Evenementen en festivals in Schotland
Evenementen en festivals in Schotland

Evenementen en festivals in Schotland

De Schot ontmoet je in een lokaal restaurant of café in een klein dorpje, tijdens het boodschappen doen of wanneer je van het gebaande pad langs de weg een broodje oppeuzelt. Je ontmoet Schotten ook op landelijke evenementen en festivals. Om het jou wat makkelijker te maken, hebben we op deze pagina alle evenementen en festivals in Schotland op een rijtje gezet.

Januari

Nieuwjaarsdag - De Loony Dook
Waar: South Queensferry
Wanneer: 1 januari
Wat: Een nieuwjaarsduik waarbij iedere duiker zich in een sprookjes- of cartoonoutfit heist. Hier luid je het nieuwe jaar in als Fred van de Flinstones, Assepoester of Shrek.

Celtic Connections
Waar: Glasgow
Wanneer: halverwege januari t/m begin februari
Wat: De eerste viering van de Keltische muziek in het Verenigd Koninkrijk. Geniet van folk, roots en wereldmuziek, gespeeld door 2000 verschillende muzikanten.

Burns Night
Waar: Hele land
Wanneer: rondom 25 januari
Wat: Dé dag waar haggis, whisky én poëzie gecombineerd wordt. Tijdens Burns Night wordt de verjaardag van poeet Robert Burns gevierd. Er wordt gegeten, gelachen en gekletst en dat door het hele land op eenzelfde manier. 

Up Helly Aa
Waar: Lerwick, Shetland
Wanneer: laatste dinsdag van januari
Wat: Een Viking-vuurfestival waarbij duizend mensen, gekleed in Vikingkostuum, tegelijkertijd een fakkel dragen. 

Februari

Fort William Mountain Festival
Waar: Fort William
Wanneer: halverwege februari
Wat: Tijdens dit festival kun je in Fort William terecht voor spannende verhalen over epische Schotse avonturen en overlevingstochten, verteld door wereldberoemde sprekers. Daarnaast bewonder je indrukwekkende films en nog veel meer.

Maart

StAnza: Scotland's Poetry Festival
Waar: St. Andrews
Wanneer: eerste week van maart
Wat: Een poëziefestijn met ongeveer honderd lezingen, performances en discussiegesprekken. Eerder verschenen headliners als Jackie Kay, Robert Crawford en Kathleen Jamie.

April

Melrose Rugby Sevens
Waar: Melrose
Wanneer: rondom 12 april
Wat: Een hoogtepunt in de rugbywereld in Schotland. In de stad waar de Rugby Sevens begon, worden heftige en snelle wedstrijden gehouden.

Mei

TradFest
Waar: Edinburgh
Wanneer: 1 - 11 mei
Wat: Beleef elf dagen lang de traditionele folkroots van Schotland in Edinburgh. Verhalen, traditionele muziek, film, kunst en gezelligheid nemen je mee naar deze spektaculaire cultuur.
 

Spirit of Speyside whisky festival
Waar: Speyside
Wanneer: begin mei
Wat: Een sfeervol whiskyspektakel in de whiskystreek van Speyside, ten oosten van Inverness. Ga whiskyproeven, geniet van exclusieve rondleidingen in distilleerderijen, muziekperformances en whiksydiners.

World Whisky Day
Waar: Hele land
Wanneer: 15 mei 2021
Wat: Op World Whisky Day staat het land van de whisky stil bij de kunstzinnigheid van de whisky. Proef whisky, geniet van whiskydiners en ga op rondleiding door een distilleerderij.

Juni

Royal Highland Show
Waar: net buiten Edinburgh
Wanneer: derde weekend van juni
Wat: Het grootste landbouw- en plattelandsfestival van Schotland wordt net buiten Edinburgh gehouden. Bewonder paarden- en melkveeshows, proef lokale specialiteiten en leer meer over de Schotse ambachten.

Scottish Traditional Boat Festival
Waar: Banffshire kust
Wanneer: derde weekend van juni
Wat: Tijdens dit traditionele bootfestival zie je grote historische boten en geniet je van lekker eten en drinken. Op de achtergrond van dit alles schittert het pittoreske dorpje Portsoy.

Juli

Aberdeen Standard Investmens Scottish Open
Waar: Aberdeen
Wanneer: begin juli
Wat: Tijdens de ASI Scottish Open zie je topgolfers spelen. Dit evenement wordt door spelers en fanatieke bezoekers gezien als een goede voorbereiding op The Open Championships.
 

Hebridean Celtic Festival
Waar: Lews Castle, Lewis
Wanneer: halverwege juli
Wat: In het betoverende Lews Castle hoor je Keltische muziek, doordrongen met hedendaagse rock- en indiefolk invloeden. Een prachtig muziekfestival waar je de Schot ontmoet.

Royal Edinburgh Military Tatoo
Waar: Edinburgh
Wanneer: heel juli
Wat: Geniet in juli in Edinburgh van militaire bands, dans- en doedelzakoptredens en een ondergaande zon bij het Edinburgh Castle. Dit is één van de zeven zomerfestivals.

Edinburgh Jazz & Blues festival
Waar: Edinburgh
Wanneer: 16 - 25 juli 2021
Wat: Geniet van jazz- en bluesmuziek op straat en in de cafés van Edinburgh. 

Augustus

Piping Live!
Waar: Glasgow
Wanneer: begin augustus
Wat: Hét festival voor de doedelzakliefhebber. Een uniek evenement waar je de Solo Piping wedstrijd ziet, waar je zelf doedelzak leert spelen en waar je op de Pipers' market lokale specialiteiten proeft.
 

Cowal Highland Gathering
Waar: Dunoon, Argyll
Wanneer: eind augustus
Wat: Het grootste en 's werelds meest genoemde Highland Game van Schotland. Tijdens dit festival dat uit 1894 stamt, zie je de beste doedelzakspelers van het land, maar ook Hooglanddansers, paalwerpevenementen en nog veel meer.
 

September

Largs Viking Festival
Waar: Morrisons
Wanneer: begin september
Wat: Tijdens de Largs Viking Festival wordt de Slag bij Largs uit 1263, tussen de Schotse koning Alexander III en de Noorse koning Hakon IV herdacht. Het festival vindt plaats in een levensecht Vikingdorp vlakbij Morrisons.

Oktober

Royal National Mod
Waar: Inverness
Wanneer: tweede week van oktober
Wat: Het belangrijkste Gaelische evenement van Schotland waar tradities worden getoond aan de hand van muzikale optredens, Highland-dansen en sport.

Sound Festival
Waar: Aberdeenshire
Wanneer: rond 22 oktober
Wat: Tof festival voor de muziekliefhebber die van nieuwe en innovatieve muziek houdt. Geniet van musicals, concerten, workshops en indrukwekkende geluidsinstallaties.

November

St. Andrew's Day
Waar: Heel Schotland
Wanneer: 30 november
Wat: Tijdens St. Andrew's Day vieren de Schotten de berschermheilige van het land. Het is de nationale dag van Schotland en dat betekent dat er feest gevierd mag worden! Dat hoef je maar één keer tegen de Schotten te zeggen. In heel het land vind je een levendig programma boordevol evenementen.
 

December

Hogmanay
Waar: Heel Schotland
Wanneer: 31 december
Wat: Het jaar wordt spectaculair afgesloten tijdens Hogmanay. Dit oudejaarsfeest is gebaseerd op de wilde feesten van de Vikingen aan het eind van december. In Edinburgh wordt jaarlijks op oudjaarsdag een fakkeloptocht gehouden en op het Edinburgh Castle dans je de hele avond en nacht op live muziek en DJ's. Als de klokken luiden kun je in Edinburgh het Hogmanay Midnight vuurwerk bewonderen.


 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel