De mooiste Schotse eilanden op een rij
Schotse eilanden

De mooiste Schotse eilanden op een rij

Eilandhoppen kan ook tijdens een vakantie in Schotland! Rondom het magische Schotland liggen tal van natuurrijke eilanden verspreid. Houd je van ruige natuur of van parelwitte stranden? Stap dan maar alvast in de auto (of in het vliegtuig), want de Schotse eilanden hebben het allemaal! Op deze pagina lichten wij de mooiste eilanden van Schotland uit.
 


 

Orkney eilanden

Een kleurrijke natuur die zich verspreid over een met ruige vormen gevuld landschap. Stranden die zich schuil houden tussen hemelsbrede baaien. Niet ver daar vandaan klotsen wilde golven tegen de metershoge kliffen. Op de kades baden zeehonden en scharrelen papegaaiduikers rond. Als je op de Caribisch ogende stranden zit kan het zomaar voorkomen dat je dolfijnen, walvissen en andere zeedieren spot. Orkney is een paradijs voor natuur- én dierliefhebbers!

Op de Orkney eilanden liggen daarnaast ook honderden archeologische opgravingen uit de steentijd. Het eiland Rousay wordt zelfs het ‘Egypte van het noorden’ genoemd. Op dit eiland liggen meer dan 150 archeologische opgravingen, waaronder een 5000 jaar oud graf. Het eiland ‘Mainland’ herbergt de oude nederzetting Skara Brae. Deze nederzetting vormt samen met Ring van Brodgar, Stones of Stennes en Maeshowe Chambered Cairn een UNESCO Werelderfgoedlocatie – en is zelfs ouder dan de piramiden! Een andere bekende bezienswaardigheid op Orkney is de ‘Old Man of Hoy’. Dit is een stenen pilaar van duizenden jaren oud te midden van de ruige natuur op het eiland Hoy.

Wil je de Orkney Eilanden bezoeken? Tijdens de fly & drive reis 'Ontdekkingstocht Schotse Eilanden' kom je hier langs!

Orkney eilanden 

Isle of Arran

Dramatische bergmassieven, ongerepte stranden, uitgestrekte bossen en een gastronomische sfeer: Isle of Arran is van alle markten thuis. Aan de westkust van het eiland tref je de resten van de Machrie Moor steencirkels uit de bronstijd aan. Tijdens de wandeling naar dit historische hoogtepunt wandel je door een ruig natuurgebied met watervallen en hellingen. Aan de andere kant van het eiland ligt een Victoriaans landgoed vol bloemen, genaamd ‘Brodick Castle, Garden & Country Park’. Hier waan je je helemaal in de traditionele Britse sferen.

Je kunt op Isle of Arran helemaal los gaan met eten en drinken: van kaasproeverijen tot aan heerlijke chocolade. We vergeten natuurlijk de whisky niet! Bij de traditionele whiskydistilleerderij, Isle of Arran Distillery, kun je proeven van de verschillende soorten whisky. Daarnaast leer je de kneepjes van het vak tijdens het distilleerproces. Bezoek Isle of Arran met eigen auto tijdens de 7-daagse reis 'Schotland Autumn Break'.

Isle of Arran 

Buiten-Hebriden

Voor de noordwestkust van Schotland liggen de wonderschone eilanden van de Buiten-Hebriden. Platteland wordt afgewisseld met ongerepte stranden. Wanneer je langs de kust van de eilanden loopt, kijk je uit op helderblauw zeewater. Tot de Buiten-Hebriden behoren onder andere de eilanden Harris, Lewis, North Uist en South Uist. Lewis is het grootste eiland van Schotland. Harris is heuvelachtig en ongerept. Volgens velen bevinden zich op Harris & Lewis de mooiste stranden van de archipel.

Houd je van avontuur en moeilijk bereikbare plekken? Dan zijn de Flannan Isles iets voor jou. Deze eilandengroep ligt ten westen van de Buiten-Hebriden en is het thuisfront van papegaaiduikers, Jan-van-Genten en tal van andere vogelsoorten.

De eilanden van de Buiten-Hebriden ademen een en al geschiedenis en cultuur uit vanwege de vele historische overblijfselen. Je kunt zelfs teruggaan naar de IJzertijd. Op sommige locaties zie je elementen die herinneren aan de Schotse clans. Wat dacht je van ruïnes van kastelen of de traditionele zwarte huizen met strodaken? Plof na een reis door de tijd neer bij één van de gezellige Schotse pubs en geniet van traditionele folkmuzikanten.

whisky proeverij schotland 

Isle of Skye

Het meest iconische landschap van Schotland vind je op Isle of Skye. Betoverend landschap dat bestaat uit kronkelende bergpassen, kilometerslange kustlijnen en ongelooflijke natuurvormen. De ‘Old Man of Storr’ is hier een voorbeeld van. Deze op een man lijkende rotsformatie staat midden in de wildernis van het ruige Isle of Skye. Je bereikt deze rotsformatie na een avontuurlijke wandeling. Trek de stevige wandelschoenen maar alvast aan!

Isle of Skye heeft een rijke historie. Je vindt hier veel prehistorische locaties: van opgravingen tot religieuze natuurfenomenen en van veldslagresten tot sprookjesachtige kastelen. Op Isle of Skye is het goed geregeld. Na een ontdekkingstocht door de natuur, of langs de historische sites, duik je moeiteloos de gezellige pubs en restaurants in. Bestel een lokaal gebrouwen biertje of proef de enige echte whisky van het eiland!

Ontdek Isle of Skye zelf tijdens de 'Helemaal Schotland'-reis met eigen auto.

Isle of Skye 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel