Bart Braafhart: in the middle of nowhere
B.Art Collection

Bart Braafhart: in the middle of nowhere

Bart Braafhart is op 12 februari 2019 overleden. Hij heeft een laatste rustplaats gevonden in zijn geliefde Salla.
 

"Een plek om terug te komen", zo schreef ik in augustus 1978 na mijn eerste kennismaking met Salla in mijn vakantielogboek. Dat dit gevoel uiteindelijk ooit zou uitmonden in een permanent verblijf kon ik toen niet bevroeden. Vele zomervakanties bracht ik daarna door in Salla. Toen daar ook wintervakanties bij kwamen en er jaarlijks driemaal werd afgereisd naar dit unieke plekje vlak boven de Poolcirkel tegen de Fins-Russische grens, was het een logische stap in het langzaam voortschrijdende proces om de baan in het onderwijs te verruilen voor een toekomst in het toerisme van Salla, Fins Lapland. Die stap werd in augustus 1999 werkelijkheid! Diverse banen bij lokale bedrijven en de gemeente alsook regionale samenwerkingsverbanden volgden elkaar in gestaag tempo op, tegelijkertijd door de jaren heen vele duizenden Nederlandse toeristen wegwijs makend in 'het land met die moeilijke taal'. Alle inspanningen werden in 2002 reeds beloond met de eretitel "Laplander van het Jaar". Altijd echter met samenwerking hoog in het vaandel, zowel lokaal als internationaal. Mijn samenwerking met Voigt Travel begon al in 1996!

Sinds 2012 run ik een eigen bedrijfje met de naam B.Art Collection. Dus het eerste lustrum is bijna een feit! De ruime ervaring en de vele weetjes kan ik nu overbrengen in en met mijn programma’s, die vooral gericht zijn op een mix van natuur en cultuur en dat in combinatie met persoonlijke aandacht voor de reiziger. De afgelopen jaren zijn er zo al heel wat mensen op weg geholpen om bijvoorbeeld het noorderlicht te fotograferen, maar ook om het te leren zien en herkennen en met daarbij uiteraard de nodige uitleg over de achtergronden en het ontstaan van het noorderlicht (met de kennis van nu en ook met inmiddels bijna 20 jaar ervaring). De Noorderlicht Multimedia Show wordt het hele jaar door vertoond, dus ook tijdens de zomer! Hierin worden ook diverse kleurrijke seizoenen van Salla belicht en krijg je een idee hoe het er gedurende een jaar in de natuur en in het dagelijkse leven aan toe gaat. Alle bezoekers aan deze show krijgen ook nog een mooi aandenken mee!
De fotografiecursus en de VIP-noorderlichttour beginnen vanaf eind augustus/begin september en gaan door tot in april.

bart braafhart salla

Andere hoogtepunten in het zomerprogramma aanbod zijn de dagtours naar het Tuntsa wildernisgebied in Noord Salla en de dagtours naar nationaal Park Oulanka of naar de kolkgaten van Aholanvaara (ontstaan in de IJstijd), incl. een bezoek aan het huismuseum van Lapajärvi in Zuid-Salla. Met 2-4 personen rijden we per B.Art 4WD naar de mooiste plekjes om te genieten van de flora en fauna en vooral die enorme ruimte en imposante natuur. We lunchen in kota’s (traditionele hutten) en tijdens de Tuntsa tour leggen we voor het diner een zalm op de grill. Echter, in overleg, kan er ook een ander soort maaltijd geregeld worden. Daar de seizoenen elkaar snel opvolgen is elke tour een belevenis op zich en altijd een levenservaring. Daarbij, we hoeven niet voor donker terug te zijn. Het is ook mogelijk om tijdens je verblijf een statief voor je camera te huren.

Voor meer details verwijs ik je naar de diverse programmabeschrijvingen.

Bij mij is zelfs na bijna 40 jaar de koek nog lang niet op, dus: Tot ziens, tot Salla, In the Middle of Nowhere!

B.Art Collection
'Keep an eye on the sky'

Bart Braafhart

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel