Veelgestelde vragen Finland zomer

Voigt Travel organiseert al vele jaren prachtige reizen naar grote tevredenheid. Dat betekent dat wij veel ervaring en kennis hebben en daar kun jij van profiteren. Hieronder een aantal vragen die wij vaak krijgen en ons antwoord daarop. Twijfel je nog? Bel ons 035 - 699 0322 of stel je vraag via het contactformulier. Uiteraard zijn wij ook te bereiken via Twitter @VoigtTravel en Facebook: facebook.com/voigttravel.

  • Kan ik overnachten op Schiphol?
   Je kunt voorafgaand aan de reis een overnachting op Schiphol reserveren door deze optie te selecteren op het reserveringsformulier van het relevante arrangement. Lees hier meer details.
  • Heb ik altijd een privéhut op reizen naar het Hoge Noorden?
   Bij de eigen autoreizen heb je bij zowel de Fjord Line en Finnlines Oostzee bootovertocht als de autoslaaptrein in Finland een privéhut hut tot je beschikking.
  • Kent Voigt Travel alle accommodaties zelf?
   Jazeker, vraag maar! Elk hotel hebben wij persoonlijk bezocht en gecontracteerd. Heb je specifieke vragen over de ligging en de directe omgeving van een hotel, de parkeermogelijkheden of het restaurant: wij kunnen deze beantwoorden! Heb je advies nodig bij de keuze, bel of mail gerust, wij helpen je graag!
  • Welke hut heb ik aan boord?
   De toewijzing van de hutten is geheel in handen van de rederij en wordt op de dag van vertrek uitgevoerd. Bij reservering heb je de keuze uit een binnenhut (reeds inbegrepen) of een buitenhut (hut met raam) die tegen een toeslag is te boeken. Alle hutten zijn gelegen op de hoogste dekken en voorzien badkamer met van douche/toilet inclusief handdoeken. Het gebruik van de sauna met whirlpool aan boord is zelfs gratis.
  • Waar ligt het stop-over-hotel in Duitsland?
   Er wordt gebruikgemaakt van TRYP By Wyndham Lübeck Aquamarin in de havenstad Lübeck en nabij de haven van Travemünde. Het bevindt zich op 1,5 kilometer afstand van de A1 en op 10 minuten rijden van het centrum van Lübeck.
  • Ik wil graag meer weten over het verblijf waar ik slaap. Waar kan ik dat vinden?
   De naam van de accommodaties waar je slaapt kun je vinden in de reisinformatie, op de boekingsbevestiging en op de voucher. Meer informatie over de plekken waar je slaapt vind je in de reisinformatie en op onze website bij de reis die je hebt geboekt. In de reisinformatie vind je ook informatie over wie je de sleutel overhandigt.
  • Wat is er gebruikelijk bij het in- en uitchecken van mijn accommodatie?
   Internationale regel is dat gasten de accommodatie vanaf eind van de middag kunnen betrekken op dag van aankomst en eind van de ochtend dienen te verlaten op dag van vertrek.

   Onder enig voorbehoud kunnen wij je melden dat in de meeste gevallen je bij een aankomst op bestemming eind van de ochtend reeds rond het middaguur kunt inchecken. Bij een terugvlucht op de laatste dag in de avond naar Nederland dien je ter plaatse te overleggen aangaande de mogelijkheden en voorwaarden om de accommodatie langer aan te houden (indien gewenst).

   De mogelijkheden hiervoor zijn vanzelfsprekend mede afhankelijk van de reserveringen door derden, schoonmaakafspraken, toewijzing van accommodaties en van de aankomst- en vertrektijden van (overige) gasten waardoor alleen de accommodatieverschaffer ter plaatse hierover uitsluitsel kan geven.
  • Welke excursies kan ik doen in het Hoge Noorden?
   Het is op verschillende locaties mogelijk om ter plaatse excursies en activiteiten te boeken. Zoals kanotochten in Salla, rivierboot safari bij Hotel Korpikartano, beren kijken bij Isokenkaisten Klubi of walvissafari's in Andenes. Tips vind je in de van dag tot dag beschrijvingen.
  • Ik wil graag meer weten over de excursies die ik tijdens mijn reis ga doen. Waar kan ik dat vinden?
   Op de boekingsbevestiging vind je een overzicht van alle excursies die inclusief zijn en die je bij je reis bijgeboekt hebt. Wil je meer lezen over de excursies? Op de website, bij de reis die je geboekt hebt, vind je alle informatie. Daarnaast lees je in de reisinformatie meer over de excursies.
  • Kan ik nog een extra excursie bijboeken als ik mijn reis al geboekt heb?
   Natuurlijk! Je kunt na geboekt te hebben altijd nog een excursie boeken. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
  • Wat voor kleding heb ik nodig in het Hoge Noorden?
   Het 3-lagen systeem is een eenvoudig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je de juiste spullen hebt om je in elke omstandigheid comfortabel te voelen. Deze zijn (1) de basislaag (base-layer) ook wel thermisch ondergoed genoemd, (2) de middenlaag (mid-layer), een laag die warmte vasthoudt en (3) de buitenste laag (shell-layer) die wind, en water, buiten houdt. Hier lees je meer over ons kledingadvies.
  • Is het handig om iets mee te nemen van thuis?
   Als je een rondreis met eigen auto gaat maken, ben je uiteraard in de gelegenheid om meer bagage mee te nemen dan in het vliegtuig. In de koffer die in het vliegtuig gaat, kunnen altijd nog wel wat crackers, koekjes, zoutjes e.d. Heb je meer ruimte, kies dan ook voor wat houdbare producten, zoals pasta, rijst, crackers, suiker, thee, koffie, koekjes e.d. Een goede tip is om een thermosfles/kan mee te nemen voor koffie/thee/limonade voor onderweg. Als je van plan bent om veel te gaan wandelen en te picknicken, neem dan ook plastic bestek en servies mee en een doosje lucifers en eventueel kookgerei. Vergeet ook niet dat alcohol in het Pure Noorden veel duurder is, dus een flesje wijn kan ook geen kwaad! :-). Natuurlijk pas voor op de bestemming, en niet voor onderweg.
  • Wat is de beste reistijd voor het Hoge Noorden?
   Dit is erg persoonlijk. Over het algemeen is mei t/m september de beste reistijd voor het Hoge Noorden, vanwege de aangename temperaturen. In juni en juli is het 24 uur licht in het uiterste noorden van Finland, Zweden en Noorwegen. Finland heeft een continentaal klimaat, met koude winters en warme zomers. Hoe verder je in de richting van Noorwegen gaat, is er meer invloed van de oceaan en daardoor een wisselender weerbeeld.
  • Wat is het voltage in Finland en heb ik een wereldstekker nodig?
   In Finland is het voltage 230 Volt. De stopcontacten die in Finland zijn kunnen worden gebruikt met Nederlandse stekkers. Er is overal elektriciteit, ook in de meeste wildernis cabins die tijdens de safari's worden gebruikt. Je hoeft dus geen wereldstekker mee te nemen naar Finland.
  • Is er een tijdsverschil met Finland?
   In Finland geldt de Oost-Europese tijd, d.w.z. een uur later dan bij ons: 12.00 uur in de Benelux is 13.00 uur in Finland. Zomer- en wintertijd gaan op hetzelfde moment in als in de Benelux. Het uur tijdsverschil blijft dus altijd.
  • Wat houdt het allemansrecht in het Hoge Noorden in?
   In Scandinavië geldt het allemansrecht, wat betekent dat iedereen vrij toegang heeft tot de natuur en het recht heeft om natuurlijke producten te plukken en te eten, onafhankelijk van wie de eigenaar van het land is. Je mag dus gaan en staan waar je wilt, in bos, natuur of wateren, als je maar niets verstoort, vervuild of beschadigt. Het is belangrijk om te weten dat dit recht is gebaseerd op respect voor de natuur en dat toeristen ook respect moeten tonen voor boeren en eigenaren van land, andere gebruikers en het milieu. Houd ook altijd rekening met de privacy van de bewoners in de omgeving. Veel Finnen, Zweden en Noren hebben een buitenhuis op een afgelegen plek. Deze zijn meestal niet omheind maar het is wel privé grond. Bij twijfel niet gaan staan en anders toestemming vragen. Lees hier meer over het allemansrecht.
  • Hoe kan ik in Finland betalen?
   In Finland betalen ze ook met de euro. Je kunt dus gewoon met euro’s betalen. Het gebruik van creditcards is in Finland heel gebruikelijk. Je kunt er zelfs dat ene glaasje wijn of kopje koffie mee betalen.
  • Is Finland duur?
   Hoewel de levensstandaard vrij hoog is, is het dagelijks leven niet echt veel duurder dan bij ons In Nederland. Alleen alcohol en tabak zijn vanwege de accijnzen hoger geprijsd: daar staat tegenover dat de glazen groter zijn dan in Nederland. Dat geldt ook voor de porties in de restaurants, die zijn vaak flink groter dan in Nederland. Boodschappen doen en uit eten gaan kan op hetzelfde prijsniveau als in Nederland.
  • Zijn er veel muggen in Scandinavië?
   Dat varieert van jaar tot jaar. Vochtige en warme zomers kunnen voor muggenoverlast zorgen, vooral in de buurt van moerassen. Je kunt jezelf hier beschermen met anti-muggenspray.
  • Wat zijn de extra kosten tijdens een rondreis door het Hoge Noorden?
   We kunnen je alleen een indicatie geven van wat je buiten de reissom nog zult uitgeven tijdens de rondreis in het Pure Noorden. Uiteraard is dit voor iedereen anders en volledig afhankelijk van hoeveel kilometers je denkt te gaan rijden, of je gaat kamperen of in hotels verblijft, en of je van plan bent om aan allerlei georganiseerde excursies en safari's deel te nemen. Wie van de natuur houdt, zal ongetwijfeld ook regelmatig picknicken en af en toe zelf koken (kan ook lekker buiten, op een houtvuurtje), maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je veel liever aanschuift in een fijn restaurant!

   In de meeste rondreizen is het ontbijt inbegrepen tijdens het verblijf in het Pure Noorden. Je kunt rekenen op een uitgebreid Scandinavisch ontbijtbuffet, want wie de natuur ingaat, moet goed eten, is de redenering. Doe in elk geval je tegoed aan de grote variatie aan brood, rijstbroodjes, wafels en crackers, de vele worst- en kaassoorten maar ook yoghurt, muesli, havermout, fruit, bessen, eieren en verse vis.

   De maaltijden aan boord van het vliegtuig, de veerboten en de autoslaaptrein zijn niet inbegrepen.
  • Wat is de middernachtzon?
   Gedurende de drie zomermaanden gaat de zon in het hoge noorden niet onder. De zomers in Lapland zijn daardoor lang en zwoel. De naam voor dit bijzondere natuurverschijnsel is middernachtzon en een magische ervaring. Dag en nacht vervagen en worden één. ‘Yöton Yö’ zeggen de Finnen, wat betekent ‘nacht zonder nacht’. Het is een unieke gewaarwording de zon te zien zakken en te zien stijgen, voordat de zon ondergaat. De Middernachtzon is alleen te zien rondom de Poolcirkel vanaf midden mei tot eind juli, daarvoor en daarna gaat de zon wel gedeeltelijk onder. Lees meer over de middernachtzon.
  • Wanneer ontvang ik de vouchers voor mijn verblijf, excursies en eventuele extra geboekte onderdelen?
   Ongeveer drie weken voor vertrek sturen we je de reisbescheiden toe. Deze bestaan uit vouchers voor je vliegreis, vouchers voor je verblijf (met routebeschrijving en GPS-code), vouchers voor inbegrepen excursies, en vouchers voor eventuele extra's zoals diners en excursies.
  • Heb ik een visum nodig voor Finland?
   Nee, Finland is sinds 1995 lid van de Europese Unie, een geldige Europese Identiteitskaart of geldig paspoort is voldoende.
  • Is een reis op maat mogelijk?
   Het is mogelijk om op basis van de accommodaties die wij aanbieden een reis op maat samen te stellen, onder voorbehoud. Je kunt een verzoek sturen via het contactformulier.
  • Welke paspoortgegevens zijn nodig bij het boeken van een reis?
   Om je reis naar onze bestemmingen te boeken, hebben we de eerste voornaam zoals vermeld in je paspoort, je achternaam en je geboortedatum nodig.
  • Wat zijn de vaartijden naar Finland?
   Onze autoreizen naar Finland zijn altijd inclusief de overtocht naar Finland (van Travemünde in Duitsland naar Helsinki). Bekijk hier de vaartijden.
  • Wat zijn de vluchttijden naar het Hoge Noorden?
   Voigt Travel organiseert fly & drive rondreizen naar Scandinavië, gecombineerd met een rechtstreekse vlucht naar Rovaniemi in Fins Lapland, naar Savonlinna in Zuid-Finland en naar Oslo, Evenes en Ålesund in Noorwegen. De vluchten vinden plaats van juni tot en met september. Bekijk hier het vluchtschema.
  • Is autobrandstof goed verkrijgbaar in Finland?
   In Finland is elke autobrandstof overal verkrijgbaar, met uitzondering van LPG. Het tanken van autogas is hier dus niet mogelijk. De brandstofprijzen (diesel/benzine) in Finland liggen doorgaans iets lager dan in Nederland. Vanwege speciale (winter)toevoegingen aan de brandstof is het raadzaam om in Finland te tanken.

   Brandstof is in heel Finland goed verkrijgbaar, zelfs in kleine plaatsen. Echter, vooral in dunbevolkte gebieden in het noorden van Finland, zoals in Lapland, kan de afstand tussen twee tankstations wel 100 km bedragen. Daarom wordt het aangeraden om bij elke gelegenheid die zich voordoet te tanken.
  • Kan ik met een elektrische auto op reis in het Hoge Noorden?
   Ja, dat kan zeker. Elektrisch rijden wordt steeds toegankelijker, ook in Scandinavië. Het is daarom makkelijk om om een rondreis met je eigen elektrische auto te maken. Hou daarbij wel rekening met een aantal zaken. Zo verbruikt je auto in de bergen meer elektriciteit. In de buurt van stedelijke gebieden vind je de meeste oplaadpunten. Daarom is het handig om van tevoren even te checken waar er laadpunten zijn, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Op deze handige kaart kun je per land zien waar je kunt laden én welk type stekker gebruikt wordt.
  • Wat zijn de rijafstanden in Finland?
   Met de boot naar Helsinki:
   De afstand van de haven, net buiten Helsinki, naar de bungalows van Vierumäki is ongeveer 125 km. De afstand naar Himos is ongeveer 225 km, en het hotel Laajavuori ligt op ongeveer 275 km afstand van Helsinki.

   Vliegen naar Finland:
   Als je vanaf Rotterdam naar Savonlinna in Zuid-Finland vliegt, is de afstand van Savonlinna naar Holiday Resort Harjun Portti ongeveer 35 km en naar Sahanlahti Resort ongeveer 75 km. Als je van Rotterdam naar Rovaniemi vliegt, is de afstand van Rovaniemi naar Sallatunturin Tuvat Bungalows 155 km en naar Papin Talo Lodge 190 km.
  • Waar kan ik de auto die ik gehuurd heb ophalen?
   Wanneer je een fly & drive reis hebt geboekt, is een huurauto inbegrepen. Deze kun je ophalen op de luchthaven van aankomst. In de reisinformatie vind je meer informatie over de verhuurmaatschappij en de locatie waar je de auto precies kunt ophalen. Ook wordt het type auto dat je hebt gehuurd vermeld.
  • Is benzine makkelijk te verkrijgen in het Hoge Noorden?
   Benzinestations zijn er voldoende in Scandinavië, maar het kan geen kwaad om ervoor te zorgen dat je altijd voldoende brandstof in de tank hebt, gezien de grote afstanden. Wij adviseren om altijd te tanken wanneer de tank halfvol is en je langs een tankstation rijdt.

   Loodvrije benzine en diesel zijn goed verkrijgbaar. Echter, LPG is zeer moeilijk te verkrijgen in Noorwegen, Zweden en Finland. Naar verluidt is LPG nauwelijks beschikbaar in Finland en slechts bij ongeveer 75 tankstations in Noorwegen. In Zweden is LPG beperkt beschikbaar in het zuiden en midden van het land, terwijl het niet verkrijgbaar is in het noorden van Zweden.

   De meeste benzinestations zijn zelfbediening, waar je contant kunt afrekenen of met een creditcard. Als je aan de kassa wilt betalen, zoek dan een pomp met 'kassa' als tekst erboven. Verder zijn er veel onbemande tankstations. Het tanken bij deze stations gaat vaak via speciale tankkaarten, maar ook vaak via bankbiljetten en creditcard. Met name in het midden en noorden van Noorwegen is het aantal tankstations beperkt, met uitzondering van de rijksweg 6.

   De brandstofprijzen in Finland en Zweden liggen op een vergelijkbaar niveau als in Nederland en België. In Noorwegen zijn de prijzen daarentegen over het algemeen iets hoger.

   Als je bij een onbemand tankstation in Noorwegen betaalt met een bankpas of creditcard, wordt er in eerste instantie vaak een standaardbedrag van € 100-150 als waarborg afgeschreven (voldoende voor een volle tank). Na een aantal dagen wordt dit bedrag verrekend met het daadwerkelijke tankbedrag, en wordt het restant terugbetaald. Houd er rekening mee dat dit enige dagen tot wel twee weken kan duren.
  • Ik reis komende zomer met Transavia naar het Hoge Noorden. Bestaat er een kans dat mijn vlucht geannuleerd wordt?
   Reis je met onze directe vlucht van Transavia naar het Hoge Noorden? Dan kun je erop vertrouwen dat deze vlucht gegarandeerd vertrekt. Wij hebben deze vluchten namelijk vooraf ingekocht, wat betekent dat ze niet geannuleerd kunnen worden. Bovendien heeft Transavia ons bevestigd dat onze vluchten op de afgesproken dagen zullen vertrekken. In het zeldzame geval van overmacht bij Transavia, zullen wij jullie tijdig op de hoogte brengen via SMS en e-mail.

Staat je vraag er niet bij?

Stel dan je vraag via ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op 035 - 699 0322.