Noorderlichtreis Ruska

De intense periode van de herfstkleuren - of "Ruska", zoals de Finnen het zelf noemen - is een spectaculair natuurverschijnsel dat alle mossen, heide en bladeren in kleurrijke tinten verft. De Ruska is voor de Finnen als een melancholisch afscheid van de lange zomerdagen en een vooruitblik op de lange winter die voor de deur staat. Het momentum van deze reis is perfect. De weken rondom de equinox (22 september) zijn statistisch de beste dagen van het jaar om het noorderlicht te kunnen aanschouwen. Het absolute hoogtepunt van de Ruska varieert van jaar tot jaar, maar half-september is over het algemeen een veilige gok. Beleef dit brede scala aan tinten van groen, kastanjebruin, blauw, rood en geel, terwijl het noorderlicht aan de hemel danst. Je verblijft deze week in het prachtige Sallatunturi en Ruka in Oost-Lapland. Diverse mooie natuurexcursies zijn inbegrepen. Naast de rendieren, hopen we bijzonder wildlife te spotten: beren, elanden en arenden.

De 8-daagse noorderlichtreis in het kort
Met een lijndienstvlucht van Finnair vlieg je zondag 18 september 2022 via Helsinki naar Rovaniemi. Hier, precies op de poolcirkel, ontmoet je Noorderlichtman Ruben Weytjens en medereizigers en reis je naar het kleine dorpje Sallatunturi. Sallatunturi bevindt zich op 13 km van Salla, dichtbij de Russische grens en op een perfecte locatie om op jacht te gaan naar het noorderlicht. In Sallatunturi verblijf je 4 nachten in een privé bungalow met sauna. De wildernis rondom Salla nodigt uit om mooie activiteiten te beleven, door goudgekleurde bossen en langs indrukwekkende canyons. Zoals een rendierprogramma, zalmgrill diner bij het open vuur en een exclusief programma in de wildernis waarbij je zelf de route moet vinden naar een hut, alwaar je je eigen lunch gaat bereiden. In Ruka verblijf je in een Glass Villa aan een uitloper van het Rukajarvi meer. We gaan vanuit een schuilhut beren, arenden en wie weet een eland spotten. Ook een dagbezoek aan het wonderschone Nationaal Park Oulanka staat op het programma. Elke dag zal Ruben een briefing verzorgen van de noorderlichtkansen voor de aankomende avond. 
* in principe krijg je ter plaatse begeleiding door Ruben Weytjens, onder voorbehoud van eventueel persoonlijke omstandigheden.
 
Verzorging
Je verblijft:

 • 4 nachten in Salla in een bungalow met privé sauna op basis van halfpension
 • 3 nachten in Ruka in een Glass Villa op basis van volpension

Transfers
 • Luchthaven Rovaniemi - Sallatunturi: ca. 2 uur
 • Sallatunturi - Iisakki Village Ruka: ca. 1 uur en 15 min. 
 • Iisakki Village Ruka - Rovaniemi: ca. 2,5 uur

Ben ik geschikt voor deze noorderlichtreis?
De noorderlichtreizen zijn geschikt voor de reiziger die:
 • Flexibel ingesteld is
 • Motivatie heeft om elke dag te jagen op het noorderlicht
 • Een uurtje minder wil slapen in ruil voor een uurtje extra beleving
 • Thuis al zijn camera leert kennen (maar ter plaatse wel extra tips krijgt)
 • Energie krijgt van verrassingen
 • Respect heeft voor de lokale gebruiken en levensstijl

Highlights

 • Noorderlichtjagen met Ruben
 • Speciaal rendierprogramma met outdoor zalmgrill diner (ca. 3-4 uur)
 • Hero of the wilderness dagprogramma incl. lunch (ca. 4-5 uur)
 • Speciaal diner in wilderniscabin in Sallatunturi
 • Bezoek aan het Oulanka Nationaal Park incl. soup lunch (ca. 3-4 uur)
 • Beren- en ander wildlife spotten vanuit schuilhut (ca. 4-5 uur)
 • Speciaal 3-course diner in Ollila
 • Saunatour in Iisakki Village
Deze reis van dag tot dag
Tarieven en vertrekdata
 • Mét noorderlichtgids
 • 8 dagen
 • Halfpension + 4 x lunch
 • September
 • Incl. vluchten, transfers en activiteiten
ruben-weytjens-noord-europa

Ruben Weytjens

Noorderlichtgids

Op de kaart

Verblijf in Sallatunturin Tuvat bungalows

Verblijf in Iisakki Glass Villa

Een ervaring om nooit te vergeten

Noorderlichtreis Ruska

Bekijk snel het overzicht met alle activiteiten die je van dag tot dag gaat beleven. De juiste dagindeling wordt na aankomst bekend gemaakt. Zo kunnen sommige onderdelen in het programma op andere dagen plaatsvinden in verband met weercondities.

Deze reis van dag tot dag
Sluit dag tot dag

Dag 1 Welkom in Lapland!

Met een lijndienstvlucht van Finnair vlieg je van Amsterdam naar de hoofdstad van Lapland: Rovaniemi...

Met een lijndienstvlucht van Finnair vlieg je van Amsterdam naar de hoofdstad van Lapland: Rovaniemi. Samen met Ruben en de medereizigers vervolgen we aan het begin van de avond de reis naar het dorpje Sallatunturi in Oost-Lapland, terwijl je in de bus uitgebreid zal worden bijgepraat over de natuur in Lapland en de noorderlichtkansen voor deze avond en misschien al de komende avonden. Na ca. 2 uur kom je aan bij je eigen Lapse bungalow in Sallatunturi. Met een goed bed, een romantische open haard en uiteraard een privé sauna! Direct na aankomst geniet je van een dinerbuffet in het Kiela restaurant. 
Transfer Rovaniemi - Sallatunturi: ca. 2 uur​
Toon minder

Toon meer

Dag 2 Ontmoet de rendieren en zalmgrillen

Wakker worden in de wildernis, dat is genieten. Zeker in het prachtige Sallatunturi! Na het ontbijtb...

Wakker worden in de wildernis, dat is genieten. Zeker in het prachtige Sallatunturi! Na het ontbijtbuffet in Kiela heb je wat vrije tijd om te gaan wandelen in de omgeving. In de middag worden we door de gidsen van het Rendierpark opgehaald voor het speciale Kössi rendierprogramma. Je leert hoe de lokale rendierhouders leven mét en ván de rendieren, en samen met een gids ga je de rendieren in het bos bijeenroepen om ze te voederen. Aansluitend maakt de gids het vuur aan en spijkert de grote zalmmoten op een plank bij het vuur om zodoende langzaam te laten garen.  Laat het je smaken! Per transferbus worden we weer terug naar Tuvat gebracht. Is er al kans op noorderlicht? Dan gaan we uiteraard direct jagen. Kan het nog even op zich laten wachten, dan biedt de Papana Pupi bar in Kiela de warmte en eventueel een drankje.

Duur rendierprogramma en wildernisdiner: ca. 3-4 uur
Toon minder

Toon meer

Dag 3 Een dag in de wildernis

Na het uitgebreide ontbijtbuffet in het Kiela restaurant van Sallatunturin Tuvat vertrekken we naar ...

Na het uitgebreide ontbijtbuffet in het Kiela restaurant van Sallatunturin Tuvat vertrekken we naar Salla Wilderness Park. We gaan vandaag back to basic. Hoe te navigeren of hoe een vuur te maken? Hoe een maaltijd boven het open vuur te bereiden? Met een kleine backpack met de noodzakelijke spullen ga je op pad. Het lezen van de kaart en het plannen van de route is de eerste uitdaging voordat je dieper het bos in gaat. Bij het vuur bereid je je eigen lunch. Aan het einde van de middag verplaatsen we ons naar een wilderniscabin waar je op deze geweldige locatie geniet van een speciaal diner met lokale delicatessen.
Duur programma: ca. 6-7 uur
Toon minder

Toon meer

Dag 4 Vrije dag in Sallatunturi

Na het ontbijt is de dag helemaal aan jou. Je hebt de medereizigers beter leren kennen en vandaag zu...

Na het ontbijt is de dag helemaal aan jou. Je hebt de medereizigers beter leren kennen en vandaag zullen er gegarandeerd spontaan wandelingen gemaakt worden, vuurtjes gebouwd worden of je zult misschien nog een optionele excursie boeken. Het laatste diner is weer in het Kiela restaurant. Papana Pupi bar biedt onderdak voor een ‘bonte avond’. Maar uiteraard zetten we alles op alles om de Aurora Borealis nog een keer flink te zien schitteren aan de arctische hemel. Toon minder

Toon meer

Dag 5 Oulanka Nationaal Park

Na het ontbijt is het tijd om ons zuidwaarts te verplaatsen richting Ruka. Halverwege de transfer st...

Na het ontbijt is het tijd om ons zuidwaarts te verplaatsen richting Ruka. Halverwege de transfer stoppen we in één van de mooiste Nationale Parken van Europa: Oulanka. We gaan hiken naar de Oulanka canyon; een schitterende plek om foto's te maken tijdens de Ruska tijd. Aan het begin van de middag geniet je van een warme soep. Aan het einde van de middag arriveren we in Iisakki Village. Een zeer klein dorpje met houten huizen, in de bossen, aan de oever van het Rukajarvi meer. Je verblijft in een privé Glass Villa. Na het diner in het hoofdgebouw van Iisakki Village gaan we jagen op het noorderlicht. Misschien zie je het vannacht vanuit je Glass Villa?

Duur Oulanka programma: ca. 3-4 uur
Transfer Sallatunturi – Iisakki Village: ca. 1 uur en 10 minuten (excl. tussenstop bij Oulanka Nationaal Park. 
Toon minder

Toon meer

Dag 6 Beren- en ander wildlife spotten

Wakker worden met het geluid van de tientallen Wilde Zwanen, die een goed leven hebben in de Rukajar...

Wakker worden met het geluid van de tientallen Wilde Zwanen, die een goed leven hebben in de Rukajarvi meer. Heerlijk in je eigen tempo wakker worden, ontbijten en misschien wat wandelen. Zorg dat je stevig luncht, want je gaat een lang avontuur tegemoet; wildlife spotten! Halverwege de middag worden we opgehaald door Tuomo die ons meeneemt naar de heuvel Kuntivaara. Vanaf Kuntavaara is het ca. 400 m lopen door het bos naar de twee schuilhutten. Elke hut biedt plaats aan 8-9 personen. We zullen 4 - 5 uur in schuilhutten doorbrengen (er is een kleine, eenvoudige composttoilet). Je hebt een goed uitzicht op het open moeras. Naast beren kunnen er ook steenarenden en zeearenden worden gespot.

Voordat de duisternis volledig invalt verlaten we de hutten en rijden we over kleine landweggetjes naar Ollila. Wanneer we geluk hebben zien we enkele grote elanden onderweg. In Ollila hebben we een heerlijk 3-gangen diner, een voorgerecht van lokale champignonsoep, hoofdgerecht elandvlees, en als toetje een delicatesse met lokale bessen bij koffie en thee. Na het late diner rijden we terug naar Iisakki Village. En natuurlijk, als de hemel helder is, kunnen we het noorderlicht zien boven een mooi Ruska landschap op de terugweg.
Toon minder

Toon meer

Dag 7 Jouw dag in Ruka

Na het uitgebreide ontbijtbuffet in Iisakki Village is deze laatste dag helemaal aan jou. Maak een w...

Na het uitgebreide ontbijtbuffet in Iisakki Village is deze laatste dag helemaal aan jou. Maak een wandeling, ga kanoën op het meer of reserveer een mountainbike. Of misschien boek je nog een optionele excursie? Na het dinerbuffet is de jacuzzi en sauna opgewarmd voor een fijne laatste avond. Uiteraard zal Ruben ook de laatste avond je op de hoogte houden van de noorderlichtkansen.
 
Toon minder

Toon meer

Dag 8 Terug naar huis

Na het laatste ontbijt vertrekken we vroeg in de ochtend met een koffer vol belevenissen per transfe...

Na het laatste ontbijt vertrekken we vroeg in de ochtend met een koffer vol belevenissen per transferbus terug naar luchthaven Rovaniemi voor een vlucht terug naar Nederland. Terveitsin Suomi! Voor altijd verliefd op de Ruska...
Rijduur transfer Iisakki Village - Rovaniemi: ca. 2,5 uur. 
Toon minder

Toon meer

BEKIJK
OVERZICHT
Dag 1 Welkom in Lapland!
Dag 2 Ontmoet de rendieren en zalmgrillen
Dag 3 Een dag in de wildernis
Dag 4 Vrije dag in Sallatunturi
Dag 5 Oulanka Nationaal Park
Dag 6 Beren- en ander wildlife spotten
Dag 7 Jouw dag in Ruka
Dag 8 Terug naar huis
Sluit dag tot dag

Excursies

Zowel in Sallatunturi als Ruka kunt u op de vrije dag ter plaatse een optionele excursie bijboeken. 

Reviews Onze reviews met 2, 3, 4 en 5 sterren

4,6
2455 reviews

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel