Wat te doen in de Schotse Hooglanden?
Alles over Schotland Bezienswaardigheden Schotse Hooglanden

Wat te doen in de Schotse Hooglanden?

Word jij ook zo enthousiast van het zien van die prachtige foto’s van de Schotse Highlands? Met haar weidse uitzichten, hoge pieken, ruige natuur en natuurlijk de typische Schotse Hooglander koeien. Wij in ieder geval wel. Als eenmaal de knoop is doorgehakt en is gekozen voor een Schotland vakantie sta je voor de volgende vraag: Wat te doen in de Schotse Hooglanden? Bekijk hieronder onze tips, in willekeurige volgorde!
 


 

1. Loch Ness

Vraag een passant waar hij of zij aan denkt bij Schotland en ongetwijfeld zal Loch Ness in het rijtje voorkomen. Dit meer in de Schotse Highlands heeft zijn naam en faam vooral te danken aan het Monster van Loch Ness, liefkozend 'Nessie' genoemd. Of het er nu wel of niet is, het trekt jaarlijks hordes toeristen naar het meer. Breng in ieder geval een bezoek aan het fotogenieke Urquhart Castle, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Loch Ness.

loch ness 

2. Loch Lomond & The Trossachs National Park

Fervente Schotland reizigers zullen het Loch Lomond & The Trossachs National Park al lang een keer hebben afgevinkt. Maar als je nog nooit in Schotland bent geweest zal je er misschien nog nooit van hebben gehoord. En dat is meteen de kracht van dit prachtige nationale park in de Schotse Hooglanden. Het hart van het park vormt zich rond Loch Lomond. Kies voor een boottocht of maak een prachtige wandeling rond het meer. Het uitzicht is verbluffend mooi.

schotse hooglanden 

3. Isle of Skye

Het Isle of Skye is het grootste eiland van de Binnen-Hebriden en één van dé redenen waarom reizigers naar Schotland op vakantie gaan. Het landschap op dit eiland is er eentje om de vingers bij af te likken. Niet voor niets is het regelmatig gebruikt als decor van films. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het stadje Portree en het Dunvegan Castle. Verder zijn de Old Man of Storr, de Quiraing en de Cuillin geologische hoogtepunten van de Isle of Skye.

highlands 

4. Glen Coe

Glen Coe is één van onze favoriete plekken van onze Schotland én van twee filmproducenten. Dit buitenaardse natuurgebied werd in de James Bond-film Skyfall, en in verschillende Harry Potterfilms, gebruikt als decor. Het landschap bestaat uit hoge bergen en diepe valleien waar onder andere het dorpje Glencoe ligt. Dit dorpje ligt naast de oevers van Loch Leven en aan de voet van de beroemde glen: een door een gletsjer uitgesneden vallei. Een hiketocht door Glen Coe leid je door het hart van een oude vulkaan, langs ruwe bergpieken en uitgehouwen rotspartijen.

schotland glen coe 

5. Ben Nevis

In de zomer met de voeten in de sneeuw staan? Op de top van Ben Nevis, het hoogste punt van het hele Verenigd Koninkrijk, ligt het hele jaar sneeuw. Ben Nevis is onderdeel van het Grampain gebergte en is 1344 meter hoog. Je kunt je voorstellen dat het uitzicht over de Schotse Highlands prachtig is. Denk wel om goede wandelschoenen, want deze berg nodigt uit om vele meters te maken! Een uitstekende uitvalsbasis voor deze berg is het schattige plaatsje Fort William.

schotse highlands 

6. Eilean Donan Castle

Schotland is niet alleen het land de Lochs, maar ook het land van de kastelen, de ene nog mooier dan de andere. Veruit het bekendste en meest gefotografeerde kasteel van de Schotse Hooglanden is het Eilean Donan Castle. Dit kasteel is gebouwd in de dertiende eeuw en beschermde het land tegen de Vikingen. In de achttiende eeuw werd het door de Engelsen opgeblazen, waarna het in oude stijl werd herbouwd. Tegenwoordig is een museum in het Eilean Donan Castle gevestigd.

bezienswaardigheden hooglanden 

7. Schotse whisky

Naast de landschappelijke bezienswaardigheden van Schotland mag de nationale drank natuurlijk niet ontbreken tijdens een vakantie in de Schotse Hooglanden: whisky! In het hele land zijn vele whiskystokerijen te vinden. Naast de bekende merken die over de hele wereld te krijgen zijn ook kleine lokale stokerijen, zoals bij een aantal accommodaties in de reizen van Voigt Travel. Let op, niet te veel drinken als je daarna in de auto naar het volgende hoogtepunt stapt… Sláinte!

schotse whisky 

8. De Jacobite train

Heb je de films van Harry Potter gezien? Dan staat ongetwijfeld de scene met de oude stoomtrein op je netvlies. De Jacobite train (de Zweinsteinexpres in de Harry Potter films) is dankzij deze films wereldberoemd geworden. Ook jij kunt een ticket voor deze stoomtrein boeken. Stap bijvoorbeeld in Fort William op de trein, waarna het verschillende hoogtepunten langs de route aandoet. De bekendste hoogtepunten zijn het Glenfinnan Viaduct, Loch Eil en het kustdorp Arisaig.

doen in schotse hooglanden 

9. Plockton

Het schilderachtige dorpje Plockton ligt op een unieke locatie aan zee in het noordwesten van het land. De huizen in dit dorpje zijn strak wit geschilderd en steken prachtig af bij de groen met bruin gekleurde omliggende omgeving. ‘s Zomers dobberen velen jachten in de baai van Plockton, want vanaf de boot lijkt het zicht op de haven van Plockton en de bergen net een schilderij. Als reiziger kun je ook met een boot het dorpje van een afstand bekijken, bijvoorbeeld wanneer je op zeehondensafari gaat.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel