De kerstman en zijn rendieren
Kerst en rendieren Alles over de kerstman en zijn rendieren

De kerstman en zijn rendieren

Vraag jij je wel eens af waarom de kerstman in Lapland woont en waarom hij rendieren heeft? Kom lekker in de kerststemming, welk seizoen het ook is, en geniet van de echte waarheid achter de kerstman. Op deze pagina lees jij namelijk alles over zijn bestaan, zijn woonplaats en zijn rendieren.
 

De geboorte van de kerstman

Lange tijd waren de katholieke heiligen, waaronder Sinterklaas, de enige schenkers. Toen de reformatie in de 16e en 17e eeuw plaatsvond, wilden de protestanten in het noorden van Europa weinig meer weten van het katholieke geloof. Sinterklaas werd (behalve in Nederland en België) afgeschaft en cadeaus werden uitgedeeld tijdens Kerstmis. In Engeland ontstond er vervolgens een nieuwe persoon die deze cadeaus ging geven, genaamd Father Christmas. Net als Sinterklaas was dit een oude man met een witte baard die alleen cadeautjes gaf aan brave kinderen. Bovendien spande deze vriendelijke vent net als Sinterklaas een aantal dieren voor zijn karretje. Maar de verschillen waren ook duidelijk: Father Christmas was vrolijk en jolig in plaats van streng en serieus. Hij had rendieren in plaats van een paard. En hij woonde ergens in de sneeuw en niet in Spanje.
 

rendier met een arrenslee 

In de 17e en 18e eeuw migreerden veel Britse en Nederlandse kolonisten naar Amerika. De tradities van Sinterklaas en Father Christmas werden gekoppeld waardoor er in 1773 één gulle gever kwam: Santa Claus. Zijn gedrag (door de schoorsteen en in het geheim wandelen over het dak) kwam van Sinterklaas en zijn uiterlijk (een vrolijke man in een rood pak) kwam van Father Christmas.
 

Woonplaats van de kerstman

De officiële woonplaats van de Kerstman varieert binnen de westerse wereld. Voor de Amerikanen woont de kerstman op de Noordpool terwijl voor de meeste Europeanen de kerstman in het Finse Rovaniemi woont. De Denen maken het nog ingewikkelder en beweren dat de kerstman in Groenland woont, wat natuurlijk komt doordat Groenland onderdeel uitmaakt van het Deense Koninkrijk.

waar woont de kerstman 

De rendieren van de kerstman

In 1838 werd er voor het eerst geschreven over de rendieren van de kerstman. Hoogleraar Clement Clarke Moore schreef over een bezoek van de kerstman die acht rendieren meebracht. Het verhaal was gebaseerd op de paardenhorde van de Scandinavische god Odin. Odin had een lange witte baard en droeg een rode mantel. Hij beschikte over een achtbenig paard, genaamd Sleipnir, waarmee hij het hele land afreisde. Omdat Odin zo leek op de kerstman, werd zijn verschijning én zijn paard, vertaald in het uiterlijk van de Father Christmas. Resultaat: de kerstman rijdt in een lokale arrenslee door de lucht die voortgetrokken wordt door rendieren.
 

De rode neus van Rudolph

In 1939 kwam het verhaal over een negende rendier: Rudolph the red-nosed reindeer. Dit verhaal werd geschreven door Robert L. May die vanwege bezuinigingen bij het warenhuis Montgomery Ward uit noodzaak een kerstverhaal bedacht. Hij baseerde zijn verhaal op het bekende sprookje ‘Het Lelijke Eendje’ waarbij één rendier niet geaccepteerd werd vanwege zijn rode neus. Het verhaal werd gebundeld in een klein boekje en verkocht als een gek. In totaal kochten meer dan 6 miljoen mensen het verhaal over Rudolph the red-noised reindeer.
 

rode neus van rudolph 

Is Boaz een geschikt rendier voor de kerstman

Ons rendier Boaz is bijna één jaar en daardoor nog niet geschikt om te werken als rendier voor de kerstman. Volgens de kerstman moeten de rendieren eerst goed getraind worden voordat ze zijn arrenslee kunnen trekken. Boaz is momenteel in de leer. Niet alleen om eventueel de arrenslee van de Kerstman te dragen, maar ook om de sledes voor de reizigers in Fins Lapland te trekken. Wij vermoeden dat als de Kerstman volgend jaar Boaz ziet, Boaz een goede kans maakt om voor de kerstman te werken. En wie wil dat nou niet?!

rendier kus in Lapland 

Wil je Boaz ontmoeten? Neem contact op met onze reisspecialisten!

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel