Schotse whisky proeven in Schotland
Schotse whisky

Schotse whisky proeven in Schotland

“There is no such thing as bad whisky, it’s just one is better than the other”. Met deze legendarische uitspraak van schrijver William Faulkner begint menig artikel of campagne over Schotse whisky. Zo ook deze, want Schotse whisky is nou eenmaal legendarisch. Wanneer je in Schotland bent, is een bezoek aan een whiskydistilleerderij of een slok van lokale whisky daarom ook een must!

Whisky is bij wijze van een heilige drank. Officieel drink je het zonder te mixen met cola, 7up of ijs. En officieel drink je het wanneer je in een rustgevende setting bent, omringd door je familie of beste vrienden. Op deze pagina lees je alles over Schotse whisky. Als kers op de taart tipt Voigt Travel-eigenaar Cees van den Bosch zijn favoriete whisky aan jou!

whisky flessen 

Hoe wordt Schotse whisky gemaakt?

Vaak waardeer je iets pas echt wanneer je het begrijpt. Zo ook met Schotse whisky die op de traditionele Single Malt manier wordt gemaakt. Achter elke whisky zit een verhaal over de grondleggers en gebruikers, compleet met bijbehorende clans, kilts, doedelzaken en kastelen. Het verhaal achter whisky ontdek je het beste wanneer je een whiskydistilleerderij bezoekt. Daar ervaar je hoe de whisky wordt geboren en jaren later in de fles wordt gestopt om vervolgens met veel passie genuttigd te worden.

Whisky bestaat uit water en gemoute gerst dat ontstaat door gisting. In de eerste fase van het whisky maken wordt de gerst gemout. Het mouten gebeurt in Schotland in een met turf aangestoken droogoven. Hierdoor krijgt de whisky een typische turfachtige en rokerige aroma wat peated wordt genoemd. De mout wordt vervolgens omgezet tot een soort beslag door mashing. Daarna wordt er gist aan het beslag toegevoegd waardoor de suikers in alcohol en koolzuurgas veranderen. Na 3 ontstaat er een drank met ongeveer 5% alcohol. Als vierde stap vindt de destillatie plaats. Het water en de alcohol in de drank worden hierbij gescheiden in een koperen stookketel, ook wel pot still genoemd. Het alcoholisch deel dat in dampen vrijkomt als middelste destillatie wordt gebruikt om whisky te maken. Dit deel bevat 65 tot 70% alcohol.

De overgebleven alcohol wordt opgeslagen in houten vaten. De houten vaten in Schotland zijn tweedehands. Ondanks dat de vaten goed schoongemaakt worden, zit er altijd nog een lichte smaak in het houten vat. Zo kan het voorkomen dat whisky rijpt in een sherryvat uit Jerez. Of in een oud rumvat van Jamaica. Hier wordt uiteraard selectief en bewust voor gekozen zodat alle whisky’s van de distilleerderij dezelfde karakteristieke smaak krijgen. In de vaten verdampt jaarlijks 2% alcohol. Dit wordt Angel’s dust genoemd. Hoe ouder de whisky is, hoe duurder deze wordt aangezien er steeds minder whisky in het vat overblijft.

whisky schenken 

De favorieten van Voigt Travel

Whiskykenner en eigenaar Cees van den Bosch heeft speciaal voor jou zijn favorieten op een rijtje gezet, inclusief de distilleerderijen waar je ze kunt kopen én proeven.

De favorieten:

  • De 8 jaar oude Edradour Ballechin: een combinatie van de zachte Edradour whisky en de stevig gerookte Ballechin whisky. Een whisky met een pittig aroma van chilipoeder, aardse tonen en gedroogd fruit. Je proeft deze whisky in de kleinste distilleerderij van Schotland in Pitlochry.
  • De 10 jaar oude Talisker whisky: afkomstig van het adembenemende Isle of Skye. De whisky smaakt rokerig, zoet en krachtig. Je proeft de Talisker in de eerste distilleerderij van het eiland; de gelijknamige Talisker distilleerderij. De 16 jaar oude Lagavullin: gebotteld in een ouderwetse medicijnenfles. Deze whisky heeft jaren gerijpt in een eiken vat waardoor hij een diepe, rijke en turfachtige smaak heeft gekregen. Je proeft ‘m in Islay, het zuidelijkste eilanden van de Hebriden.
  • De 15 jaar oude Dalwhinnie: deze 19e eeuwse whisky haalt zijn water uit de 600 meter hoger gelegen waterbron in de Drumochter Hills. De whisky is zacht, zit vol karakter en heeft een lichte chocolade ondertoon. Dalwhinnie proef je in Dalwhinnie.
  • De 12 jaar oude Glengoyne: bij deze whisky is, in plaats van de rook van brandend turf, warme lucht gebruikt. Hierdoor komen de smaken van het water, de gerst, de eik en de sherry heel duidelijk naar voren. Je proeft Glengoyne in de Glengoyn Distillery in Glengoyne.
  • De 10 jaar oude The Arran whisky: een fruitige whisky met een romig karakter waar vanille, banaan, peer, biscuits en cacao de boventoon voeren. Je proeft deze whisky op Isle of Arran.
  • De 12 jaar oude Aberfeldy: Een whisky rechtstreeks uit de Schotse Highlands met een stevige smaak en een lichte sprenkeling van vanille en karamel. In de lange en droge afdronk proef je kruiden en sinaasappels. Je ontdekt ‘m in de Aberfeldy Distillery in Aberfeldy.
whisky proeven  

Wil je een whiskyproeverij bij je reis door Schotland boeken? Neem contact op met onze reisspecialisten.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel