Veelgestelde vragen Schotland

Voigt Travel organiseert al vele jaren prachtige reizen naar grote tevredenheid. Dat betekent dat wij veel ervaring en kennis hebben en daar kun jij van profiteren. Hieronder een aantal vragen die wij vaak krijgen en ons antwoord daarop. Twijfel je nog? Bel ons 035 - 699 0322 of stel je vraag via het contactformulier. Uiteraard zijn wij ook te bereiken via Twitter @VoigtTravel en Facebook: facebook.com/voigttravel.

  • Kent Voigt Travel alle accommodaties zelf in Schotland?
   Jazeker, vraag maar! Elk hotel, elke Bed & Breakfast en elke Inn hebben wij persoonlijk bezocht en gecontracteerd. Heb je specifieke vragen over de ligging en de directe omgeving van een hotel, de parkeermogelijkheden of het restaurant: wij kunnen deze beantwoorden! Heb je advies nodig bij de keuze, bel of mail gerust, wij helpen je graag!
  • Ik wil graag meer weten over het verblijf waar ik slaap. Waar kan ik dat vinden?
   De naam van de accommodaties waar je slaapt kun je vinden in de reisinformatie, op de boekingsbevestiging en op de voucher. Meer informatie over de plekken waar je slaapt vind je in de reisinformatie en op onze website bij de reis die je hebt geboekt. In de reisinformatie vind je ook informatie over wie je de sleutel overhandigt.
  • Wat is er gebruikelijk bij het in- en uitchecken van mijn accommodatie?
   Internationale regel is dat gasten de accommodatie vanaf eind van de middag kunnen betrekken op dag van aankomst en eind van de ochtend dienen te verlaten op dag van vertrek.

   Onder enig voorbehoud kunnen wij je melden dat in de meeste gevallen je bij een aankomst op bestemming eind van de ochtend reeds rond het middaguur kunt inchecken. Bij een terugvlucht op de laatste dag in de avond naar Nederland dien je ter plaatse te overleggen aangaande de mogelijkheden en voorwaarden om de accommodatie langer aan te houden (indien gewenst).

   De mogelijkheden hiervoor zijn vanzelfsprekend mede afhankelijk van de reserveringen door derden, schoonmaakafspraken, toewijzing van accommodaties en van de aankomst- en vertrektijden van (overige) gasten waardoor alleen de accommodatieverschaffer ter plaatse hierover uitsluitsel kan geven.
  • Ik wil graag meer weten over de excursies die ik tijdens mijn reis ga doen. Waar kan ik dat vinden?
   Op de boekingsbevestiging vind je een overzicht van alle excursies die inclusief zijn en die je bij je reis bijgeboekt hebt. Wil je meer lezen over de excursies? Op de website, bij de reis die je geboekt hebt, vind je alle informatie. Daarnaast lees je in de reisinformatie meer over de excursies.
  • Kan ik nog een extra excursie bijboeken als ik mijn reis al geboekt heb?
   Natuurlijk! Je kunt na geboekt te hebben altijd nog een excursie boeken. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
  • Is het handig om iets mee te nemen van thuis?
   Als je een rondreis met eigen auto gaat maken, ben je uiteraard in de gelegenheid om meer bagage mee te nemen dan in het vliegtuig. In de koffer die in het vliegtuig gaat, kunnen altijd nog wel wat crackers, koekjes, zoutjes e.d. Heb je meer ruimte, kies dan ook voor wat houdbare producten, zoals pasta, rijst, crackers, suiker, thee, koffie, koekjes e.d. Een goede tip is om een thermosfles/kan mee te nemen voor koffie/thee/limonade voor onderweg. Als je van plan bent om veel te gaan wandelen en te picknicken, neem dan ook plastic bestek en servies mee en een doosje lucifers en eventueel kookgerei. Vergeet ook niet dat alcohol in het Pure Noorden veel duurder is, dus een flesje wijn kan ook geen kwaad! :-). Natuurlijk pas voor op de bestemming, en niet voor onderweg.
  • Wat is de beste reistijd voor Schotland?
   Schotland heeft net als Nederland een zeeklimaat. Het weer wordt beïnvloed door de verschillende zeeën en de oceaan die Schotland omringen. In de zomer is het gematigd warm met een gemiddelde temperatuur tussen de 18 en 22 graden, uiteraard met uitschieters naar beneden en naar boven want als er iets zeker is, dan is dat de veranderlijkheid van het weer. Een van de meest verrassende aspecten van het Schotse klimaat is het grote verschil tussen de ene regio en de andere. De westelijke Highlands bijvoorbeeld zijn door de bergen en de overheersende Atlantische winden natter en winderiger dan waar ook in Schotland, terwijl in de Central Highlands het heerlijk warm kan worden in de zon. In het voor- en najaar kan het best fris zijn maar het is zelden écht winters koud. Reken er wel op dat het altijd wat koeler is dan in Nederland en dat de kans op regen en wind ook groter is. Daar staat tegenover dat dit land in alle weersomstandigheden spectaculaire landschappen en vergezichten biedt. De beste reistijd voor Schotland, ook kijkend naar de toeristische drukte, zijn de maanden mei, juni en september.
  • Is er tijdsverschil met Schotland?
   Het is in Groot-Brittannië en Schotland één uur vroeger dan in Nederland, 14.00 uur Nederlandse tijd is 13.00 uur in Schotland. Dit tijdsverschil geldt het hele jaar, omdat de zomer- en wintertijd op hetzelfde moment ingaan.
  • Hoe zit het met de elektriciteit in Schotland?
   Het standaardvoltage in Groot-Brittannië bedraagt 240 Volt. Je hebt een driepolige stekker/adapter nodig om eigen elektrische apparaten te kunnen gebruiken. Overweeg ook om er twee aan te schaffen, zeker als je met mobiele telefoon én tablet én e-reader op reis gaat!
  • Kan ik op internet in Schotland?
   Alle accommodatieverblijven waar je overnacht beschikken over WiFi of breedband internet. De dikke muren van de huizen kunnen het signaal beperken waardoor het bereik soms slecht kan zijn op de kamer. In dat geval kun je meestal in een algemene ruimte terecht zoals de lobby of de bar.
  • Welke taal spreekt men in Schotland?
   Schotland maakt samen met Engeland, Noord-Ierland en Wales deel uit van het Verenigd Koninkrijk. De voertaal is Engels, maar veel Schotten spreken ook Laagland-Schots, een Germaanse taal verwant aan het Engels. De Schotten praten met een typisch Schotse tongval maar zullen erg hun best doen om zich voor jou goed verstaanbaar te maken. Circa 70.000 mensen, voornamelijk van de westelijke eilanden, spreken nog de oorspronkelijke taal, het Gaelic. Je ziet dit in het westen bijvoorbeeld ook terug op de verkeersborden, waar plaatsnamen zowel in het Engels in in het Gaelic worden aangegeven. Je zult tijdens het verblijf echter overal met Engels prima uit de voeten kunnen.
  • Hoe kan ik in Schotland betalen?
   De munteenheid in Groot-Brittannië is de Pound Sterling (GBP). Je betaalt in ponden. Er is geen beperking op de hoeveelheid geld die je mag meenemen. In sommige (grote) winkels kun je betalen met euro’s. Let hierbij wel goed op de wisselkoers die gehanteerd wordt.

   Schotland heeft haar eigen versie, de Schotse pond. De waarde van de Schotse pond is gelijk aan de Britse pond. Mocht je aan het einde van de vakantie Schotse ponden overhouden dan kun je daar in het noorden van Engeland over het algemeen zonder problemen mee betalen. In het zuiden van Engeland is dit wat lastiger. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd. Pinautomaten zijn ook in alle grotere plaatsen aanwezig en in vrijwel alle restaurants, winkels en café's kun je ook met pin betalen. Desondanks is het verstandig om altijd wat kleingeld op zak te hebben Bij de ingang van winkels en eetgelegenheden wordt vaak aangegeven welke betaalmiddelen geaccepteerd worden.
  • Is Schotland duur?
   Het prijsniveau in Schotland ligt over het algemeen hoger dan in Nederland, maar het is een hardnekkig vooroordeel dat Schotland onbetaalbaar zou zijn. Een gemiddelde lunch kost ongeveer € 20 per persoon en voor een diner dien je rekening te houden met circa € 40 per persoon. In de lokale pubs kun je bijna altijd terecht voor een prima dagschotel of het menu van de dag, wat veel voordeliger is. Voor een glas bier betaal je ongeveer € 5,50, maar dan krijg je wel een halve liter (pint) natuurlijk. Bij wijn kun je meestal kiezen voor een "small" of een "large", waarbij de small qua prijs te vergelijken is met een glas wijn in Nederland. Een large kost ongeveer € 7.
  • Hoe zit het met de maaltijden tijdens de rondreizen in Schotland?
   De rondreizen naar Schotland zijn op basis van logies en ontbijt, omdat je overal prima terecht kunt voor een hapje eten, zowel voor de lunch als het diner. De Schotten lunchen tussen 12.00 en 14.00 uur en het avondeten wordt vanaf 19.00 uur geserveerd. Alle gerechten worden zoveel mogelijk bereid met dagverse en lokale producten, en de Schotten zijn terecht trots op hun traditionele gerechten. Want van lekker eten en drinken houden de Schotten wel! Wanneer het diner op de dag van aankomst in een verblijf al geregeld is, geef je tijdens het inchecken even aan dat je ook voor diner komt. Het is handig om daarom rond 18:00 bij de accommodatie te zijn. Belangrijk is dat je van tevoren eventuele allergieën aan Voigt Travel doorgeeft, zodat de kok daar rekening mee kan houden.
  • Wanneer ontvang ik de vouchers voor mijn verblijf, excursies en eventuele extra geboekte onderdelen?
   Ongeveer drie weken voor vertrek sturen we je de reisbescheiden toe. Deze bestaan uit vouchers voor je vliegreis, vouchers voor je verblijf (met routebeschrijving en GPS-code), vouchers voor inbegrepen excursies, en vouchers voor eventuele extra's zoals diners en excursies.
  • Heb ik een visum nodig voor Schotland?
   Nederlanders hebben geen visum nodig voor een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk voor een periode korter dan 180 dagen. Voor het reizen in Engeland en Schotland heb je een geldig reisdocument nodig, wat betekent dat je een geldig paspoort moet hebben. Een Europese identiteitskaart is geen geldig reisdocument. Zorg ervoor dat je paspoort geldig is tot op de dag van thuiskomst.
  • Mag ik mijn hond meenemen naar Schotland?
   Het meenemen van huisdieren op onze rondreizen is helaas niet toegestaan.
  • Welke paspoortgegevens zijn nodig bij het boeken van een reis?
   Om je reis naar onze bestemmingen te boeken, hebben we de eerste voornaam zoals vermeld in je paspoort, je achternaam en je geboortedatum nodig.
  • Wat zijn de vaartijden naar Schotland?
   Onze autorondreizen naar Schotland zijn altijd inclusief overtocht naar Newcastle vanaf IJmuiden. Bekijk hier de vaartijden.
  • Wat zijn de vluchttijden naar Schotland?
   Voigt Travel organiseert fly & drive rondreizen naar Schotland, gecombineerd met een directe vlucht naar Edinburgh of Inverness met KLM. De vluchten vinden plaats van juni tot en met september. Bekijk hier het vluchtschema.
  • Hoe is het autorijden in Schotland?
   Zoals je waarschijnlijk wel weet, rijdt men in Schotland, net als in Groot-Brittannië, aan de linkerkant van de weg. In het begin is dat even wennen, maar je zult merken dat het vrij snel gaat. Let vooral bij rotondes erop dat je linksom gaat en eerst goed naar rechts kijkt voordat je de rotonde oprijdt. Ook bij het verlaten van uitritten, bijvoorbeeld van de parkeerplaats van je accommodatie, is het belangrijk goed naar rechts te kijken als je linksaf slaat, en vice versa.

   Veel informatie staat niet alleen op verkeersborden, maar ook op het wegdek zelf, vooral bij grote rotondes. Dus als je twijfelt of je op de juiste rijstrook zit, kijk dan ook goed op de weg zelf. De afstanden worden aangegeven in mijlen (miles). Een mijl is 1,609 kilometer.

   In Schotland worden autowegen aangegeven met de letter A en autosnelwegen met de letter M. De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom bedraagt 30 mph (48 km/u) per uur; daarbuiten is het 60 mph (96 km/u) per uur en op de snelwegen 70 mph (112 km/u) per uur. In woonwijken en vooral in de buurt van scholen staan vaak borden met een maximumsnelheid van 20 mph (32 km/u). Tolwegen komen niet voor in Schotland.

   Vooral in het noordwesten en op het platteland zijn er op sommige plaatsen nog hele smalle wegen (Single Track Roads). Hier maak je gebruik van zogenaamde ‘passing places', uitwijkplaatsen die met een wit, ruitvormig bord worden aangegeven. Gewoonlijk zal een auto die als eerste uit de tegenovergestelde richting bij een passing place komt, als signaal met zijn lichten knipperen en een uitwijkplaats inrijden. Van jouw kant is bij het passeren van deze auto een handgebaar (even zwaaien) het gebruikelijke antwoord hierop. Omgekeerd dien je, als je als eerste een passing place nadert, de ander voorrang te verlenen.

   Typisch voor Schotland zijn verder de waarschuwingsborden met de tekst ‘Hidden Dip’ en ‘Blind Summit’, die aangeven dat je door het glooiende landschap tegenliggers later dan gebruikelijk opmerkt, omdat je heuvelop of -af rijdt. In Schotland dien je verder alert te zijn op loslopende schapen en na zonsondergang vooral in bosrijke gebieden op overstekend wild.
  • Kan ik overal tanken in Schotland?
   Benzinestations zijn er voldoende in Schotland, maar het kan geen kwaad om ervoor te zorgen dat je altijd voldoende brandstof in de tank hebt, aangezien het land niet erg dichtbevolkt is. De meeste benzinestations zijn selfservice, waar je kunt pinnen, contant betalen of met een creditcard kunt afrekenen. Sommige benzinestations zijn bemand, terwijl andere automaten hebben. Hier kun je met een pinpas of creditcard een gewenste hoeveelheid brandstof tanken (24-uursservice). De brandstofprijzen in Schotland kunnen behoorlijk variëren; het is het beste om te tanken bij de grote steden in de buurt. Hoe verder je de Hooglanden in gaat en hoe noordelijker je komt, des te hoger liggen de prijzen vaak.

   Verkrijgbare brandstoffen:
   Euro 95 (Unleaded 95)
   Superplus 98 (Super Unleaded 98)
   Diesel
   LPG (LPG/autogas)
  • Waar kan ik de auto die ik gehuurd heb ophalen?
   Wanneer je een fly & drive reis hebt geboekt, is een huurauto inbegrepen. Deze kun je ophalen op de luchthaven van aankomst. In de reisinformatie vind je meer informatie over de verhuurmaatschappij en de locatie waar je de auto precies kunt ophalen. Ook wordt het type auto dat je hebt gehuurd vermeld.
  • Zijn alle hotels goed te bereiken en kan ik mijn auto veilig parkeren in Schotland?
   Je krijgt naast een goede wegenkaart van Schotland ook een zeer uitgebreide routebeschrijving mee, met de GPS-coördinaten van de accommodaties. Als je een zomerreis boekt bij Voigt Travel, ontvang je een voucher ter waarde van € 40 die vrij te besteden is bij De Zwerfkei, bijvoorbeeld voor een reisgids of andere wegenkaarten.

   Elk hotel is prima per auto te bereiken, met goede (veelal tot het hotel behorende) parkeergelegenheid. Je kunt de auto altijd veilig achterlaten. De afstanden op onze rondreizen zijn zodanig dat je onderweg altijd voldoende tijd hebt om bezienswaardigheden te bekijken voordat je in het volgende verblijfshotel aankomt.

Staat je vraag er niet bij?

Stel dan je vraag via ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op 035 - 699 0322.