Zilversmid

Raili Laurila

Zilversmid

zilversmid lapland

"Wij maken sieraden die te maken hebben met de Sami cultuur"

Tijdens een reis door Fins Lapland kom je winkeltjes tegen met vele onbekende sieraden. Zilveren spelden, oorbellen, hangers en ringen met een soort kleine ringetjes eraan vastgemaakt. De sieraden zien er heel anders uit dan de blingbling bij ons in de juwelierszaken. Hoogste tijd dus om hier wat meer over te weten te komen. We maken een afspraak met een zilversmid. Raili Laurila en Matti Qvick in het dorpje Inari, recht tegenover het Sami museum Siida, runnen een juwelierszaakje en kunnen me alles over de bijzondere sieraden vertellen.

 

De vrouw des huizes bewaakt het fort

Als we binnenkomen zit Raili Laurila aan de werkbank. Matti is de hele dag vissen, dus de 'vrouw des huizes' bewaakt het fort. Op het puntje van haar neus heeft ze een brilletje en zo te zien is ze net druk bezig met een heel secuur werkje. Tijd dus om even rustig rond te kijken. Aan de muren, in de vitrines en op de toonbank pronken ringen, hangers en spelden. Geen van de pronkstukken lijkt in de verste verte maar iets op wat ik in mijn bijouteriedoosje heb zitten.

Zodra Raili klaar is komt ze naar me toe. "Mooi hè! Dit zijn allemaal sieraden met een eeuwenoud verhaal. Toen mijn man en ik 23 jaar geleden deze zilversmederij begonnen hebben we gekozen om alleen sieraden te maken die iets te maken hebben met de Sami cultuur." Trots laat de eigenaresse hun levenswerk zien. "Kijk, deze hangers zijn gemaakt aan de hand van eeuwenoude rotstekeningen. Een boot, een jager, een rendier, de zon: al deze opengewerkte vormen waren tekeningen die het Samivolk maakte."

 

Huwelijksschatten van de Sami

We lopen naar een andere vitrine. "De broches en spelden die je hier ziet worden nog steeds vooral gekocht door Sami. De mannen en vrouwen dragen deze juwelen op traditionele kleding tijdens officiële gelegenheden en festivals." Ons oog gaat vooral naar de schitterende ringen waaraan weer hele kleine ringetjes bevestigd zijn. "Dit zijn eigenlijk huwelijksschatten van de Sami. De man gaf de vrouw een ring met daaraan een aantal kleine ringetjes. Het aantal ringetjes stond voor het aantal kinderen dat de man hoopte te krijgen met zijn toekomstige vrouw. Was er een kindje geboren, dan werd het ringetje eraf gehaald en boven de krib van de baby gehangen. Het geluid zou het kindje kalmeren en rust brengen. Vandaag de dag dragen de Sami, maar ook de Finnen, deze sieraden. De kleine ringetjes hangen ook nog vaak boven de kinderbedjes. Om de traditie in ere te houden, maar ook omdat het gewoon een heel mooi en bijzonder sieraad is."

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel