De bezienswaardigheden van Edinburgh
Bezienswaardigheden Edinburgh

De bezienswaardigheden van Edinburgh

De bezienswaardigheden van Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, zijn een lust voor ieder paar ogen. De stad staat, met haar historische gebouwen, niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In combinatie met de gezelligste zomerfestivals is Edinburgh een geschikte locatie voor een weekendje weg – of een start- of eindpunt van je rondreis door Schotland.

Op deze pagina lees je alles over de mooiste bezienswaardigheden van Edinburgh. Edinburgh neemt je mee naar de middeleeuwen van Schotland. Maar ook naar de ouderwets gezellige pubs met de beste Schotse whisky’s en het heerlijkste Schotse eten. Ben je klaar om ondergedompeld te worden in de wereld van één van de meest attente mensen ter wereld?
 

Edinburgh Castle

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Edinburgh is het Edinburgh Castle. De plek van dit middeleeuwse kasteel, Castle Rock, werd 600 v. Chr. al bewoond. Vanaf de 11e eeuw werd er een houten omheining gebouwd maar in de 13e eeuw werd dit hout vervangen door steen. In het kasteel zijn onder andere de Schotse kroonjuwelen en de Stone of Scone, waar de koningen van Schotland op zijn gekroond, te bezichtigen.

Edinburgh 

Old Town

In de binnenstad van Edinburgh ligt Old Town. Dit stadsdeel bestaat uit een kasteel en een middeleeuwse straat met steegjes waar de stenen in visgraatpatroon zijn gelegd. Deze hoofdstraat wordt ook wel Royal Mile genoemd. De straat loopt van het Edinburgh Castle, Castle Rock, naar het 17e eeuwse parlementsgebouw Palace of Holyroodhouse.

Edinburgh old town 

Georgian New Town

De andere helft van de binnenstad van Edinburgh wordt ingenomen door Georgian New Town. Deze stadswijk stamt uit de 18e eeuw en bestaat voornamelijk uit elegante winkelstraten met gebouwen in Georgiaanse stijl. Samen met Old Town staat Georgian New Town op de UNESCO werelderfgoedlijst.

georgian new town 

Palace of Holyroodhouse

Het imposante Palace of Holyroodhouse is de officiële residentie van de koningin van Schotland en staat bekend als de plek waar de vroegere Queen of Scots, Mary, haar tragische leven doorbracht. Het paleis ligt precies aan het einde van de legendarische Royal Mile straat. Het Palace of Holyroodhouse is in het bezit van weelderige tuinen, koninklijke kamers en romantische ruïnes. Als bezoeker kun je zowel het paleis van binnen als van buiten verkennen.

palace of holyroodhouse 

Arthur's Seat

Wanneer je vanaf het Palace of Holyroodhouse omhoog gaat, arriveer je op de 251 meter hoge vulkaankegel Arthur’s Seat. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over de stad en de omgeving.

georgian new town 

Leukste pubs van Edinburgh

Als je naar Edinburgh gaat, misstaat een bezoek aan een typische Schotse pub niet. Beter gezegd: je mag Edinburgh eigenlijk niet verlaten zonder een pint te hebben gedronken in een pub waar live muziek wordt gespeeld. Wij tippen graag onze drie favo pubs:

  • Royal Oak: een heel klein en knus barretje in Old Town waar live folk music wordt gespeeld. Er worden veel bekende Schotse nummers gezongen waardoor er in de vroege uren al fanatiek wordt meegezongen
  • Captains Edinburgh: typisch Britse pub in Old Town waar dagelijks live muziek is en waar je na je eerste pint niet meer weg wilt
  • Sandybells: Een traditionele Schotse bar in Old Town met een hip tintje waar na binnenkomst meteen tussen de muzikanten aan tafel of de bar zit. Ze zullen je op een extra nummertje trakteren wanneer je een drankje voor ze koopt.  
pubs in Edinburgh 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel