Papegaaiduikers spotten in IJsland
Papegaaiduikers Alles over papegaaiduikers in IJsland

Papegaaiduikers spotten in IJsland

In IJsland zit je helemaal goed wanneer je papegaaiduikers wilt spotten. Deze pinguïns van het noorden leven op diverse plekken aan de IJslandse kust. In dit artikel lees je alles over waar je ze precies spot, wanneer, op wat voor manier en wat onze favoriete plekken zijn om papegaaiduikers te spotten.

Wat is een papegaaiduiker?

De papegaaiduiker wordt ook wel gekscherend de clown van de zee genoemd. Het is een kleurrijke vogel met een vrolijke snoet. Hij heeft ook iets weg van een pinguïn. De snavel bestaat uit felgele, -rode en blauwgrijze kleuren en de vacht is zwart met wit. De papegaaiduiker heeft nog iets opvallends: een strakke zwarte cirkel om het oog, een soort eyeliner. Verder heeft de papegaaiduiker smalle vleugels en heeft het dier een spanwijdte van 47 tot 63 centimeter. De papegaaiduiker is niet zo groot: 26 tot 36 centimeter.

wat is een papegaaiduiker 

Waar leven papegaaiduikers en waar kun je ze in IJsland spotten?

Papegaaiduikers leven vooral op eilanden en langs de kust. Het liefst zo hoog mogelijk .Ze zitten meestal op helling waar de grond gelijk is, zoals een klif dat een inham heeft van een paar meter of een vlakke rots in zee. Als de papegaaiduiker niet broedt, leeft hij grotendeels op zee. Hij jaagt dan op vis en ‘s winters ook naar ongewervelde dieren. Papegaaiduikers kunnen tot wel 60 meter diep duiken. Overwinteren doen de papegaaiduikers ook op zee, vaak rond het Middellandse Zeegebied.

Papegaaiduikers kun je in Europa langs de Atlantische kusten spotten, onder andere in Frankrijk, Groot-Brittannië, op de Faroer Eilanden, Noorwegen en IJsland. In IJsland is een aantal locaties erg goed om papegaaiduikers te spotten:

 • Het schiereiland Tjörnes in Noord-IJsland (waar o.a. Húsavík ligt)
 • Grímsey eiland in Noord-IJsland
 • Het schiereiland Langanes in het noordoosten van IJsland
 • Borgarfjörður Eystri in Oost-IJsland
 • Westman Islands (Vestmannaeyjar) in het zuiden van IJsland
 • Látrabjarg in de Westfjorden
 • Dyrhólaey in Zuid-IJsland
 • Akurey en Lundi (Puffin Islands) vlakbij Reykjavik
Papegaaiduikers in de oostfjorden 

Wat is de beste periode om papegaaiduikers te spotten in IJsland

Het broedseizoen van de papegaaiduiker is de beste periode om ze te spotten. Dat is in IJsland ergens in de maanden mei, juni of juli. Als de eieren uitkomen, en de babyvogels gevoed moeten worden, blijven de papegaaiduikers nog ruim een maand op land. Halverwege augustus vertrekken ze weer met zijn allen naar zee. De vogels laten zich het beste spotten rondom de ochtenduren (7:00 uur - 10:00 uur) of in de avonduren (18:00 uur - 22:00 uur).

Papegaaiduikers spotten westfjorden 

Onze favoriete plekken om papegaaiduikers in IJsland te spotten

Voigt Travel vliegt vanaf begin juni elke week rechtstreeks vanaf Rotterdam The Hague Airport met Transavia naar het noorden van IJsland, naar Akureyri. In het noorden vind je heel veel goede plekken om papegaaiduikers te spotten. We hebben zelfs enkele favorieten. Bij deze delen we die met jou:

 • Tijdens de walvis- en pappegaaiduikerssafari vanuit Húsavík of vanuit de infinity pool van Geo Sea in Húsavík
 • Tijdens een landrover safari met Mirjam van Ytra Lon Farm Lodge op het schiereiland Langanes. Je ziet ze dan in grote getalen zitten op een vlakke rots in zee.
 • Aan het begin of aan het einde van de dag in het vissersdorpje Borgarfjörður Eystri in de Oostfjorden. Hier spot je ze op een heuvel op maar enkele meters afstand. Blijf achter de balustrade om beschadiging aan hun leefomgeving en het kapot trappen van eieren te voorkomen.

Let op: papegaaiduikers worden sinds 2015 door de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) als kwetsbaar aangemerkt. Dit komt mede door de klimaatverandering en de jacht op papegaaiduikers. IJsland is het enige land dat op papegaaiduikers jaagt. Bestel geen papegaaiduikerfilet in restaurants. Eet verder, ook in Nederland, zo veel mogelijk lokaal en duurzaam gevangen of gekweekt vis zodat er genoeg overblijft om de papegaaiduikers in leven te houden.

Vliegende papegaaiduiker 

Hoe kun je papegaaiduikers spotten?

Papegaaiduikers kun je op verschillende manieren spotten. Het hangt af van de plek waar ze zitten. Op sommige plekken kun je ze vanaf de kustlijn beneden op een rots zien zitten of recht voor je op een heuveltje. Soms zitten ze meer verstopt in de kliffen.. Dan spot je ze het beste met ‘de boot tijdens een (walvis- en) papegaaiduikerssafari, bijvoorbeeld in Húsavík.

Welke vogels kun je nog meer in ÍJsland spotten?

Naast papegaaiduikers spot je langs de kusten van IJsland ook de arctische stern, eidereenden, steltlopers, zangvogels, zeekoeten, alken, stormvogels, jan-van-genten en meeuwen spotten. In de wetlands, zoals bij de meren van Mývatn, spot je onder andere de harlequineend, de IJslandse brilduiker en de giervalk. 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel