Wat te doen in het noorden van Schotland?
Hoogtepunten Noord-Schotland

Wat te doen in het noorden van Schotland?

Het noorden van Schotland herbergt parels om u tegen te zeggen. Ruige kustlijnen, pittoreske dorpen, indrukwekkende baaien, diepe kloven, woeste bossen en een rijke flora en fauna spelen de baas in dit ongerepte deel van Schotland. Benieuwd wat onze highlights van Noord-Schotland zijn? Lees verder! 

De noordelijke hooglanden in één reis ontdekken? Boek de eigen auto Schotse Hooglanden rondreis!

North Coast 500

Precies langs de kustlijn van het noorden loopt de North Coast 500. Deze autoroute loopt vanuit Inverness richting het westen en gaat daarna omhoog langs de stranden van Durness. De route stopt bij de Orkney eilanden. Houd er rekening mee dat je voor deze route de tijd neemt, want na elke bocht wil je stoppen om van het uitzicht te genieten.

selkirk schotland 

Inverness

De poort naar het ongerepte noorden van Schotland begint in Inverness. Deze culturele stad van de Schotse Hooglanden wordt gedomineerd door gezellige kroegen, middeleeuwse gebouwen en sfeervolle markten. Wat dacht je van de 19e-eeuwse kathedraal en de oude High Church? Met Voigt Travel vlieg je rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Inverness.

inverness bezoeken 

Portmahomack

Op ongeveer 40 kilometer ten noorden van Inverness, direct aan de oostkust, ligt het pittoreske dorp Portmahomack. Hier vind je 17e-eeuwse gebouwen, een schilderachtige haven en een zandstrand waar je kunt zwemmen. In de baai van Portmahomack heb je kans om dolfijnen te spotten. De omgeving van dit dorp is één van de droogste plekken in Schotland.

portmahomack 

Glenmorangie whiskydistilleerderij

De whisky van Glenmorangie geldt voor velen als één van de favorieten. Net boven Inverness kun je bij Glenmorangie House zowel logeren als whisky proeven! Glenmorangie betekent in het Gaelic letterlijk ‘Glen van rust’. Wanneer je de distilleerderij, en het bijbehorende huis, bezoekt, weet je waarom deze omgeving zo wordt genoemd.

glenmorangie 

Corrieshaloch Gorge

Aan de Droma-rivier ligt de Corrieshalloch kloof. Deze kloof is 1,5 kilometer lang en 60 meter diep. Tijdens de laatste ijstijd zorgde smeltwater voor een snelle erosie waardoor de kloof werd uitgesneden. Je steekt de kloof over met een Victoriaanse hangbrug. Vanaf hier spot je diverse watervallen. In de nabije omgeving nodigen diverse wandelpaden je uit om de flora en fauna te ontdekken.

corrieshaloch gorge 

Bealach na Bà

De op 3-na-hoogste bergweg van Schotland is Bealach na Bà in het westen van het land. Deze bergweg is niet weggelegd voor onzekere autorijders, want de kronkelende en smalle wegen leiden je naar een punt van 625 meter hoog. Het passeren van deze bergroute is dus een indrukwekkende ervaring!

bealach na ba 

Applecross

Bealach na Bà getrotseerd? Dan ben je in de buurt van het afgelegen dorpje Applecross. Hier ervaar je het ‘aan het einde van de wereld’-gevoel, want het enige wat je ziet is zee en bergen. En natuurlijk Applecross zelf. Proost met de lokale bevolking in een traditionele pub, geniet van vers gevangen vis of bezoek de Applecross Walled Garden.

Applecross 

Gruinard Bay

Een roze strand in Schotland? Ja, die vind je in Gruinard Bay. Vanaf dit vrolijk gekleurde strand heb je uitzicht op de Coigach Hills en An Tealach. Verder vind je hier interessante geologische verschijningen. In de buurt van de Torridon rotsen en langs de kustlijn liggen namelijk tal van ongewone stenen…

Gruinard Bay 

Glen Torridon

Een van de meest indrukwekkende gebieden van Schotland is Glen Torridon. Hier tref je traditionele dorpen aan die omringd worden door hoge bergtoppen. Hikers en fietsers kunnen hier helemaal los gaan.

glen torridon 

Ullapool

Terwijl je in dorpje Ullapool bent, zul je even kwijt zijn waar je nou precies bent: is dit soms Noorwegen of Zweden? Ullapool heeft namelijk iets weg van een Scandinavisch vissersdorpje. Met de ruige bergen op de achtergrond weet je zeker dat je je in de omgeving avontuurlijk kunt vermaken. Rondom Ullapool leven vele soorten wilde dieren.

ullapool 

Scourie

In het noordwesten van Schotland ligt het vissersdorp Scourie. Deze plaats staat bekend om zijn ruige en afgelegen ligging. Het is de enige plek in Schotland waar je palmbomen kunt zien wuiven en waar je hooglandvee kunt spotten. Voor veel kunstenaars is Scourie een walhalla.

scourie 

Durness

Durness is het meest noordwestelijke dorp van Schotland. Een leuk kustdorpje met een mooi strand in de buurt. Op 1,5 kilometer afstand van Durness vind je een zout- en zoetwater grottencomplex, genaamd Smoo Cave. Hier schijnen 5000 jaar geleden al mensen gewoond te hebben. Je bereikt deze grotten zowel te voet als per boot.

durness 

John O'Groats

Het meest noordelijke punt van het vaste land van Groot-Brittannië is John O’ Groats. Dit dorp is in combinatie met de dramatische natuur en fascinerende flora en fauna een lust voor het oog. Vogelspotters en zeewildlife liefhebbers kunnen hun hart hier ophalen. In de omringde wateren kun je namelijk zeehonden, dolfijnen en dwergvinvissen spotten.

john o groats 

De Orkney Eilanden

De meest noordelijke eilanden van Schotland waar je o.a. dolfijnen, papegaaiduikers en het noorderlicht kunt spotten. Je vindt op het eiland ook archeologische vondsten van de Oudheid. De Orkney Eilanden bereik je met de boot vanaf het vaste land.

orkney eilanden 

Caithness

Cathness herbergt een indrukwekkend landschap in het uiterste noorden van Schotland. In het noorden vind je hoge kliffen terwijl je in het oosten ruige baaien treft. Het binnenland is desolaat waar veen en heide de boventoon spelen. Dit gebied is het thuisfront voor tal van zeldzame planten, insecten en vogels. Voor het traditionele dorpsgevoel ga je naar de nabijgelegen vissersdorpjes Thurso en Wick.

caithness 

Dornoch

Dornoch is een historisch stadje aan de oostkust van de Noordelijke Highlands. Dankzij de beschutte ligging laat de zon zich hier geregeld zien. De stranden kleuren goud en strekken zich uit van Dornoch Point tot aan de monding van Loch Fleet National Nature Reserve. Achter het strand vind je een duinachtig landschap met vogels en wilde planten.

Dornoch 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel