PRINT PAGINA

Ontdekkingstocht Schotse eilanden

Beleef in alle vrijheid de ongerepte eilanden van Schotland

Dag 1

Dag 1 This is your captain speaking: welcome on board!

This is your captain speaking: welcome on board!

Koffers in de achterbak, de auto kan gestart worden! De reis naar Schotland kan beginnen. Aan het eind van de middag ga je aan boord van DFDS Seaways voor de overtocht naar Newcastle. Geniet bij mooi weer nog even van een drankje op het bovendek en zie hoe de haven van IJmuiden langzaam verdwijnt. Vermaak je in het casino, kijk een film in de bioscoop en neem een kijkje bij de winkels. Je overnacht aan boord. 

Dag 2

Dag 2 Touren richting glens en lochs

Touren richting glens en lochs

Heel wat zeemijlen verder ga je heerlijk uitgerust van boord in Newcastle om aan je Schotland rondreis te beginnen! Het voelt even als de omgekeerde wereld dat links rijden, maar je zult zien dat het snel went. Maak onderweg zeker een aantal stops om de eerste foto’s op je camera te schieten. Op korte afstand van het kleine plaatsje Callander word je hartelijk verwelkomt in het Lubnaig Guest Hosue waar je overnacht. 
Rijafstand Newcastle - Callander: ca. 280 km | ca. 3,5 uur

Dag 3

Dag 3 Het land van Rob Roy en the Lady of the Lake

Het land van Rob Roy en the Lady of the Lake

De Trossachs vormde het decor voor 'The Lady of the Lake' en Ivanhoe maar staat vooral bekend als ‘Rob Roy Country’. Het was op deze plek dat de beroemde bandiet zich in de dichte bossen schuilhield voor zijn achtervolgers. Het is zeker de moeite waard om er een wandeling te maken! Wees gerust want de bandieten zijn er niet meer, maar wel schapen, fazanten, auerhoenen en roedels herten. Met een rijk historisch verleden en verscheidene oude ruïnes is een bezoek aan het nationale park in ieder geval zeker waard. Je overnacht weer in het kleinschalige Lubnaig Guest House.

Dag 4

Dag 4 Dagje Glasgow of Edinburgh?

Dagje Glasgow of Edinburgh?

Ben je nog nooit in Edinburgh of Glasgow geweest? Overweeg dan om vandaag een dagtocht te maken naar een van deze indrukwekkende steden. Beide steden liggen op ongeveer anderhalf uur rijden van Callander. Edinburgh biedt volop culturele bezienswaardigheden, gezellige pubs en middeleeuwse straatjes met leuke winkels en restaurants. De levendige studentenstad Glasgow biedt veel interessante musea, moderne architectuur en zeer goede winkelmogelijkheden. Bezoek ook de Glasgow Cathedral, een van de weinig compleet overgebleven Middeleeuwse kathedralen met prachtige gebrandschilderde ramen. Je overnacht in het Lubnaig Guest House. 

Dag 5

Dag 5 Via glens en lochs naar de eilanden aan de westkust

Via glens en lochs naar de eilanden aan de westkust

Als je vanuit Callander richting de westkust rijdt, worden de bergen steeds hoger en het landschap steeds imposanter. Je passeert de immens groene vallei van Glencoe, eenzaam en sprookjesachtig tegelijk. Het is dan ook niet voor niets het decor van de Harry Potter films. Via Fort William en het mysterieuze Loch Ness ga je in het ruige noordwesten verder naar Isle of Skye. Overnachting op Isle of Skye.
Rijafstand Callander - Isle of Skye: ca. 260 km | ca. 4,5 uur (via de prachtige route langs Glencoe)

Dag 6

Dag 6 Het sprookje van Isle of Skye

Het sprookje van Isle of Skye

Vandaag heb je de hele dag de tijd om Isle of Skye te ontdekken. Met haar steile bergpieken, uitgestrekte heidevelden, afgelegen baaien met witte stranden en honderden jaren aan geschiedenis is dit met recht een van de mooiste eilanden van Europa. In het noorden kun je het Skye Museum of Island Life bezoeken. Voor de actieve wandelaars zijn de 1000 meter hoge bergpieken van Cuillin Hills een echte uitdaging. Aan de voet van het oudste bewoonde slot van Schotland, Dunvegan Castle, kun je als je geluk hebt zeehonden spotten. Overnachting op Isle of Skye.

Dag 7

Dag 7 Varen naar de westelijke eilanden

Varen naar de westelijke eilanden

Vandaag neem je de ferry naar North Uist, onderdeel van de Buiten Hebriden. Je kunt jezelf vanaf nu een ontdekkingsreiziger noemen, want deze eilanden liggen zo afgelegen dat maar weinig mensen de moeite nemen om hier naartoe te gaan! De overtocht duurt ongeveer twee en half uur. Zorg ervoor dat je aan het raam zit, want de kans is groot dat je dolfijnen of zeeotters spot! Overnachting in Langass Lodge in Lochmaddy (of vergelijkbaar).
Rijafstand Isleornsay - Uig: ca. 80 km | ca. 1 uur
Vaarduur Uig - Lochmaddy: ca. 2,5 uur

Dag 8

Dag 8 De prachtige kustgebieden van North en South Uist

De prachtige kustgebieden van North en South Uist

Na een heerlijk ontbijt heb je de hele dag om de eilanden North en South Uist verder te ontdekken. Er wonen hier maar een handjevol mensen waarvan de meeste nog Gaelic spreken. Volg met de auto de schilderachtige weg over North Uist, langs kustplaatsjes, kilometers lange stranden, inhammen met fijn wit schelpenzand en grasland. Het wemelt er van de vogels, zoals de tureluur, de zeldzame spriet en de zeearend. Overnachting in Langass Lodge in Locheport (of vergelijkbaar).

Dag 9

Dag 9 De dramatische landschappen van Harris en Lewis

De dramatische landschappen van Harris en Lewis

Na het ontbijt neem je de ferry van Berneray naar Leverburgh en vaar je door een labyrint van kleine eilanden naar Harris. De desolate heuvels worden afgewisseld met diepe baaien. Het voelt hier als het einde van de wereld, en feitelijk is dat het ook! Je rijdt langs eindeloze witte stranden, waar met een beetje geluk de zon op het blauwgroene water schittert. Verder noordelijk laat je de bergen van Harris achter je en rijd je het veengebied in van het eiland Lewis. Overnachting in Royal Hotel in Stornoway (of vergelijkbaar).
Rijafstand Lochmaddy - Stornoway: ca. 112 km | ca. 2 uur
Vaarduur Berneray - Leverburgh: ca. 17,5 km | ca. 2 uur​
 

Dag 10

Dag 10 Slapen als een landlord

Slapen als een landlord

Neem de Hebriden nog goed in je op voordat je vroeg in de ochtend de ferry van Stornoway naar Ullapool in West Schotland neemt. Vanaf hier neem je de route door het glooiende landschap naar Contin. Geniet erna van een goed glas whisky bij de open haard. Als je liever de benen strekt dan kun je een wandeling maken door de uitgestrekte landschappen in de omgeving. Je overnacht als een landlord in het statige Coul House Hotel. 
Vaarduur Stornoway - Ullapool: ca. 85 km | ca. 3,5 uur
Rijafstand Ullapool - Contin: ca. 62 km | ca. 1 uur
 

Dag 11

Dag 11 Inverness, whisky en dolfijnen spotten

Inverness, whisky en dolfijnen spotten

Na het afgelegen gebied voelt het ook wel prettig om weer wat meer in de bewoonde wereld te zijn. Na een stevig Schots ontbijt kun je er weer tegen aan en wandel je je ontbijt eraf door middel van een leuke tocht. Vanuit het hotel beginnen diverse wandelingen door het glooiende landschap. De kustlijn bij Moray Firth leent zich uitstekend voor het spotten van dolfijnen. In de kleine vissersplaatsen varen kleurige vissersboten af en aan, en kun je genieten van vers gebakken fish & chips met lekker veel zout en een scheutje azijn. Je overnacht in Coul House Hotel.

Dag 12

Dag 12 Dwars door Cairngorms National Park

Dwars door Cairngorms National Park

Het wordt tijd om Contin te verlaten. Er ligt een mooie dagtocht via Cairngorms National Park in het verschiet. Een spectaculair berglandschap dat uitnodigt tot lange wandelingen. De kans is groot dat je onderweg een rode eekhoorn, auerhoen, edelhert of steenarend tegenkomt. In de historische plaats Pitlochry ben je in het hart van de Schotse Hooglanden beland. Je overnacht in het sfeervolle Pine Trees Hotel.
Rijafstand Contin - Pitlochry: ca. 170 km | ca. 2 uur
 

Dag 13

Dag 13 Nagenieten in het hart van Schotland

Nagenieten in het hart van Schotland

Geniet eerst van het uitgebreide Schotse ontbijt voordat je de omgeving van Pitlochry gaat verkennen. Bezoek het sprookjesachtige Blair Castle en de omliggende tuinen, neem deel aan een rondleiding door een wolweverij en ga whisky proeven in een van de vele stokerijen zoals het charmante Edradour Distillery; de kleinste stokerij van Schotland. Je overnacht in Pine Trees Hotel in Pitlochry.

Dag 14

Dag 14 Terug naar huis

Terug naar huis

Je neemt afscheid van de Highlands en rijdt via Perth en Edinburgh terug naar Newcastle voor de overtocht naar Nederland. Omringd door de zee is het niet moeilijk om het vakantiegevoel nog even vast te houden. Zeker weten dat de ruige natuur en de desolate landschappen van de Schotse eilanden nog op je netvlies gegrift staan. Zo’n bijzondere reis vergeet je niet snel. Je overnacht aan boord.
Rijafstand Pitlochry – Newcastle: ca. 290 km | ca. 4 uur

Dag 15

Dag 15 Home sweet home

Home sweet home

Gewekt door kwetterende zeemeeuwen kom je in de ochtend heerlijk uitgerust aan in IJmuiden. Welkom thuis!

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: