Wintervakantie in het Zweedse Dalarna
Dalarna in de winter Alles over deze Zweedse regio in de winter

Wintervakantie in het Zweedse Dalarna

De middelste regio van Zweden wordt gezien als één van de meest sfeervolle regio's van Scandinavië in de winter. Rode Zweedse huisjes, goede en comfortabele skipistes, uitgestrekte naaldbossen en volop mogelijkheden om te genieten van de Zweedse gastronomie. Maar er is meer! Benieuwd wat? Lees verder en ontdek wat je allemaal kunt doen in winters Dalarna.
 

 

Waar ligt Dalarna?

Dalarna strekt zich uit van de Noorse grens tot net boven Stockholm. Het is dus net geen Zuid-Zweden. Daarom delen wij Dalarna in bij het midden van Zweden. Dalarna wordt weleens het typische Zweden genoemd. Het Zweden van de rode huisjes, Carl Larsson, de gezellige fika, de goede restaurants en de vele sparrenbomen. Op veel verschillende manieren kun je dit heerlijke stukje Zweden beleven. Benieuwd wat wij aanraden? Lees verder en treed in onze voetsporen!

Carl Larsson in Dalarna huis 

Wintersporten in Dalarna

Dalarna is een geweldige regio voor de wintersporter. Er kan zowel geskied en gesnowboard als gelanglauft worden. Het langlaufen is vooral bij Sälen erg beroemd. Daar wordt jaarlijks de Vasalopet gehouden: een soort elfstedentocht of hardloopmarathon, maar dan voor langlaufen. Tijdens deze wedstrijd banen duizenden langlaufers zich door de bossen en over bevroren meren. De route is negentig kilometer lang. Ieder jaar is het weer een happening.

 

Wil je skiën of snowboarden? Ga dan naar de skipistes van Stöten en Sälen. Hier tref je pistes aan voor ieder niveau en voor ieder zijn of haar behoefte. De skipistes kunnen ook afgewisseld worden, want ze liggen vlakbij elkaar. Bij elke piste is wel een lekker restaurantje of café te vinden. Zo wissel je ontspanning met inspanning goed en makkelijk af. 

Wintersport in Dalarna 

Huskysafari's

Huskysafari's zijn niet alleen in Zweeds Lapland: ook in Dalarna kun je op pad met deze enthousiaste dieren. Een van onze aanraders is de huskysafari in Särna. Na een rit van twee uur door bossen en over bevroren meren kom je aan in Fulufjället National Park. Hier strijk je neer voor een Zweedse fika bij een outdoor kampvuur. Je blijft vervolgens nog even in dit prachtige nationale park en gaat dan na een uurtje weer terug naar Särna.

Een andere toffe huskysafari is die door de bergen van Sälen. Tijdens deze safari passeer je het leefgebied van de beren en de elanden. Onderweg word je bijgepraat over de flora en fauna en krijg je halverwege de tocht een lekkere warme lunch. 

Huskysafari's in Dalarna in Zweden 

Sneeuwschoenwandelen in Fulufjället National Park

In Dalarna ligt de beroemde Fulufjället berg in het gelijknamige Fulufjället National Park. Het is zowel in de zomer als in de winter een geliefde plek voor wandelaars en outdoorliefhebbers. Je vindt hier ook de hoogste waterval van het land, de Njupeskär. Deze waterval is 125 meter hoog en wordt gevormd door de rivier de Njupån. 's Winters ziet de waterval er extra magisch uit, omdat 'ie deels bevroren is. Je kunt door het nationale park, met al haar planten en bloemen, op sneeuwschoenen naar de waterval hiken. Het laatste stukje naar de waterval loop je op een houten ondergrond.

Sneeuwschoenwandelen naar de Njupeskar waterval 

IJsvissen

Bevroren meren lijken onbegaanbaar. Behalve wanneer je de (stoute) sneeuwschoenen aantrekt. Via besneeuwde bossen loop je naar de oever van een meer. Je stapt op het één meter dikke ijs en loopt naar het midden. Je wordt een en al omringd door bossen en bevroren vlaktes. Het is tijd om aan de slag te gaan: de gids boort diverse gaten in het ijs. Hengel uit en gaan! Om op te warmen kun je tussendoor genieten van een kampvuur met gegrilde worstjes en sandwiches. 

IJsvissen in Zweden in Dalarna 

Sneeuwscooteren

In het Zweedse Sälen kun je op een sneeuwscooter springen en door de Zweedse bossen en bergen scheuren. Je zit met zijn tweeën op een voertuig. Het voelt enorm vrij om zelf die scooter door de sneeuw te besturen. 

Sneeuwscooteren in Zweden in Dalarna 

Elandpark Öjvallberget

Het Duitse echtpaar Irma en Detlef ruilden hun leven in Duitsland in voor een leven in de witte wondere wereld van Fins Lapland. Toen zij de kans kregen om een elandpark en huskyboerderij in Dalarna over te nemen, twijfelden ze daar geen moment over. Tegenwoordig zorgen Irma en Detlef met veel liefde voor hun elanden en husky's. Als reiziger kun je een bezoekje brengen aan het park. Je ontmoet hier niet alleen elanden en husky's: er leven ook rendieren en wolven! 

Elanden in Dalarna Zweden 

Schaatsen op natuurijs

Vlakbij Sälen, op één uur rijden, ligt het meer Öje. Dit meer wordt zowel door de Zweden als geliefde schaatsers uit het buitenland gebruikt als natuurijsbaan. De ijsbaan is twaalf kilometer lang en slingert langs allerlei kleine eilandjes. Iets verderop ligt het meer Siljan. Hier vind je een schaatsbaan van vijfentwintig kilometer lang. Het hele winterseizoen door wordt deze baan schoongeveegd en onderhouden. Geregeld vinden er ook evenementen plaats.

Schaatsen in Dalarna in Zweden 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel