Paardrijden in Noord-IJsland in de winter
Paardrijden in de winter Alles over paardrijden in het winterse noorden van IJsland

Paardrijden in Noord-IJsland in de winter

IJslandse paarden zijn wereldberoemd en daarom mag jij tijdens je wintervakantie in IJsland een paardrijdtocht niet overslaan. IJslandse paarden zijn lief en vriendelijk, geschikt voor ieder niveau en erg comfortabel. Samen met een gids wandel je door de mooiste winterlandschappen heen. Met Voigt Travel vlieg je naar het noorden. Daar rijd je net zo mooi paard als in het zuiden, alleen dan met een stuk minder toeristen en kleinschaliger. Op deze pagina lees je alles over paardrijden in de winter in Noord-IJsland. We vertellen je waar je dit kunt doen en wat het zo leuk maakt.
 

 

Paardrijden in IJsland: leuk! Maar waarom in het noorden?

Waarom naar het noorden van IJsland gaan als je in de buurt van Reykjavík ook kunt paardrijden? Daar zijn een heleboel antwoorden op te bedenken, maar de belangrijkste is: in het noorden ervaar je hoe IJslanders echt leven en hoe zij met hun paarden omgaan. In het noorden komen, vooral 's winters, een stuk minder toeristen. Hierdoor voelt alles nog heel authentiek en origineel aan. Je gaat in kleine groepjes op pad en rijdt op schitterende en goed opgevoede paarden door ruig berglandschap (Akureyri) of vulkanische natuur vol modderpoelen, kraters, lavameren en warmwaterbronnen (Mývatn).

Waar kun je 's winters in Noord-IJsland paardrijden?

Voigt Travel brengt je met een rechtstreekse vlucht naar het bijna niet bereikbare noorden van IJsland. Daar willen wij onze reizigers een fantastische paardrijdervaring op laten doen. Daarom hebben we de tofste paardrijdplekken geselecteerd. Hieronder vind je ze op een rijtje:

Paardrijden in Myvatn
In Myvatn rijd je paard over ondergesneeuwde magmavelden en bevroren lavameren. Dit doe je bij de paardrijdschool van Arngrimur Geirsson en Gigja Ester Sigurbjornsdottir. De meeste paarden zijn op deze boerderij geboren, opgegroeid en getraind. Bekijk onze vakanties in IJsland voor meer informatie over deze excursies.

waar kun je paardrijden in IJsland in de winter 

Paardrijden in vlakbij Akureyri
Vlakbij Akureyri kun je de IJslander ontmoeten en op bezoek gaan bij een paardenboerderij. Hier leer je naast nuttige IJslandse levenslessen ook hoe je in de bergen en de sneeuw op een paard rijdt. Tijdens een winters verblijf in Akureyri, zoals bijvoorbeeld tijdens een midweek in de sfeervolle bungalows van Saeluhus, kun je deze excursie boeken.

Wil je paardrijden in IJsland? Neem voor meer informatie contact op met onze reisspecialisten!
 

Wat is een IJslands paard?

De Vikingen waren de eersten die paarden vanuit Noorwegen en Schotland meenamen naar IJsland. Door hun paarden met elkaar te laten paren, ontstond het IJslandse paardensoort. Dit paard wordt sindsdien al duizend jaar zonder invloed van buitenaf zuiver doorgefokt. Het Ijslandse paard valt officieel onder het ponyras, omdat de stokmaat van het dier varieert van 1,30 tot 1,50 meter. Daarnaast hebben ze een korte en dikke hals en hele sterke benen. IJslandse paarden werden om hierom vaak ingezet als pakpaard, bijvoorbeeld bij het vervoeren van de post, maar ook bij het bijeendrijven van schapen.

Rijden op een paard in IJsland 

Het IJslandse paard is een zeer geschikt paard om op te rijden wanneer je een onervaren of beginnende ruiter bent. Dit komt door hun lengte en door de extra stapbeweging die zij kunnen maken. IJslandse paarden zijn één van de enige paarden die kunnen tölten. Waar de meeste paarden de basisgangen stap, draft en galop kennen, beheerst het IJslandse paard dus een extra gang. Tölten is een speciale manier van de stapbeweging. Het paard tilt zijn hoeven zo op en zet ze zo neer dat het dier afwisselend op twee of drie benen staat. Hierdoor ‘zweeft’ een IJslands paard niet in de lucht, zoals veel andere paarden hebben wanneer ze in galop gaan, waardoor je als ruiter geen opwaartse bewegingen voelt en comfortabel op de rug van het paard kunt zitten. 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel