De mooiste Canadese hotspots, highlights en bezienswaardigheden
Canada bezienswaardigheden De hoogtepunten van Canada op een rij

De mooiste Canadese bezienswaardigheden

Wil jij rondreizen door Canada en ben je benieuwd welke bezienswaardigheden je echt niet mag missen? Dat begrijpen we! Canada is met zijn rijke natuur, interessante cultuur en indrukwekkende wildlife een prachtig land. Op deze pagina vertellen we je welke highlights in Canada je gezien moet hebben, en ook wat de plekken zijn waar je het echte Canada ervaart, verder weg van de massa. Reis je met ons mee?

Canada is een enorm groot land. Na Rusland is Canada qua oppervlakte het grootste land ter wereld. Je vindt in dit uitgestrekte en wilde land de meest indrukwekkende natuurtaferelen: van hemelsbrede helderblauwe meren die omringd worden door metershoge bergen tot reusachtige bomen die tot ver in de horizon doorlopen. Langs de kust tref je knusse vissersdorpjes en ruige kliffen aan terwijl je in het noorden wordt omgeven door gletsjers, ijsvlaktes en een wildernis die gedomineerd wordt door wilde dieren.
Bezienswaardigheden Canada 

Die wilde dieren houden zich uiteraard niet aan grenzen en zie je daarom verspreid door heel Canada. Je kunt hier zomaar één van de grootste beersoorten spotten, zoals zwarte beren en grizzly beren. Maar ook elanden en rendieren kun je zomaar tegen het lijf lopen. Op en rond het water ontmoet je de indrukwekkendste zeezoogdieren, zoals orka's, zeehonden en bultruggen. En ooit gehoord van de narwal? Deze tandwalvissoort, met haar lange puntige hoorn, wordt ook wel de eenhoorn van de zee genoemd en zwemt rond in de arctische wateren van het noorden.
 


 

Canada is zo groot dat je het land in veel meer stukken kunt opdelen dan alleen oost en west. Toch vinden wij dat een goede verdeling, omdat je aan beide kanten net zo veel highlights en hoogtepunten hebt. Scroll naar beneden en ontdek onze favoriete bezienswaardigheden van Oost- en West-Canada!

Bezienswaardigheden Oost-Canada

Vraag je iemand die naar Canada gaat waar de rondreis plaatsvindt, zal je waarschijnlijk horen dat het in het westen is. En dat terwijl in het oosten net zo veel hoogtepunten verscholen liggen. Extra leuk is dat eigenlijk, want hier omring je je nog makkelijker met de wildernis van het echte Canada. Oost-Canada bestaat uit de provincies Ontario, Quebec, New Brunswick, Newfoundland, Labrador, Nova Scotia en Prince Edward Island. Stuk voor stuk regio's waar je de mooiste nationale parken en mooiste steden vindt. Hieronder tref je de bezienswaardigheden van Oost-Canada aan.
 

Newfoundland

Newfoundland is één van de meest ongerepte en bijzondere plekken van Oost-Canada. Dit eiland ligt vlakbij het schiereiland Labrador in de Atlantische Oceaan. Newfoundland kent een lange geschiedenis. Er zijn hier zelfs opgravingen geweest die erop duiden dat de Vikingen voet aan wal hebben gezet. Het landschap van Newfoundland bestaat uit 10.000 kilometer aan kustlijn en bergpartijen die voornamelijk bestaan uit steen, mos en her en der wat struiken. Een uniek landschap dus. Vooral de kust is prachtig. Deze wordt gekenmerkt door hoge kliffen en ruige rotspartijen waar kleurrijke vissersdorpjes verscholen liggen. 

Wil je Newfoundland ontdekken? Ga voor De parel Newfoundland fly & drive!

Newfoundland 

Labrador

Bij Labrador denk je vast gelijk aan die trouwe viervoeter, maar Labrador is ook een Canadees schiereiland. Samen met Newfoundland is het een provincie. Vlakbij de kust heeft het landschap iets weg van dat van Newfoundland. Het verschil is dat je hier diverse fjorden hebt en prachtige bergpassen. Ideale locatie om te hiken. Net als bij Newfoundland kun je vanuit Labrador walvissafari's doen. Grote kans dat je hier een bultrug of orka ziet. 

Quebec

Quebec is zowel een Canadese provincie als de hoofdstad van deze gelijknamige provincie. Een Franstalige stad waar ongeveer 500.000 inwoners wonen. Quebec ligt aan de St. Lawrence rivier en op de Kaap Diamant en is daardoor een stad die uit lagen bestaat. Zo torent boven de idyllische huisjes en kronkelende rivier het prachtige Château Frontenac uit. Een leuke stad om naartoe te gaan tijdens je rondreis door Canada.

bezoek quebec 

Nova Scotia

De provincie Nova Scotia ligt pal onder Newfoundland en bestaat uit mooie wandelpaden, vuurtorens, lieflijke kustplaatsjes en rotsachtige stranden. Nova Scotia doet een beetje Scandinavisch aan met de kleurrijke vissershuisjes en romantische heuvels. Een mooie regio aan het water. 

Ottawa

Ottawa is de hoofdstad van Canada. Wanneer je hier rondloopt door de kronkelende straten, langs de rivier en over de romantisch vormgegeven bruggen krijg je een beetje het gevoel alsof je in Europa bent. In Ottawa vind je veel regeringsgebouwen maar ook diverse interessante musea, zoals het Canadian Museum of Nature en het Canadian War Museum. Je vindt hier ook één van de oudste universiteiten, Saint Paul University, van het land.
 

Forillon National Park

Een van de mooiste nationale parken van Oost-Canada is Forillon National Park. Dit natuurgebied ligt op het uiterste puntje van het Gaspé-schiereiland in de provincie Quebec. Je vindt hier prachtige stranden omringd door metershoge rotswanden. In dit beschermde natuurgebied kun je erg goed wandelen en langs de kust kun je zeehonden maar ook blauwe vinvissen spotten!

forillon national park 

Iqaluit

Iqaluit is de hoofdstad van de provincie Nunavut en ligt helemaal in het noordoosten van Canada. Deze regio bestaat uit allemaal kleine eilandjes en op één van die eilandjes ligt Iqaluit. Het stadje wordt omringd door een moslandschap en toendra's en het merendeel van de bevolking bestaat uit Inuits. Er heerst hier een poolklimaat en dat zorgt ervoor dat de zomers kort zijn en het 's winters tot wel 35 graden Celsius onder nul kan zijn. Wil je het Arctische Canada zien, dan zit je hier dus goed.  

Churchill

Een van de plekken, naast Spitsbergen, om ijsberen te zien is Churchill. Dit plaatsje ligt aan de Hudsonbaai in de provincie Manitoba en aan de rand van het Wapusk National Park. Dit natuurgebied bestaat uit toendravlaktes en is een belangrijk leefgebied voor de ijsbeer. Vanaf de herfst heb je grote kans om deze immens grote pooldieren te zien.

Niagara Falls

Behoorlijk toeristisch maar niet te missen in dit rijtje bezienswaardigheden van Oost-Canada zijn de Niagara Falls. Al decennialang worden deze zestig meter hoge watervallen door reizigers vanover de hele wereld bewonderd. Je kunt de watervallen vanaf de weg bekijken maar je kunt ook een boottochtje doen en richting het kletterende water varen. Er zijn diverse uitzichtpunten. Zo kun je ook achter de watervallen lopen of juist van bovenaf vanuit de Skylon Tower. Vanuit Toronto bereik je de Niagara Falls in twee uur.

Niagara Falls 

Bezienswaardigheden West-Canada

In het westen van Canada word je omringd door overweldigende natuur: van ruige berglandschappen tot uitgestrekte gletsjermeren. Het is het bekendere Canada waar veel reizigers naartoe gaan. Veel foto's die je ziet van Canada zijn in het westen gemaakt. Gelukkig vind je ook nog tal van onontdekte parels in het westen. Dit zijn de bezienswaardigheden van West-Canada.

Banff National Park

Canada kent heel wat bizar grote natuurparken en één daarvan is Banff National Park. Dit is ook meteen het oudste én bekendste Nationale Park van Canada en dat is niet voor niets. Banff National Park is 6641 km² groot en bestaat uit turquoise meren, groene bossen, uitgestrekte ijsvlaktes, gletsjers en een deel van de Rocky Mountains. Het is een prachtig natuurgebied waar je 's zomers goed kunt wandelen en 's winters kunt skiën. Ook kanoën en wilde dieren spotten behoort hier tot de mogelijkheden.

Banff National Park 

Yellowknife

Yellowknife is the place to be om het noorderlicht in Canada te spotten, want dit is de hoofdstad van de Canadese Northwest Territories. Dit stadje ligt extreem geïsoleerd, want de dichtstbijzijnde grote stad is Edmonton en die ligt op 1450 kilometer afstand. Gelukkig is er een luchthaven dus als je het noorderlicht wil zien, kun je naar deze plek toe vliegen. Houd er wel rekening mee dat het hier tot 40 graden Celsius onder nul kan worden. Je kunt hier daarom echte poolactiviteiten verwachten, zoals huskysafari's. Liever in Europa op huskysafari? Ga naar Lapland.

Yukon

Ben je op zoek naar één en al rust, stilte en uitgestrekte wildernis? Dan zit je in Yukon helemaal goed. De kans is groter dat je beren en elanden tegenkomt dan mensen. Dit noordwestelijk gelegen deelgebied van Canada en ligt pal tegen Alaska aan. De gelijknamige Yukon rivier stroomt door deze twee gebieden. In Yukon vind je tal van prachtige natuurgebieden, zoals het Tombstone Territorial Park met z'n ruige rotsformaties, maar ook Kluane National Park en Watson Lake. Om in Yukon te komen, vlieg je vanuit Vancouver naar Whitehorse. 

