Local hero

Local hero Anton

Beleef Myvatn met Anton

anton freyr birgisson local hero

Ontmoet Anton Freyr Birgisson!

Anton woont met zijn gezin in het IJslandse dorpje Reykjahlíð, naast het Myvatn meer in Noord-IJsland. Hij is hier geboren en getogen en is ontzettend gek op zijn dorp. Door zijn werk als gids met reizigers beseft hij extra hoe mooi en bijzonder dit stukje aarde is. Elke dag is anders en de natuur verandert dagelijks, zegt hij zelf, en daar geniet hij met de volle 100% van. Wil jij met hem meegenieten? Bekijk zijn videodagboeken en lees het korte interview met hem.
 

Timo met een rendier    

Zo ziet Anton z'n dagelijkse leven er uit

Maar wie is Anton eigenlijk? We voelen hem aan de tand en stellen hem een paar vragen. Vragen die zijn hersenen flink doen kraken en zorgen voor een mooi en realistisch beeld over wie hij is en hoe zijn leven er uit ziet. Lees verder en leer Anton kennen!
 

Hoe ziet Myvatn er uit?

"Het is hier net een sprookjeswereld. Myvatn kenmerkt zich door een mix van vulkanen en bizar landschap. Elke dag zit vol verrassingen. Het weer bijvoorbeeld: op het ene moment is het donker en winderig en twee uur later staat de zon te schijnen aan een strakblauwe lucht. Het ziet er hier dus altijd weer anders uit. Ik vind het leuk dat het nooit hetzelfde is, want dat is interessant en uitdagend. Misschien barst er wel een vulkaan uit vandaag. Dat brengt spanning en sensatie met zich mee en daar krijg ik een kick van. Je leeft dichtbij de natuur, het is hier verre van een door de mens gemaakt landschap."
 

Myvatn in IJsland 

Hoe ziet een gemiddelde dag uit je leven er uit?

"Ik word wakker om zes uur en ga meteen naar mijn kantoor om te kijken wat voor dag het wordt. Dat weet ik nooit van tevoren. Begin ik met het beantwoorden van mails of staat er een kapotte sneeuwscooter op me te wachten? Na twee uur ga ik terug naar huis om mijn kinderen naar school te brengen. Om half tien drink ik koffie met mijn vrouw, dat is een belangrijk moment. Daarna begint het avontuur. Soms heb ik meetings met de lokale politiek, soms staan er tours met reizigers op de planning, bijvoorbeeld naar een grot of met een super jeep de Highlands in. Maar soms kies ik ook voor spontaniteit en ga ik in mijn eentje met de sneeuwscooter op pad. Ik probeer in ieder geval om half zeven terug te zijn voor het diner. Samen met mijn kinderen eindig ik de dag in de hot tub, gebouwd naast ons huis, of in Myvatn Nature Baths. Ik houd van spontaniteit, open staan voor kleine verrassingen."
 

Wat zijn je hobby's?

"Ik heb heel veel hobby's, dat is mijn probleem haha! Ik vind heel veel leuk en wil dan ook nog eens alles zo goed mogelijk doen. Dus ik kan niet alles doen want die tijd heb ik niet. Dus ik maak keuzes. Ik houd van in de natuur zijn en alle soorten outdooractiviteiten doen: van hiken tot mountainbiken. Het liefst doe ik dit met mijn dochter. Ik wil mijn kinderen graag kennis laten maken met de ideeën die ik heb. Soms neem ik ze ook mee om te jagen of te visssen. Ik heb ook een vervelende hobby: politiek. Het is een gevaarlijke hobby. Ik moet wel deelnemen aan de lokale politiek want ik woon in een kleine community. Het neemt heel veel tijd in beslag en dat is wel eens jammer. Maar er komt veel moois uit." 
 

Op pad met de sneeuwscooter   

Wat doe je om te ontspannen?

"Bij alles wat ik doe voel ik mij relaxt. Ik houd van de kleine relaxtmomenten, bijvoorbeeld wanneer je de lichten uitdoet in een grot en alles donker en stil is. In het moment zijn is enorm ontspannend. Verder ontspan ik ook helemaal bij het fotograferen van het noorderlicht. En in mijn hot tub."
 

Wat is je favoriete gerecht?

"Ieder volgend gerecht is mijn favoriete gerecht, haha! Ik houd van alles. Maar als ik in een vliegtuig zit en die crasht en mij wordt gevraagd wat ik nog als laatste wil eten zou ik gaan voor arctische zalmforel van onder het ijs, gekookt, en met aardappelen." 
 

Waarvan of van wie krijg je inspiratie?

"Per onderdeel of fase in het leven heb ik een andere inspiratiebron. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en te ontdekken hoe zij denken en doen. Het inspireert me wanneer mensen de norm doorbreken of wanneer zij eenvoudige oplossingen vinden voor grote problemen. Momenteel inspireert het mij om de wereld en het leven door de ogen van mijn dochters te bekijken. Het mooie in het kleine zien. Wanneer ik veel met reizigers om ga inspireert het me ook om door hen ogen naar mijn omgeving te kijken. Ze vinden het allemaal zo mooi en dan besef ik weer hoe mooi de planeet is. Het relativeert en geeft een frisse kijk.

Verder heb ik twee regels in het leven, gebaseerd op wat mijn ouders me hebben verteld. Mijn moeder zei: "wanneer je altijd eerlijk bent, komt alles goed en zal het leven je goedgezind zijn". Mijn vader zei: "Er zijn geen ideeën die zo dom zijn dat je ze niet moet overwegen, alles is het proberen waard". Die twee regels neem ik altijd en overal mee naartoe."
 

Dochter leert sneeuwscooteren 

Wat maakt je blij?

"Ik kan heel veel dingen opnoemen maar ik noem er een: wat mij blij maakt is om te zijn in het moment. Ik heb dat vooral geleerd te doen door de reizigers met wie ik werk. Ik ben normaal altijd met mensen die het moment van hun leven hebben. Ik wil mezelf toestaan om te genieten van de dagelijkse dingen. Als ik een keer iets doe wat ik niet leuk vind, dan denk ik aan het volgende moment wat er aan zit te komen, want die vind ik vast wel leuk."
 

Blije toeristen in Myvatn 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel