PRINT PAGINA

IJsland maximaal fly & drive

Drie weken optimaal rondreizen door IJsland

Dag 1

Dag 1 Velkomin til Íslands

Velkomin til Íslands

In de ochtend vlieg je met Transavia vanaf Rotterdam The Hague airport rechtstreeks naar Akureyri, ook wel de hoofdstad van Noord-IJsland genoemd. Nadat je je bagage hebt opgehaald, staat de huurauto gereed. Je kunt gelijk op pad! De eerste 2 nachten verblijf je in Sel Hotel Mývatn, direct aan het Mývatn meer. In de omgeving van het meer is nog steeds vulkanische activiteit, waardoor het landschap erg mysterieus aanvoelt. Veel scenes uit de bekende serie Game of Thrones zijn zelfs rondom Mývatn opgenomen. Op loopafstand van het hotel vind je de Skútustaðagígar pseudokraters, een aanrader om te bezoeken om in de sfeer te komen. Overnachting in Sel Hotel Mývatn.
Rijafstand luchthaven Akureyri-Mývatn: ca. 72 km. | ca. 1 uur

Dag 2

Dag 2 De Diamond Circle

De Diamond Circle

Mývatn ligt middenin de Diamond Circle, een mooie gelegenheid om deze regio te gaan ontdekken. Vandaag trek je er per UTV op uit naar de onbegaande paden van Mývatn, samen met een gids die jou alles over dit vulkanisch gebied zal vertellen. De bijzondere uitzichten en historie zullen je gegarandeerd betoveren! Neem de rest van de dag de tijd om nog meer van de Diamond Circle te ontdekken, denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de krachtigste waterval van Europa, de Dettifoss, en combineer dit met een bezoek aan de Ásbyrgi kloof. Overnachting in Sel Hotel Mývatn. 

Dag 3

Dag 3 Op naar de kust

Op naar de kust

Na 2 nachten laat je Mývatn achter je en rijd je naar het volgende verblijf: Álfheimar Country Hotel. De route ernaar toe is veelbelovend, je rijdt namelijk dwars door het natuurgebied Stórurð. Je komt langs adembenemende uitzichtpunten vanuit de bergen door het IJslandse landschap. Uiteindelijk bereik je Borgarfjörður Eystri, een klein dorp met slechts 130 inwoners waar visserij nog centraal staat. Bij aankomst in Álfheimar heet de eigenaar Arngrímur je van harte welkom en vertelt hij graag over het dorp waar hij is opgegroeid. Een grote trots van het dorp is bijvoorbeeld de rots Borgarfjarðarhöfn, hier nesten jaarlijks zo’n 10.000 papegaaiduikers die je op enkele meters afstand kunt bekijken! Overnachting in Álfheimar Country Hotel.
Rijafstand Mývatn - Borgarfjörður Eystri: ca. 214 km. | ca. 3 uur

Dag 4

Dag 4 Wandelen in Stórurð

Wandelen in Stórurð

Na het heerlijke ontbijt is het tijd om de wandelschoenen aan te trekken. Het natuurgebied Stórurð ligt namelijk om de hoek! Kenmerkend zijn de magisch groene vlaktes en helderblauwe meren en er zijn tal van wandelroutes uitgestippeld. Arngrímur kent dit gebied op zijn duimpje en is zelf fervent wandelaar, vraag hem vooral om tips en de beste routes. Overnachting in Álfheimar Country hotel.

Dag 5

Dag 5 Bezoek het dorp Seyðisfjörður

Bezoek het dorp Seyðisfjörður

Het volgende verblijf is Hótel Bláfell. Allereerst rijd je langs de plaats Egilsstaðir. Een aanrader is om dan de afslag naar Seyðisfjörður te nemen. Dit leuke dorp staat bekend om de blauwe kerk en je vindt er diverse kunstgalerijen. Ook de weg ernaar toe is een aanrader. Deze weg komt voor in een scene van de Hollywoodfilm The secret life of Walter Mitty (2013). Vanaf Egilsstaðir kun je ervoor kiezen om de Ringweg 1 of de kleinere (goed begaanbare) kustwegen te volgen. Via de kustwegen ben je iets langer onderweg, maar rijd je langs de fjorden en geniet je onder andere van de vele panoramische vergezichten. Overnachting in Hótel Bláfell Breiðdalsvík.
Rijafstand Borgarfjörður Eystri - Breiðdalsvík (via Seyðisfjörður): ca. 210 km. | ca. 3,5 uur

Dag 6

Dag 6 IJschotsen in het Jökullsárlón gletsjermeer

IJschotsen in het Jökullsárlón gletsjermeer

Vandaag laat je de fjorden achter je en kom je langzaamaan dichterbij één van de grootste gletsjers van Europa: Vatnajökull. De weg ernaar toe is prachtig! Je rijdt over eindeloze vlaktes en de bergen in de verte komen dichterbij. En mooie (foto)stop is de berg Vestrahorn, vlakbij de plaats Höfn. Nadat je Höfn hebt gepasseerd vang je de eerste glimpen op van de reusachtige gletsjer en je komt vanzelf langs de 2 gletsjermeren Jökullsárlón en Fjallsárlón. Deze meren zijn onderaan de gletsjer ontstaan, ijs dat van de gletsjer afbrokkelt valt in het meer wat zorgt voor unieke uitzichten. Het eindpunt voor deze dag is Fosshótel Núpar.   
Rijafstand Breiðdalsvík-Núpar: ca. 328 km. | ca. 4 uur

Dag 7

Dag 7 Nog meer ijs

Nog meer ijs

Na een heerlijke nacht word je ’s ochtends wakker met letterlijk de gletsjer in je achtertuin! Je hebt een spectaculair uitzicht op Vatnajökull, ’s werelds grootste gletsjer buiten het arctisch gebied. Het hotel ligt ook nabij de berg Lómagnúpur, het Skaftafell nationaal park, de kraters van Lakagígar en het ijsmeer Jökulsárlón. Er zijn tal van mogelijkheden en het hotel informeert je hier graag over. Overnachting in Fosshótel Núpar.

Dag 8

Dag 8 Door naar het zuidelijkste plaatsje van IJsland

Door naar het zuidelijkste plaatsje van IJsland

Het is tijd om de route te vervolgen, op naar de plaats Vík í Mýrdal. Het dorp is de meest zuidelijk gelegen plaats van IJsland en officieel ook de warmste plek op IJsland, weliswaar met een gemiddelde temperatuurverschil van ca. 1 graden Celsius met Reykjavík. Bij aankomst in Vík valt de Reyniskirkja gelijk op, een idyllische kerk op een heuvel gebouwd met een typisch rood dak. Een wandeling naar de kerk is zeker de moeite waard, maar je kunt er ook eenvoudig met de auto komen. Je overnacht vanavond in Hótel Katla.
Rijafstand Öræfi-Vík i Mýrdal: ca. 141 km. | ca. 2 uur

Dag 9

Dag 9 Verken de omgeving van Vík

Verken de omgeving van Vík

Vlak voor de kust van Vík í Mýrdal vind je basaltrotsen die uit het water steken, een typerend beeld voor de regio. IJslanders zijn erg bijgelovig en volgens de mythe zijn deze rotsen trollen die in de nacht een driemaster schip aan land probeerde te trekken. In de ochtend werden zij echter gegrepen door het zonlicht en zijn ze veranderd in steen. Vanaf het zwarte strand Reynisfjara, net buiten Vík, heb je een prachtig uitzicht op deze rotsen. Even verderop vind je tevens Dyrhólaey, een natuurlijk schiereiland met een prachtig uitzicht over het zwarte strand en de zuidkust. Wil je de wildernis in? Rijd dan met een 4WD naar Landmannalaugar. Hier tref je een explosie aan kleuren aan. De rhyolietbergen van Landmannalaugar lopen van rood over in geel en weer door in bruin en grijs. Je kunt hier hiken tussen pruttelende modderpoelen en ruige lavavelden. Overnachting in Hótel Katla.

Dag 10

Dag 10 IJslandse watervallen

IJslandse watervallen

Na een heerlijk ontbijtbuffet is het tijd om verder westwaarts te reizen. Er staan vandaag 2 spectaculaire watervallen op het programma: de eerste stop is de waterval Skógafoss. De waterval is zo’n 60 meter hoog en 25 meter breed. Volgens een oude legende moet hier een kist met goud verborgen zijn. Ga jij de kist vinden? Als je in Skógar bent, waar de waterval ook ligt, is het volksmuseum Skógasafn ook een bezoek waard. De tweede waterval voor vandaag is de Seljalandsfoss, de waterval waar je achterlangs kunt lopen! Het pad kan echter wel wat glad zijn en vergeet geen regenjas mee te nemen, maar je wordt zeker beloond met een mooi uitzicht! Je overnacht in Hótel Vos, een kleinschalige country farm waar je welkom wordt geheten door Gyða.
Rijafstand Vík i Mýrdal - Þykkvibær: ca. 110 km. | ca. 1,5 uur

Dag 11

Dag 11 Verken de omgeving

Verken de omgeving

Na een heerlijk ontbijtbuffet is het een mooi moment om de nabije omgeving van Hotel Vos te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld het zwarte strand 3 km verderop. Dit zwarte strand is in tegenstelling tot de stranden bij Vík nog ongerept. Met een voldaan gevoel keer je weer terug naar het hotel, waar je lekker kunt bijkomen in de hottub. Overnachting in Hótel Vos.

Dag 12

Dag 12 De Golden Circle

De Golden Circle

Vandaag neem je afscheid van Gyða en Hallgrímur. Je zult nog heimwee krijgen naar deze heerlijke plek. Onderweg naar Reykjavík kom je langs de Golden Circle, een mooi moment om de bijbehorende highlights te bezoeken. De eerste stop is Kerið, een 55 meter diepe trechtervormige krater die deels met water is gevuld. De krater is ontstaan door het instorten van een kleine magmakamer na een uitbarsting van zo’n 3000 jaar geleden. De volgende 3 locaties liggen dicht bij elkaar: de watervallen Faxi en Gullfoss en het geothermische gebied Geysir. Richting Reykjavík rijd je langs Þingvellir nationaal park waar je de directe gevolgen ziet van het uiteendrijven van de tektonische platen van het Europese en Noord-Amerikaanse continent. De eindbestemming voor vandaag is Fosshotel Reykjavik, gelegen in het centrum van de hoofdstad.
Rijafstand Þykkvibær-Reykjavík (via de Golden Circle): ca. 202 km. | ca. 3 uur

Dag 13

Dag 13 Maak kennis met de hoofdstad

Maak kennis met de hoofdstad

Na een heerlijk ontbijtbuffet is het tijd om de hoogtepunten van Reykjavík te verkennen. Wandel vooral door de hoofdstraat en maak kennis met kleine boutique winkeltjes, veelal met IJslands design. Vanaf de beroemde Hallgrimskirkja geniet je van een prachtig uitzicht over de stad en maak een fijne wandeling langs het water alvorens je doorreist naar de volgende bestemming: Hotel Hamar in Borgarnes.
Rijafstand Reykjavík-Borgarnes: ca. 78 km. | ca. 1 uur

Dag 14

Dag 14 Op naar Snæfellsnes

Op naar Snæfellsnes

Hotel Hamar is het perfecte startpunt om het grootste schiereiland van IJsland te ontdekken: Snæfellsnes. Het schiereiland wordt ook wel IJsland in het klein genoemd, omdat je hier alles vindt wat IJsland te bieden heeft. We raden je aan vroeg te vertrekken, er is genoeg te zien. Bezoek het kerkje van Buðir, een van de drie zwarte kerken op het schiereiland. 2,5 km. Ten westen van Grundarfjörður vind je de berg Kirkjufell, herkenbaar aan de opvallende vorm. Iets verderop vind je tevens een waterval, een geliefde fotoplaats. Langs de zuidkust, rondom Hellnar aanschouw je de lavaformaties en in het puntje van Snæfellsnes ligt Snæfellsjökull Nationaal Park met als hoogtepunt de gletsjer Snæfellsjökull. Overnachting in Hotel Hamar.

Dag 15

Dag 15 Door naar de ongerepte Westfjorden

Door naar de ongerepte Westfjorden

Vandaag reis je door naar een van de oudste regio’s van IJsland: de westfjorden. De Westfjorden zijn door de Lonely Planet uitgeroepen tot één van de tien favoriete regio’s in de wereld, maar ondanks deze notering zijn de fjorden nog steeds onontdekt. Je overnacht in Hotel West, gelegen in Patreksfjörður, de meest westelijke stad van het Europese continent. 
Rijafstand Borgarnes-Patreksfjörður: ca. 314 km. | ca. 4 uur

Dag 16

Dag 16 Bijzondere zandstranden en hoge kliffen

Bijzondere zandstranden en hoge kliffen

Uniek in deze regio zijn de zandstranden. Op heel IJsland zijn de stranden zwart, op de Westfjorden zijn deze oranje van kleur. Het contrast van deze zandstranden en groene bergen is werkelijk prachtig! In het meest westelijke puntje vind je Látrabjarg, de grootste vogelklif op IJsland waar je op armlengte afstand de grote hoeveelheden vogels, waaronder papegaaiduikers, kunt observeren. Vanuit het leuke vissersdorpje Isafjörður kun je een ferry nemen naar Hornstrandir, een waar paradijs voor wandelaars en ‘thuis’ van de met uitsterven bedreigde poolvossen. Kortom, er is genoeg te zien en te doen in deze prachtige regio! Overnachting in Hotel West.

Dag 17

Dag 17 Leer IJslandse paarden kennen

Leer IJslandse paarden kennen

Je laat vandaag de indrukwekkende Westfjorden achter je en je rijdt naar Hvammstangi, waar je geniet van de rust van het Noord-IJslandse platteland. Naast het hotel waar je verblijft ligt de Miðfjarðará, de beste rivier van IJsland om te vissen naar zalm. 's Avonds kom je tot rust in de natuurlijk opgewarmde hottubs. 
Overnachting in Hótel Laugarbakki.
Rijafstand Patreksfjörður- Hvammstangi: ca. 319 km. | ca. 4,5 uur

Dag 18

Dag 18 Vatnsnes schiereiland

Vatnsnes schiereiland

Neem vandaag de tijd om het schiereiland Vatnsnes te ontdekken! Breng een bezoek aan Kolugljufur, een kloof die gevormd is door de Víðidalsá rivier. Aan het begin van de kloof stort de waterval Kolufossarvanaf 8 meter naar beneden. Je kunt de kloof en de waterval te voet van dichtbij bekijken. In het noorden van het schiereiland bevindt zich de Hvítserkur, een 15 meter hoge rotst in de vorm van een neushoorn die in de baai van Húnafjörður staat. Je bekijkt de formatie vanaf de kust. Op het schiereiland leeft een grote hoeveelheid zeehonden, die je onderweg vast tegenkomt! Overnachting in Hótel Laugarbakki.
 

Dag 19

Dag 19 De Arctic Coast Way

De Arctic Coast Way

De onlangs gelanceerde Arctic Coast Way, een prachtige autoroute langs de noordkust van IJsland, start in het dorpje Hvammstangi. De volgende bestemming is Siglufjörður en je kunt zo een deel van de Arctic Coast Way afleggen. In plaats van de Ringweg 1 volgen rijd je eerst in westelijke richting om zo de weg 711 te nemen. Je wordt beloond met prachtige uitzichten en de weg brengt je langs diverse hoogtepunten. Neem vooral de tijd om al het moois te bezichtigen. Overnachting in Sigló Hotel.
Rijafstand Hvammstangi- Siglufjörður (via de Arctic Coast Way): ca. 334 km. | ca. 5 uur
Rijafstand Hvammstangi- Siglufjörður (via Ringweg 1) ca. 191 km. | ca. 2,5 uur

Dag 20

Dag 20 Vissersdorp Siglufjörður

Vissersdorp Siglufjörður

Siglufjörður ligt direct aan het gelijknamige fjord en wordt omgeven door imposante bergen, je kijkt er je ogen uit. Behalve de vele wandelmogelijkheden, is het dorp zelf ook de moeite waard om te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld het Herring Era Museum, waar je meer te weten komt over de visserij en het leven van vroeger. Sla zeker niet de chocoladewinkel Fríða over, als je van chocolade houdt tenminste. Haar chocolade is ware kunst en verkrijgbaar in heerlijke, maar ook gekke smaken. Heb jij wel eens blauwe kaas-chocolade geproefd? Overnachting in Sigló Hótel. 

Dag 21

Dag 21 Terug naar de toegangspoort van Noord-IJsland

Terug naar de toegangspoort van Noord-IJsland

De laatste volle dag van je reis is alweer aangebroken! Vandaag rijd je zuidwaarts langs het fjord Eyjafjörður om uiteindelijk te eindigen in Akureyri, waar je overnacht in Hotel Kea. Kies jij ervoor om de stad te verkennen of sluit je de reis af met een spectaculaire walvissafari? Overnachting in Hotel Kea.
Rijafstand Siglufjörður - Akureyri: ca. 77 km. | ca. 1,5 uur

Dag 22

Dag 22 Vaarwel IJsland

Vaarwel IJsland

Na een heerlijke nacht rijd je voor een laatste keer door het IJslandse landschap, terug naar de luchthaven dit keer. Na het inleveren van de huurauto stap je in het vliegtuig met een koffer vol herinneringen.
Rijafstand Akureyri - Akureyri luchthaven: ca. 3,5 km. | ca. 5 minuten

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: