Duurzaamheid op de bestemmingen bij onze partners
Duurzaamheid en onze partners

Duurzaamheid op de bestemmingen bij onze partners

De harten van onze partners gaan uit naar het behoud van de natuur, het respectvol omgaan met de lokale cultuur en het beste voorhebben met de lokale economie. We vinden het een eer om met deze mooie accommodaties, musea en safaribedrijven samen te werken. Om jou kennis te laten maken met een aantal van deze partners, en om de mooie boodschap die zij hebben te leren kennen, hebben wij een aantal partners met een duidelijke duurzame missie op deze pagina uitgelicht. Laat je inspireren!

Salla in Fins Lapland: Save Salla

Niet zo lang geleden leefden de inwoners van Salla tijdens de wintermaanden geïsoleerd, omringd door sneeuw, ijs en kou. Vandaag de dag is het anders. De sneeuw smelt, de temperatuur stijgt en de winter wordt met het jaar korter. De inwoners van Salla vinden het tijd voor actie. Niet alleen voor henzelf maar voor de hele wereld. Ze startten de Save Salla campagne waarin ze laten weten dat zij straks, in 2032, de zomerspelen kunnen organiseren. En dat is verre van de bedoeling... Meer weten? Klik hier.

Op pad met Lapland Safaris

Ga je op vakantie naar het Finse Luosto, Ylläs, Äkäslompolo, Levi, Rovaniemi of Saariselkä en heb je excursies bijgeboekt? Dan is de kans groot dat je op pad gaat met Lapland Safaris. Bij deze safariorganisatie spelen duurzaamheid, dierenwelzijn en de veiligheid van reizigers in het programma een grote rol. De CO2-uitstoot van de sneeuwscooters wordt, zonder extra kosten voor reizigers, gecompenseerd en er wordt bewust gebruik gemaakt van zuinigere sneeuwscooters. Benieuwd naar het beleid van Lapland Safaris? Klik hier.

Camp Ripan in Zweeds Lapland

De Zweedse ecolodge Camp Ripan in Kiruna is voorloper op gebied van duurzaam toerisme. Hun keuken is klimaatvriendelijk, zowel de manier waarop ze werken als de gerechten die ze serveren. De Arctic Spa is duurzaam, want de energie die nodig is wordt op een natuurlijke manier ontwikkeld en er worden beautyproducten gebruikt die gemaakt zijn van materialen uit de directe natuur. Daarnaast zijn de huskysafari en paardrijdtocht die Camp Ripan in de winter aanbiedt geprijsd met de Eco Tourism Sweden titel, benoemd door het Zweedse ecolabel Nature's Best. Ten slotte betrekt Camp Ripan de lokale communities bij hun plannen en initiatieven. Zo leer je tijdens je verblijf op een natuurlijke manier van alles over de Sami cultuur en het leven hoog in het Pure Noorden. Meer weten over Camp Ripan? Lees hier alles over hun duurzame initiatieven. 

Op safari met Ruka Safari's

Slaap je in Papin Talo Lodge of de Iisakki Glass Villa? Dan ga je op pad met Ruka Safari's. Sinds 2021 is Ruka Safari's, waar Papin Talo onderdeel van is, in het bezit van het Green Keyduurzaamheidslabel. Ruka Safari's streeft ernaar zoveel mogelijk water en energie te besparen. Dat doen zij door een standaardtemperatuur van 21 graden Celsius in te stellen in alle kamers en bungalows. Daarnaast zijn er waterbesparende douches geïnstalleerd en worden reizigers er op geattendeerd water te besparen tijdens het douchen. Daarnaast vind je in de badkamers grote flessen shampoo, douchefris en zeep waardoor een hele hoop (plastic)afval wordt voorkomen.

Verder zijn alle lampen voorzien van LED-verlichting. Buitenlampen worden zoveel mogelijk gedimpt (dat komt het noorderlicht ook meteen ten goede!). Ruka Safari's maakt alleen gebruik van afwasbaar servies tijdens excursies en voorkomt daarmee het gebruik van single-use materialen (zoals plastic bekers en bestek, enzovoort).Ruka Safari's investeert in de innovatie van apparaten die motors nodig hebben, zoals boten en sneeuwscooters. De huidige sneeuwscooters zijn voorzien van motoren die een minimale hoeveelheid gassen uitstoot. Excursies starten vrijwel altijd voor de deur waardoor de uitstoot van lange transferritten voorkomen wordt.

De schoonmaak van de kamer, en het verwisselen van handdoeken en bedlinnen, wordt pas gedaan als de reiziger daar om vraagt. Ten slotte is Ruka Safari's bezig met het meten van de CO2-uitstoot. De resultaten zullen gebruikt worden als hulpmiddel bij het minimaliseren van de impact op het milieu. Deze maatregelen zorgen er ook voor dat Ruka Safari's in het bezit is van de Sustainable Travel Finland certificaat.