Jökulsárlón gletsjermeer, de grootste van IJsland
Jökulsárlón Alles over het gletsjermeer Jökulsárlón

Jökulsárlón gletsjermeer, de grootste van IJsland

Jökulsárlón is een gletsjermeer en bevindt zich in het zuidoosten van IJsland. Het meer ligt tussen het nationale park Skaftafell en het stadje Höfn, en ten zuiden van het nationale park Vatnajökull met haar gelijknamige gletsjer. Het Jökulsárlón gletsjermeer wordt gezien als één van de mooiste meren van het land. Het is uitstekend toegankelijk vanwege haar ligging aan de Ringweg van IJsland. Slechts een zeer smalle strook land, doorsneden met een rivier, scheidt het meer met de Atlantische Oceaan.

Het gletsjermeer is direct verbonden met de Atlantische Oceaan. Hierdoor wordt zoet water met zout water gemengd, wat zorgt voor een prachtige blauwgroene kleur. Een brug verbindt het land met elkaar, waardoor je gemakkelijk de rivier kunt oversteken en het gletsjermeer aan beide kanten kunt bewonderen.

Het Jökulsárlón gletsjermeer is het diepste meer van IJsland en is de afgelopen jaren steeds verder gegroeid. In het meer drijven enorme ijsschotsen met uiteenlopende vormen die afhankelijk van de lichtinval wit, grijs, blauw of zwart zijn. Het Jökulsárlón gletsjermeer is ook de grootste van IJsland.

Vanaf het zwarte lavastrand van Jökulsárlón heb je een prachtig uitzicht op de Vatnajökull gletsjer. Het gletsjermeer is niet alleen heel fotogeniek, het lokt ook filmploegen naar IJsland. En niet de minste. Zo zijn er scenes uit de James Bond films Die Another Day en A View to a Kill bij het meer opgenomen.

jokulsarlon gletsjermeer 

Wat te doen in Jökulsárlón?

Alleen het zien van de enorme ijsschotsen vanaf Diamond Beach is al een attractie op zich. Maar er zijn ook verschillende mogelijkheden om Jökulsárlón vanuit een ander perspectief te zien. Zo kun je ter plaatse een boottocht boeken. Er worden verschillende boten aangeboden, zodat je zelf kan kiezen hoe en vanaf welke boot je het meer wilt ontdekken. De actievelingen onder ons kiezen er voor om per kajak tussen de drijvende ijsbergen door te varen. Misschien zie je wel een zeehond onder de kajak door zwemmen. Bijvoorbeeld tijdens de fly & drive rondreizen Wonderen van IJsland en IJsland compleet kun je optioneel een excursie boeken waarbij je door de gletsjer lagune peddelt.

Ook vogel spotters kunnen hier hun hart ophalen. Doordat er veel vissen in het meer zwemmen komen hier veel verschillende vogels op af. Houd je camera bij de hand om een mooi plaatje te schieten.

kajakken jokulsarlon 

Wanneer Jökulsárlón bezoeken?

De beste reistijd voor Jökulsárlón is in de zomer, grofweg tussen mei en september. In de winter kan de omgeving van het gletsjermeer moeilijk bereikbaar zijn, vanwege gesloten wegen. Ook is de kans groot dat het meer dicht bevroren is, waardoor je de ijsschotsen niet goed kunt zien. In de zomermaanden zijn excursies bij Jökulsárlón te boeken. Ook de kans op het spotten van zeehonden is in de zomer groter.
 

Vakantie Jökulsárlón boeken

Voigt Travel heeft een groot aanbod met reizen naar Jökulsárlón. Bekijk onze prachtige reizen waarbij Jökulsárlón is inbegrepen door gebruik te maken van de Zoek & Boek (verfijn je zoekopdracht met 'Jökulsárlón gletsjermeer').
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel