Hoogtepunten Zuid-Finland
De hoogtepunten van Zuid-Finland in de zomer

De hoogtepunten van Zuid-Finland

Zuid-Finland is een regio waar je de echte Finse zomer beleeft. Maar wat kun je er nou eigenlijk allemaal doen en wat zijn de hoogtepunten? Op deze pagina vertellen we je hoe je die echte Finse zomer ervaart! Pak je zwembroek, hikeschoenen en fotocamera maar alvast in. 
finland aland kanoen

Weetjes over Finland

We beginnen met wat leuke weetjes over Finland. Finland is ca. 340.000 km² groot met ruim 5 miljoen inwoners. Dit land is 8,5 maal zo groot als Nederland en dus ongeveer een derde van ons aantal inwoners. Als je dan nog bedenkt dat de meeste Finnen rond Helsinki, Turku en Tampere in het zuiden wonen, dan begrijp je dat Finland een bestemming is waar ruimte, rust en natuur de toon zetten.

Een bijnaam voor Finland is ook wel ‘het land van de duizend meren’. In werkelijkheid zijn dit er ruim 188.000. Het Saimaameer is hiervan het grootste. Dit meer ligt in Zuid-Finland en is in zijn geheel 4500 km² groot. Het Saimaameer is daarmee het op drie na grootste meer van Europa.

Uniek in de Finse zomermaanden is dat de zon hier niet ondergaat. Dit wordt ook wel de Middernachtzon genoemd. Hoe noordelijker je reist, hoe langer je dit verschijnsel kunt waarnemen. Ideaal als je in de avonden nog graag een duik neemt in een van de duizend meren. 
finland duizend meren
 

Doen in het zuiden van Finland

Zwemmen in één van de duizend(en) meren
Met 188.000 meren is er gegarandeerd een meer te vinden waar je heerlijk kunt zwemmen. Vooral in het zuiden, waar het water door de warme en urendurende zon vrij warm is. Het Saimaameer is een prachtig meer om in te zwemmen. Het is helder en schoon en je vindt op tal van plekken (witte) zandstranden waar je het echte zomergevoel ervaart. Op sommige plekken, bijvoorbeeld vlakbij je bungalow of hotel, zijn steigers vanwaar je via een trappetje zo het water in stapt. Vlakbij de oever is het niet diep, maar hoe verder je gaat, hoe dieper het wordt. Het Saimaa meer is op z'n diepste punt 90 meter diep.

finland zwemmen familie zonfinland zwemmen lakeland

Kanoën op het Saimaameer
Zoveel water lonkt! Daarom is kanoën, kajakken en roeien op het meer een must-do. Vooral op het Saimaameer. Hier zou je dagenlang kunnen ronddobberen. Tijdens het varen kom je op plekken waar je anders nooit zou komen. Al peddelend in de kano kun je nog beter van de natuur genieten. De tijd lijkt even stil te staan. Ook tijdens een dagdeel of dagtocht zie je veel moois. Het Saimaameer wordt omringd door metershoge sparrenbomen en her en der zijn eilandjes te zien bestaande uit rotsblokken, bomen en stranden. Sommige eilanden hebben een hutje of overdekte plek waar je een vuurtje kunt stoken. Ideaal om je lunch te verorberen of je koffiemoment te hebben!

finland lakeland kanoen

Ook op andere plekken kun je prachtig kanoën. Wat dacht je van bij de Åland eilanden? Deze archipel ligt ten westen van de Finse zuidkust en is één van de best bewaarde geheimen. Hier peddel je langs onbewoonde en bewoonde eilandjes, vol dieren en natuur. Lees hier meer over de Åland eilanden.


Hiken en wandelen
Waar veel bos is, valt veel te wandelen. Daarom vind je in Zuid-Finland heel veel wandelroutes. Vooral in de nationale parken van Kolovesi en Linnansaari en rond het Saimaameer maak je prachtige wandelingen. Voor iedereen is wat wils: korte routes over vlakke stukken, routes die je over idyllische en romantische kustwegen leiden en langere routes die je door de mooiste Finse natuurgebieden meenemen.

finland hiken

Een van de mooiste gebieden om te wandelen is de Punkaharju heuvelrug. Dit adembenemende landschap is al honderden jaren favoriet onder Finnen en buitenlandse reizigers. De Russische tsjaar Nikolai I was zo enthousiast over Punkaharju dat hij in 1843 beval dit gebied te beschermen. Daardoor is Punkaharju vandaag de dag nog zo'n schitterend natuurgebied. De uitgestrekte meren, eeuwenoude naaldbomen en sfeervolle houten huisjes laten je proeven van de echte Finse schoonheid. Punkaharju beleef je tijdens de 8-daagse Saimaameer fly & drive.

 
Mountainbiken en fatbiken
Heb je zin in actie en snelheid? Stap op de mountainbike of fatbike en rijd over één van de vele fietsroutes rond Savonlinna en het Saimaameer. Er zijn drie fietsroutes die wij kunnen aanbevelen: de Lake Pihlajavesi route die je door het prachtige Punkaharju gebied leidt, de Two National Parks route die je meeneemt door Kolovesi en Linnansaari en de stadsroute door Savonlinna. Alle drie de routes combineren bospaden met kustweggetjes. Je kunt ook delen van de route rijden zodat je er een dagtrip van maakt. Ook de Åland eilanden zijn ideaal voor fietsliefhebbers. 

fietsen saimaameer routesfinland fietsen saimaameer mountainbike

Spot de Saimaa Ringelrob
In het Saimaameer kom je een unieke zeehond tegen die alleen in dit meer leeft: De Saimaa Ringelrob. Deze bedreigde en zeldzame zeehond werd aan het einde van de ijstijd gescheiden van andere zeehonden en is daarom de enige soort die je tegenkomt in het meer. Waar de Ringelrob zijn naam aan te danken heeft? Dat komt door de ringen die je op zijn vacht ziet. Elke zeehond heeft een eigen unieke vachtpatroon waaraan ze herkend kunnen worden.

finland saimaa ringelrob spotten

De norppa, zoals de Ringelrob in het Fins genoemd wordt, kun je op verschillende manieren spotten. Bijvoorbeeld tijdens een kanotocht over het Saimaameer. Maar ook tijdens een zeehondensafari met een ervaren gids die het Saimaameer en de zeehonden als hun broekzak kennen. Mei en juni zijn de beste maanden om de Ringelrobben te spotten. Deze periode warmen ze zichzelf heerlijk op in de lentezon op één van de vele rotsen.

Saimaa Ringelrob

 Proeven van de Finse keuken 
De Finse keuken is sterk beïnvloed door Zweden en Rusland. Combineer je dit met alle natuurlijke ingrediënten uit de vele meren, rivieren, zee en de bossen en je krijgt als resultaat een keuken met (h)eerlijke verse gerechten. Op veel menu’s kom je regenboogforel, zalm en vlees van eland tegen, gecombineerd met verse aardappelen, allerlei soorten bessen en paddestoelen. Loopt het water je al in de mond wanneer je denkt aan een bij het houtvuur gerookte zalm?

finland keuken

Houd je van wijn? Dan zit je bij Hotel Punkaharju goed. Dit prachtige hotel lijkt zo uit een sprookjesfilm te komen. De eigenaresse is één van de bekendste Finse modellen, Saimi Hoyer. Haar excentrieke smaak zorgt ervoor dat het hotel een uniek interieur heeft en je er unieke ervaringen kunt beleven. Zoals een wine tasting tour aan de rand van het Saimaameer. Samen met een sommelier proef je een paar mooie wijnen, gecombineerd met heerlijke lokale hapjes.

finland punkaharju wine tasting

Sightseeing in Savonlinna
In het zuiden van Finland is op pad gaan in de pure natuur gemakkelijk af te wisselen met een bezoek aan een leuk stadje. Neem bijvoorbeeld Savonlinna. Dit is de grootste stad van het Saimaamerengebied en kent een bruisende binnenstad met barretjes, restaurants en winkels. Je vindt er wijken met oude gekleurde huizen en stenen lanen, een pittoreske haven en, het hoogtepunt, een eeuwenoud middeleeuws kasteel, genaamd Olavinlinna. Hier wordt ieder jaar in juli het Savonlinna Opera Festival gehouden.

sightseeing Savonlinnafinland savonlinna zomer

Ga op cruise
Als je dan toch in Savonlinna bent, mag je een tocht met de stoomboot cruise niet overslaan. Deze cruise neemt je mee langs kasteel Olavinlinna en de eilanden Saimaa, Pihlajavesi en Puruvesi. Het blauwe water en de honderden kleine eilanden zorgen een ontspannen cruise.

cruise savonlinna

Vier vakantie als een Fin
Genieten in je eigen bungalow met sauna, de hele dag in stilte genieten van het uitzicht en 's avonds in de middernachtzon met de voeten in het water genieten van de rust. Vier vakantie zoals de Finnen dat doen en verblijf in een houten bungalow! 

lakeland vakantie bungalow 

Boek je zomerreis naar Zuid-Finland

Wil jij de zomer vieren in het prachtige Zuid-Finland? Bekijk één van onze reizen naar deze zonnige regio en kies je favoriete reis uit!

 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel