Wandelen en hiken in IJsland
Wandelen in IJsland Alles over wandelen en hiking trails in IJsland

Wandelen en hiken in IJsland

In IJsland kun je in alle regio’s heel goed wandelen en super mooie hikes maken. Met behulp van je eigen lichaamsenergie beweeg je je voort door woestijnen in alle soorten kleuren, pikzwarte lavavelden en metershoge berglandschappen. Op deze pagina vertellen we je waar je de mooiste hikes en wandelroutes vindt, hoe je er komt en wat je nodig hebt.  

Waarom wandelen in IJsland?

Meer dan de helft van IJsland is hoger dan 400 meter en dat maakt het landschap adembenemend mooi. Zo mooi dat je er uren doorheen zou willen struinen en het liefste op eigen kracht zodat je met je neus in de frisse IJslandse lucht de pure IJslandervaring op doet. Wandelen is een hele mooie manier om een gebied te verkennen. Je bent je bewust van iedere stap die je zet, je kunt panoramisch om je heen kijken en je zintuigen worden optimaal benut. Wandelen door IJsland is ook nog eens een van de meest duurzame manier om het land te ontdekken, want je laat vrijwel geen ecologische voetafdruk achter, hooguit de voetafdruk van je schoenzool.

Wanneer je een hike in IJsland maakt, ga je je geen moment vervelen. Je wandelt over gekleurde heuvels, pikzwarte lavavelden, spekgladde gletsjers, helderblauwe warmwaterbronnen, krachtige watervallen, borrelend vulkaanlandschap en metershoge bergtoppen met uitzicht op scherp uitgesneden fjorden. IJsland lijkt te zijn gemaakt om te hiken. Waar anders vind je zo’n buitenaards landschap, laat staan in Europa? 

Waarom wandelen in IJsland 

Waar kun je in IJsland wandelen?

Je kunt door het hele land in alle regio’s en uithoeken de mooiste wandelingen maken. Er zijn uitgestippelde routes en trails, zoals de bekende 5-daagse Laugavegur Route waarbij je begint in Reykjavík en door Landmannalaugar naar Thórsmörk hiket. Er zijn ook natuurgebieden, zoals Hornstrandir Nature Reserve op de Westfjorden, waar je kunt wandelen waar je maar wilt.

In het noorden en oosten van IJsland vind je onbekendere (uitgestippelde) routes waar weinig andere reizigers te vinden zijn. We geven hierbij een rijtje met onze favoriete trails en gebieden om te wandelen in IJsland.

Wandelen in Noord-IJsland

 • Rondom Dalvík met uitzicht op het Eyjafjördur fjord, vlakbij Akureyri: ga hiken rondom dit dorpje en wordt getrakteerd op glooiend berglandschap en adembenemende uitzichten. 
 • Het vulkanische Mývatn: wandel langs de hoogtepunten van dit buitenaardse natuurgebied, zoals tussen de lavaformaties van Dimmuborgir en langs de bubbelende modderpoelen van Hverir. 
 • Van de Godafoss naar de Aldeyjarfoss: De Godafoss waterval, tussen Akureyri en Mývatn in, is magisch. Maar de Aldeyjarfoss waterval spant de kroon. Deze afgelegen waterval ligt op het verlengde van de Godafoss. Je komt er met een 4WD auto of door je wandelschoenen aan te trekken. Volg de rivier en kom vanzelf bij de uit basaltzuilen bestaande waterval uit.
 • De Askja Highlands in het binnenland: hier wandel je letterlijk door maanlandschap. De NASA gebruikte dit deel van IJsland om maanlandingen te oefenen. Verder tref je hier prachtige, watervallen, desolate landschappen, caldera’s en vulkanen aan. Dit gebied is maar 1,5 maand per jaar bereikbaar, in de zomer. En er leeft (bijna) geen mens!
 • Sauðárkrókur, vlakbij de Glaumbear turfhuizen in Noord-IJsland: hier ben je als gezin in IJsland aan het juiste adres want in Saudárkrókur is een aantal mooie én eenvoudige wandeltrails uitgestippeld. 
 • Húnavatn regio, op de route naar Hvammstangi en Laugarbakki: in dit natuurgebied treed je in de voetsporen van de IJslandse legendes en de bijbehorende saga’s. Deze mysterieuze verhalen speelden zich niet voor niets in dit mysterieuze landschap af.
   

Wandelen in Oost-IJsland

 • Seven Summit’s: de zeven bergpieken rondom Seyðisfjörður. Als je deze wandeltocht voltooid hebt, krijg je van de IJslanders de eretitel 'Seyðisfjörður mountain Viking'.
 • Stórurð: wandel tussen de gigantische stenen rotsen door langs helderblauwe plassen
 • The Waterfall Circle hike: deze hike begint en eindigt in Laugarfell en leid je langs de krachtigste watervallen van Oost-IJsland. Je komt er (als het goed is) onderweg vijf tegen en passeert ook een diepe kloof.
 • Hengifoss waterval en omgeving: wandel door ruig berglandschap naar de een-na-hoogste waterval van IJsland, de Hengifoss
 • Dÿrfjöll: dit is hét gebergte van Oost-IJsland en meteen ook een van de waanzinnigste berglandschappen van het land. Hoge bergpieken wisselen af met diepe valleien en scherp uitgesneden fjorden. Het hoogste punt is 1136 meter. Durf jij het aan? Wie weet spot je hier (wilde) rendieren, de enige plek in IJsland waar je ze kunt tegenkomen.
 • Einbúi: Hike naar een mysterieuze hoge steen middenin een vlak stuk landschap. Deze wandeling leid je van Jafnadalur naar Fáskrúðsfjörður en onderweg heb je uitzicht op de Alftafell berg
 • Gerpir: Wandel naar een waanzinnig mooi stukje IJsland waar je vanaf 600 meter hoge rotsen uitzicht hebt op de blauwe zee, het witte strand en de lichtbruine kliffen. Vanaf Gerpissvæðið zijn er diverse wandelpaden uitgestippeld.
 • Hallormsstaður National Forest: hier wandel door één van de enige bossen van IJsland. Je vindt hier tachtig verschillende soorten bomen en diverse (exotische) planten, zoals de paarse steenbreek. Je kunt hier elf verschillende wandelpaden volgen.

waar wandelen in IJsland 

Wat heb je nodig om in IJsland te wandelen?

Om een mooi wandeltocht of hike in IJsland te maken, heb je een route of trail die je wilt lopen nodig en goede kleding. Onder goede kleding verstaan we schoenen die waterafstotend of waterdicht zijn, een sportlegging of outdoorbroek die je, als het warm is, kunt afritsen, een zweet absorberend (sport)shirt en een vest welke je uit kunt doen. Als het koud is adviseren wij thermokleding van wol aan te trekken en een wind- en waterdichte jack aan te trekken. In je tas stop je een hervulbare fles water, energierepen, fruit en natuurlijk je fototoestel. Verder kun je meenemen wat je wilt. Let er op dat je niet te veel mee neemt, want een te zware tas is niet fijn tijdens het wandelen. Klik hier voor een paklijst voor een (wandel)reis door IJsland.

wat nodig wandelen in ijsland 

Wat is de beste periode om in IJsland te wandelen?

De beste periode om te wandelen in IJsland is tussen juni en halverwege september. De temperatuur schommelt dan tussen de 10 en de 20 graden Celsius. Het is licht genoeg (t/m begin augustus is het zelfs bijna 24 uur licht), de natuur is groen, de dieren zijn behoorlijk actief. Wil je weinig toeristen tegenkomen tijdens je wandeling? Ga naar het noorden of het oosten. De maanden juni en september zijn bovendien het rustigste.

beste periode om te wandelen in ijsland 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel