De Askja Highlands bezoeken
De Askja Highlands Alles over het bezoeken van de Askja Highlands

De Askja Highlands bezoeken

Bezoek de Askja Highlands als je het échte buitenaardse landschap van IJsland wilt wilt zien. Het IJsland waar je als het ware op de maan landt en het ‘alleen op de wereld’-gevoel optimaal beleeft. Op deze pagina vertellen we je alles over hoe je de Askja Highlands bereikt, wanneer de beste periode is en wat je in deze ruige hooglanden tegenkomt.  

Reis mee naar de wildernis van IJsland, naar een stukje IJsland waar je de meest extreme landschappen ervaart en waar beroemde astronauten, zoals Neil Armstrong en Michael Collins, zichzelf voorbereidden op hun reis naar de maan...  

 

Wat is de Askja Highlands?

De Askja Highlands is een verzamelnaam voor een natuurregio vol hoogtepunten, waaronder de Askja vulkaan. Deze vulkaan bestaat uit een caldera van 45 km², een kratermeer van 12 km² en een kleinere explosiekrater. De diverse uitbarstingen van de Askja vulkaan hebben het landschap eromheen gevormd. Niet alles behoort tot de Askja vulkaan, maar het hele natuurgebied, waaronder de bergmassieven en gletsjerrivieren, behoren tot de Askja Highlands. 

De Askja Highlands ligt in het midden van IJsland en is bereikbaar vanuit Mývatn. Dat ligt in het noorden van IJsland. Het bestaat uit het Dyngjufjöll bergmassief, de lavavelden van Odadahraun, de gletsjerrivieren Jokulsa a Fjollum en Skjalfandafljot, de Drekagil ‘drakenkloof’, de tafelberg Herðubreið, de gletsjergrotten van Kverkjöll, het kratermeer Víti, het Öskjuvatn kratermeer en de vruchtbare Herðubreiðarlindir oase. 

Verschillende vegetatie in de Askja Highlands 

De caldera’s van de Askja ontstonden toen de vulkaan grote hoeveelheden pyroclastisch materiaal uitstootte. Dit gebeurde in 1875. Twee miljard kubieke meter aan as en puimsteen werd de lucht in gespoten. Hierdoor kon de bovenste laag, het dak van de vulkaan, het gewicht niet meer aan. Het instortte in. Er ontstonden twee kratermeren waarvan de Öskjuvatn met zijn diepte van 220 meter het diepste meer van IJsland is. Het kleinere en minder diepe Víti kratermeer is een lust voor het oog - net als al het andere natuurgeweld natuurlijk. Maar dit meer is helderblauw en heeft een melkachtige structuur. De temperatuur van het water is, door de warmte in de grond, maar liefst 30°C. Daarom kun je hier het hele jaar door in badderen. 

De Askja caldera’s worden als beschermengelen omringd door het Dyngjufjöll bergmassief. Dit gebergte kent haar oorsprong van de laatste ijstijd. Dyngjufjöll ligt in het Odadahraun lavaveld en wordt klem gezet tussen de gletsjerrivieren. Deze gletsjerrivieren liggen op 15 kilometer afstand van de bekende Vatnajokull gletsjer. 

Zwemmen in de Viti krater 

Hoe bezoek je de Askja Highlands?

Om de Askja Highlands te bezoeken, heb je op zijn minst een 4x4 auto of terreinwagen nodig. De weg vanuit Mývatn naar de Askja Highlands bestaat uit hobbels, gaten, heuvels, rotsen, gestold magma en… rivieren. Tijdens je rit door de Askja Highlands moet je een aantal rivieren passeren om verder te komen. En de weg is zo ruig, dat de gidsen tijdens de route continu grappen maken over hoe ze vroeger als kind aan een stuk door aaaa zeiden. Door de kuilen en hobbels veranderden hun ‘aaaa’-s in ‘ahhawhaha’. 

Wij raden daarom aan om een Super Jeep tour naar de Askja Highlands te boeken. In de meterslange jeep hobbelt het een stuk minder en zit je dus een stuk comfortabeler. Je bent er dan ook van verzekerd dat je heelhuids terugkomt uit deze middle of nowhere, want midden in de Highlands zul je geen tankstation of dokterspost tegenkomen. Tenslotte krijg je er dan meteen een gids bij die je alles vertelt over dit bijzondere landschap én die je, zoals hierboven omschreven, meeneemt naar zijn/haar leven van vroeger. ;-)  

Hoe bezoek je de Askja Highlands 

Wil je een reis door IJsland maken die compleet in het teken van wildernis en ruigheid bestaat? Ga mee met onze Highland Adventure groepsreis. Je slaapt dan vijf nachten in een daktent in de Askja Highlands en bezoekt alle hoogtepunten van deze buitenaardse regio.

Je kunt de Super Jeep tour naar de Askja Highlands bij al onze rondreizen door IJsland boeken. Bijvoorbeeld bij Het beste van Noord-IJsland fly & drive of De ronde van IJsland fly & drive. Tijdens de Zomeravontuur Noord-IJsland fly & drive is de tour inbegrepen.

Boek de Askja Highlands super jeep tour 

Hoe ziet een Super Jeep tour naar de Askja Highlands er uit?

De Super Jeep tour naar de Askja Highlands begint in het vulkanische Mývatn. Je wordt door een leuke, openminded en vriendelijke IJslandse gids met de super jeep opgehaald bij je accommodatie. Via een off-road weggetje verlaat je Mývatn en merk je meteen dat je de wildernis van IJsland inrijdt. De rotsen en lavaformaties om je heen worden ruiger en ruiger. Je passeert de gekste vormen en het enige wat je ziet is een lichtbruine kleur. In de verte zie je de tafelberg Herðubreið en de Dynjurfjöll bergketen steeds dichterbij komen.  

Opeens verandert het landschap in groen. Je bereikt de Herðubreiðarlindir: een vruchtbare oase die zijn bestaan dankt aan het kraakheldere water vol mineralen dat hier door de velden stroomt. Het wemelt er van de bloemen, vogels en bloeiende planten. Waarschijnlijk zie je hier ook schapen en misschien ook wel poolvossen en rendieren.  

Verschillende vegetatie in de Askja Highlands 

Na een eerste rivier met de super jeep te hebben gepasseerd, lijken de bergen opeens gevaarlijk dichtbij. Na enkele uren bevind je je midden in de Askja Highlands. De super jeep neemt je mee naar de zwarte woestijn van de wereld, een compleet ander landschap dan waar je hiervoor nog was. Vanaf dit zwarte uitgestrekte zandlandschap heb je uitzicht op de bekende Vatnajökull gletsjer. 

De gids rijdt een stukje terug en slaat een andere ‘weg’ in, voor zover je het hier wegen kunt noemen. Opeens doemen daar enkele huisjes op. Het is een hostel waar hikers die vanuit alle windrichtingen van IJsland de Askja Highlands te voet trotseren, tot rust komen en energie opdoen. Er staat ook een wc-gebouw en een informatiecentrum over de Askja Caldera. Achter deze drie gebouwtjes ligt de Drekagil ‘drakenkloof’ verscholen: een diepe kloof met metershoge rotsen waar je via grote rotsblokken verder de leegte in kunt lopen. Daar krijg je uiteraard even de tijd voor. 

Klaar om de Askja Caldera in te gaan?!

Als je klaar bent voor vertrek, neemt de gids je in zijn/haar super jeep mee naar het beginpunt van de hike naar de Askja Caldera. Opeens zie je de thermometer in de auto omlaag lopen. Het is maar goed dat je een warme jas aan hebt en wanten hebt meegebracht. De zwarte woestijn en lichtbruine lavavelden worden verruild voor rood- met geelgekleurde magmaformaties waar langzaamaan een wit laagje sneeuw op verschijnt. Na een kwartier arriveer je bij het beginpunt. Tijd om (letterlijk) af te dalen, de aarde in! 

Om de Askja Caldera te bereiken, wandel je via een subtiele daling naar beneden. Je bereikt een hemelsbreed zwart lavaveld vol sneeuw (afhankelijk van de periode dat je er bent). In het gezelschap van een aantal medereizigers en de oorverdovende stilte die hier hangt, loop je naar de verrassing van de Askja Highlands toe. De gids vraagt je naar de grond te kijken, elkaars handen vast te houden en pas de ogen te openen als hij zegt dat het mag. Na al diverse avonturen te hebben beleefd met elkaar, en al meer dan vijf uur van de dag met hem te hebben doorgebracht, geef je hem jouw volle vertrouwen. Drie, twee, een… Kijk maar! 

Wat er vervolgens op je netvlies verschijnt is onbeschrijfelijk. Je moet het daarom zelf ervaren! Gun jezelf deze unieke duik in de IJslandse wildernis. Het is een investering voor het leven, want je zult nooit meer op dezelfde manier naar de planeet kijken. Hier zie je echt dat moeder natuur de baas is! 

Wat is de Askja Highlands 

Wanneer kun je naar de Askja Highlands reizen?

De weg (de F88) naar de Askja Highlands is niet het hele jaar door geopend. Deze weg opent rond halverwege juni. De opening is afhankelijk van het weer en hoe deze zich de weken ervoor heeft gedragen. Gemiddeld gezien opent de weg naar de Askja Highlands rond 20 juni. Het kan dus ook voorkomen dat de weg een week eerder of later opent. Houdt de wegenwebsite van IJsland in de gaten, road.is 

Bij Voigt Travel kun je de Super Jeep tour naar de Askja Highlands vanaf 15 juni boeken.  

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel