De 'Big Five' van het Pure Noorden
Alles over Noorwegen

De 'Big Five' van het Pure Noorden

Het prachtige Pure Noorden en zijn bijzondere bewoners. De absolute filmsterren onder de fauna van Lapland en Noord-Noorwegen zijn natuurlijk rendieren, elanden, zeearenden, walvissen en husky’s. Waarschijnlijk ken je een paar namen van de rendieren van de Kerstman? Of heb je weleens de Siberische husky van de buurvrouw geaaid? Tijdens een vakantie naar dit gebied raden wij absoluut een ontmoeting met (enkele van) deze dieren aan!
 

1. Rendieren

Denkend aan Lapland denk je aan rendieren! Dat kan bijna niet anders, want als de trouwe helpers van de Kerstman zijn deze dieren over de hele wereld bekend. De Kerstman woont op de Poolcirkel bij de stad Rovaniemi. Een bezoek aan de Kerstman kan voor veel reizigers niet ontbreken bij een bezoek aan Lapland, het beste kies je dan voor een reis naar Luosto of Rovaniemi.

Alles boven deze poolcirkel is het Pure Noorden. In dit prachtige afgelegen gebied leven meer rendieren dan mensen, zo’n 200.000 dieren in totaal!

Rendieren zijn zachtaardige dieren die uitstekend tegen de Lapse kou kunnen. Zowel mannetjes als vrouwtjes rendieren hebben een gewei. In combinatie met hun prachtige vacht zijn het bijzondere verschijningen in het sneeuwwitte landschap!

rendier lapland

2. Elanden

Deze majestueuze dieren komen in het wild voor in het noorden van Finland, Zweden en Noorwegen. Een reis naar Zweden biedt je grote kans dat je in de winter wilde elanden tegen komt, een bijzondere ervaring! Op sommige plaatsen worden de dieren door boeren gehouden in een wei. Het belangrijkste product voor de boeren zijn het vlees en de vacht.

Het eland onderscheidt zich van alle andere dieren door zijn enorm lange poten, gewei en grote snuit. Zijn lange poten zorgen ervoor dat hij makkelijk door een dik pak sneeuw kan lopen. Met zijn indrukwekkende gewei probeert hij vrouwtjes in de paartijd te versieren. Dit type gewei wordt ook wel een schoffelgewei genoemd. En zijn grote snuit helpt hem om twijgjes en schors van bomen te eten.

Als je een eland wilt voeren en aaien dan is dit mogelijk bij een van de rendierboerderijen of elandboerderijen in het Pure Noorden, zoals op de Lofoten. Daar staat altijd een emmer met wortelen en bananen klaar, zijn lievelingskostje!

eland noorwegen

3. Zeearenden

Zeearenden zijn imposante vogels die uit de familie van de havikachtigen komen. Ze zijn zeer zeldzaam en komen veel voor in het noorden van Noorwegen, met name op de Lofoten en Vesteralen. Zelfs als je geen vogelaar bent kun je genieten van de souplesse waarmee deze vogels de lucht doorkruisen. In de broedtijd van veel zeevogels kun je de arenden vaak ook zien jagen, een heuse belevenis!

zeearend noorwegen winter

4. Walvissen

In het Pure Noorden heeft moeder natuur een mooie verrassing voor reizigers in petto! In de zee rondom Noorwegen komen namelijk meerdere soorten walvissen voor. De mannelijke potvissen eten zich hier het gehele jaar rond voor dat ze gaan paren in de Azoren. De mooiste manier om deze dieren te spotten is via een RIB-boat safari of met een rondreis per schip.

Voor het echte Free Willy-gevoel is de winter de beste periode. Dan komen de orka’s ook naar dit gebied om zich rond te eten aan haring en reuzeninktvis. Gedurende het jaar worden de potvissen en orka’s ook vergezeld door de blauwe vinvis en de bultrug.

walvis safari andenes

5. Husky’s

Siberische husky’s behoren tot het oertype poolhonden, en dat is niet zomaar! Deze kranige beesten kunnen goed tegen de koude en spelen het liefst in de sneeuw. De meeste husky’s hebben in de zomer vakantie omdat het dan te warm is om ze te laten werken, aan het begin van de winter staan ze dan weer te popelen om aan de slag te gaan!

Ook huskyboeren zijn van een bijzonder slag mensen. Deze liefhebbers van honden hebben voor alle dieren een eigen naam. Als je bedenkt dat ze vaak meer dan 200 honden hebben is dat een hele prestatie! Deze boeren zijn vaak met de honden opgegroeid en absolute experts, zo zien ze in de eerste weken na de geboorte bij een puppy al over het een leider of en volger wordt. Zelf ook een keer met een husky op pad? Neem snel een kijkje bij onze speciale huskyreizen.

husky lapland

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel