PRINT PAGINA

Camper Compleet Lofoten en Lapland

Bekijk álle hoogtepunten van Noord-Scandinavië

Dag 1

Dag 1 Welkom in het land van de Middernachtzon

Welkom in het land van de Middernachtzon

Na een comfortabele vlucht vanaf Rotterdam The Hague Airport kom je aan het einde van de ochtend aan in Rovaniemi. Na het ophalen van jouw bagage word je direct naar je camper gebracht. Bij het camperbedrijf krijg je eerst uitgebreide informatie over het gebruik van de camper, zodat je goed voorbereid op pad gaat. Na de instructies ga je direct op pad en ga je op weg naar het Oosten richting de grens van Rusland. De rit die je vandaag rijdt is niet lang, maar zo kun je goed kennis maken met het rijden over de rustige wegen in Finland. Let wel op de rendieren onderweg. De eindbestemming vandaag is IIsakki Village, Ruka. Dit dorp is een replica van een Russische plaats en ligt midden in de bossen naast een meer. Zoek je eigen campeerplaats in de natuur of vind een plaats op Camping Iisakki Village.
Rijafstand Rovaniemi – IIsakki Village, Ruka: ca. 200 km | ca. 3 uur

Dag 2

Dag 2 Genieten van de rust

Genieten van de rust

Wakker worden van het gefluit van de vogels is heerlijk. Vandaag zijn er genoeg mogelijkheden om actief te zijn, of wil je liever rustig aan in de vakantiesfeer komen. Bij IIsakki Village liggen kano’s en SUP boards voor gratis gebruik. Ook biedt deze camping een hoop andere activiteiten aan, wat je ter plaatse kunt bijboeken. Ga je liever alleen op pad, maak dan een wandeling door Oulanka Nationaal Park, gelegen op 30 minuten rijden. In de avond kun je een excursie beren spotten bijboeken. Dit is een aanrader om te doen.

Dag 3

Dag 3 Op weg richting het land van de Sami

Op weg richting het land van de Sami

Vandaag verlaat je Ruka en ga je op weg richting het noorden naar Inari. Je rijdt door de mooie naaldbossen en ziet onderweg diverse meren. Stop bij één van deze plaatsen onderweg om je lunch klaar te maken. Door de camper heb je immers altijd je keuken en gevulde koelkast bij de hand. De omgeving rondom Inari staat bekend om de Sami die er leven.  Rondom het meer zijn diverse campings.
Rijafstand IIsakki Village – Inari: ca. 415 km | ca. 5,5 uur

Dag 4

Dag 4 Breng een bezoek aan het Sami Museum

Breng een bezoek aan het Sami Museum

Vandaag heb je heel de dag de tijd om Inari verder te ontdekken. Breng een bezoek aan het Sami Siida museum en leer alles over het leven van de Sami en het leven in de natuur. Maak in de middag een boottocht over het Inari meer, geniet van de prachtige omgeving en maak een korte wandeling naar de 'Wildernis Kerk'.

Dag 5

Dag 5 Reis door naar de toendra’s

Reis door naar de toendra’s

Je reist verder naar het noorden van Finland tot aan het uiterste puntje Nuorgam, 500 kilometer boven de poolcirkel. Je ziet tijdens je reis de omgeving veranderen van bossen naar uitgestrekte vlaktes. Nuorgam is gelegen naast de Tenojoki rivier, die bekend staat als de beste zalm rivier van Europa.
Rijafstand Inari - Nuorgam: ca. 170 km | ca. 2 uur

Dag 6

Dag 6 Ontdek Nuorgam

Ontdek Nuorgam

Heerlijk genieten van de rust en de ruimte van Nuorgam. Wil je zelf ook eens proberen om zalm te vangen? Vraag dan ter plaatse advies, want ze weten er hier alles over. Ook heb je de mogelijkheid om een rivierboot tocht te maken over de Tenojoki rivier. Ben je hier tussen eind juli en begin september, ga dan op zoek naar de bessen en paddenstoelen. De bessen en paddenstoelen zijn erg populair onder de lokale inwoners die het gebruiken in hun gerechten.

Dag 7

Dag 7 Richting de Noordkaap

Richting de Noordkaap

Een prachtige dag staat vandaag op het programma. Je gaat naar het noordelijkste puntje van Noorwegen. Een groot gedeelte van de weg rijd je langs de zee en geniet je weer van mooie uitzichten. Maak onderweg zeker een stop voor een lunch. Het landschap wordt steeds uitgestrekter om je heen. Bezoek je vanavond de Noordkaap al onder de middernachtzon?
Rijafstand Nuorgam - Noordkaap: ca. 420 km | ca. 6,5 uur

Dag 8

Dag 8 Bezoek aan de Noordkaap

Bezoek aan de Noordkaap

Sta vroeg op, dan kun je in alle rust genieten van de Noordkaap. Het symbool van de Noordkaap is bij iedereen bekend, maar het uitzicht en de steile rotsen onder je, zijn ook zeker indrukwekkend. Ben je een fanatieke wandelaar, loop dan naar Knivskjellodden. Dit is het échte noordelijkste plekje van Noorwegen (Knivskjellodden ligt anderhalve kilometer noordelijker gelegen dan Noordkaap). De wandeling is wel 18 km, dus zorg dat je goed voorbereid bent.

Dag 9

Dag 9 Op weg naar Alta

Op weg naar Alta

Vandaag reis je naar Alta. Een route naast prachtige vergezichten ook met vele kuddes rendieren. In het voorjaar en de zomer trekken de Sami met hun rendieren richting de Noordkaap. Vooral in augustus en september bestaan de kuddes vaak uit honderden of zelfs duizenden dieren. Je reist door het schitterende berglandschap van Finnmark. Jouw eindbestemming is de regio Alta. Mis in geen geval het Noorderlicht Observatorium Halddetoppen en de typische rotstekeningen even ten zuiden van de stad Alta, die tot het Werelderfgoed behoren. De Sautso canyon, waar fanatiek op zalm wordt gevist, is een eldorado voor wandel- en visliefhebbers. 
Rijafstand Honningsvåg - Alta: ca. 210 km | ca. 3,5 uur

Dag 10

Dag 10 Bruisend Tromsø

Bruisend Tromsø

Weer een prachtige route staat er op het programma. Je reist vanuit Alta door de fjorden richting de studentenstad Tromsø. Je hebt twee opties om bij Tromsø te komen, dwars door de Lyngenfjorden, je dient dan tweemaal een pont te nemen tussen Olderdalen en Lyngseidet, met prachtige vergezichten op de Lyngenfjord en Langfjord, en tussen Svensby en Breidvik. Onderweg passeer je veel (vissers)dorpjes. Of blijf de weg volgen tot aan Nordjoskbotten en sla daar af richting Tromsø. 
Rijafstand Alta - Tromsø: ca. 400 km | ca. 6,5 uur
Rijafstand Alta - Tromsø (met gebruik van ferries): ca. 275 km | ca. 5,5 uur

Dag 11

Dag 11 Naar de top boven Tromsø

Naar de top boven Tromsø

Stap vandaag de kabelbaan in die je naar 421 meter hoogte brengt. Van hieruit heb je een geweldig uitzicht over de stad Tromsø, dat voor een groot gedeelte op een eiland ligt. Je kunt hier wandelen of lunchen in het restaurant boven aan de kabelbaan.

Dag 12

Dag 12 Prachtige natuur bij Senja

Prachtige natuur bij Senja

Vandaag verlaat je de stad en trek je weer de indrukwekkende natuur in. Reis via Brensholmen en neem vanaf daar de ferry naar Botnhamn, Senja. Het eiland Senja staat bekend om zijn steile fjorden en hoge bergen. De weg in het noorden is indrukwekkend en na elke bocht heb je weer prachtig uitzicht op het helderblauwe water en witte stranden. Onderweg zijn er diverse uitkijkpunten, dus neem genoeg de tijd. 
Rijafstand Tromsø - Senja: ca. 140 km | ca. 3,5 uur (inclusief ferryovertocht)

Dag 13

Dag 13 Nog een dag genieten van Senja

Nog een dag genieten van Senja

Je hebt vast gisteren nog niet alle fjorden en stranden van Senja gezien. Naast rondrijden kun je op Senja ook prachtig wandelen over de stranden, maar ook naar een top van een fjord. Je zult niet uitgekeken raken op de witte stranden, het lijkt wel een paradijs.

Dag 14

Dag 14 Met de ferry naar Vesterålen

Met de ferry naar Vesterålen

Helaas verlaat je vandaag Senja alweer, maar niet getreurd want je reist door richting de Vesterålen eilanden. Het is aan te raden om de ferry te nemen van Gryllefjord naar Andenes. De overtocht duurt ongeveer 1 uur 40 minuten. Na aankomst op de Vesterålen kun je zelf weer kiezen waar je wilt verblijven. De weg aan de noordkant van Vesterålen is een aanrader om te verkennen.
Rijafstand Senja – Andenes, Vesterålen: ca. 100 km | ca. 3,5 uur (incl. ferryovertocht)
De ferry vaart tot 2 september

Dag 15

Dag 15 Walvissen spotten

Walvissen spotten

De plaats Andenes staat bekend om zijn walvissen en de vogels. Boek een boottocht waarbij er op zoek wordt gegaan naar deze indrukwekkende dieren. Zeker 98% kans dat je walvissen gaat zien tijdens een walvissafari, want zo groot is de kans dat je walvissen (meestal potvissen) ziet tijdens een walvissafari rondom Andenes. Je krijgt eerst een uitgebreide rondleiding en daarna ga je met een RIB-boot de zee op. Als er walvissen worden gespot, probeert de boot zo dichtbij mogelijk te komen en dan is het afwachten tot het moment dat de walvis duikt en de staart langzaam in het water verdwijnt. Hou de camera klaar want dat is hét moment om een foto te maken!

Dag 16

Dag 16 Door naar schilderachtige Lofoten

Door naar schilderachtige Lofoten

De ruige vlaktes van Vesterålen laat je achter je en je reist door richting het zuiden naar de Lofoten. De Lofoten staan bekend om de kleine vissersdorpjes die je overal tegenkomt. Naast de vissersdorpjes zijn hier ook weer indrukwekkende fjorden te zien. Je zult honderden keren willen stoppen om de vergezichten op je in te laten werken en mooie foto's te maken.
Rijafstand Andenes - Svolvaer: ca. 210 km | ca. 3,5 uur

Dag 17

Dag 17 Vikingen en Trollfjord

Vikingen en Trollfjord

Breng een bezoek aan de vissersplaatsjes Nusfjord, Henningsvær en Å, helemaal in het zuiden van de Lofoten. Of ga naar het Lofotr Vikingmuseum in Borg om je voor heel even een echte Viking te voelen. Een andere aanrader is om een excursie te reserveren per RIB-boot naar de indrukwekkende Trollfjord. Deze hele smalle, twee kilometer lange zijarm van de Raftsund wordt omsloten door bergen die tot meer dan 1000 meter steil uit zee oprijzen. Er worden heel veel zeearenden gezien, soms zo dichtbij dat je ze kunt voeren!

Dag 18

Dag 18 De poort van Lapland

De poort van Lapland

Het laatste ontbijt vandaag in Noorwegen. Na het ontbijt ga je op pad richting Zweden. Een mooie route vanaf de Noorse kust de hoogvlakte tussen Noorwegen en Zweden op en bij Riksgränsen de Zweedse grens over. Vanaf dit moment rijd je dwars door het hooggebergte van Zweeds Lapland met steile berghellingen, watervallen en kristalheldere meren. Je werpt een blik op Lapporten, een hangend U-dal iets ten zuidoosten van Abisko. Het karakteristieke profiel is één van de bekendste symbolen voor Lapland. Vrij vertaald betekend Lapporten 'de poort naar Lapland'. Overnacht in de buurt van Abisko of Björkliden.
Rijafstand Svolvaer - Björkliden: ca. 280 km | ca. 4,5 uur

Dag 19

Dag 19 Abisko Nationaal Park

Abisko Nationaal Park

Je eerste nacht wakker worden in Zweden voelt vast fijn aan. Hopelijk word je getrakteerd op een geweldig uitzicht. Naast de Lapporte is een andere eye-catcher is het meer Torneträsk. Dit meer is het op zes na grootste meer van Zweden en heeft een oppervlakte van liefst 330 km², is 70 kilometer lang en heeft een maximale diepte van 168 meter. Je hebt vandaag de kans om het wandelparadijs van Zweden te wandelen, het Abisko Nationaal Park. Houd je van een uitdaging? Dan kun je een excursie per helikopter maken naar een gletsjer en deze bewandelen, een onvergetelijke ervaring!

Dag 20

Dag 20 Van de toendra naar taiga

Van de toendra naar taiga

Je reist vandaag naar het oosten van Zweden. De bergen en de lege vlaktes laat je langzaam achter je en de bossen komen steeds meer tevoorschijn. Maak onderweg nog een stop bij Jukkasjärvi om het ijshotel te bezoeken. 365 dagen per jaar is dit ijshotel te bezichtigen. Het ijshotel is prachtig versierd met ijssculpturen. Je einddoel vandaag is Pajala. In dit kleine Zweedse dorp ligt de camping mooi aan de rivier. Op de gemoedelijke camping worden kano’s verhuurd, zodat je een typische Zweedse hobby kunt uitoefenen.
Rijafstand Björkliden - Pajala: ca. 290 km | ca. 4 uur

Dag 21

Dag 21 Terug naar Finland

Terug naar Finland

Deze ochtend is je laatste ochtend in de camper. Je hebt alle tijd om richting Rovaniemi in Finland te rijden waar je je 'huis op wielen' vandaag moet inleveren. Nadat je de camper hebt weggebracht, word je per transfer naar Santa Claus Village gebracht. Breng nog een bezoek aan de kerstman en verstuur alvast de kerstkaarten. Je overnacht in Santa Claus Village.
Rijafstand Pajala – Rovaniemi: ca. 165 km | ca. 2 uur

Dag 22

Dag 22 Het einde van de reis

Het einde van de reis

Na het ontbijt staat de transfer voor je klaar. Je wordt naar de luchthaven gebracht en de reis zit er helaas alweer op. Vol verhalen en met veel foto’s vlieg je terug naar Rotterdam. Een camperreis om nooit te vergeten.

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: