Doen in Newfoundland
Newfoundland Tips voor dit Canadese eiland

Doen op Newfoundland: de leukste tips

Op het Canadese eiland Newfoundland ervaar je het echte eilandleven. Hier bezoek je kleurrijke vissersstadjes vol gezellige restaurants en bars, waan je je in een bootje tussen metershoge kliffen in diep uitgesneden fjorden, wandel je langs ruige kustlijnen en kijk je uit op ijsbergen. Hier adem je zeelucht in, proef je van verse vis en spot je indrukwekkende dieren. Benieuwd wat je allemaal kunt doen op Newfoundland? We hebben de beste tips op een rijtje gezet.

 

Geschiedenis Newfoundland

Newfoundland ligt ten oosten van Canada in de Atlantische Oceaan en behoort tot de provincie Newfoundland en Labrador. Het eiland is 108.860 km² groot en wordt door 468.000 mensen bewoond. Duizend jaar geleden, in de 11e eeuw, zette de IJslandse ontdekkingsreiziger Leif Eriksson als eerste Europeaan voet aan wal in Noord-Amerika. In de 17e eeuw kwamen de Britten naar Newfoundland en in de 18e eeuw streken ook de Franse vissers neer op het eiland. De oorspronkelijke bewoners, de Beothuk, kregen het door de komst van de vele Europeanen erg moeilijk. Zelfs zo moeilijk dat het volk in 1829 als uitgestorven verklaard werd. Newfoundland beothuk 
Vandaag de dag vind je in het zuiden van Newfoundland nog een stuk grond dat toebehoort aan de Mi'kmaq ,een Indianenvolk dat in Canada leeft. Hun grondgebied staat onder toezicht van de Miawpukek First Nation en wordt in bescherming genomen. Jaarlijks worden de culturen en tradities van de Mi'kmaq geëerd tijdens het Miawpukek Annual Powwow festival. Dit festival vindt ieder jaar in juni en juli plaats. Er wordt gedanst, gegeten en ondertussen leer je veel over de cultuur van deze traditionele first nation cultuur.

In de loop der jaren bouwden de Britten en Fransen diverse nederzettingen en steden. Er werd vooral geleefd van de visserij, tot ver in de 20e eeuw. Helaas stortte in 1992 de Noordwest-Atlantische kabeljauwvisserij in waardoor een groot deel van de inwoners van het eiland weg trok. Gelukkig - zoals op veel plekken in de wereld - trekken jongeren weer meer terug naar het eiland. Grotendeels omdat er werkgelegenheid is vanwege de toeristen die Newfoundland bezoeken.  Newfoundland steden 
In dit artikel lees je waarom het fantastisch is om naar Newfoundland te gaan. Proef alvast een beetje sfeer van dit prachtige eiland en ontdek wat je er allemaal kunt doen!


 

Walvissen spotten

Walvissen spotten is één van de dingen die je zeker gedaan wil hebben als je op Newfoundland bent. Er leven meer dan twintig soorten walvissen rond het eiland. Ze zwemmen hier vooral tussen mei en sepptember. Vooral bultruggen speuren hier naar voedsel. Vanuit een boot, tijdens een walvissafari, kun je de dieren van een gepaste afstand bewonderen. De avonturiers stappen in een kajak. Onder begeleiding van een gids spot je op een heel spectaculaire manier één van de grootste zoogdieren op aarde. Niet zo'n waterrat? Vanaf land is het ook mogelijk om ze te zien, vooral wanneer je in Terra Nova National Park bent.

Newfoundland walvissen spotten 

St. John

St. John is de hoofdstad van de provincie Newfoundland. Er wonen ongeveer 106.000 mensen in de stad. Het is een typische kustplaats met gekleurde houten huizen en een haven. De gekleurde huizen tref je aan in de wijk Historic Downtown. Hier zit je ook goed voor verse vis in een van de restaurants. Lees op deze pagina meer over eten en drinken in Canada.
Newfoundland binnenstadje 
Een bijzondere hotspot in St. John is Signal Hill. Bovenop deze heuvel staat een toren die tijdens verschillende gebeurtenissen in de geschiedenis een rol speelde. Tot de Tweede Wereldoorlog diende Signal Hill als uitkijkpost en in 1901 ving Guglielmo Marconi als eerste ter wereld een draadloos signaal van de overkant van de Atlantische Oceaan. Je kunt Signal Hill bereiken via een wandelpad.

Newfoundland signal hill 

East Coast Trail

De East Coast Trail is één van de mooiste wandelroutes van Canada en loopt langs de oostkust van het schiereiland Avalon op Newfoundland. In totaal bestaat de East Coast Trail uit 26 wildernispaden die samen meer dan driehonderd kilometer lang zijn. De route leid je langs smaragdgroene kustlijnen, diepe fjorden en metershoge kliffen, dwars door de leefgebieden van tal van zeevogels. Ook passeer je idyllische dorpjes en verlaten vissershuisjes.

Newfoundland east coast 

Terra Nova National Park

In het oosten van Newfoundland ligt het meest oostelijke nationale park van Canada, Terra Nova National Park. Dit 100 km² grote natuurgebied bestaat uit adembenemende kustlijnen, lieflijke baaien en grillige rotsheuvels vol mosplanten waar rivieren doorheen kronkelen. De ideale wildernis om te kajakken en te wandelen. Het zou zomaar kunnen dat je hier rendieren, elanden, beren of zelfs lynxen spot.  Newfoundland terra nova national park kajakken  Newfoundland terra nova national park 

IJsbergen in Twilingate

Naast het spotten van walvissen staat het zien van ijsbergen centraal op Newfoundland. In het kustplaatsje Twillingate maak je hier grote kans op. Twillingate is onderdeel van de zogeheten Iceberg Alley. Vooral bij Long Point Lighthouse, van waaruit je uitzicht hebt op de Notre Dame Bay, bewonder je volop langsdrijvende ijsbergen. Dit is de ideale plek om neer te strijken in het gras, uit te kijken over de Atlantische Oceaan en immens grote brokken ijs langs zien drijven. Brokken ijs die afkomstig zijn van ijsbergen die wel 10.000 jaar oud zijn. Hier en daar kun je ook nog eens zomaar een walvis, dolfijn, zadelrob of zeevogel voorbij zien komen. Twillingate is niet alleen geliefd om de ruige natuur: ook de pittoreske straatjes en historische panden zijn een bezoek waard.
 

Newfoundland ijsbergen 

Gros Morne National Park

National Park Gros Morne is een waar paradijs vol bijzondere rotsformaties, bergpieken, fjorden en metershoge watervallen. Allemaal meer dan vijfhonderdmiljoen jaar geleden gecreëerd door moeder natuur. Dit 1805 km² grote natuurreservaat staat, vanwege de puurheid en ruige landschappen, op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je ontdekt Gros Morne National Park het beste door te gaan wandelen of varen. Blijf ook een nachtje hangen, want de sterrenhemel is hier ongeëvenaard.

gros morne national park 

Roadtrippen op de Viking Trail

De Viking Trail neemt je mee door Newfoundland in een notendop: van de ruige natuurpracht van Gros Morne National Park via sfeervolle vissersdorpjes naar het tweede UNESCO Werelderfgoed van Newfoundland, L'Anse aux Meadows National Historic Site. Een interessante plek waar 1000 jaar geleden de Groenlanders en IJslanders de eerste Europese nederzetting in Noord-Amerika stichtten. De route is 489 kilometer lang en is daarom de ideale basis voor een roadtrip door Newfoundland.  Newfoundland viking trail  Newfoundland kustdorpje viking trail 

Rondreis door Newfoundland met Voigt Travel

Wil jij op rondreis door Newfoundland? Wij hebben de mooiste rondreizen samengesteld waarbij je het echte Canada ervaart, grote kans maakt op het zien van wilde dieren en hele mooie natuur tegenkomt. Benieuwd naar onze reizen? Je vindt ze hier:

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel