Fotograferende Sami

Ylva Sarri en Anette Niia

Fotograferende Sami

ylva en anette sami

"Onze werkplek? Dat is de natuur"

Vandaag rijden we naar het noordelijkste punt van de roadtrip door Zweden; Kiruna. Daar ontmoet ik Ylva Sarri en Anette Niia, twee Sami vrouwen met een missie. Ze willen hun gasten de natuur laten beleven. En dat is iets heel anders dan de natuur bezoeken volgens de dames. “Van oudsher zijn wij onderdeel van die natuur. Tot op de dag van vandaag. Dat dragen we uit naar onze gasten. Een lesje Sami-cultuur zou je kunnen zeggen. En dan het liefst met een camera erbij zodat we al die mooie momenten meteen vast kunnen leggen.”

Wil je Ylva Sarri en Anette Niia ontmoeten? Boek de Scandinavië Compleet fly & drive en ontmoet ze in Kiruna!

 

Passie voor de natuur en fotografie

Ylva en Anette komen uit dezelfde streek en hebben allebei een grote passie voor de natuur en fotografie. Twee dingen die in Zweeds Lapland prima samengaan en wat is er dan mooier om die liefde ook nog eens met anderen te delen? “In 2015 besloten we dit te combineren en een bedrijf te starten, Scandinavian Sami Photoadventures”, vertelt Ylva.

 

De dames blijken de enige in de hele regio met dit concept. “We proberen onze kennis en oeroude manier van leven op een speciale manier over te brengen. Tijdens de fotografie tours nemen we onze gasten mee de bergen in en vertellen we over de cultuur van de Sami, onze geschiedenis, over de dieren die we tegenkomen en de planten die hier groeien. Sommige mensen nemen hun eigen apparatuur mee, anderen lenen van ons een camera. En het leuke is, na een dag of meerdere dagen met ons op pad te zijn geweest, komen de mensen terug met fantastische foto’s én zijn ze een hoop wijzer geworden over onze cultuur en waar wij vandaan komen”, zo vertelt Anette.


bessen plukken Zweeds Lapland   

"We zijn opgegroeid met eerbied voor de natuur"

Het bedrijf van Ylva en Anette loopt goed. Zo goed dat de hulp van familieleden is ingeschakeld. De dochter en moeder van Ylva werken inmiddels mee en ook de man en neef van Anette helpen waar ze kunnen. Anette: “We werken alleen met onze familie omdat we dezelfde filosofieën en ideeën hebben. We laten mensen geen rendieren en tipitenten zien. Wij willen iets anders vertellen. De natuur is de basis van onze cultuur, je leeft in harmonie met wat de natuur je geeft en die verhalen delen we graag. Tegenwoordig weet iedereen wel dat je geen rotzooi in de natuur moet achterlaten, er is veel aandacht voor dit onderwerp. Maar voor ons is dat nooit anders geweest. Wij zijn opgegroeid met eerbied voor de natuur, dit is altijd de filosofie van de Sami bevolking geweest.”
 

"Photowellness: een concept door vrouwen, voor vrouwen"

Wie een dag, weekend of een paar dagen met de dames op pad wil, kan kiezen uit verschillende mogelijkheden. Het nieuwste concept van Ylva en Anette is hun Photowellness. “Deze cursus is speciaal voor vrouwen. We hebben dit concept in het leven geroepen omdat we zagen dat er een groot verschil is tussen hoe mannen en vrouwen fotograferen. Mannen zijn erg bezig met de techniek. Ze weten alles over iso-waarde, diafragma en sluitertijd. Ze komen bij ons aan met grote zoomlenzen en kunnen daar alles over vertellen. Vrouwen zijn daardoor vaak geïndoctrineerd en durven dan niet zo goed meer. Onzin, want je hoeft niet alles van een camera af te weten om mooie foto’s te kunnen maken. Tijdens onze Noorderlichttours komen de vrouwen vaak al terug met de mooiste foto’s terwijl de mannen nog druk bezig zijn met technische zaken. Daarom hebben we Photowellness in het leven geroepen. Gewoon even meiden onder elkaar. We maken er een uitje van, een weekend of langer, met lekker eten en drinken en, als daar vraag naar is, zelfs een lesje yoga tussendoor.”


foto's maken en natuur gaan goed samen 

"Gebruik de natuur als provisiekast voor je Sami maaltijd"

Een ander concept is ‘Natures pantry & Sami dinner’ oftewel ‘gebruik de natuur als provisiekast voor je Sami maaltijd’. Ylva: “Tijdens deze tour nemen we de mensen mee en plukken besjes, bladeren en delen van planten. We vertellen over de zaken die we in de natuur vinden, de geneeskrachtige eigenschappen, hoe ze vroeger en hoe ze nu nog gebruikt worden. We maken vuur, drinken koffie met kaas erin (een echte Sami traditie) en vertellen onze verhalen. Aan het einde van de tour gaan we naar een van de drie restaurants waarmee we samenwerken. Daar geven we onze gevulde manden af aan de chef-kok. De met zorg geplukte ingrediënten vind je een half uurtje later weer terug op je bord. Zo ging het eeuwen geleden en zo eindigt onze tour in Kiruna ook. Een lesje Sami cultuur 2.0 zeg maar.”
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel