De mooiste kastelen van Schotland
Schotse kastelen

De mooiste kastelen van Schotland

Kastelen zijn voor de Schotten als juwelen. Ze zijn uniek, zeer waardevol en eigentijds. Tijdens je rondreis kom je er ongetwijfeld eentje tegen, of je het nu wilt of niet. Ben je bewust op zoek naar Schotse kastelen? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. Wij hebben voor jou de leukste kastelen op een rijtje gezet.
 


 

Eilean Donan Castle

Een van de mooiste, en meteen ook één van de bekendste kastelen van Schotland, is Eilean Donan Castle. Dit kasteel werd als decor gebruikt in de James Bond-film Skyfall. Het kasteel wordt in de film afgespiegeld als een indrukwekkend kasteel in een mysterieus landschap en daarvan blijkt in het echt niets minder waar te zijn. Eilean Donan staat op een minuscuul stukje land en wordt omringd door water met daarachter ruige Schotse heuvels. Je vindt Eilean Donan Castle in het noordwesten van het land, aan de meren Loch Duich en Loch Long vlakbij Isle of Skye.

Wil je door de poorten van Eilean Donan Castle lopen? Boek de Schotland rondreis Ontdekkingstocht Schotse Eilanden eigen auto.

eilean Donan Castle 

Blair Castle

Het witte Blair Castle is gelegen in een intens groene omgeving van beboste heuvels. Dit sprookjesachtige kasteel heeft verticaal rechthoekige ramen met typische middeleeuwse luiken die je meenemen naar de tijd van de jonkvrouwen en -heren. Vroeger was Blair Castle eigendom van de eeuwenoude zetel van de hertogen en graven van Atholl. Vandaag de dag is Blair Castle de thuisbasis van het laatste privéleger van Europa, de Atholl Highlanders.

Blair Castle bezoeken? Boek de Schotse rondreis Heritage of Scotland fly & drive.

Blair Castle 

Stirling Castle

Stirling Castle is een sierlijk kasteel uit de Renaissance en was vroeger de favoriete vakantieplek van de koningen en koninginnen van Stewart. Als reiziger kun je je in dit kasteel terug in de tijd gaan, want tijdens je ga je op zoek naar de mysterieus uit de tijd van de Verlichting. Wees voorbereid, want je zult lijfwachten, bedienden en hovelingen in traditionele kledij ontmoeten.

Boek de Charming Scotland eigen auto rondreis als je Stirling Castle wilt bezichtigen.

stirling castle 

Dunvegan Castle

Pal naast een meer op Isle of Skye ligt het indrukwekkende Dunvegan Castle. Bij het zien van dit kasteel droom je direct weg over een dans met Belle of het beest in een sierlijke balzaal vol olieverfschilderijen. Dunvegan Castle is het oudste voortdurend bewoonde kasteel van Schotland. Het is al 800 jaar het voorouderlijk huis van de Chiefs van de MacLeod clan. Vergeet bij je bezoek de romantische tuinen niet.

Voor een bezoek aan Dunvegan Castle raden wij de Schotse rondreis Helemaal Schotland met eigen auto aan.

dunvegan castle 

Dunrobin Castle

Aan de noordkust van Schotland ligt het grootste kasteel van de regio: Dunrobin Castle. Een typisch Doornroosje-kasteel uit de 14e eeuw waarvan de architectuur, en de weelderige tuinen, je het gevoel geven alsof je in Frankrijk bent. Dunrobin Castle was de thuisbasis van de hertogen en graven van Sutherland. De 189 kamers zijn ontworpen door Schotland’s eigen sir Robert Lorimer. De buitenkant van het kasteel werd ontworpen door sir Charles Barry, die ook het House of Parliament in Londen ontwierp.

Tijdens de reis Noordelijke Hooglanden Avontuur passeer je Dunrobin Castle.

dunrobin castle 

Castle Stalker

Ver verwijderd van de oever, op een stukje land in het Loch Laich, staat Castle Stalker. Dit kasteel is bekend van de slotscène uit de film Monty Python and the Holy Grail waar koning Arthur het door Franse ridders verdedigde slot belegert. In de 14e eeuw werd er op ditzelfde grondgebied door de clan MacDougall al een eerste versterking gebouwd. Pas in de 15e eeuw bouwde sir John Stewart het huidige Castle Stalker.

Wil je Castle Stalker bezoeken? Verblijf in de buurt van Glencoe.

Stalker castle 

Edinburgh Castle

De naam zegt het al: dit kasteel is te vinden in Edinburgh. Maar niet midden in de stad, want Edinburgh Castle ligt op een uitgestorven vulkaan die hoog boven de hoofdstad uittorent. Hier vind je vele belangrijke Schotse bezittingen, zoals de Crown Jewels, de Stone of Destiny en Mons Meg.

Edinburgh Castle kun je bezoeken tijdens je stedentrip in Edinburgh, of tijdens de Schotland op zijn best eigen auto-rondreis.

edinburgh castle 

Dunnottar Castle

Dunnottar Castle is gelegen op een dramatische rond uitgesneden klif aan de oostkust van Schotland. Vanuit dit middeleeuwse slot heb je uitzicht over de Noordzee. Dunnottar Castle was vaak het decor voor veel cruciale momenten in de Schotse geschiedenis. Wanneer je je me-time momentje bij één van de bruine muren neemt, geniet dan van het uitzicht over het water. Je zult gegarandeerd het gevoel krijgen alsof je alleen op de wereld bent.

Tijdens de Heritage of Scotland fly & drive ligt Dunnottar op korte rijdafstand van de route.

dunnottar castle 

Balmoral Castle

Voor koningin Victoria was Balmoral Castle haar ‘lieflijke paradijs in de Hooglanden’. Vandaag de dag is dit kasteel nog steeds een privéwoning van één van de Koninklijke familieleden. Wanneer de bewoner van Balmoral Castle niet aanwezig is, kunnen geïnteresseerden de tentoonstellingen in de Castle Ballroom bezoeken of rondwandelen in de charmante tuinen rondom het kasteel.

Aanbellen bij Balmoral Castle? Boek de Meet the Scots fly & drive.

balmoral castle 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel