PRINT PAGINA

Ontdekkingstocht Schotse eilanden

Schotland in zijn puurste vorm

Dag 1

Dag 1 This is your captain speaking: welcome on board!

Koffers in de achterbak, de auto kan gestart worden! De reis naar Schotland kan beginnen. Aan het eind van de middag ga je aan boord van DFDS Seaways voor de overtocht naar Newcastle, in het noorden van Engeland. Geniet bij mooi weer nog even van een drankje op het bovendek en zie hoe de haven van IJmuiden langzaam verdwijnt. Vermaak je in het casino, kijk een film in de bioscoop en neem een kijkje bij de winkels. Voor je het weet zet je voet op Engelse bodem. Je overnacht aan boord. 

Dag 2

Dag 2 Toeren richting Glens en Lochs

Heel wat zeemijlen verder ga je heerlijk uitgerust van boord in Newcastle om aan je Schotland rondreis te beginnen! Het voelt even als de omgekeerde wereld dat links rijden, maar je zult zien dat het snel went. Als je het rustig aan wilt doen en ook nog wat van het noorden van Engeland wilt zien dan kun je langs Gretna Green rijden. Historisch interessant omdat hier vroeger Engelse geliefden zonder toestemming van hun ouders konden trouwen. De plaatselijke smid voltrok de huwelijken, soms zelfs in het holst van de nacht om de achtervolgers voor te blijven. In het kleine plaatsje Callander word je hartelijk verwelkomt in het Poppies hotel waar je overnacht. 
Rijafstand Newcastle - Callander: ca. 280 km | ca. 3,5 uur

Dag 3

Dag 3 Het land van Rob Roy en the Lady of the Lake

De Trossachs vormde het decor voor 'The Lady of the Lake' en Ivanhoe maar staat vooral bekend als ‘Rob Roy Country’. Het was op deze plek dat de beroemde bandiet zich in de dichte bossen schuilhield voor zijn achtervolgers. Het is zeker de moeite waard om er een wandeling te maken! Wees gerust want de bandieten zijn er niet meer, maar wel schapen, fazanten, auerhoenen en roedels herten. Je kunt er ook voor kiezen om de fiets te pakken. Het 28 kilometer lange West Loch Lomond fietspad brengt je langs de mooiste plekken. Met een rijk historisch verleden en verscheidene oude ruïnes is een bezoek aan het nationale park in ieder geval zeker waard. Je overnacht in het Poppies Hotel.

Dag 4

Dag 4 Dagje Glasgow of Edinburgh?

Ben je nog nooit in Edinburgh of Glasgow geweest? Overweeg dan om vandaag een dagtocht te maken naar een van deze indrukwekkende steden. Beide steden liggen op ongeveer anderhalf uur rijden van Callander. Edinburgh biedt volop culturele bezienswaardigheden, gezellige pubs en middeleeuwse straatjes met leuke winkels en restaurants. De levendige studentenstad Glasgow biedt veel interessante musea, moderne architectuur en zeer goede winkelmogelijkheden. Bezoek ook de Glasgow Cathedral, een van de weinig compleet overgebleven Middeleeuwse kathedralen met prachtige gebrandschilderde ramen. Je overnacht in het Poppies Hotel. 

Dag 5

Dag 5 Via glens en lochs naar de eilanden aan de westkust

Als je vanuit Callander richting de westkust rijdt, worden de bergen steeds hoger en het landschap steeds imposanter. Je passeert de immens groene vallei van Glencoe, eenzaam en sprookjesachtig tegelijk en niet voor niets het decor van de Harry Potter films. Via Fort William en het mysterieuze Loch Ness ga je in het ruige noordwesten verder naar Isle of Skye. Je wordt hier hartelijk welkom geheten in je hotel. Daarna kun je lekker even bij komen op je kamer of bij de openhaard. In het hotel kun je heerlijke lokale gerechten eten en vergeet niet dat vis hier de specialiteit is! Overnachting op Isle of Skye.
Rijafstand Callander - Isle of Skye: ca. 260 km | ca. 4,5 uur (via de prachtige route langs Glencoe)

Dag 6

Dag 6 Het sprookje van Isle of Skye

Vandaag heb je de hele dag de tijd om Isle of Skye te ontdekken, het grootste en tevens noordelijkst gelegen eiland van de Binnen-Hebriden. Met haar steile bergpieken, uitgestrekte heidevelden, afgelegen baaien met witte stranden en honderden jaren aan geschiedenis is dit met recht een van de mooiste eilanden ter wereld. Rijdend langs de kust kun je otters spotten. In het noorden kun je het Skye Museum of Island Life bezoeken: aan de hand van zes gerestaureerde cottages uit de 19e eeuw krijg je een indruk hoe de eilandbewoners ook in vroeger tijden hier een leven konden opbouwen. Voor de actieve wandelaars zijn de 1000 meter hoge bergpieken van Cuillin Hills een echte uitdaging. Aan de voet van het oudste bewoonde slot van Schotland, Dunvegan Castle kun je als je geluk hebt zeehonden spotten. Overnachting op Isle of Skye.

Dag 7

Dag 7 Varen naar de westelijke eilanden

Vandaag neem je de ferry naar North Uist, onderdeel van de Buiten Hebriden. Je kunt jezelf vanaf nu een ontdekkingsreiziger noemen want deze eilanden liggen zo afgelegen dat maar weinig mensen de moeite nemen om hier naartoe te gaan! De overtocht duurt ongeveer twee en half uur. Aan boord is een cafetaria waar je terecht kunt voor een warme maaltijd, sandwiches en snacks. Zorg ervoor dat je aan het raam zit want de kans is groot dat je dolfijnen of zeeotters spot! In het knusse Hamersay House Hotel kunt je terecht voor een heerlijk diner. Overnachting in Hamersay House Hotel in Lochmaddy (of vergelijkbaar).
Rijafstand Isleornsay - Uig: ca. 80 km | ca. 1 uur
Vaarduur Uig - Lochmaddy: ca. 2,5 uur

Dag 8

Dag 8 De prachtige kustgebieden van North en South Uist

Na een heerlijk ontbijt heb je de hele dag om de eilanden North en South Uist verder te ontdekken. Er wonen hier maar een handjevol mensen waarvan de meeste nog Gaelic spreken. Volg met de auto de schilderachtige weg over North Uist, langs kustplaatsjes, kilometers lange stranden, inhammen met fijn wit schelpenzand en grasland. Het wemelt er van de vogels, zoals de tureluur, de zeldzame spriet en de zeearend. Het natuurreservaat bij Loch Druidibeg op South Uist is een perfecte plek voor vogelspotters. Bezoek bij Clachan de Hebridean Smokehouse waar je heerlijk gerookte zalm en forel kunt kopen en kunt laten opsturen. Overnachting in Hamersay House Hotel in Lochmaddy (of vergelijkbaar).

Dag 9

Dag 9 De dramatische landschappen van Harris en Lewis

Na het ontbijt neem je de ferry van Berneray naar Leverburgh en vaar je door een labyrint van kleine eilanden naar Harris. De desolate heuvels worden afgewisseld met diepe baaien en het voelt hier als het einde van de wereld en feitelijk is dat het ook! Je rijdt langs eindeloze witte stranden, waar met een beetje geluk de zon op het blauwgroene water schittert. Verder noordelijk laat je de bergen van Harris achter je en rijd je het veengebied in van het eiland Lewis. Breng een bezoek aan de standing stones van Calanais: dit bijna 5000 jaar oude monument is gelegen op een klein schiereiland. In de schilderachtige haven met bont gekleurde huizen van Stornoway kun je 's avonds gerust aanschuiven bij de locals voor vers gevangen fish & chips! Overnachting in Royal Hotel in Stornoway (of vergelijkbaar).
Rijafstand Lochmaddy - Stornoway: ca. 112 km | ca. 2 uur
Vaarduur Berneray - Leverburgh: ca. 17,5 km | ca. 2 uur​
 

Dag 10

Dag 10 Slapen als een landlord

Neem de Hebriden nog goed in je op voordat je vroeg in de ochtend de ferry van Stornoway naar Ullapool in West Schotland neemt. Vanaf hier neem je de route door het glooiende landschap naar Contin, ten noordwesten van Inverness. Als je het kronkelende pad vanaf de weg volgt naar het statige huis, dan voel je al dat hier een bijzondere ervaring op je staat te wachten. Bij mooi weer is het heerlijk genieten op het sfeervolle terras in de tuin. Als je liever de benen strekt dan kun je zelfs nog een balletje slaan op de pitch- en puttbaan of een wandeling maken over de fairy trail en scary trail die aangelegd zijn in de tuin. Je overnacht als een landlord in het statige Coul House Hotel. 
Vaarduur Stornoway - Ullapool: ca. 85 km | ca. 3,5 uur
Rijafstand Ullapool - Contin: ca. 65 km | ca. 1 uur​​
 

Dag 11

Dag 11 Inverness, whisky en dolfijnen spotten

Na zoveel desolate landschappen voelt het ook wel prettig om weer wat meer in de bewoonde wereld te zijn. Na een stevig Schots ontbijt kun je er weer tegen aan en wandel je je ontbijt eraf door middel van een leuke tocht. Vanuit het hotel beginnen diverse wandelingen door het glooiende landschap. De kustlijn bij Moray Firth leent zich uitstekend voor het spotten van dolfijnen en in de kleine vissersplaatsen varen kleurige vissersboten af en aan en kun je genieten van vers gebakken fish & chips met lekker veel zout en een scheutje azijn. Als je van whisky houdt of het gewoon leuk vindt om een stokerij te bezoeken dan is Glen Ord een goede keuze om je verder te verdiepen in de bijzondere wereld van de Matlt Whisky's. Je overnacht in het Coul House Hotel in Contin.

Dag 12

Dag 12 Dwars door Cairngorms National Park

Het wordt tijd om Contin te verlaten. Er ligt een mooie dagtocht via Cairngorms National Park in het verschiet. Een spectaculair berglandschap dat uitnodigt tot lange wandelingen. De kans is groot dat je onderweg een rode eekhoorn, auerhoen, edelhert of steenarend tegenkomt. In de historische plaats Pitlochry ben je in het hart van de Schotse Hooglanden beland. s' Avonds wandel je na het diner op je gemak nog even door de winkelstraat van Pitlochry, waarna je nog een glaasje kunt drinken bij het houtvuur in de lounge van het hotel. Je overnacht tussen eeuwenoude naaldbomen in het Pine Trees Hotel in Pitlochry.
Rijafstand Contin - Pitlochry: ca. 165 km | ca. 2 uur
 

13

13 Nagenieten in het hart van Schotland

Geniet eerst van het uitgebreide Schotse ontbijt voordat je de omgeving van Pitlochry gaat verkennen. Een echte aanrader is om vanuit Aberfeldy een avontuurlijke jeepsafari te maken en zonder al te grote inspanningen hoog in de heuvels bij Loch Tay te genieten van een weergaloos mooi uitzicht. Met een Schotse gids gekleed in traditionele kledij verken je de omgeving waarbij je op zoek gaat naar wilde dieren. Bezoek het sprookjesachtige Blair Castle en de omliggende tuinen, neem deel aan een rondleiding door een wolweverij en ga whisky proeven in een van de vele stokerijen zoals het charmante Edradour Distillery; de kleinste stokerij van Schotland. Je overnacht in het Pine Trees Hotel in Pitlochry.

Dag 14

Dag 14 Terug naar huis

Je neemt afscheid van de Highlands en rijdt via Perth en Edinburgh terug naar Newcastle voor de overtocht naar Nederland. Omringd door de zee is het niet moeilijk om het vakantiegevoel nog even vast te houden. Zeker weten dat de ruige natuur en de desolate landschappen van de Schotse eilanden nog op je netvlies gegrift staan. Zo’n bijzondere reis vergeet je niet snel. Je overnacht aan boord.
Rijafstand Pitlochry – Newcastle: ca. 290 km | ca. 4 uur

Dag 15

Dag 15 Home sweet home

Gewekt door kwetterende zeemeeuwen kom je in de ochtend heerlijk uitgerust aan in IJmuiden. Welkom thuis!

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
ma t/m vr: 09.00 - 17.00 uur