Doen in Yukon
Yukon Tips over deze Canadese wildernis

Doen in Yukon: de leukste tips

Prachtige bergmassieven, hemelsbrede gletsjers en uitgestrekte toendra's: welkom in de wildernis van Canada. Yukon is Amerika's final frontier. Hier vind je remote wildernis, unieke wildlife en hartelijke mensen. Yukon bestaat voor 80% uit wilde natuur en is de thuisbasis voor grizzlyberen, de grootste kudde kariboes, maar ook de hoogste bergen van Noord-Amerika en het grootste ijsveld buiten het poolgebied.

Op deze pagina vertellen we je wat je in Yukon kunt doen en geven we je tips zodat je alles uit je rondreis door Yukon kunt halen. Oh en als je toch in de buurt bent, ga dan meteen even naar Alaska! :-)

 

Geschiedenis Yukon

Door de oorspronkelijke Indiaanse bevolking en de Goudkoorts heeft Yukon een interessante geschiedenis en cultuur. Er wordt hier volop genoten van muziek, literatuur en festivals. En dat alles in een wildernisjasje waar je u tegen zegt. De eerste bewoners van Yukon kwamen zeer waarschijnlijk 25.000 jaar geleden vanuit Azië, de Athapaskanen. Omdat Azië en Canada in de ijstijd aan elkaar verbonden was met een strook land van 2500 kilomter breed waren Yukon en Alaska makkelijk te bereiken.  

De eerste Europeanen in Yukon waren de Russische ontdekkingsreizigers. Zij kwamen rond 1750 en hadden interesse in de huiden van otters. Niet veel later stuitten de Britten ook op Yukon. In 1896 werd Yukon een nog populairdere bestemming vanwege het goud. Dat werd gevonden in Bonanza Creek, vlakbij Dawson City. De vondst van dit goud was het startsein voor de Klondike Gold Rush: een periode waarin duizenden goudzoekers naar Yukon afreisden. Er werden diverse wegen aangelegd, waaronder de White Pass & Yukon Route. Twee jaar later besloot Canada met de Yukon Territory Act dat Yukon een zelfstandig deelgebied werd.
 Yukon geschiedenis
 

Flora en fauna in Yukon

Voor wilde dieren bestaat er geen aantrekkelijker gebied dan de uitgestrekte en immens grote wildernis van Yukon . Daarom vind je hier de grootste populatie kariboes en grizzlyberen. Ook zwarte beren, elanden, schapen en kleine zoogdieren als marmotten, stekelvarkens, eekhoorns, vossen en coyotes kom je hier vaak tegen. Wolven, lynxen en muskusossen lopen er ook rond, maar om die te zien heb je meer geluk nodig.

Ook unieke zeedieren, zoals beluga's, groenlandse walvissen en zeehonden, zijn onderdeel van de flora en fauna van Yukon. Deze spot je in de Beaufort Zee. Die grootste kudde kariboes kun je 's zomers het beste zien in Richardson en Ogilvie Mountains.Wildlife Yukon kariboeWildlife Yukon schaap 

Benieuwd naar de leukste hoogtepunten van Yukon en wat je er allemaal kunt doen? We hebben onze favoriete tips op een rijtje gezet!


 

Whitehorse: hoofdstad van Yukon

Whitehorse is de hoofdstad van Yukon en wordt ook wel de Wilderness City van Canada genoemd. Vanuit Whitehorse stap je zo de wilde natuur van Yukon in. En dat is fijn, want in Whitehorse vind je tal van moderne faciliteiten. De oude glorie van de Gold Rush zie je nog goed terug in de stad, maar aan de andere kant is Whitehorse meegegaan met z'n tijd. De inwoners zijn jong, je vindt er gezellige en bruisende restaurants en bars en er is een bloeiend cultureel leven met kleurrijke festivals en evenementen.

Whitehorse fair binnenstadje 

Dawson City

Tot 1890 was Dawson City hét middelpunt van de goudkoorts. Daarom wordt deze historische kleine stad standaard geassocieerd met de Klondike Gold Rush. Nog steeds ademt Dawson City dat prairie en comboygevoel vanwege de houten general store, de saloon en het postkantoor. Als je meer wilt weten over de Gold Rush en de geschiedenis van de stad, zit je in Dawson City goed. Je kunt hier namelijk een Dawson City & Golds Fields Tour boeken. 

Dawson City binnenstadje 

Dempster Highway

Dé manier om Yukon te ontdekken is door de Dempster Highway te volgen. Deze 740 kilometer lange route loopt van Dawson City door de Klondike River Valley in Yukon via de Ogilvie Mountains naar de Blackstone River en eindigt in Inuvik in Northwest Territories. Volgens velen is dit één van de mooiste routes van Canada. Onderweg geniet je van de gevarieerde natuurtaferelen waar Yukon rijk aan is, waaronder spectaculaire bergtoppen en uitgestrekte valleien waar je vrijwel geen mens tegenkomt.   Dempster Highway 

White Pass & Yukon Rail Route

Op zoek naar een adembenemende autoroute? Dan zit je op de White Pass goed. Deze bergpas, die ook wel de Dead Horse Trail wordt genoemd, leid je door de Boundary Ranges van de goudszoekersplaats Skagway in Alaska via Yukon naar het merengebied van British Colombia. Je kunt een deel van deze bergpas ook met de trein doen. Deze rit start in Skagway en gaat via gletsjerrivieren, watervallen en kloven dwars door het wilde landschap van Alaska en Yukon heen.
White Pass 

Top of the World Highway

De Top of the World Highway verbindt Alaska met Yukon. De route doet z’n naam eer aan, want de weg ligt spectaculair hoog. In de bergen, boven de boomgrens. Voor deze route heb je niet perse een 4WD nodig, maar fijn is het wel. De Top of the World Highway is in totaal 127 kilometer lang. Neem de tijd om te genieten van de uitgestrekte wildernis, de oorverdovende stilte en de ongeëvenaarde uitzichten.  

Top of the World Highway 

Tombstone Territorial Park

Direct aan de Dempster Highway en een half uur rijden ten noordoosten van Dawson City ligt het indrukwekkende Tombstone Territorial Park. Een ruige wildernis waar je bossen, meren, toendra, wildlife en iconische steile bergpieken en rotsen vindt. Een prachtig natuurgebied om te wandelen. De Dempster Highway loopt er ook deels doorheen. 

Tombstone Park 

Nationale Parken in Yukon

Kluane National Park

Voor hoge bergtoppen en indrukwekkende gletsjers ga je naar Kluane National Park. Kluane National Park beschikt over de hoogste berg van Noord-Amerika, Mount Logan (met een hoogte van 5959 meter) en de bijbehorende Kluane Glacier . Een walhalla voor outdoorliefhebbers, want klimmen, vissen, mountainbiken en raften staat hier gegarandeerd op het menu. Net als kanoën, langlaufen of helikopter vliegen over de gletsjer heen. De bergen wisselen ook nog eens af met ‘s werelds grootste ijsvelden en indrukwekkende valleien vol unieke planten en dieren.

Kluane National Park 

Ivvavik National Park

In het noorden van Yukon ligt Ivvavik National Park, dé plek om duizenden kariboes te spotten. Deze grazers trekken roofdieren aan en daarom is de kans groot dat je hier grizzlyberen en wolven ziet. Wateravonturiers zitten hier ook goed, want de First River stroomt door dit park en zorgt voor goede raftmogelijkheden.

Ivvavik National Park 

Vuntut National Park

Boven de poolcirkel, en precies tussen Ivavvik National Park en de Beaufortzee in, ligt het waterrijke Vuntut National Park. Deze arctische wildernis is het jacht- en leefgebied van de Vuntut Gwich'in bevolking, ook wel 'people of the lakes'. Je kunt met hen in contact komen door naar het geïsoleerde dorpje Old Crow te gaan. 

Vuntut National Park 

Denali National Park

Eigenlijk ligt Denali National Park niet in Yukon, maar in Alaska. Wanneer je een rondreis door Yukon bij Voigt Travel boekt, zul je ook een deel van Alaska, en dus van Denali National Park bezoeken. Dit nationale park ligt in het midden van deze Amerikaanse deelstaat en herbergt de hoogste berg van Noord-Amerika, de Denali, net als tal van andere bergen. Ook de Mount Foraker, die 5304 meter hoog is, staat in Denali National Park. In dit prachtige landschap kom je een subarctisch ecosysteem tegen met grote zoogdieren zoals grizzlyberen, wolven, rendieren en elanden.  

Denali National Park 

Rondreis door Yukon met Voigt Travel

Wil jij op rondreis door Yukon en de wildenris van Canada ervaren? Wij hebben de mooiste rondreizen samengesteld waarbij je het echte Canada ervaart, grote kans maakt op het zien van wilde dieren en hele mooie natuur tegenkomt. Benieuwd naar onze reizen? Je vindt ze hier:

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel