Alles over Schotland

veelgestelde vragen schotland

Veelgestelde vragen Schotland

Voigt Travel organiseert al vele jaren reizen naar Schotland. Dat betekent dat wij veel ervaring en kennis hebben en daar kun jij van profiteren. Hieronder een aantal vragen die wij vaak krijgen en ons antwoord daarop. Twijfel je nog? Bel ons (035 - 6990322) of stel je vraag via het contactformulier. Uiteraard zijn wij ook te bereiken via Twitter @VoigtTravel en Facebook: facebook.com/voigttravel.
 


 

Hoe kan ik in Schotland betalen?

De munteenheid in Groot-Brittannië is de Pound Sterling (GBP). Je betaalt in ponden. Er is geen beperking op de hoeveelheid geld die je mag meenemen. In sommige (grote) winkels kun je betalen met euro’s. Let hierbij wel goed op de wisselkoers die gehanteerd wordt.

Schotland heeft haar eigen versie, de Schotse pond. De waarde van de Schotse pond is gelijk aan de Britse pond. Mocht je aan het einde van de vakantie Schotse ponden overhouden dan kun je daar in het noorden van Engeland over het algemeen zonder problemen mee betalen. In het zuiden van Engeland is dit wat lastiger. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd. Pinautomaten zijn ook in alle grotere plaatsen aanwezig en in vrijwel alle restaurants, winkels en café's kun je ook met pin betalen. Desondanks is het verstandig om altijd wat kleingeld op zak te hebben Bij de ingang van winkels en eetgelegenheden wordt vaak aangegeven welke betaalmiddelen geaccepteerd worden.
 

Heb ik een visum nodig?

Nederlanders hebben geen visum nodig voor een bezoek aan Verenigd Koninkrijk. Voor het reizen in Engeland en Schotland heb je een geldig reisdocument nodig. Dat betekent een geldig paspoort of Europese identiteitskaart. Het reisdocument moet geldig zijn tot de dag van thuiskomst.
 

Is er tijdsverschil met Schotland?

Het is in Groot-Brittannië en Schotland één uur vroeger dan in Nederland, 14.00 uur Nederlandse tijd is 13.00 uur in Schotland. Dit tijdsverschil geldt het hele jaar, omdat de zomer- en wintertijd op hetzelfde moment ingaan.
 

Welke taal spreekt men in Schotland?

Schotland maakt samen met Engeland, Noord-Ierland en Wales deel uit van het Verenigd Koninkrijk. De voertaal is Engels, maar veel Schotten spreken ook Laagland-Schots, een Germaanse taal verwant aan het Engels. De Schotten praten met een typisch Schotse tongval maar zullen erg hun best doen om zich voor jou goed verstaanbaar te maken. Circa 70.000 mensen, voornamelijk van de westelijke eilanden, spreken nog de oorspronkelijke taal, het Gaelic. Je ziet dit in het westen bijvoorbeeld ook terug op de verkeersborden, waar plaatsnamen zowel in het Engels in in het Gaelic worden aangegeven. Je zult tijdens het verblijf echter overal met Engels prima uit de voeten kunnen.
 

Zijn alle hotels goed te bereiken en kan ik mijn auto veilig parkeren?

Je krijgt naast een goede wegenkaart van Schotland ook een zeer uitgebreide routebeschrijving mee, met de GPS-coördinaten van de accommodaties. Elk hotel is prima per auto te bereiken met goede (veelal tot het hotel behorende) parkeergelegenheid. De auto kun je altijd veilig achterlaten.

De afstanden op onze rondreizen zijn zodanig dat je onderweg altijd voldoende tijd hebt voor bezienswaardigheden alvorens je in het volgende verblijfshotel aankomt.
 

Kan ik overal tanken?

Benzinestations zijn er in Schotland voldoende, maar het kan geen kwaad om ervoor te zorgen dat je altijd voldoende brandstof in de tank hebt, het land is niet heel dichtbevolkt. De meeste benzinestations zijn selfservice waar je kunt pinnen, contant afrekenen of met een creditcard kunt betalen. Sommige benzinestations zijn bemand, andere hebben zogenaamde automaten. Hier kun je met een pinpas of creditcard een gewenste hoeveelheid tanken (24-uur service). De brandstofprijzen in Schotland kunnen behoorlijk variëren, het beste tank je bij de grote steden in de buurt. Hoe verder de Hooglanden in en hoe noordelijker, hoe hoger de prijzen vaak liggen.
 

Verkrijgbare brandstoffen:

Euro 95 - Unleaded 95

Superplus 98 - Super Unleaded 98

Diesel - Diesel

LPG - LPG/autogas
 

Hoe is het autorijden in Schotland?

Zoals je waarschijnlijk wel weet, rijdt men in Schotland net als in Groot-Brittannië aan de linkerkant van de weg. Dat is in het begin wennen maar je zult zien dat het vrij snel went. Let er vooral bij rotondes op dat je die linksom neemt en eerst goed naar rechts kijkt voordat je de rotonde oprijdt. Ook bij het verlaten van uitritten, bijvoorbeeld bij het verlaten van de parkeerplaats van uw accommodatie, altijd goed naar rechts kijken indien je linksaf slaat en vice versa. Veel informatie staat niet alleen op verkeersborden aangegeven, maar ook op het asfalt (vooral bij grote rotondes). Dus als je twijfelt of je op de juiste rijstrook zit, kijk dan ook goed op de weg zelf. De afstanden staan aangegeven in mijlen (miles). Een mijl is 1,609 kilometer. 

In Schotland worden de autowegen aangegeven met de letter A en autosnelwegen met de letter M. De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom bedraagt 30 mijl (48 km)/uur; daarbuiten 60 mijl (96 km)/uur en op de snelwegen 70 mijl (112 km)/uur. Tolwegen komen in Schotland niet voor.

Vooral in het noordwesten en op het platteland zijn op sommige plaatsen nog hele smalle wegen (Single Track Roads). Hier maak je gebruik van zogenaamde ‘passing places', uitwijkplaatsen die met een wit, ruitvorming bord worden aangegeven. Gewoonlijk zal een auto die als eerste uit de tegenovergestelde richting bij een passing place komt als signaal met zijn lichten knipperen en een uitwijkplaats inrijden. Van jouw kant is bij het passeren van deze auto een handgebaar (even zwaaien) het gebruikelijke antwoord hierop. Omgekeerd dien je, als je als eerste een passing place nadert, de ander voorrang te verlenen. Typisch voor Schotland zijn verder de waarschuwingsborden met de tekst ‘Hidden Dip’ en ‘Blind Summit’, die aangeven dat je door het glooiende landschap tegenliggers later dan gebruikelijk opmerkt, omdat je heuvelop of heuvelaf rijdt. In Schotland dien je verder alert te zijn op loslopende schapen en na zonsondergang vooral in bosrijke gebieden op overstekend wild.
 

Wat is de beste reistijd voor Schotland?

Schotland heeft net als Nederland een zeeklimaat. Het weer wordt beïnvloed door de verschillende zeeën en de oceaan die Schotland omringen. In de zomer is het gematigd warm met een gemiddelde temperatuur tussen de 18 en 22 graden, uiteraard met uitschieters naar beneden en naar boven want als er iets zeker is, dan is dat de veranderlijkheid van het weer. Een van de meest verrassende aspecten van het Schotse klimaat is het grote verschil tussen de ene regio en de andere. De westelijke Highlands bijvoorbeeld zijn door de bergen en de overheersende Atlantische winden natter en winderiger dan waar ook in Schotland, terwijl in de Central Highlands het heerlijk warm kan worden in de zon. In het voor- en najaar kan het best fris zijn maar het is zelden écht winters koud. Reken er wel op dat het altijd wat koeler is dan in Nederland en dat de kans op regen en wind ook groter is. Daar staat tegenover dat dit land in alle weersomstandigheden spectaculaire landschappen en vergezichten biedt. De beste reistijd voor Schotland, ook kijkend naar de toeristische drukte, zijn de maanden mei, juni en september.
 

Hoe zit het met de maaltijden tijdens de rondreizen?

De rondreizen naar Schotland zijn op basis van logies en ontbijt, want je kunt overal prima terecht voor een hapje eten, zowel voor de lunch als het diner. De Schotten lunchen tussen 12.00 en 14.00 uur en het avondeten wordt vanaf 19.00 uur geserveerd. Alle gerechten worden zoveel mogelijk met dagverse en lokale producten bereid en de Schotten zijn met recht trots op hun traditionele gerechten. Want van lekker eten en drinken, daar houden de Schotten wel van! Wanneer het diner op de dag van aankomst in een verblijf al geregeld is, word je tussen 19.30 en 20.00 uur verwacht. Belangrijk is dat je van tevoren eventuele allergieën aan Voigt Travel doorgeeft, dan kan de kok daar rekening mee houden.
 

Is Schotland duur?

Het prijsniveau van Schotland ligt over het algemeen hoger dan in Nederland, maar het is een hardnekkig vooroordeel dat Schotland onbetaalbaar zou zijn. Een gemiddelde lunch kost ca. € 20 p.p. en voor een diner dien je rekening te houden met ca. € 40 p.p. In de lokale pubs kun je bijna altijd terecht voor een prima dagschotel of menu van de dag en dan ben je veel voordeliger uit. Voor een glas bier betaal je ca. € 5,50 maar dan krijg je wel een 1/2 liter (pint) natuurlijk. Bij wijn kun je meestal kiezen voor een "small" of een "large", waarbij de small qua prijs te vergelijken is met een glas wijn in Nederland. Een large kost ca. € 7.
 

Mag ik mijn hond meenemen?

Het meenemen van huisdieren op deze rondreizen is niet toegestaan.
 

Hoe laat word ik verwacht in mijn accommodatie?

Over het algemeen kun je inchecken op de dag van aankomst tussen 15.00 en 19.00 uur. Op de dag van vertrek dien je voor 11.00 uur uit te checken. Mocht je op een later tijdstip aankomen bij de accommodatie dan 19.00 uur, geef dit dan op de dag van aankomst tijdig telefonisch door aan het hotel. Zij hoeven zich dan niet af te vragen waar je blijft. De contactgegevens van elk verblijft staan vermeld op de vouchers. Wanneer het diner op de dag van aankomst in een verblijf al geregeld is, word je tussen 19.30 en 20.00 verwacht.
 

Kan ik op internet?

Alle accommodatieverblijven waar je overnacht beschikken over WiFi of breedband internet. De dikke muren van de huizen kunnen het signaal beperken waardoor het bereik soms slecht kan zijn op de kamer. In dat geval kun je meestal in een algemene ruimte terecht zoals de lobby of de bar.
 

Hoe zit het met de elektriciteit in Schotland?

Het standaardvoltage in Groot-Brittannië bedraagt 240 Volt. Je hebt een driepolige stekker/adapter nodig om eigen elektrische apparaten te kunnen gebruiken. Overweeg ook om er twee aan te schaffen, zeker als je met mobiele telefoon én tablet én e-reader op reis gaat!
 

Kent Voigt Travel ook alle accommodaties?

Jazeker, vraag maar! Elk hotel, elke Bed & Breakfast en elke Inn hebben wij persoonlijk bezocht en gecontracteerd. Heb je specifieke vragen over de ligging en de directe omgeving van een hotel, de parkeermogelijkheden of het restaurant: wij kunnen deze beantwoorden! Heb je advies nodig bij de keuze, bel of mail gerust, wij helpen je graag!

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel