Wat te doen in de Schotse Borderlands?
Hoogtepunten Borderlands

Wat te doen in de Schotse Borderlands?

Ten zuiden van Edinburgh liggen de Schotse Borderlands. Dit onontdekte stukje Schotland is een ideale vakantiebestemming wanneer je met eigen auto naar Schotland gaat en niet veel wilt rijden. Na aankomst in Newcastle ligt deze onbekende regio op hooguit 1 uur rijden!

De Schotse Borderlands strekt zich uit van de Pentland naar de Cheviot Hills aan de Engelse grens. Samen met Dumfries & Galloway worden de Borderlands de Southern Uplands genoemd. Wanneer je via de A68 vanuit Engeland Schotland binnen rijdt, word je onmiddellijk beloond met prachtig uitzicht over de Schotse Borders.
 

Het landschap van de Schotse Borderlands varieert. In het westen tref je glooiende heuvels en prachtige meren aan, terwijl je in het oosten authentieke vissersdorpjes en romantische kustplaatsjes kunt bezoeken. De Schotse Borderlands zijn zowel voor natuurliefhebbers als cultuursnuivers een perfecte vakantiebestemming. In de 13e en 14e eeuw waren de abbeys van de Border-steden Dryburgh, Melrose, Kelso en Jedburgh de thuisbasis voor grote groepen christelijke monniken. Niet veel later diende de Borderlands als decor voor de verwoestende veldslagen op Flodden Field. Als culturele kers op de taart komt één van de beroemdste Schotse schrijvers, Sir Walter Scott, uit dit prachtige gebied.
 


 

Benieuwd wat je kunt doen tijdens je roadtrip door de Schotse Borderlands? Op deze pagina vind je alle hoogtepunten op een rij!
 

De Eildon Hills

Letterlijk vertaald betekent de ‘Eildon Hills’ de ‘Heuvels van de Elfen’. Al eeuwenlang worden deze heuvels gezien als heiligdom. Het gebied bestaat uit uitgestorven vulkanen, glooiende heuvels en overblijfselen van eeuwenoude forten.

eildon hills 

Galashiels

Galashiels is de grootste nederzetting van de Schotse Borderlands. Hier spot je overblijfselen van ijzeren grondwerken en forten. Kort geleden, tijdens de beginfase van de industriële revolutie, speelde Galashiels een grote rol in de bloeiende textielindustrie. De oude fabrieken kun je als reiziger bezoeken en bekijken.

galashiels 

Scotts View

Scotts View is een uitkijkpunt in de Schotse Borderlands waar je een prachtig panoramisch uitzicht hebt over de rivier de Tweed en de Eildon Hills. Volgens vele verhalen stopten Sir Walter Scott vaak met zijn paard om te genieten van dit prachtige uitzicht. Toen zijn begrafenisstoet naar Dryburg ging, stopte zijn trouwe paard hier nog een laatste keer..

scotts view 

Melrose

Waar Galashiels nog steeds een postindustriële stad is, is het niet veel verder gelegen Melrose een charmante stad doordrenkt van historie. Hier kun je dwalen door smalle straatjes, een pint drinken op schilderachtige pleinen en struinen over de boerenmarkten. De oude abdij van Melrose, die uit het jaar 1136 stamt, kun je bezoeken. Na je ontdekkingstocht langs de indrukwekkende kamers plof je neer op het grasveld naast de rivier voor een echte Schotse picknick.

melrose 

Floors Castle

Het grootste én bewoonde kasteel van Schotland, Floors Castle, bevindt zich in de Schotse Borderlands. Het is het familiehuis van de hertog van Roxburghe. Het kasteel ligt aan de rivier de Tweede in de stad Kelso. Naast een indrukwekkend interieur beschikt Floors Castle over prachtige tuinen met idyllische rivierstromingen.

floors castle 

National Park St. Abbs's Head

In het oosten van de Schotse Borderlands ligt National Park St. Abb’s Head. In dit natuurgebied leven duizenden zeevogels tussen en op de dramatische kliffen. Vanaf deze kliffen heb jij, samen met de vogels, uitzicht op de kristalheldere wateren. Op het land zelf leven tal van paarden, vlinders en knaagdieren.

National Park St Abbs Head 

Abbotsford House

Abbotsford House was ooit het huis van Sir Walter Scott. Tegenwoordig vind je in dit historische huis een expositie van de wapenkamer met onder andere de donderbus van Walter Scotts. Het is een ideale plek voor iedereen die meer wil leren over de geschiedenis van Schotland.

Abbotsford House 

Selkirk

Vroeger stond Selkirk bekend om zijn wolindustrie en de eerste kloosterabdij van de regio. Hier werd William Wallace, ook wel Sir Walter Scott, tot beschermheer van Schotland omgedoopt. Tegenwoordig staat Selkirk bekend om het jaarlijkse festival Common Riding. Tijdens dit festival rijden 500 ruiters te paard de stad in waarna de casting van de kleuren plaastvindt op het plein. Niet tijdens dit festival in de Borderlands? Dan hebben we een andere goede reden voor een bezoek: de Selkirk Bannock. Dit is een heerlijke fruitcake die in deze stad zijn oorsprong vindt.

selkirk schotland 

Tweed Valley

In het natuurrijke gebied Tweed Valley kun je visarenden zien broeden en leven. In dit gebied is een speciaal Tweed Valley Osprey Project opgezet met als doel de nestelende visarenden te beschermen. Je spot de arenden vanuit het wildwachtcentrum op Glentress of vanaf de wildwachtpost in Kailzie Gardens.

tweed valley 

Traquair House

Volgens velen één van de mooiste huizen van Schotland: Traquair House. Dit huis, dat dateert uit 1107, is een oorspronkelijk jachthuis voor het koningshuis en als thuisbasis dient voor de graven van Traquair. Als bezoeker kun je genieten van de architectuur en de achterliggende heuvel, maar ook van de tuin die rijk is aan doolhoven.

traquair house 

St. Mary's Loch

Een van de mooiste meren, St. Mary’s Loch, ligt in de Schotse Borderlands. Dit hemelsbrede meer wordt omringd door oude ruïnes en met bossen bezaaide heuvels waar je heerlijk kunt wandelen en mountainbiken. Op het water vermaak je je uitstekend tijdens een kano- of zeiltocht.

St Mary's Loch 

Overtuigd van de charme van deze ongerepte regio? Bekijk onze reis door de Schotse Borderlands!

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel