Bezienswaardigheden Trollstigen
Trollstigen De hoogtepunten van de Trollenroute

Bezienswaardigheden Trollstigen

De Trollstigen in Noorwegen wordt door kenners als één van de mooiste autoroute ter wereld bestempeld. De 11 haarspelbochten, die kronkelend door dramatisch groene bergen lopen, brengen jou, je reisgezelschap en je auto letterlijk én figuurlijk naar hogere staten.

In het zuiden van Noorwegen loopt een 56 kilometer lange weg dwars door een spectaculair landschap heen. Het is de weg van de trollen, de Trollstigen. Deze weg verbindt Valldal met åndalsnes. Wanneer je de weg van de trollen betreedt, passeer je via groene dennenbomen en uitgestrekte weiden, brede aardbeienvelden en bloemenperken. Al snel verandert dit landschap in een natuurpracht van ruige rotswanden, hoge groene bergen en bergtoppen met ijs.

trollstigen bezienswaardigheden 

Deze verandering van de natuur is te verklaren. Je bent namelijk onderweg naar het hoogste punt van de trollenroute: de 852 meter hoge Alresneset berg. Omdat de route super steil is, verandert de natuur tijdens die route super snel. Met je camper mag je zelfs niet stoppen omdat je dan, door de helling, niet meer naar voren komt. Eenmaal boven op de Trollstigen heb je prachtig uitzicht over de route en het dal. Je kunt hier, naast foto’s maken en genieten van het uitzicht, ook een traditionele trol kopen. Maar wacht niet te lang met doorrijden, want er is meer. Op het tweede deel van de Trollstigen, zie je watervallen en brede dalen aan je voorbijgaan.
 


De trollen van Noorwegen

De trollstigen is vernoemd naar de route tussen Valldal en åndalsnes. Volgens de legende legden de trollen in deze regio deze route af. De verhalen vertelden dat trollen grote lompe wezens waren, soms groter dan een kerktoren. Zwaar behaarde mannen die niet echt pienter waren. Er bestonden verschillende soorten trollen. Één groep trollen roofde mooie Noorse meisjes. Deze meisjes moesten overdag spinnen en ‘s avonds op de hoofden van de trollen krabben. Een andere groep trollen leefde op de bodem van een meer, in een hut of onder een brug. De laatste groep trollen woonden als kabouters in holen. Ze hadden grote neuzen en een staart van haar. Trollen bezaten een speciale kracht. Je moest als mens de trollen niet kwaad maken, anders zouden ze hen veel pijn doen. Daarom zijn veel natuurgebieden naar de trollen vernoemd, om de trollen te vriend te houden.

Ontmoet de Noorse trollen en de Trollstigen tijdens de 'Het beste van Fjord Noorwegen'-eigen autorondreis. Er is ook een fly & drive variant van deze reis.

trollstigen trollen noorwegen 

Alnesreset

De weg omhoog op de Trollstigen leid je naar het 852 meter hoge punt Alnesreset. Na weiden en rotsen tref je hier ijs en sneeuw aan. Vanaf dit punt heb je uitzicht over het dal en de afgelegde route van de Trollstigen. Je kunt een traditionele, van verschrompeld hout gemaakte, trol kopen of gewoon zitten, frisse lucht naar binnen ademenen en genieten van het uitzicht.

Rijd naar de top van de Alnesreset via de Trollstigen tijdens de 'Vakantiehuizen Fjord en Fjell' -eigen autorondreis'. 

alnesreset trollstigen 

Stigfoss

Wanneer je vanaf de Alnesreset top richting åndalsnes naar beneden rijdt, passeer je de Stigfoss waterval. Deze waterval is 180 meter hoog. Bij elke bocht die je op de Trollstigen neemt, zie je het water dat van de Stigfoss naar beneden klettert aan je voorbijgaan. Een supermooi gezicht! Je kunt de waterval dus van verschillende punten bekijken. Het mooiste punt is toch wel halverwege, waar je het water van zowel boven als beneden kunt aanschouwen.

Bewonder de Stigfoss tijdens de 'Noorse fjorden en hoogvlaktes'-eigen autorondreis. Liever vliegen? Ga voor de fly & drive versie van deze reis.

trollstigen stigfos 

Reizen over de Trollstigen

Met Voigt Travel vaar je rechtstreeks met de ferry vanuit Hirtshals naar het Noorse fjordengebied. Je hoeft niet om te rijden via Oslo, Kristiansand of Arendal. Je wordt namelijk regelrecht afgezet in de havenstad Stavanger of Bergen. Vanaf daar is het nog maar een kleine afstand voordat je bij de Trollstigen bent. Wil je één van de mooiste autowegen ter wereld betreden? Boek één van onze Fjord Noorwegen rondreizen en ontdek de Trollstigen.
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel