Vulkanen bezoeken in IJsland
Vulkanen in IJsland Alles over vulkanen bezoeken in IJsland

Vulkanen bezoeken in IJsland

IJsland, het land van ijs en vuur, is een waar paradijs voor vulkaanliefhebbers. IJsland heeft een van de dichtste concentraties vulkanen op onze planeet. De plaatgrens tussen de Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen kruist IJsland van zuid naar noord en dit zorgt voor veel vulkanische activiteit. Op deze pagina vertellen je meer over de verschillende vulkanen en hoe jij ze kunt bezoeken! 
 


 

Vulkanen in IJsland

IJsland heeft als relatief klein land 30 actieve vulkanen! Is het jouw droom om vulkanen te bezoeken in IJsland? Bijna alle vulkanen zijn te bezoeken, al dan wel voornamelijk met 4x4 tours en Super Jeeps. We vertellen je alles over de meest bekende vulkanen in IJsland! 
 

Super jeep tour Askja vulkaan 

Öræfajökull
Met 2110 meter is dit de hoogste vulkaan van IJsland! Öræfajökull ligt onder de Vatnajökull gletsjer in het zuidoosten van IJsland. De top ligt onder honderden meters ijs en is goed zichtbaar vanaf de ringweg tussen Höfn en Vík. De vulkaan heeft meerdere uitbarstingen gehad, de eerste in 1362 en de laatste in 1728, die werden gevolgd door verwoestende overstromingen. Hoewel Öræfajökull in 2018 tekenen van activiteit vertoonde, is er in de 21e eeuw nog geen uitbarsting geweest.

Bárðarbunga
Bárðarbunga is een stratovulkaan en met 2009 meter slechts iets kleiner dan Öræfajökull. In 1477 vond hier de meest explosieve uitbarsting in de IJslandse geschiedenis plaats. De meest recente uitbarsting was in 2014. De vulkaan en de nieuwe lavavelden zijn momenteel afgesloten voor publiek.
 

Bardarbunga vulkaan 

Askja
De enorme caldera van de Askja vulkaan is centraal gelegen in het bergmassief Dyngjufjöll, dat ontstond tijdens de laatste ijstijd. Dyngjufjöll is een vulkanische bergketen in het lavaveld Odadahraun in de IJslandse hooglanden. Een must-see, maar alleen bereikbaar per 4x4! De Askja vulkaan was tot 1875 onontgonnen gebied, tot een zeer krachtige uitbarsting waarbij zo’n 2 miljard kubieke meter as en puimsteen de lucht in werd geslingerd. De laatste uitbarsting was in 1961. Je kunt de Askja Caldera bezoeken van halverwege juni tot begin september. Lees hier meer over de Askja.

Krafla
Krafla is een van de meest actieve vulkanische systemen in het noorden van IJsland. Het gebied is zowel een vulkaan als een krater! De naam Krafla verwijst zowel naar de vulkaan zelf als naar de gelijknamige krater, die het resultaat is van de vele uitbarstingen die hier in het verleden hebben plaatsgevonden. Het vulkanische gebied is vooral bekend vanwege het Mývatn-gebied, waar geothermische activiteiten en lavavelden een surrealistisch landschap vormen. De meest recente eruptie van Krafla vond plaats tussen 1975 en 1984, waarbij verschillende lavastromen en nieuwe kraters werden gevormd. Je kunt deze plek veilig bezoeken!
 

Askja vulkaan bezoeken 

Eyjafjallajökull
Eyjafjallajökull is een stratovulkaan van 1651 meter hoog, met een krater van 3-4 kilometer in diameter. Iedereen herinnert zich vast de ontwrichtende uitbarsting in 2010. Eyjafjallajökull spuwde zoveel as in de atmosfeer dat meer dan honderdduizend vluchten over de hele wereld werden geannuleerd.

Katla
Katla is een 1512 meter hoge vulkaan. In de afgelopen duizend jaar is Katla ongeveer twintig keer uitgebarsten, met een gemiddelde tussenperiode van 20 tot 90 jaar. De laatste belangrijke uitbarsting was in 1918, wat betekent dat Katla nu wat laat is met een nieuwe uitbarsting. Als Katla uitbarst, wordt verwacht dat de impact enorm zal zijn.
 

Katla vulkaan 

Hekla
Hekla werd in de middeleeuwen ook wel de poort naar de hel genoemd. De legende gaat dat alle heksen uit het land hier verzamelen tijdens Pasen, wanneer de vulkaan vaak bedekt is met wolken. Net als Katla is ook Hekla vaak uitgebarsten in de afgelopen duizend jaar, met de laatste uitbarsting in 2000.
 

hekla vulkaan 

Grímsvötn
Grímsvötn is 1725 meter hoog en ligt in het zuidoosten van IJsland, aan de noordwestelijke kant van Vatnajökull. Grímsvötn is van alle vulkanen in IJsland het vaakst uitgebarsten, hoewel de meeste van deze uitbarstingen onder de gletsjer plaatsvinden. In 2011 spoot Grímsvötn as hoog in de lucht, waardoor vluchten in nabijgelegen landen werden geannuleerd.
 

Grimsvotn 

Vulkanische tours en excursies

Wist je dat er verschillende manieren zijn om de vulkanen in IJsland te verkennen? Een populaire optie is om mee te gaan met een Super Jeep tour. Met een Super Jeep heb je toegang tot afgelegen vulkanische gebieden die met gewone voertuigen niet bereikbaar zijn, waardoor je de unieke landschappen en actieve vulkanen van dichtbij kunt ervaren. Daarnaast is wandelen uiteraard een manier om de vulkanen van IJsland te verkennen. Verschillende organisaties, netzoals Voigt Travel, bieden wandeltochten aan naar vulkanen zoals Askja en Hekla. Deze tochten geven je de mogelijkheid om het IJslandse landschap te voet te ontdekken en de vulkanische activiteit van dichtbij te zien. 

Let op je veiligheid
Het bezoeken van vulkanen kan spannend zijn, maar het is belangrijk om te weten dat de meeste vulkanen inactief en veilig zijn om te verkennen. Zorg ervoor dat je altijd de aanwijzingen van gidsen opvolgt, want zij kennen het gebied en weten waar je op moet letten. Blijf op de hoogte van de vulkanische activiteit via de IJslandse Meteorologische Dienst en andere nieuwsbronnen. Met een goede planning kun je volop genieten van de prachtige natuur in dit land van ijs en vuur. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel