Hoelang is het licht in IJsland?
Lichturen IJsland

Hoelang is het licht in IJsland?

Van de zonsondergang bewonderen om middernacht tot overdag het noorderlicht spotten in het donker: IJsland kent een verscheidenheid aan lichturen. Daarom wordt ons terecht gevraagd hoelang het licht is in IJsland. In dit artikel geven we een maandoverzicht van het aantal lichturen en we leggen je uit wat de voordelen zijn van de verschillende seizoenen. Lees verder en ontdek je favoriete IJsland licht!

hoe lang is het licht in ijsland 

Aantal uren licht in IJsland: maandoverzicht

Wel zo handig om te weten hoe lang het licht is in de periode dat jij naar IJsland wil. In de zomer loopt het aantal lichturen op tot 24 uur per dag terwijl het in de winter wel 21 uur donker per dag kan zijn. Hoe verder je op deze aardbol van de Evenaar af zit, hoe groter het verschil is in lichturen tussen de zomer en de winter. Op deze plekken verandert het aantal lichturen met de dag een stuk sneller. In een land dat onder de Evenaar ligt, zoals Oeganda, gaat de zon het hele jaar rond hetzelfde tijdstip onder. In IJsland is dit verschil als dag en nacht.

In onderstaand maandoverzicht ontdek je hoe lang het licht is per maand in IJsland. We hebben de toegangspoort tot het noorden, de stad Akureyri, als voorbeeld genomen. Dit  is namelijk de plek waar je reis met Voigt Travel in IJsland start.
 

Aantal uren daglicht in IJsland per maand

Maand Aantal uren daglicht
Januari 3,5 - 6,5 uur
Februari 6,5 - 10 uur
Maart 10 - 13,5 uur
April 13,5 - 17 uur
Mei 17 - 21 uur
Juni 21 - 24 uur
Juli 18 - 24 uur
Augustus 14 -18 uur
September 11 - 14 uur
Oktober 7,5 - 11 uur
November 4 - 7,5 uur
December 3 - 4 uur

Lichturen in IJsland in de winter: sprookjeslandschap en het noorderlicht

De winter staat in IJsland voor magie. Het landschap krijgt een witte laag en aan de horizon verschijnt, wanneer het donker en onbewolkt is, het noorderlicht. Als reiziger heb je bij vijf of meer dagen in Noord-IJsland 90% kans om het noorderlicht te zien. In het zuiden kun je het noorderlicht ook spotten, maar de kans is het grootste in het noorden. Dat komt omdat de poolcirkel dichterbij deze regio ligt. Met Voigt Travel kun je op noorderlichtgroepsreis gaan en dit spectaculaire natuurfenomeen bewonderen. Of je kiest voor een individuele reis waarbij je met hulp van gidsen en locals het noorderlicht kunt bewonderen. 
hoe lang licht in ijsland in de winter noorderlicht 
Niet alleen het noorderlicht is een reden om in de winter naar IJsland te gaan. Ook het sprookjesachtige sfeertje dat de natuur van IJsland krijgt door het sneeuw en de temperaturen. Watervallen raken halfbevroren en dat ziet er, in combinatie met het witte laagje sneeuw op de kliffen en zuilen, en de bulderende kracht water dat via die rotsen en zuilen naar beneden valt, ontzettend mooi uit. Alsof je door een sprookjesboek loopt. Ook de lavavelden, bergen en kraters worden in een witte jas gehuld. Alles bij elkaar zorgt dit voor een fantastische look. 

sprookjeslandschap ijsland in daglicht IJsland 

 


Lichturen in IJsland in de zomer: ongerepte ruigheid en de middernachtzon

In de zomer is het ontzettend lang licht in IJsland. Zoals je in het maandoverzicht ziet kan het, vooral in het noorden, dagen niet donker worden. Mensen laden in dit seizoen weer helemaal op. Ze hebben energie voor twee en genieten met volle overtuiging van de hoeveelheid licht en zonnestralen. Dat geldt ook voor de dieren. In de meest licht maanden, dus van mei t/m augustus, wemelt het in IJsland van de wildlife. Walvissen zwemmen af en aan in de fjorden, papegaaiduikers broeden hun eieren uit op de kliffen langs zee en in het binnenland is de verscheidenheid aan vogels enorm. Ook arctische vossen kom je op diverse plekken in het land tegen. De zomer is een ideale reistijd voor een roadtrip of kampeeravontuur. Je hebt urenlang de tijd om te doen wat je wil. Lange hikes midden op de dag, kanovaren in de avondzon en je tent opzetten om tien uur 's avonds. Het kan allemaal. Het is zelfs in juni nog mogelijk om rond middernacht van de zonsondergang, en -opkomst, te genieten. 
middernachtzon ijsland zomervakantie 
 


Vakantie IJsland boeken

Wat lijkt jou de leukste periode om naar IJsland te gaan? Bekijk onze reizen en selecteer je favoriete seizoen.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel