Alles over Schotland

vakantie schotland

Veelgestelde vragen over Schotland

Voigt Travel organiseert al vele jaren reizen naar Schotland. Dat betekent dat wij veel ervaring en kennis hebben en daar kunt u van profiteren. Hieronder een aantal vragen die wij vaak krijgen en ons antwoord daarop. Twijfelt u nog? Bel ons (035 - 6990322) of stel uw vraag via het contactformulier. U kunt uw vraag ook stellen op ons blog, waar u in principe antwoord krijgt van andere reizigers of Nederlanders in Schotland. Uiteraard zijn wij ook te bereiken via Twitter @VoigtTravel en Facebook: facebook.com/voigttravel.

Hoe kan ik in Schotland betalen?

De munteenheid in Groot-Brittannië is de Pound Sterling (GBP). U betaalt in ponden. Er is geen beperking op de hoeveelheid geld die u mag meenemen. In sommige (grote) winkels kunt u betalen met Euro’s. Let hierbij wel goed op de wisselkoers die gehanteerd wordt.

Schotland heeft haar eigen versie, de Schotse pond. De waarde van de Schotse pond is gelijk aan de Britse pond. Mocht u aan het einde van uw vakantie Schotse ponden overhouden dan kunt u daar in het noorden van Engeland over het algemeen zonder problemen mee betalen. In het zuiden van Engeland is dit wat lastiger. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd. Pinautomaten zijn ook in alle grotere plaatsen aanwezig en in vrijwel alle restaurants, winkels en café's kunt u ook met pin betalen. Desondanks is het verstandig om altijd wat kleingeld op zak te hebben Bij de ingang van winkels en eetgelegenheden wordt vaak aangegeven welke betaalmiddelen geaccepteerd worden.

Heb ik een visum nodig?

Nederlanders hebben geen visum nodig voor een bezoek aan Verenigd Koninkrijk. Voor het reizen in Engeland en Schotland heeft u een geldig reisdocument nodig. Dat betekent een geldig paspoort of Europese identiteitskaart. Het reisdocument moet geldig zijn tot de dag van uw thuiskomst.   

Is er tijdsverschil met Schotland?

Het is in Groot-Brittannië en Schotland één uur vroeger dan in Nederland, 14.00 uur Nederlandse tijd is 13.00 uur in Schotland. Dit tijdsverschil geldt het hele jaar, omdat de zomer- en wintertijd op hetzelfde moment ingaan. 

Welke taal spreekt men in Schotland?

Schotland maakt samen met Engeland, Noord-Ierland en Wales deel uit van het Verenigd Koninkrijk. De voertaal is Engels, maar veel Schotten spreken ook Laagland-Schots, een Germaanse taal verwant aan het Engels. De Schotten praten met een typisch Schotse tongval maar zullen erg hun best doen om zich voor u goed verstaanbaar te maken. Circa 70.000 mensen, voornamelijk van de westelijke eilanden, spreken nog de oorspronkelijke taal, het Gaelic. U ziet dit in het westen bijvoorbeeld ook terug op de verkeersborden, waar plaatsnamen zowel in het Engels in in het Gaelic worden aangegeven. U zult tijdens uw verblijf echter overal met Engels prima uit de voeten kunnen.

Zijn alle hotels goed te bereiken en kan ik mijn auto veilig parkeren?

U krijgt naast een goede wegenkaart van Schotland ook een zeer uitgebreide routebeschrijving mee, met de GPS-coördinaten van uw accommodaties. Elk hotel is prima per auto te bereiken met goede (veelal tot het hotel behorende) parkeergelegenheid. Uw auto kunt u altijd veilig achterlaten.

De afstanden op onze rondreizen zijn zodanig dat u onderweg altijd voldoende tijd heeft voor bezienswaardigheden alvorens u in het volgende verblijfshotel aankomt.

Kan ik overal tanken?

Benzinestations zijn er in Schotland voldoende maar het kan geen kwaad om ervoor te zorgen dat u altijd voldoende brandstof in de tank heeft, het land is niet heel dichtbevolkt. De meeste benzinestations zijn selfservice waar u kunt pinnen, contant afrekenen of met een creditcard kunt betalen. Sommige benzinestations zijn bemand, andere hebben zogenaamde automaten. Hier kunt u met uw pinpas of creditcard een gewenste hoeveelheid tanken (24-uur service). De brandstofprijzen in Schotland kunnen behoorlijk variëren, het beste tankt u bij de grote steden in de buurt. Hoe verder de Hooglanden in en hoe noordelijker, hoe hoger de prijzen vaak liggen. 

Verkrijgbare brandstoffen:

Euro 95 - Unleaded 95

Superplus 98 - Super Unleaded 98

Diesel - Diesel

LPG - LPG/autogas

Hoe is het autorijden in Schotland?

Zoals u waarschijnlijk wel weet, rijdt men in Schotland net als in Groot-Brittannië aan de linkerkant van de weg. Dat is in het begin wennen maar u zult zien dat het vrij snel went. Let er vooral bij rotondes op dat u die linksom neemt en eerst goed naar rechts kijkt voordat u de rotonde oprijdt. Ook bij het verlaten van uitritten, bijvoorbeeld bij het verlaten van de parkeerplaats van uw accommodatie, altijd goed naar rechts kijken indien u linksaf slaat en vice versa. Veel informatie staat niet alleen op verkeersborden aangegeven, maar ook op het asfalt (vooral bij grote rotondes). Dus als u twijfelt of u op de juiste rijstrook zit, kijk dan ook goed op de weg zelf. De afstanden staan aangegeven in mijlen (miles). Een mijl is 1,609 kilometer. 

In Schotland worden de autowegen aangegeven met de letter A en autosnelwegen met de letter M. De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom bedraagt 30 mijl (48 km)/uur; daarbuiten 60 mijl (96 km)/uur en op de snelwegen 70 mijl (112 km)/uur. Tolwegen komen in Schotland niet voor.

Vooral in het noordwesten en op het platteland zijn op sommige plaatsen nog  hele smalle wegen (Single Track Roads). Hier maakt u gebruik van zogenaamde ‘passing places', uitwijkplaatsen die met een wit, ruitvorming bord worden aangegeven. Gewoonlijk zal een auto die als eerste uit de tegenovergestelde richting bij een passing place komt als signaal met zijn lichten knipperen en een uitwijkplaats inrijden. Van uw kant is bij het passeren van deze auto een handgebaar (even zwaaien) het gebruikelijke antwoord hierop. Omgekeerd dient u, als u als eerste een passing place nadert, de ander voorrang te verlenen. Typisch voor Schotland zijn verder de waarschuwingsborden met de tekst ‘Hidden Dip’ en ‘Blind Summit’, die aangeven dat u door het glooiende landschap tegenliggers later dan gebruikelijk opmerkt, omdat u heuvelop of heuvelaf rijdt. In Schotland dient u verder alert te zijn op loslopende schapen en na zonsondergang vooral in bosrijke gebieden op overstekend wild.

Wat is de beste reistijd voor Schotland?

Schotland heeft net als Nederland een zeeklimaat. Het weer wordt beïnvloed door de verschillende zeeën en de oceaan die Schotland omringen. In de zomer is het gematigd warm met een gemiddelde temperatuur tussen de 18 en 22 graden, uiteraard met uitschieters naar beneden en naar boven want als er iets zeker is, dan is dat de veranderlijkheid van het weer. Een van de meest verrassende aspecten van het Schotse klimaat is het grote verschil tussen de ene regio en de andere. De westelijke Highlands bijvoorbeeld zijn door de bergen en de overheersende Atlantische winden natter en winderiger dan waar ook in Schotland, terwijl in de Central Highlands het heerlijk warm kan worden in de zon. In het voor- en najaar kan het best fris zijn maar het is zelden écht winters koud. Reken er wel op dat het altijd wat koeler is dan in Nederland en dat de kans op regen en wind ook groter is. Daar staat tegenover dat dit land in alle weersomstandigheden spectaculaire landschappen en vergezichten biedt. De beste reistijd voor Schotland, ook kijkend naar de toeristische drukte, zijn de maanden mei, juni en september. 

Hoe zit het met de maaltijden tijdens de rondreizen?

De rondreizen naar Schotland zijn op basis van logies en ontbijt want kunt u overal prima terecht voor een hapje eten, zowel voor de lunch als het diner. De Schotten lunchen tussen 12.00 en 14.00 uur en het avondeten wordt vanaf 19.00 uur geserveerd. Alle gerechten worden zoveel mogelijk met dagverse en lokale producten bereid en de Schotten zijn met recht trots op hun traditionele gerechten. Want van lekker eten en drinken, daar houden de Schotten wel van! Wanneer het diner op de dag van uw aankomst in een verblijf al geregeld is, wordt u tussen 19.30 en 20.00 uur verwacht. Belangrijk is dat u van tevoren uw allergieën aan Voigt Travel doorgeeft, dan kan de kok daar rekening mee houden. 

Is Schotland duur?

Het prijsniveau van Schotland ligt over het algemeen hoger dan in Nederland, maar het is een hardnekkig vooroordeel dat Schotland onbetaalbaar zou zijn. Een gemiddelde lunch kost ca. € 20 p.p. en voor een diner dient u rekening te houden met ca. € 40 p.p. In de lokale pubs kunt u bijna altijd terecht voor een prima dagschotel of menu van de dag en dan bent u veel voordeliger uit. Voor een glas bier betaalt u ca. € 5,50 maar dan krijgt u wel een 1/2 liter (pint) natuurlijk. Bij wijn kunt u meestal kiezen voor een "small" of een "large", waarbij de small qua prijs te vergelijken is met een glas wijn in Nederland. Een large kost ca. € 7. 

Mag ik mijn hond meenemen?

Het meenemen van huisdieren op deze rondreizen is niet toegestaan.

Hoe laat word ik verwacht in mijn accommodatie?

Over het algemeen kunt u inchecken op de dag van aankomst tussen 15.00 en 19.00 uur. Op de dag van vertrek dient u voor 11.00 uur uit te checken. Mocht u op een later tijdstip aankomen bij uw accommodatie dan 19.00 uur, geeft u dit dan op de dag van aankomst tijdig telefonisch door aan het hotel. Zij hoeven zich dan niet af te vragen waar u blijft. De contactgegevens van elk verblijft staan vermeld op uw vouchers. Wanneer het diner op de dag van uw aankomst in een verblijf al geregeld is, wordt u tussen 19.30 en 20.00 verwacht. 

Kan ik op internet?

Alle accommodatieverblijven waar u overnacht beschikken over WiFi of breedband internet. De dikke muren van de huizen kunnen het signaal beperken waardoor het bereik soms slecht kan zijn op uw kamer. In dat geval kunt u meestal in een algemene ruimte terecht zoals de lobby of de bar. 

Hoe zit het met de elektriciteit in Schotland?

Het standaardvoltage in Groot-Brittannië bedraagt 240 Volt. U heeft een driepolige stekker/adapter nodig om uw eigen elektrische apparaten te kunnen gebruiken. Overweeg ook om er twee aan te schaffen, zeker als u met mobiele telefoon én tablet én E-reader op reis gaat! 

Kent Voigt ook alle accommodaties?

Jazeker, vraagt u maar! Elk hotel, elke Bed & Breakfast en elke Inn hebben wij persoonlijk bezocht en gecontracteerd. Heeft u specifieke vragen over de ligging en de directe omgeving van een hotel, de parkeermogelijkheden of het restaurant: wij kunnen deze beantwoorden! Heeft u advies nodig bij uw keuze, bel of mail gerust, wij helpen u graag!