PRINT PAGINA

Kasteel Short Break

Ontdek de nog onbekende Schotse Borderlands en verblijf in een prachtig kasteel

Dag 1

Dag 1 Welkom aan boord

Aan het eind van de middag stap je in IJmuiden aan boord van de ferry van DFDS Seaways voor de relaxte overtocht naar Newcastle upon Tyne, in het noorden van Engeland. Als het mooi weer is kan je op het bovendek genieten van het uitzicht en zie je de haven van IJmuiden langzaam uit het zicht verdwijnen. Beter kan je je vakantie naar Schotland niet starten. 
Overnachting aan boord.

Dag 2

Dag 2 Op weg naar Lauder

In de ochtend kom je in Newcastle aan en zet je misschien je eerste voet op Engelse bodem. Schotland is maar een klein stukje rijden en ongemerkt passeer je de Engels-Schotse ‘grens’. Natuurlijk is het even wennen dat je met je eigen auto voor het gevoel aan de ‘verkeerde’ kant van de weg rijdt. Maar je zal zien dat het links rijden erg snel went. Je gaat op weg naar Lauder en vertrekt in noordelijke richting. Lauder is een klein, typisch Schots dorpje met een paar restaurantjes, een bakker en een pub. Verken de kasteelgronden en laat je inspireren door de boeiende geschiedenis. Thirlestane Castle is dé historische thuis basis van de Earls en Dukes van Lauderdale. En het is één van de oudste en mooiste bewoonde kastelen van Schotland. Nog steeds eigendom van en  bewoond door de Maitland familie die in één van de vleugels woont. Overnachting in Thirlestane Castle.
Rijafstand Newcastle upon Tyne – Lauder ca. 130 km | ca. 2 uur, afhankelijk van de gekozen route

Dag 3

Dag 3 Kastelen en grote huizen van de Southern Uplands

Je ontvangt een pakket met ontbijtspullen voor de komende drie dagen. Het ontbijt maak je zelf klaar in je eigen keuken van het appartement. Gebruik vandaag om de omgeving van Lauder te bekijken. Vlakbij ligt bijvoorbeeld Melrose Abbey. De rood-roze ruïnes zijn de stille getuigen van de verwoestingen van de Engelse invasies. Melrose werd gebouwd in 1136 en uiteindelijk verwoest in 1545. Alleen de buitenmuren, de keuken en het geraamte van de kerk zijn overgebleven. Een andere must is Traquair House. Het oudste huis in Schotland dat altijd bewoond is geweest en meer dan 900 jaar oud is. Mary Queen of Scotts heeft hier ooit in een ver verleden geslapen op één van haar reizen. De ruïnes van de abdij vormen het middelpunt van het dorpje Kelso. Met een charmant plein waaromheen georgian en victoriaanse gebouwen staan. Kelso staat bekend om de jaarlijkse paardenraces.

Dag 4

Dag 4 Cultuur snuiven en shoppen in Edinburgh

Wil je naast dorpjes, kastelen en landhuizen ook iets anders zien? Ga dan een dagje naar Edinburgh. Het is maar een half uurtje rijden, maar ga op tijd op stap want er is heel veel te zien en te doen in de Schotse hoofdstad. Het centrum van Edinburgh wordt in tweeën gedeeld door Princes Street, de belangrijkste winkelstraat. Ten zuiden van Princes Street ligt de Oude Stad die zich ontwikkelde aan beide zijden van de Royal Mile. Slenter door de gezellige smalle straten en proef de sfeer van deze stad. Grote kans dat je op straat doedelzakspelers tegenkomt, gekleed in traditionele kilt. Ook vind je in de Oude Stad twee belangrijke musea; het National Museum of Scotland en de Scottish National Gallery. Een absolute must is Edinburgh Castle. Het enorme kasteel toornt hoog boven de stad uit en is niet te missen. Eind 18de eeuw begon men ten noorden van Princes Street met de bouw van de Nieuwe Stad, met zijn mooie gevels en brede straten. Aan Princes Street vind je naast winkels en warenhuizen, de Scottish National Portrait Gallery en het Scott Monument. Overnachting in Thirlestane Castle.

Dag 5

Dag 5 Ruige kustlijnen bij St. Abb's Head

Geniet vandaag nog even extra van het ontbijt want je reis loopt alweer bijna ten einde. Maar gelukkig heb je tijd om de kust van Zuid-Schotland en Noord-Engeland te verkennen want de ferry naar IJmuiden vertrekt pas aan het einde van de middag. Je spullen heb je weer gepakt en het is tijd om afscheid te nemen van Thirlestane Castle. Neem de route naar de kust en bezoek St Abb’s Head. Deze ruige rotsen rijzen tot 90 meter hoogte op uit de Noordzee en herbergen in het broedseizoen meer dan 50.000 vogels, waaronder papegaaiduikers en stormvogels. Ongemerkt passeer je weer de Engelse grens en mocht je langs Belford rijden, bezoek dan ook nog even het Bamburgh Castle, gebouwd in de 12de eeuw. Ook zeker een bezoek waard is Holy Island. Hier bouwden monniken ongeveer 800 jaar geleden hun priorij. De spectaculaire restanten kan je nu nog steeds bezichtigen. Holy Island is met het vaste land verbonden door een verhoogde weg die voor auto’s toegankelijk is. Deze brug staat twee keer per dag tijdens vloed geheel onder water en kan je Holy Island niet meer af of op. Houd de eb- en vloedtijden goed in de gaten. Zo langzamerhand wordt het tijd om naar Newcastle upon Tyne te rijden. Overnachting aan boord.
Rijafstand Lauder – St Abb’s Head – Newcastle upon Tyne ca. 180  km | 3 uur

Dag 6

Dag 6 Weer thuis

In de ochtend kom je uitgerust aan in IJmuiden. Geniet nog van een heerlijk ontbijt aan boord. Volgepakt met een koffer aan prachtige herinneringen, souvenirs en wellicht een mooie fles Schotse whisky vervolg je je reis naar huis.

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
ma t/m vr: 09.00 - 17.00 uur