Wil je Yukon ontdekken? Tijdens onze Ontdek Yukon & Alaska fly & drive reis je bijna vier weken lang door dit afgelegen stukje moeder aarde.

Yukon ontdekken 

Vancouver

Vancouver is volgens velen één van de mooiste steden van Canada. De pracht van de ligging is inderdaad niet te ontkennen. Vancouver ligt aan de English Bay en wordt omringd door de North Shore Mountains. Het groene Stanley park en de zee om de hoek zorgen voor een frisse schone lucht in de stad. Wat leuk is, is dat Vancouver zelf een bruisende metropool is met tientallen wolkenkrabbers en een spectaculaire haven. Is het mooi weer? Ga dan lekker naar Kitsilano Beach waar je kunt zonnen, beachvolleyballen en zwemmen.

Jasper National Park

Jasper National Park is net als Banff één van de bekendste Nationale Parken van Canada. Opnieuw terecht, want de natuur die je hier tegenkomt is schitterend. Turkooisblauw gekleurde meren, watervallen, kronkelende rivieren, steile bergpieken en heel veel wandel- en fietspaden. Je kunt hier erg goed raften en wilde dieren spotten, zoals beren. Jasper National Park ligt op vijfhonderd kilometer afstand van Calgary en daardoor minder druk bezocht dan Banff. De ideale locatie om de Canadese Rocky Mountains te ontdekken.

jasper national park 

Yoho National Park

Ook in Yoho National Park tref je prachtige turkooisblauwe meren aan, omringd door groene bossen en steile bergpieken. Dit Nationale Park ligt in de Canadese Rocky Moutains in de provincie Brits-Colombia. Het is met 1313 km² een stuk kleiner dan Banff en Jasper National Park maar net zo mooi. Er zijn diverse trails te lopen, zoals de Iceline Trail, de highline Trail en de whaleback trail. Ook vind je hier diverse watervallen, gletsjers en kalksteengrotten.

Vancouver Island

Vancouver Island ligt voor de westkust van Canada en is dé plek om orka's, grijze walvissen en beren te spotten. Je bereikt dit eiland in negentig minuten vanuit Vancouver. Naast wilde dieren zien valt er nog meer te beleven. Zo heb je hier de grote golven van Tofino, warmwaterbronnen en tal van lieflijke dorpjes. De hoofdstad van het eiland, Victoria, is zeker een bezoek waard. De bloemrijke tuinen van de inwoners van Victoria zijn een lust voor het oog. Een herinnering aan Victoria doet je spontaan weer blij voelen.
 

vancouver island orka's spotten 

Canadese Rocky Mountains

Ze zijn al een paar keer teruggekomen op deze pagina over bezienswaardigheden in Canada: de Canadese Rocky Mountains. Dit ruige berglandschap sluit aan op de Amerikaanse Rocky Mountains en bestaat uit vijf nationale parken: Banff, Jasper, Kootenay, Yoho National Park en National Park Waterton Lakes. Samen met de eerste vier parken staan de Canadese Rocky Mountains op de werelderfgoedlijst. Een prachtige plek voor zowel een zomer- als wintervakantie in Canada.

Glacier National Park

Glacier National Park ligt officieel in de Amerikaanse staat Montana maar grenst aan de Canadese rocky mountains. Daarom is dit nationale park samen met het Canadese Waterton Lakes National Park het Waterton Glacier International Peace Park en staat het ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In dit nationale park tref je een bijzonder ecosysteem aan. Het wordt daarom ook wel de 'kroon van het continentale ecosysteem genoemd'. De planten en dieren die hier leven zijn zo ooit als de tijd voordat de Europeanen kwamen. 
 

Glacier National Park 

Wood Buffalo National Park

Zoals de naam al doet vermoeden leven er in Wood Buffalo National Park heel veel bosbizons. Er leven hier in totaal 5000 exemplaren. Wood Buffalo National Park is opgericht voor de bescherming van deze immens grote dieren en staat daarom ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Naast bizons leven hier door de biodiversiteit en de grote zoetwaterdelta ook trompetkraanvogels, kousenbandslangen, elanden, zwarte beren, wolven, lynxen, bevers, bruine beren en hazen. Een rijk dierenleven dat je zowel vanuit een auto als vanaf het water kunt bewonderen. Nog een leuk feitje: Wood Buffalo National Park is goed gespaard gebleven van lichtvervuiling en daarom is dit één van de beste Dark Sky Stations ter wereld. Kom maar op met die melkweg en vallende sterren!

Rondreis Canada boeken bij Voigt Travel

Wil jij op rondreis door Canada? Wij hebben de mooiste rondreizen samengesteld waarbij je het echte Canada ervaart, grote kans maakt op het zien van wilde dieren en hele mooie natuur tegenkomt. Benieuwd naar onze reizen? Je vindt ze hier:

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel