Warmwaterbronnen in IJsland
Warmwaterbronnen in IJsland Alles over warmwaterbronnen in IJsland

Warmwaterbronnen in IJsland

Als er iets is wat je móet doen bij een bezoek aan IJsland is het wel in een warmwaterbron zwemmen! Zwemmen in warmwaterbronnen of geothermische zwembaden is een eeuwenoude traditie onder IJslanders. Vergeet dus niet om je zwembroek in te pakken! Wist je dat natuurlijke warmwaterbronnen tal van voordelen voor de gezondheid. Hebben? Daarnaast is het niet mogelijk om je telefoon mee te nemen (verplicht offline!) en deze outdoor ervaringen brengen je dicht bij de natuur, vaak met een spectaculair uitzicht.  

Hoe ontstaat een warmwaterbron?

Warmwaterbronnen en geothermische zwembaden zijn kleine watermassa's die worden verwarmd door de aarde. Ze zijn te vinden in gebieden met een hoge vulkanische activiteit, wat in dit geval dus heel IJsland betekent! Er zijn veel warmwaterbronnen in IJsland omdat er zo’n 30 actieve vulkanen verspreid zijn over het eiland. Dit produceert een heleboel energie en warmte en een deel ervan komt aan de oppervlakte. Deze thermische activiteit ontstaat vooral op plekken waar magma niet door de aardkorst heen dringt, maar er wel vlak onder ligt. Deze magma verwarmt de aarde, maar ook regen -en grondwater. Hierdoor ontstaan er in dit soort gebieden solfatoren, fumerolen, geisers én warmwaterbronnen!

ontstaan warmwaterbron 

Waar vind je warmwaterbronnen in IJsland?

IJsland heeft meer dan 100 warmwaterbronnen en zwembaden verspreid over het hele land. Bijna elke plek in IJsland, hoe klein of ongerept ook, heeft een zwembad of natuurlijke hotspring met warm, brongevoed water. Veel van de kleinere, meer afgelegen bronnen hebben geen faciliteiten, terwijl de grotere bronnen en baden kleedkamers, toiletten en eetgelegenheden hebben. De meest bekende plekken met voorzieningen zijn de beroemde Blue Lagoon, bekend om zijn neonblauwe minerale rijke water, de natuurlijke Secret Lagoon die tot diep in de avond geopend is en de Myvatn Nature Baths Lagoon in het noorden van IJsland, die ook wel bekend staat als het rustige Blue Lagoon.

Hoe warm wordt het water van een warmwaterbron?

Sommige warmwaterbronnen en zwembaden in IJsland zijn simpelweg net warm genoeg dat ze ideaal zijn om in te zwemmen, maar de meeste natuurlijke warmwaterbronnen zijn zo heet als een bad (ongeveer 36-40°C). Er zijn ook warmwaterbronnen die echt te heet zijn om in te zwemmen, maar wel een bezoek waard zijn voor het spectaculaire uitzicht of de bijzondere plek!

Myvatn Nature Baths bezoeken 

Tip: de Mývatn Nature Baths

Bij Voigt Travel begint je reis in Noord-IJsland: sla de drukte in het zuiden van IJsland over en ga op avontuur in een gebied waar nog weinig anderen zijn geweest. De entree voor de Mývatn Nature Baths in het noorden van IJsland zit vaak bij onze reizen inbegrepen!

Laat je omringen door de rust en de natuur van Mývatn en dompel je onder in één van de warmwaterbaden van de Mývatn Nature Baths, ook wel bekend als de rustige versie van de Blue Lagoon.. De lagune heeft een temperatuur van 36-40 °C en door de hoeveelheid mineralen en zwavel is het heel goed voor de huid. Geniet er samen met de locals van een drankje en dompel je heerlijk onder in het warme water. Voor de IJslanders is dit echt een dagje uit, en ook jij kan de geothermische stoom die opstijgt in de stoombaden ervaren en hier tot rust komen.

 
 

Warmwaterbronnen in IJsland

  • Mývatn Nature Baths myvatn nature baths
  • Blue Lagoon blue lagoon