PRINT PAGINA

Arctische eilanden en Lapland

Eigen auto reis via Fins en Zweeds Lapland naar de Noorse eilanden

Dag 1

Dag 1 Op weg naar de haven

Op weg naar de haven

In een rustig tempo rijd je naar Travemünde in Noord-Duitsland. Je hoeft pas 's avonds in te schepen dus je hebt gedurende de eerste vakantiedag nog alle tijd om een bezoek te brengen aan de interessante Hanzestad Lübeck. Met het vele water, de prachtig versierde herenhuizen en de vele pakhuizen krijg je al helemaal het Scandinavië-gevoel te pakken! Na een hapje en een drankje aan boord kun je lekker gaan uitrusten: het schip van Finnlines doet het verdere werk ! Je overnacht aan boord.
Rijafstand Nederland - Travemünde: ca. 530 km | ca. 5,5 uur

Dag 2

Dag 2 Passage over de Oostzee

Passage over de Oostzee

Een volle dag om te genieten van de prachtige vergezichten over de Oostzee. Heerlijk ontspannen leg je ongemerkt een enorme afstand af naar het noorden van Europa. Je overnacht weer aan boord.
Vaarduur Travemünde - Helsinki: ca. 27 uur

Dag 3

Dag 3 Welkom in het Pure Noorden

Welkom in het Pure Noorden

Vroeg in de ochtend kom je in Helsinki aan, waar de rondreis écht gaat beginnen. Na ontscheping heb je alle tijd om een kijkje te nemen in deze bruisende hoofdstad aan het water, want je gaat pas 's avonds aan boord van de autoslaaptrein. In Helsinki komen de culturen van oost en west samen tot een prachtig geheel. Bezoek de statige witte Domkerk (Tuomiokirkko), de kleurige vismarkt Kaupatori, de Russisch-orthodoxe kerk Uspenski en het museum voor moderne kunst Kiasma. In de zomer geniet iedereen van de lange dagen en het flaneren langs de Esplanad, vol trendy restaurants, gezellige terrassen en heel veel straattheater! Vol nieuwe indrukken stap je in de autoslaaptrein naar Rovaniemi. Je overnacht in de autoslaaptrein.
Duur treinreis: ca. 12 uur

Dag 4

Dag 4 Hallo rendieren!

Hallo rendieren!

In de ochtend kom je met de trein aan in Lapland. De eerste nacht in Lapland vindt plaats in Muonio, vlakbij de Zweedse grens. Met geluk kom je de eerste rendieren al tegen! 
Rijafstand treinstation-Muonio: maximaal 410 km | ca. 5 uur (afhankelijk van beschikbaarheid naar welk treinstation je reist)

Dag 5

Dag 5 Door de Zweedse bergen naar Noorwegen

Door de Zweedse bergen naar Noorwegen

Vandaag staat een schitterende route door de Zweedse bergen op het programma. Je zult de natuur bijna per kilometer zien veranderen! Wanneer je door de bergpas heen bent, bereik je de fjorden en leg je de rest van de route langs de kust af. De eindbestemming voor vandaag is het arctische eiland Sommarøy. Geniet van de weg er naartoe! 
Rijafstand: ca. 425 km | ca. 6 uur

Dag 6

Dag 6 Witte stranden en helderblauw water

Witte stranden en helderblauw water

Vandaag geniet je van de prachtige omgeving van Sommarøy! Tip van Voigt: Sommarøy is een toplocatie om te gaan kajakken en de kajak brengt je naar plekken waar je zelf niet zo makkelijk komt. De eilanden en archipel kent vele verborgen baaien met prachtig witte zandstranden, perfect om aan land te gaan voor een pauze bij een vuurtje. Overnachting in Sommarøy Arctic Hotel. 

Dag 7

Dag 7 Van Sommarøy naar Senja

Van Sommarøy naar Senja

Vandaag laat je het mooie Sommarøy achter je en laten wij je graag het volgende pareltje zien. Het favoriete eiland van koningin Sonja: Senja! Hier vind je alles: van bossen tot steile kliffen en parelwitte zandstranden. In het plaatsje Mefjordvær, helemaal in het noordwesten, is een fijne kamer in Mefjord Brygge voor je gereserveerd. Je hebt hier gegarandeerd een spectaculair uitzicht op het pittoreske haventje en de Atlantische Oceaan. Je kunt ervoor kiezen om langs de fjorden te rijden of met de ferry naar Senja te gaan. 
Rijafstand Sommarøy - Senja
Per ferry: ca. 51 km | ca. 1,5 uur 
Over land: ca. 237 km | ca. 4 uur

Dag 8

Dag 8 Het koninklijke Senja

Het koninklijke Senja

Vandaag is het heerlijk wakker worden op deze prachtige plek. Geniet eerst van het heerlijke ontbijtbuffet voordat je de indrukwekkende omgeving gaat verkennen. De spectaculaire natuur je uit voor een mooie wandeling naar bijvoorbeeld de Husfjellet of je ontdekt de omgeving per fiets. Mefjord Brygge organiseert ook diverse activiteiten op zee. Vraag de receptie naar de mogelijkheden. Je overnacht op Senja.

Dag 9

Dag 9 Walvishoofdstad van Noorwegen

Walvishoofdstad van Noorwegen

Een laatste ontbijt in Senja. De snelste route is via de ferry tussen Gryllefjord - Andenes, het noordelijkste puntje van de Vesterålen. De ferry vaart alleen in het hoogseizoen(tot 1 september) en brengt je in circa 2 uur naar de overkant om uiteindelijk aan te komen in de walvishoofdstad van Noorwegen. Andenes is namelijk dé locatie om wildlife te spotten. Je overnacht in Grønnbuene Rorbu Hotel, aan de haven van Andenes. Boek vooraf je walvissafari bij om zeker te zijn van een plaatsje op de boot.
Rijafstand Senja - Andenes
Per ferry: ca. 95 km | ca. 3,5 uur (tot 1 september)
Over land: ca. 452 km | ca. 7 uur

Dag 10

Dag 10 Door naar het volgende pareltje

Door naar het volgende pareltje

Na een nacht in Andenes vervolg je de reis door het fotogenieke heuvellandschap naar het grote trots van Ian Robins en Ann Karina Jakobsen. Hun Ringstad Resort ligt in het gehuchtje Ringstad. Kleine bordjes verraden waar je naar toe moet rijden. Welkom op een plek waar de doorsnee toerist niet komt! De komende twee nachten slaap je in een kamer met uitzicht direct op het fjord. Probeer 's avonds zeker de menukaart van Ann Karina en geniet van de lokale gerechten. 
Rijafstand Andenes - Ringstad: ca. 157 km. | ca. 2,5 uur

Dag 11

Dag 11 Op pad met Ian Robins?

Op pad met Ian Robins?

Geniet deze ochtend van een heerlijk ontbijt met prachtig uitzicht. Een aanrader is om vandaag een boottocht te maken met natuurfotograaf en gids Ian Robins. Met een boot ga je op zoek naar de zeearenden, otters en overige dieren in deze speeltuin voor natuurliefhebbers! Ian zal zelfs trachten om de zeearenden te voeren met haring. Dé manier om de grote vogels op foto vast te leggen! Geniet 's avonds van de huiselijke sfeer in Ringstad en luister naar de mooie verhalen van Ian en Ann Karina. Zij doen alles om je hier thuis te laten voelen. Je overnacht in Ringstad.
 

Dag 12

Dag 12 Naar de Lofoten eilanden

Naar de Lofoten eilanden

Bye bye Ian en Ann Karina! Je zal ze niet snel vergeten en waarschijnlijk heb je al een afspraak gemaakt om in de winter weer te komen! Vandaag reis je verder zuidwaarts naar het vissersdorpje Kabelvåg. De Lofoten staan bekend om de kabeljauwvisserij. Overal op de Lofoten zie je ze: de rekken met stokvis. Dit is ook goed te zien in het dorp waar je verblijft. 
Rijafstand Ringstad - Kabelvåg: ca. 150 km | ca. 3 uur incl. ferry overtocht van Melbu - Fiskebol of ca. 178 km | 2 uur en 45 minuten via Gullesfjord

Dag 13

Dag 13 Å en ah's!

Å en ah's!

Wakker worden in het authentieke huisje van Nyvagår Rorbu Hotel op de Lofoten. Na het ontbijt heb je een volle dag op de Lofoten. Wij raden van harte aan om met je huurauto westwaarts te rijden, richting de schilderachtige vissersdorpjes Reine en Å. Overal zie je de vissershuisjes op palen aan het water en de stokvisrekken. Via kleine bruggen die de eilandjes met elkaar verbinden kom je aan in West-Lofoten. Bij goed weer schiet je de mooiste foto's. Bezoek ook zeker het Lofotr Vikingmuseum in Borg en een restaurant met heerlijke visgerechten. Je overnacht in Kabelvåg.

Dag 14

Dag 14 Trek de wandelschoenen aan

Trek de wandelschoenen aan

Wist je dat de Lofoten, naast het bezoeken van de vele authentieke vissersdorpjes, ook uitermate geschikt is om te gaan wandelen? Een aanrader is de wandeling naar Justadtinden. Dit is een aangename, langere wandeling (12 km heen en terug) naar een van de hoogste toppen van Vestvågøy op 738 meter. De wandeling naar Justadtinden biedt een mooi scala aan typische Lofoten-landschappen en vanaf de top word je beloond met een wijds uitzicht over de omliggende bergtoppen, eilanden en fjorden. Overnachting in Kabelvåg.

Dag 15

Dag 15 Naar Zweeds Lapland!

Naar Zweeds Lapland!

Vandaag reis je door naar Zweeds Lapland en laat je de Noorse fjorden achter je. De route vandaag loopt wederom over een bergpas, je kijkt je ogen uit. Kale, heuvelachtige landschappen, helderblauwe meertjes. Wat wil je nog meer? Je verblijft vannacht in Kiruna, in een regio zeer geschikt voor zowel korte als lange wandelingen. Neem de unieke landschappen in je op en geniet! 
Rijafstand Kabelvåg - Kiruna: ca. 385 km | ca. 5 uur en 15 minuten 

Dag 16

Dag 16 De grensplaats Kukkolaforsen

De grensplaats Kukkolaforsen

Na een goed ontbijt vervolg je je reis richting de Botnische Golf. Je rijdt vandaag langs een mooie kustroute met vele panoramische uitzichten om de dag te eindigen op de grensplaats Kukkolaforsen. Het dorp is erg fotogeniek en de ligging langs de snelstromende Torne rivier is werkelijk prachtig! 
Rijafstand Kiruna - Kukkolaforsen: ca. 345 km | ca. 4 uur en 15 minuten

Dag 17

Dag 17 Vis vangen?

Vis vangen?

Kukkolaforsen kent een Finse en een Zweedse kant en de bevolking spreekt een mix van beide talen, het Meänkieli. De loop van de snelstromende Torne (Tornio) rivier bepaalt al eeuwenlang het leven in deze vallei. Elk jaar trekt de zalm en andere zoetwatervis uit de Botnische Golf stroomopwaarts om in deze rivier te paaien. De riviervissers uit Kukkola hebben een heel eigen manier om de dikste exemplaren te vangen: met behulp van een vangnet aan een lange stok steken ze de dikste exemplaren uit de woest kolkende stroomversnellingen. Dat doen ze al zo sinds de Middeleeuwen, alleen in Kukkolaforsen en in het Amazonegebied. In Kukkolaforsen houden ze van vis én van tradities, dus voor de dorpelingen is er geen enkele reden om daar verandering in te brengen. Vis vangen, grillen en opeten kunnen ze als de beste!

Dag 18

Dag 18 Afscheid nemen van Lapland

Afscheid nemen van Lapland

De laatste dag in Lapland is helaas aangebroken. Vandaag reis je vanuit Kukkolaforsen naar het treinstation, waar je in de avond met de trein naar Helsinki vertrekt. Let goed op je horloge, in Finland is het weer een uur later! Je overnacht in een couchette in de trein.
Rijafstand Kukkolaforsen-treinstation: maximaal 175 km | ca. 2,5 uur (afhankelijk van beschikbaarheid vanaf welk treinstation je reist)

Dag 19

Dag 19 Genieten in Helsinki

Genieten in Helsinki

Zo'n 1.000 km later bereik je weer de hoofdstad van Finland: Helsinki. Je hebt nog wat tijd om de stad te bekijken. Maak prachtige stadswandelingen en bezoek de vele musea, kunstgaleries, gezellige cafés en restaurants. Halverwege de middag ga je aan boord voor de Oostzeepassage naar Noord-Duitsland.

Dag 20

Dag 20 Passage over de Oostzee

Passage over de Oostzee

Vandaag kun je genieten van weer een ontspannen reis. Vanaf het dek kun je eindeloos staren over de Oostzee en met een kopje koffie van de frisse zeelucht genieten. Nog even bijkomen van de rondreis door Lapland naar de Noordkaap, wat heb je veel gezien en beleefd! Na aankomst in Noord-Duitsland is er een hotel gereserveerd zodat je de volgende ochtend fris en uitgerust richting Nederland kan rijden.
Vaarduur Helsinki - Travemünde: ca. 27 uur

Dag 21

Dag 21 Home sweet home

Home sweet home

Na een uitgebreid ontbijtbuffet, ditmaal van Duitse makelij, keer je weer huiswaarts. Je zal nog lang blijven terugdenken aan de prachtige reis door Scandinavië. De Noorse eilanden en Fins- en Zweeds Lapland hebben je betoverd, dat weten we zeker!
Rijafstand Noord-Duitsland - Nederland: ca. 550 km | ca. 5,5 uur

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: