Filmlocaties in Schotland
Schotse filmlocaties

Filmlocaties in Schotland

Schotland is zo mooi. Tientallen filmproducenten zagen het Schotse landschap al als perfect decor voor hun film. En dan heb je het niet zomaar over een paar films. Nee, want wat dacht je van Harry Potter, James Bond en Da Vinci Code? Benieuwd welke filmlocaties er in Schotland zijn? Je leest het hier.
 


 

Glen Coe

Een van de mooiste highlandgebieden van Schotland is Glen Coe. Dat zagen veel filmproducenten ook in waardoor zich veel draaidagen in Glen Coe hebben afgespeeld. Ken je de film Rob Roy (1995), Highlander (1986) of Trainspotting (1996)? Het klassieke Schotse landschap dat je hier ziet is Glen Coe!

Een van de allerbekendste films die zich deels in Glen Coe afspeelt is de James Bond-film Skyfall. De scene waarin James Bond in de auto over een verlaten weg door een mysterieus natuurgebied rijdt is betoverend mooi. Wanneer je niet weet dat het in Schotland is, zul je je afvragen waar je zulke landschappen tegenkomt.

Zien waarom Glen Coe het favoriete decor van tal van filmproducenten is? Ontmoet de locals en ervaar de schoonheid van Glen Coe tijdens de Meet the Scots.

glen coe 

Glen Nevis

In de schaduw van de hoogste berg van Groot-Brittannië, Ben Nevis, ligt de groene vallei Glen Nevis. Het is de ideale plek om te wandelen, te mountainbiken en te picknicken. Er zijn zelfs speciale Braveheart wandelingen, vernoemd naar de gelijknamige serie. Braveheart werd hier namelijk opgenomen. Glen Nevis is ook onderdeel van de West Higland Way. Dit is een 150 kilometer lange wandelroute die van Glasgow naar Fort William loopt.

glen nevis 

Glenfinnan

Glenfinnan is één van de bekendste filmlocaties van Schotland. Hier raast namelijk de Jacobite Train van Harry Potter overheen. Dit metershoge stalen treinviaduct staat middenin het ruige landschap van de Schotse Highlands en kwam in bijna alle Harry Potter-films voor. Het Glenfinnan viaduct is namelijk de toegangspoort tot de tovenaarsschool Zweinstein…

Wil je het Glenfinnan-viaduct ook bewonderen? Volg de Glenfinnan Trail View Point vanaf de A830 vlakbij Glenfinnan. 

glenfinnan 

Dunnottar Castle

Dit prachtige kasteel in het oosten van Schotland speelde een grote rol in de Zeffirelli-film Hamlet uit de jaren ‘90. Dit kasteel staat op een rond gevormde klif vanwaar je uitzicht hebt over de hemelsbrede oceaan. Het kasteel was lange tijd de thuisbasis voor de machthebbende Schotse Earls Marischal-familie. In 2015 werd Dunnottar Castle opnieuw gebruikt als decor, namelijk in de film Victor Frankenstein. Met in de hoofdrol Daniel Radcliffe.

Dunnottar Castle bezoeken? Ga voor de rondreis Heritage of Scotland fly & drive.

dunnottar castle 

Calanais op Lewis

De Brave, de Walt Disney en Pixar animatiefilm, speelt zich af in Schotland tijdens de middeleeuwen. Het verhaal gaat over vier clans die de macht willen. Prinses Merida, de dochter van de koning van één van die clans, vlucht het bos in wanneer ze verplicht moet trouwens met een van de prinsen van een van de andere clans. Tijdens haar avontuur in de bossen en heuvels van Schotland beleeft ze avonturen, waarbij de steencirkel Calanais op het Hebriden-eiland Lewis een grote rol speelt.

Deze oude staande stenen dateren uit het Neolithicum tijdperk en staan al meer dan 5000 jaar op deze plek. Ze zijn ouder dan de bekendere Stonehenge. Volgens vele mythes en legendes stralen de stenen magische krachten uit.

Wil je de kracht van Calanais ervaren? Kies de eigen autorondreis Ontdekkingstocht Schotse eilanden.

calanais 

Plockton

In het schilderachtige kustdorpje Plockton is het geen straf om mee te spelen in een film. Daarom mochten de acteurs van The Wicker Man zichzelf als geluksvogels prijzen. Deze klassieke horrorfilm speelt zich grotendeels af op de Isle of Skye maar Plockton kreeg een eervolle plek in het verhaal. Ondanks het lieflijke karakter van dit plaatsje krijg je bij het zien van de film bibbers van Plockton.

Wil je Plockton in het echt ontdekken? Reis tijdens de eigen autorondreis Helemaal Schotland via de westkust naar Plockton.

plockton 

Eilean Donan Castle

Een van de populairste kastelen van Schotland is Eilean Donan Castle. Houd je vast, want dit kasteel kreeg ook een rol in de James Bond-film Skyfall. Je kunt je wel voorstellen dat het een film vol prachtige Schotse scenes is. Eilean Donan Castle ligt in een mysterieus landschap, omringd door water, ruige valleien, metershoge rotswanden en beboste bergen. Via een indrukwekkende oprijlaan bereik je het middeleeuws ogen kasteel.

Wil je Eilean Donan Castle bezoeken? Tijdens de eigen autorondreis Schotse Hooglanden Break rijd je zo naar het kasteel toe.

eilean donan castle 

Rosslyn Chapel

Nog een spannende en veel bekroonde film die zich in Schotland afspeelt: de Da Vinci Code. De prachtige Rosslyn Chapel kreeg een terechte plek in deze hersenkrakende film. Zowel tijdens de film als tijdens een real life bezoek aan de kapel kun je jezelf helemaal onderdompelen in de legendes van dit gebied. Ontmoet de doedelzak spelende engelen, bewonder de honderden stenen sculpturen en vergeet de tijd in de indrukwekkende Apprentice Pillar. Rosslyn Chapel ligt vlakbij Edinburgh.

rosslyn chapel 

Isle of Skye

Ook een klassiek Schots landschap én favoriet onder tal van filmproducenten: Isle of Skye. Op dit Schotse eiland worden heel wat dagen doorgebracht, zowel door locals en toeristen als door acteurs en filmproducenten. Het bekendste stuk natuur op Isle of Skye is het buitenaardse Old Man of Storr. Deze metershoge rotsformatie kwam voor in de films Snow White and the Huntsman (2012), The Wicker Man (1973) en Promotheus (2012).

Wil je naar Isle of Skye reizen? Ga bijvoorbeeld voor de Noordelijke Hooglanden Avontuur!

Isle of Skye 

Doune Castle

Dit middeleeuwse kasteel verdient een plek in een middeleeuws verhaal. En dat zag de maker van de Brits-Amerikaanse serie Outlander ook. Daarom kom je Doune Castle meerdere keren tegen in deze populaire dramaserie, zoals in scenes waar diverse banketten plaatsvinden of waar vers voedsel in de keukens wordt bereid.

doune castle 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel