Alles over Sicilië

evenementen sicilie

Evenementen en festivals op Sicilië

Op Sicilië zijn tal van bezienswaardigheden waar je je uren, dan wel dagen kunt vermaken. Van geschiedenis en natuur tot de mooiste stranden en de Etna. Wilt je de vakantie op Sicilië nóg leuker maken? Bezoek dan een festival of feestdag en ontmoet de locals. Bekijk hieronder de evenementen op Sicilië.
 

Mei

L'Infiorata (bloemenfestival)
Waar: Noto
Wanneer: 3e weekend van mei
Wat: Een van de fleurigste gebeurtenissen van het eiland! Over de gehele ‘Via Corrado Nicolaci’ in de schitterende barokstad Noto, worden prachtige kunstwerken gemaakt van duizenden verschillende bloemen. Een kleurrijk en heerlijk geurend festijn.

festival sicilie 

Festival degli Aquiloni (vliegerfestival)
Waar: San Vito Lo Capo
Wanneer: laatste weekend van mei
Wat: Honderden kleurrijke vliegers worden deze dagen opgelaten op het strand van San Vito Lo Capo.
 

La Madonna delle Milizie
Waar: Scicli
Wanneer: laatste zaterdag in mei
Wat: Nabootsing van de wonderbaarlijke interventie van de Heilige Maria die op een groot wit paard het leger hielp om de Arabieren te verslaan.
 

Cantine Aperte (openen van de wijnkelders)
Waar: Overal op Sicilië
Wanneer: laatste zondag in mei
Wat: Alle wijnhuizen op het eiland openen hun deuren en trakteren de bezoekers op proeverijen en mooie aanbiedingen van prachtige Siciliaanse wijnen.

evenementen sicilie 

Festival del teatro greco di Siracusa (Klassieke stukken in het Colosseum van Siracusa)
Waar: Siracusa
Wanneer: mei t/m begin juli
Wat: Klassieke theatervoorstellingen (Oud Grieks) in één de grootste antieke theaters uit de Oudheid, namelijk Teatro Greco in Siracusa.
 

The Scale Infiorata
Waar: Caltagirone
Wanneer: half mei t/m begin juni
Wat: De trappen van de Santa Maria del Monte zijn versierd met duizenden verschillende kleuren en heerlijk geurende bloemen.
 

Juni

San Paolo
Waar: Palazzolo Acreide
Wanneer: eind juni
Wat: Populaire festiviteiten gedurende 3 dagen ter ere van de Apostel Saint Paul met spectaculaire processie, muziek en 'Cuddure', het typische brood van San Paolo.
 

Inycon a Menfi (wijnfestival)
Waar: Menfi
Wanneer: eind juni
Wat: Het oudste wijnevenement op Sicilië met veel wijnproeverijen onder leiding van vinologen, verschillende workshops maar ook live muziek en cabaret.
 

Taormina Arte
Waar: Taormina
Wanneer: juni t/m september
Wat: Opera, ballet, film, tentoonstellingen en nog veel meer. Allemaal te bewonderen in (de omgeving van) de prachtige stad Taormina, één van de toeristische 'hoogtepunten' van Sicilië.
 

Juli

Il Festino di Santa Rosalia
Waar: Palermo
Wanneer: half juli
Wat: Geniet van een mix van folklore en religie. Een strijdwagen trekt over de Cassaro, de oudste straat van Palermo, en rijdt van de kathedraal via Piazza Marina naar Porta Velice. Dit allemaal ter ere van de patroonheilige van Palermo, Santa Rosalie. De volgende dag is er een processie en de traditionele mis.

evenement sicilie 

Palermo Classica
Waar: Palermo
Wanneer: juli t/m september
Wat: Evenement in het teken van klassieke muziek. Internationale artiesten treden op in verschillende prachtige settings in de metropool Palermo.
 

La Scala Illuminata (de verlichte trap)
Waar: Caltagirone
Wanneer: juli en augustus
Wat: Duizenden olielampen verlichten de 142 treden tellende trap van Caltagirone. De trap is 130 meter lang en is gedecoreerd met schitterende keramieken tegeltjes uit de 16e eeuw.
 

Stragusto (foodfestival)
Waar: Trapani
Wanneer: eind juli
Wat: Internationale smaken, culinaire tradities en typisch Siciliaanse lekkernijen. Hier proef je ze allemaal, de Siciliaanse pani ca’ meusa, panelle, sfincione en cannoli. Kom naar Piazzo Mercato del Pesce, oftewel de oude vismarkt in Trapani.
 

Festival del Cinema di Frontiera (filmfestival)
Waar: Marzamemi
Wanneer: laatste week van juli
Wat: Internationale films vertoond op het Piazza Regina Margherita, de grootste open-air filmzaal in Europa in het kleine authentieke kustplaatsje Marzamemi.
 

Augustus

Ypsigrock Festival
Waar: Castelbuono
Wanneer: begin augustus
Wat: Een intiem (indie)rock festival in het middeleeuwse stadje Castelbuono. Rondom het eeuwenoude kasteel zijn verschillende podia opgebouwd.

sicilie events 

Il Palio dei Normanni (Steekspel van de Normandiërs)
Waar: Piazza Armerina
Wanneer: 2e weekend van augustus
Wat: Beleef een historisch steekspel in het hartje van Piazza Armerina.
 

I giganti e l'Assunta (de reuzen en Onze Lieve Vrouw)
Waar: Messina
Wanneer: half augustus
Wat: Een processie plechtigheid van twee dagen. De eerste dag met gigantische beelden van de reuzen waarvan wordt gezegd dat ze de stad Messina hebben gesticht. De tweede dag om Onze Lieve Vrouw te eren.
 

Il Ballo della cordella
Waar: Petralia Sottana
Wanneer: het weekend na 15 augustus
Wat: Volksdans en historische herintreding van de oude gewoontes in verband met het huwelijk van de boeren.
 

Druiven plukken
Waar: Overal op Sicilië
Wanneer: eind augustus t/m september
Wat: Help mee met het plukken van de eerste druiven, bezoek de wijnkelders en proef uiteraard zelf van de Siciliaanse wijnen.

sicilie festivals 

September

Cous Cous Fest
Waar: San Vito Lo Capo
Wanneer: eind september
Wat: Een internationaal festival dat volledig in het teken staat van één van de meest populaire gerechten van het Miditeraanse gebied: couscous. Koks uit verschillende landen laten hier hun beste gerechten proeven.
 

Sherbeth (ijsfestival)
Waar: Palermo
Wanneer: eind september
Wat: Op Sicilië moet natuurlijk geproefd worden van het Italiaanse ijs. Tijdens dit festival komen ijsmakers uit heel Italië naar Palermo om hun beste smaken te laten proeven.

sicilie feest 

Le Vie dei Tesori
Waar: Palermo
Wanneer: eind september
Wat: Tientallen monumenten in Palermo openen hun deuren, die normaal gesloten blijven voor publiek. Ga mee met een tour onder begeleiding van een deskundige gids.
 

Oktober

Ibla Buskers
Waar: Ragusa
Wanneer: half oktober
Wat: Straatartiesten komen samen in deze oude Siciliaanse stad om hun kunsten te tonen. Van goochelaars tot straatmuzikanten.
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel