteit aan eetkraampjes. Een pluspunt: er staan stoelen bij de kraampjes zodat je tijdens het genieten van de maaltijd kunt aanschuiven.

Marktplein en haven Helsinki 

De domkerk

Aan het grootste plein van Helsinki, Senaatintori, ligt de bekendste kerk van de stad: de Domkerk, oftewel Tuomiokirkko. De kerk is bereikbaar via een tiental trappen. Deze ivoorwitte kerk met groene koepels wordt nog steeds gebruikt als kerk. Voor de afwisseling wordt er zo nu en dan ook een concert in gehouden.
 

De Oespenski kathedraal

Bovenop een heuvel, met prachtig uitzicht over de stad, ligt de Oespenski kathedraal. Deze orthodoxe kerk is gratis te bezoeken en is een typisch overblijfsel van de Russische overheersing in Finland. Zowel de binnen- als de buitenkant van deze kathedraal is rijkelijk versierd.
 

Een boottocht langs de kust

Sla tijdens je bezoek aan Helsinki de kust en de eilanden van de stad niet over. Vanuit de haven varen dagelijks diverse boten langs de kust naar de eilanden. Een van de bekendste en mooiste eilanden is Suomenlinna. Dit forteiland staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en bestaat uit een aantal kleinere eilanden die onderling met bruggen zijn verbonden. In de 18e eeuw diende Suomenlinna als bescherming tegen de Russen. Helaas mocht dat niet baten. Tegenwoordig wonen er zo’n 800 mensen op het eiland. Je kunt ook naar een museum gaan of de gevangenis bezoeken.

Marktplein en haven Helsinki 

Musea in Helsinki

Behoefte aan moderne kunst? Ga dan naar Kiasma museum. Hier tref je nationale én internationale werken aan van na de jaren ’60. Een ander populair museum is het Ateneum Art Museum met werken uit zowel de 18e eeuw als latere periodes.
 

Rondreis Helsinki en Finland boeken in de zomer

Voigt Travel heeft een groot aanbod met reizen in de zomer naar Helsinki en omgeving. Combineer een reis langs de Åland eilandenarchipel met een bezoek aan Helsinki, maak een stop in de hoofdstad tijdens je eigen autoreis naar het Saimaa meer of bezoek heel Finland, van zuid tot noord. Bekijk onze prachtige rondreizen waarbij Helsinki is inbegrepen.

 
 

Schaatspret in Helsinki 

Helsinki bezoeken in de winter

Helsinki is ook een geweldige bestemming om in de winter te bezoeken. Vaak ligt er sneeuw, en kan er geschaatst worden. Opwarmen doe je in één van de vele café's met een heerlijke Finse koffie.
Bij al onze winterreizen met de auto naar Zuid-Finland is een bezoek aan Helsinki inbegrepen. Mocht je langer van deze stad willen genieten, kun je er ook voor kiezen om je reis met enkele dagen te verlengen. 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel