PRINT PAGINA

Finland, Noordkaap en Lofoten Fly & Drive

De highlights van Finland, Noorwegen én Zweden

Dag 1

Dag 1 Welkom in Zuid-Finland!

Welkom in Zuid-Finland!

Vandaag begint de reis waar je van gedroomd hebt. Met een volle koffer stap je op Rotterdam op de directe vlucht naar Savonlinna, wél zo gemakkelijk. Eenmaal aangekomen op de kleine luchthaven in Savonlinna haal je jou huurauto op. Je eerste verblijf is op een kleine afstand dus je hebt alle tijd. Spendeer de middag in het gezellige dorpje Savonlinna voor een heerlijke lunch in één van de restaurants en breng een bezoek aan het bekendste kasteel van Finland, Olavinlinna.

 Rijafstand luchthaven Savonlinna luchthaven – Lomamokkila: ca. 5 km | ca. 10 minuten

Dag 2

Dag 2 Wandelen in Nationaal Park Linnansaari of Kolovesi

Wandelen in Nationaal Park Linnansaari of Kolovesi

Je wordt wakker op het rustgevende platteland in Savonlinna. Na een comfortabele nacht staat er een heerlijk huisgemaakt ontbijt voor je klaar. Laura en Kalle adviseren je tijdens het ontbijt dan ook graag voor een aantal leuke activiteiten voor die dag. Bijvoorbeeld een heerlijke wandeling in het Nationaal Park Linnansaari of Kolovesi, beide op ca. een uurtje rijafstand gelegen.

Overnachting in Lomamokkila.

Dag 3

Dag 3 In Noordelijke richting

In Noordelijke richting

Vandaag stap je in de auto en rijd je in Noordelijke richting. Je rijdt langs de adembenemende meren van Finland en komt langs het prachtige gebied Koli. Op dit nationale park zijn de Finnen erg trots, en met reden. Het natuurgebied vol meren, bossen en rotsen is typerend voor het Finse landschap. Je kunt hier heerlijk wandelen en een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum op de bergtop van Ukko, een prachtig uitzicht is gegarandeerd. Je reis vervolgt zich naar Vuokatti, een regio bekend om zijn vele wildlife.

Rijafstand Savonlinna – Vuokatti (via Koli): ca. 365 kilometer | ca. 4 uur en 45 minuten

Dag 4

Dag 4 Lapland here we come!

Lapland here we come!

Breng na het ontbijt even een bezoek aan de husky kennel in Vuokatti. Hier leer je meer over het leven van de husky’s gedurende de zomer, in de winter staat er een drukke periode op hen te wachten en in de zomer komen zij daar lekker van bij en trainen ze weer voor de volgende winter. Stap daarna weer in de huurauto en rijd je nog verder in de richting van de poolcirkel. Er staat vandaag een mooie rit op de planning, maar je hoeft je onderweg niet te vervelen. Houd je ogen goed open tijdens het rijden, want je zult hier en daar misschien een rendier zien lopen!

Overnachting bij Papin Talo. Rijafstand Vuokatti – Ruka: ca. 278 km | ca. 3,5 uur

Dag 5

Dag 5 Door de Finse bossen

Door de Finse bossen

Je wordt wakker in het prachtige Lapland, waar je in Ruka, net onder de poolcirkel, verblijft. Maak je klaar om op pad te gaan. Met een fatbike ontdek je de adembenemende bossen van Finland, je kunt er uren ronddwalen, neem een lekkere lunch mee en braad een worstje bij een van de vuurplaatsen die je op de routes tegenkomt. Sluit je avond af met een lekker diner bij Iisakki village. Overnachting bij Papin Talo.

Dag 6

Dag 6 Op pad in Lapland

Op pad in Lapland

Vandaag rijd je door uitgestrekte bossen en langs kraakheldere wateren richting het noorden van Fins Lapland, hét deel van Lapland waar nog traditionele Sami wonen. Je ziet kuddes rendieren op de weg en je herkent de rood-blauw-geel-groene vlag van de Sami. De bewegwijzering is tweetalig, in het Fins en Samisch. Je kunt onderweg prachtige stops maken bij meertjes en riviertjes, korte wandelingen maken, goud delven in de rivier bij Tankavaara en rendiervlees en gerookte zalm rechtstreeks bij de Sami kopen. Aan de rand van het immense Urho Kekkonen Nationaal Park verblijf jij in een cabin in de wildernis.

Overnachting in Fell centre Kilopää. Rijafstand Ruka – Saariselkä: ca. 350 km | ca. 4,5 uur

Dag 7

Dag 7 Naar de Noordkaap!

Naar de Noordkaap!

Een lange, maar schitterende reis naar de Noordkaap! Deze dag staat eerst in het teken van de twee hoofdsteden van de Sami: Inari (Finland) en Karasjok (Noorwegen). In beide plaatsen is een prachtige expositie over de oorspronkelijke inwoners van Lapland. Inari is het centrum van de Sami cultuur in Finland en in het Siida Museum kun je kennismaken met de historie, de gewoontes en gebruiken van dit bijzondere volk. Ook is er veel aandacht voor de natuur in dit deel van Lapland. Tip, breng een bezoekje aan de zilversmid tegenover het Siida Museum: ze heeft prachtig zilverwerk en maakt nog steeds mooie spelden, hangers en andere Sami sieraden. De rit naar de Noorse grens leidt je over de Finse hoogvlaktes, uitgestrekte bossen en langs het immense Inarimeer. In Noorwegen zet je je horloge een uur terug want het is hier net zo laat als in Nederland. Via de Noordkaaptunnel kom je op het Magerøya eiland. De vegetatie is inmiddels volledig veranderd - je zult het even zonder bomen moeten doen - maar de route naar het uiterste randje van Europa is adembenemend! Ben je al klaar voor vannacht? Vanavond bezoek je de Noordkaap om te genieten van deze magische plek: niets dan zee tussen jou en de Noordpool en als je geluk hebt een oranjerode middernachtzon. Wij zorgen voor een entreeticket! Je overnacht in een hotel in of nabij Honningsvåg.

Rijafstand Saariselkä - Honningsvåg: ca. 440 km | ca. 6,5 uur

Dag 8

Dag 8 Papegaaiduikers, zeearenden en vergezichten

Papegaaiduikers, zeearenden en vergezichten

Vandaag reis je naar Alta. Een route naast prachtige vergezichten ook met vele kuddes rendieren. In het voorjaar en de zomer trekken de Sami met hun rendieren richting de Noordkaap. Vooral in augustus en september bestaan de kuddes vaak uit honderden of zelfs duizenden dieren! Je kunt ook een bezoek brengen aan de kleine vissersplaatsjes Gjesvaer, Kamøyvaer of Skarvåg. Het vissersdorp Gjesvaer is omgeven door honderden eilanden waar in de zomermaanden allerlei vogels broeden: Jan van Genten, zeearenden, aalscholvers en een kolonie van zo'n 800.000 papegaaiduikers. Als je wilt, kun je met een gids op stap en een vogelsafari maken om ze te voeren. Je reist door het schitterende berglandschap van Finnmark. Jouw eindbestemming is Alta, prachtig gelegen aan het Finnmarkfjord. Mis in geen geval het Noorderlicht Observatorium Halddetoppen en de typische rotstekeningen even ten zuiden van deze stad, die tot het Werelderfgoed behoren. De Sautso canyon, waar fanatiek op zalm wordt gevist, is een eldorado voor wandel- en visliefhebbers. Je overnacht in Alta.

Rijafstand Honningsvåg - Alta: ca. 207 km | ca. 3 uur

Dag 9

Dag 9 Ontdek Alta

Ontdek Alta

Vandaag heb je een dag om te genieten van de prachtige omgeving. Bezoek bijvoorbeeld het Alta Museum waar je meer leert over de Sami cultuur en wandel langs de eeuwenoude rotsschilderingen. Wil je liever een uitdagendere wandeling? Ga voor een mooie route langs de Sautso canyon of een actieve excursie met een gids.

Overnachting in Alta.

Dag 10

Dag 10 Bruisend Tromsø

Bruisend Tromsø

Na het ontbijt reis je door naar het 'Parijs van het Noorden', Tromsø. Deze stad heeft veel te bieden en vrijwel alles is op loopafstand. Bezoek de Ishaven kathedraal of het Polaria museum of geniet gewoon van de sfeer en de mensen op een van de vele gezellige terrasjes in deze bruisende stad. Als extra is een ritje met de kabelbaan Fjellheisen al inbegrepen. De kabelbaan brengt je naar 420 meter hoge rots met uitzicht over de stad en de fjorden. Vanaf juni t/m half augustus is de kabelbaan tot half 1 's nachts geopend. Naast het uitzicht op Tromsø, kun je ook genieten van de middernachtzon.

Overnachting in Tromsø. Rijafstand Alta - Tromsø: ca. 381 km ca.5,5 uur

Dag 11

Dag 11 De schilderachtige Lofoten

De schilderachtige Lofoten

De route van vandaag is een genot om te rijden en onbeschrijflijk mooi. Je zult honderden keren willen stoppen om de vergezichten op je in te laten werken en mooie foto's te maken. Is het niet om de vele mooie bergtoppen en de uitzichten onderweg, dan is het wel om die enorme hangbrug waarover je rijdt om van het vasteland van Noorwegen de eilanden van de Vesterålen en de Lofoten te bereiken. Over kronkelende weggetjes rijd je langs idyllische vissersdorpjes, door lange tunnels en over hoge bruggen om uiteindelijk bij Svolvær aan te komen. Hier zul je de komende dagen verblijven.

Rijafstand Tromsø - Svolvær: ca. 430 km | ca. 6 uur

Dag 12

Dag 12 Bergpieken en parelwitte stranden

Bergpieken en parelwitte stranden

Iedereen kent wel de foto’s van de Lofoten: steil uit zee oprijzende bergen, parelwitte stranden, rode vissershuisjes op houten palen, stokvis op speciale rekken tussen de huizen om te drogen, kleine haventjes met kleurige vissersboten en houten steigers. Niet voor niets komen hier al eeuwen vele schilders naartoe om dit op doek vast te leggen. Er zijn dan ook tal van kunstenaarsgaleries op de eilanden. Als je geen linnen en verf of schetsboek bij je hebt, neem dan de camera mee om alles op de gevoelige plaat vast te leggen!

Dag 13

Dag 13 Abisko Nationaal Park & de IJzerertsmijn

Abisko Nationaal Park & de IJzerertsmijn

Vandaag vertrek je, via het smalste stukje Noorwegen richting de mijnstad Kiruna, in Zweeds Lapland. Een mooie route vanaf de Noorse kust de hoogvlakte tussen Noorwegen en Zweden op en bij Riksgränsen de Zweedse grens over. Vanaf dit moment rijd je dwars door het hooggebergte van Zweeds Lapland met steile berghellingen, watervallen en kristalheldere meren. Je bevindt zich in het wandelwalhalla van Zweden: het Abisko National Park. Je werpt een blik op Lapporten, een hangend U-dal iets ten zuidoosten van Abisko. Het karakteristieke profiel is één van de bekendste symbolen voor Lapland. Vrij vertaald betekent Lapporten “de poort naar Lapland”. Vanaf de bergtop Njulla, te bereiken per kabelbaan, heb je een geweldig uitzicht richting Lapporten. Een andere blikvanger is het meer Torneträsk, het grootste bergmeer van Scandinavië. Aan de rand van het mijnstadje Kiruna liggen de Giron cabins van Camp Ripan. Je verblijft één nacht in deze cabin.

Rijafstand Svolvær - Kiruna: ca. 380 km | ca. 5,5 uur

Dag 14

Dag 14 Terug de wildernis in!

Terug de wildernis in!

Vanuit Kiruna gaat de route weer terug naar Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Maak een kleine maar interessante omweg naar het noordelijk gelegen Jukkasjärvi: hier kun je een originele Sami kerk bezichtigen en een kijkje nemen of bezoek het ijshotel. Het ijshotel is ook in de zomer geopend en je zult hier prachtige ijsculpturen zien. Je reist vervolgens door het hart van Zweeds Lapland tot je bij de Botnische Golf aankomt. Via de grensovergang bij Pello bereik je weer de plaats waar uw reis begon: Rovaniemi. Misschien heb je nog tijd om het prachtige Arktikum museum te bekijken of de Kerstman een hand te schudden? Er is een bungalow gereserveerd in Rovaniemi.

Rijafstand Kiruna - Rovaniemi: ca. 350 km | ca. 4,5 uur

Dag 15

Dag 15 Op naar huis!

Op naar huis!

Aan het einde van de ochtend lever je de huurauto weer in op de luchthaven en vlieg je rechtstreeks terug naar Rotterdam. Met een koffer vol bijzondere ervaringen en mooie herinneringen sluit je deze ontdekkingsreis af.

Rijafstand hotel Rovaniemi - luchthaven Rovaniemi: ca. 5 km | ca. 10 min

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: