PRINT PAGINA

Middernachtzon Special IJsland fly & drive

Geniet van de lange dagen in het noorden van IJsland

Dag 1

Dag 1 Betoverende kennismaking

In de ochtend vlieg je van Rotterdam The Hague Airport rechtstreeks naar de noordelijke stad Akureyri in IJsland. Hier zie je direct dat je in een andere wereld bent beland. Bij de kleine bagageband haal je de tassen op en stap je in de huurauto. Vandaag heb je nog alle tijd, dus geniet ook van die tijd. De eerste drie nachten verblijf je in Mývatn. Naar dit uitgestrekte meer kan je de tunnel nemen, maar het is nog mooier om de ‘oude’ route door het berglandschap te rijden. Hierbij heb je prachtig uitzicht op de fjorden en daarna rijd langzaamaan het binnenland in waar je al de eerste schapen en IJslandse paarden ziet. Mocht dit nog niet indrukwekkend genoeg zijn, maak dan zeker ook een stop bij de Goðafoss waterval. Heb je vanavond na het diner nog energie voor een kleine wandeling? Ontdek tijdens de middernachtzon de Skútustaðagígar kraters. Zo merk je direct dat je in de vulkanische omgeving bent aangekomen. 
Rijafstand luchthaven Akureyri – Myvatn: ca. 90 km | ca. 1,5 uur

Dag 2

Dag 2 Rondom Mývatn

Na een heerlijke nacht is het tijd om de omgeving verder te ontdekken. Een rondreis langs alle highlights van het 36 km2 grote Myvatn meer is een goede optie. Hier zal je onder andere meerdere kraters, lavavelden, borrelende modderpoelen en stoom uit de grond vinden.
Maak tijdens de ronde onder ander een stop bij het geothermisch gebied Hverir. Als je uit de auto stapt, ruik je direct de zwavellucht en zie je meerdere pluimen van stoom in de omgeving. Door de activiteit is de grond onder andere geel, rood en oranje gekleurd, een prachtig natuurfenomeen. Wanneer je de Námafjall oploopt heb je een goed uitzicht over het gehele gebied. Dimmuborgir is een andere plaats die je zeker niet mag overslaan. Je loopt tussen de grote lavapilaren in dit mysterieuze gebied. Eindig de dag met een duik in het Mývatn Nature bath. Het bad is zelfs tot 00:00 uur open, dus je kan hier volop genieten van de middernachtzon.

Dag 3

Dag 3 Wandelen bij de kloof Ásbyrgi

Vandaag staan er weer meerdere highlights op het programma. Het is aan te raden dat je een lunchpakket meeneemt, zodat je volop van de natuur kan genieten. Onderweg naar Ásbyrgi kom je eerst langs de waterval Dettifoss. Dit is de krachtigste waterval van IJsland. Je kan de waterval tot heel dichtbij naderen, dus ook al is het mooi weer, trek een waterdichte jas aan. Na dit bezoek is het tijd om door te rijden naar het noorden. Bij Ásbyrgi is een bezoekerscentrum met een natuurtentoonstelling. Hier informeren ze je graag over de diverse wandelingen door de kloof of bekijk de kloof met een wandeling van bovenaf. Na een actieve dag overnacht je voor de laatste nacht bij Mývatn.

Dag 4

Dag 4 Op naar het westen

Vandaag is het toch echt weer tijd om Mývatn te verlaten. Na een goed ontbijt reis je met de auto naar het Oosten. Onderweg is genoeg te doen, maak bijvoorbeeld nabij Akureyri een stop bij Kaffikú, een leuk farm café waar je kan genieten van heerlijke lokale taarten. Neem bij Varmahlíð een kleine omweg om de traditionele huisjes van Glaumbær te bezoeken. De huisjes met de daken van turf zijn hier nog steeds behouden. Aan het eind van de dag kom je aan in Laugarbakki waar je de aankomende twee nachten verblijft. 
Rijafstand Mývatn – Laugarbakki: ca. 275 km | ca. 4 uur

 

Dag 5

Dag 5 Roadtrip schiereiland Vatnsnes

Na het ontbijt is het tijd voor een mooie roadtrip rond het schiereiland Vatnsnes. De eerste stop is bij het Seal Center. Bij het schiereiland vind je namelijk één van de grootste zeehondenkolonies van IJsland. De meeste zeehonden zie je net voor of na laagtij, vraag daarom bij het personeel na wat de beste tijden zijn. Na het bezoek aan het Seal Center rijd je noordwaarts langs het Miðfjörður. Onderweg zijn meerdere plekken om de zeehonden te spotten. Goede plaatsen zijn onder andere Svalbarð en Illugastaðir. Langzaamaan ga je door naar de oostzijde van het schiereiland. Hier kom je de indrukwekkende rotsformatie Hvítserkur tegen in de zee. Bovenop de rotsen maken vele vogels hun nesten. Daardoor noemen ze de rots tegenwoordig wit shirt, als knipoog naar alle uitwerpselen die de vogels achterlaten. De laatste stop is Gauksmýrartjörn, een prachtige locatie voor de vogelaars. Sluit de dag af met een diner in Gauksmýri Lodge. Na het diner rijd je met een voldaan gevoel terug naar Laugarbakki, waar kan genieten in de hottub onder de middernachtzon.

Dag 6

Dag 6 Akureyri

Na twee nachten genieten in Laugarbakki is het tijd om door te reizen naar Akureyri. De snelste weg om daar te komen is de Ringweg 1, maar als je gisteren hebt genoten van de rondreis, dan is het aan te raden om nog een schiereiland te ontdekken. Sla bij Varmahlið af naar het noorden om via het Skagafjord omhoog te rijden naar Siglufjörður, de route van de nieuwe Arctic Coast Way. Dit is een prachtige route langs de kust. Maak een stop bij het visserplaatsje Hofsós. Hier is ook het indrukwekkende museum van IJslandse Emigratie. In de 19e eeuw zijn veel IJslanders naar Noord-Amerika geëmigreerd. De volgende stoppplaats is Siglofjörður. Dit was in de eerste helft van de 20e eeuw een belangrijke vissersplaats voor de haringvisserij. Helaas zijn de grote haringscholen verdwenen, waardoor ook een hoop vissers uit deze plaats van weggetrokken. In het haringmuseum kan je nog alles van deze indrukwekkende tijd terugzien. Vanaf het noordelijkste puntje zak je via Eyjafjörður af naar Akureyri. Heb je nog zin in een bijzondere ervaring? Geniet dan van de bier spa nabij Dalvik. 
Rijafstand Laugarbakki – Akureyri: 275 km | ca. 4,5 uur (via bovenstaande route)

Dag 7

Dag 7 Walvissen spotten

De laatste volle dag alweer van deze onvergetelijke vakantie! Divers wildlife heb je inmiddels al gezien, maar je kan natuurlijk niet naar huis zonder de walvissen te hebben gezien. Kies vandaag voor een bootexcursie waarbij je op zoek gaat naar de walvissen in het fjord. Je kan kiezen voor een eiken boot of een avontuurlijke RIB-boat. Naast walvissen heb je ook de kans om dolfijnen en vogels te zien. Na de mooie excursie kan je de dag afsluiten in één van de restaurants of bars in Akureyri of geniet je nog een keer van de middernachtzon?

Dag 8

Dag 8 Terug naar huis

Helaas komt aan al het moois een einde. Na het ontbijt is het tijd om de tas weer in te pakken en naar de luchthaven te rijden. Vanuit Akureyri vlieg je rechtstreeks naar Rotterdam The Hague Airport. 
Rijafstand Akureyri – luchthaven Akureyri: ca. 4 km | ca. 10 min

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
ma t/m vr: 09.00 - 17.00 uur